Πώς εξηγείται να με μυρίζει η γάτα μου όταν κοιμάμαι

Γιατί η γάτα μυρίζει τη μύτη και το πρόσωπο μου όταν κοιμάμαι;

Αινιγματική ή φυσιολογική αυτή η συμπεριφορά της γάτας; Πρόκειται για μια φυσιολογική συμπεριφορά για τη γάτα και είναι μια ένδειξη ότι νιώθει πολύ άνετα και θέλει να σε τσεκάρει ή να σου τραβήξει την προσοχή με τούτα εδώ τα σκέρτσα. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί η γάτα πλησιάζει ασφυκτικά τη μύτη και το πρόσωπο σας και με απόλυτη προσοχή αφουγκράζεται την αναπνοή σας, όταν κοιμάστε;

Γιατί μια γάτα μυρίζει το πρόσωπό μου όταν κοιμάμαι;
Το να ξαπλώνεις στο κρεβάτι και να σε ξυπνάει ”αγενώς” μια γάτα, μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για πολλούς γατογονείς. Μπορεί να πατούν στο μάγουλό μας, να είναι ξαπλωμένοι στο στήθος μας – περισσότερες πληροφορίες εδώ – ή ακόμα και να κοιμούνται πάνω από το κεφάλι μας. Ε λοιπόν εκτός αυτών συχνά έρχονται και μυρίζουν το πρόσωπό μας, όταν είμαστε ξαπλωμένοι. Ο σκοπός της μπορεί να ποικίλλει. Ας δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω κάποιους απ’ αυτούς τους λόγους…

Γιατί η γάτα μυρίζει το πρόσωπό μου καθώς κοιμάμαι;

Αρχικά, μπορεί να το κάνουν αυτό, όταν θέλουν φαγητό, έπειτα, όταν θέλουν να παίξουν, όταν θέλουν να βγουν έξω, όταν βαριούνται, για να βεβαιωθούν ότι είστε ζωντανοί, για να σταματήσετε να ροχαλίζετε, αλλά και για να είναι κοντά σας! Καθώς οι γάτες είναι πιο στοργικές απ’ όσο πιστεύουμε συχνά, μπορεί να μυρίζουν το πρόσωπό σας, απλώς για να πουν ένα γεια ή να σας νιώσουν κοντά τους.

Γιατί η γάτα μυρίζει ειδικά τη μύτη μου;

Γιατί η γάτα μου μυρίζει τη μύτη μου, όταν κοιμάμαι; Καταρχάς, η όσφρηση είναι η κεντρική αίσθησή της, παίζει τον ίδιο ρόλο που παίζει για εμάς η όραση. Έτσι, προκειμένου να αντιληφθεί οτιδήποτε, πρέπει πρώτα από όλα να το μυρίσει. Η διαφορά στα νούμερα μιλάει από μόνη της.. Η γάτα έχει 45 με 80 εκατομμύρια υποδοχείς όσφρησης, ενώ ο άνθρωπος περίπου 10-15 φορές λιγότερους.

1. Κοινωνικές αλληλεπίδράσεις

Όταν μια γάτα θέλει να μυρίσει το πρόσωπό σας, συχνά πλησιάζει αργά και μυρίζει τη μύτη σας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι γάτες είναι πολύ κοινωνικά ζώα και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι σημαντικό κομμάτι για την ευημερία τους.

2. Επειδή η μύτη προβάλει προς τα έξω

Όταν βρισκόμαστε κοντά σε μια γάτα, είτε την κρατάμε στην αγκαλιά μας, είτε σκύβουμε στο ύψος της, είναι σύνηθες να μυρίζει το πρόσωπό μας. Ο πρώτος λόγος που μυρίζουν τη μύτη μας είναι ότι η μύτη μας προβάλει προς τα έξω, επομένως είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο έρχονται σε επαφή. Αντίστοιχα και αν πλησιάσουμε τον δεικτη του χεριου μας προς εκείνη, το πρώτο που θα κάνει θα είναι να το μυρίσει!

3. Συλλέγει πληροφορίες για τη σωματική μας κατάσταση

Ωστόσο, το πιο σημαντικό, η μύτη μας, μπορεί να πει σε μια γάτα περισσότερα για εμάς από άλλα μέρη του προσώπου μας. Όταν μια γάτα μυρίζει τη μύτη ή το στόμα μας, εξάγει πληροφορίες από την πιο ισχυρή πηγή της.

Το στόμα και η μύτη μας προδίδουν πολλά για εμάς. Αν έχουμε κρυώσει, αν είμαστε αφυδατωμένοι ή αν έχουμε κάποια σωματική αναπηρία, η μύτη μας μπορεί να ”ενημερώσει” μια γάτα. Οι γάτες μυρίζουν αυτό το μέρος του σώματός μας για να μετρήσουν την κατάσταση της ύπαρξής μας. 

4. Μας χαιρετάει

Ωστόσο, ένας κύριος λόγος που μια γάτα μυρίζει το πρόσωπό μας και ειδικά τη μύτη μας είναι απλώς για να μας χαιρετήσει. Ενώ πχ οι χουμαν προτιμούν χειραψία, φιλιά στα μάγουλα, οι γάτες χρησιμοποιούν το άγγιγμα της μύτης για να πουν ένα γεια. Το ξέρουμε αυτό, γιατί τους βλέπουμε να το κάνουν με άλλες γάτες της οικογένειάς τους. Αν φαίνεται σαν να μυρίζουν το πρόσωπό σας, μπορεί να μην «μυρίζουν» τόσο, όσο απλά να λένε γεια μέσω της γλώσσας του σώματος. 

Γιατί είναι σημαντική για τη γάτα αυτή η συμπεριφορά;

Η έλλειψη θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συναισθηματική σταθερότητα μιας γάτας. Εάν μια γάτα μυρίσει ή αγγίξει τη μύτη σας, είναι πολύ πιθανό σημάδι ότι σας έχει αποδεχτεί στην οικογένειά της. Αν σπρώξουν το πρόσωπό τους στο δικό σας και τρίψουν τη μύτη τους πάνω σας, αυτό είναι επίσης ένα πολύ θετικό σημάδι. Όχι μόνο σε συμπαθούν, αλλά σε αγαπούν και σε μαρκάρουν ως δικό τους άνθρωπο! 

Για το τέλος βρείτε εδώ τους υπόλοιπους τρόπους με τους οποίους η γάτα δείχνει την αγάπη της στους χουμαν της!

2 Απαντήσεις

  1. Μπορείτε να μου πείτε πως μπορώ να εξουδετερώσω τις οσμές ούρων και περιττωμάτων γάτας από την άμμο της;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *