• Γιατί οι γάτες διπλώνουν τα μπροστινά πατουσάκια τους προς τα μέσα;

6 λόγοι γιατί οι γάτες διπλώνουν τα μπροστινά πατουσάκια τους προς τα μέσα;

Μα να είναι τόσο αξιολάτρευτες αυτές οι γάτες;; Ε τι να κάνουμε, δεν το κάνουμε και επίτηδες, είναι στο DNA μας. Ακόμα κι όταν δε μπορείτε να ερμηνεύσετε κάθε μας κίνηση, έχουμε τόοσο ενδιαφέρον να μας παρατηρείτε! Σήμερα θα εξηγήσω άλλη μια μάλλον περίεργη συμπεριφορά, γιατί πολλοί με ρωτάτε: Γιατί οι γάτες διπλώνουν τα πόδια τους προς τα μέσα; Πάμε να δούμε ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι!

Γιατί οι γάτες διπλώνουν τα πόδια τους προς τα μέσα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να κυρτώσει τα πόδια της προς τα μέσα, αλλά τις περισσότερες φορές, είναι ένας δείκτης του επιπέδου άνεσης του αιλουροειδούς. Αν δείτε τη γάτα σας με τα πόδια της σφιχτά διπλωμένα κάτω από το σώμα της, σημαίνει ότι είναι ήσυχη και χαρούμενη! Αλλα σημάδια ότι η γάτα είναι χαρούμενη και ευτυχισμένη στον σύνδεσμο που ακολουθεί: 

1. Για να διατηρεί τη θερμότητα του σώματός της

Τα ζώα έχουν συνήθως διαφορετικές θερμοκρασίες σώματος από τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος έχει περίπου 36,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία μιας γάτας είναι πιο κοντά στους 38,9 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, τα άκρα μιας γάτας, όπως τα πόδια και η ουρά, μπορούν να κρυώσουν εύκολα, όπως τα δάχτυλά μας. Τι κάνουμε λοιπόν; Διπλώνουμε τα πατουσάκια μας και περιορίζουμε την απώλεια θερμότητας! Αμ πως!

Ε παιδιά, συνδυάστε αυτή τη φυσική τάση της γάτας με ένα αυτοθερμαινόμενο μαξιλαράκι όπως αυτό, και η γάτα σας, που τόοοοσο εκτιμά τη ζεστασιά θα περνάει ζάααχαρη, τους μήνες του Χειμώνα που μόλις ξεκίνησε

2. Μαρτυράει ότι είναι χαλαρή και νιώθει ασφαλής

Ένα τυπικό αιλουροειδές έχει γρήγορους χρόνους αντίδρασης. Ακριβώς όπως οι μεγάλοι συγγενείς τους στην άγρια φύση, τα περισσότερα γατάκια είναι έτοιμα να πάρουν τα πόδια τους και να πηδήξουν ή να τρέξουν με την παραμικρή ένδειξη κινδύνου. Ωστόσο, εάν τα πόδια μιας γάτας είναι διπλωμένα  με ασφάλεια κάτω από το σώμα τους, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν ανησυχούν, μήπως χρειαστεί να υποχωρήσουν.

3. Για να δηλώσει ότι δεν θέλει να την ενοχλήσουν

Ενώ μια γάτα θα πιέσει τα πατουσάκια της κάτω από τα πόδια της ως ένδειξη ότι είναι ήδη άνετη, θα κουρνιάσει επίσης το σώμα της πάνω από τα  μπροστινά πόδια της, ως ένας τρόπος για να επικοινωνήσει ότι θέλει να παραμείνει έτσι και να μείνει μόνη. Τραβώντας τα ευαίσθητα άκρα τους μέσα, σημαίνει ότι δεν θέλουν κανέναν να μπλέκεται στα πόδια τους!

Και σεις σεβαστείτε το, διάααολε!

4. Για να ορίσει την περιοχή της

Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά μια γάτα έχει περισσότερους από έναν τρόπους να σημαδέψει την επικράτειά της! Εάν η γάτα σας κυρτώσει τα πόδια της σε μια επιφάνεια, όπως το κρεβάτι της ή το πόδι σας, μπορεί απλώς να ενεργοποιεί τους αδένες που βρίσκονται στα πατουσάκια και να επισημαίνει πως πρόκειται για δική της ιδιοκτησία! Πως; Mε φερορμόνες που εκκρίνουν αυτοί οι αδένες και οι οποίες μαρκάρουν τη συγκεκριμένη περιοχή!

Αν τώρα δείτε τη γάτα σας να έχει συχνά έγνοια για οριοθέτηση/μαρκάρισμα της περιοχή της, αυτό είναι μια μαρτυρία ότι βιώνει στρες! Μην το αγνοήσετε, αφου σας τα έχω πει και ξαναπει! Τι πρέπει να κάνετε;

Πρώτα από όλα διαβάστε το άρθρο μου για τη διαχείριση του στρες της γατας εδώ. Ακολουθως δώστε της φαρμακευτική κάνναβη για γάτες – το CBD Oil για γάτες που χρησιμοποιώ είναι της NatureCan και μπορείτε να το τσιμπήσετε εδώ χρησιμοποιώντας τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%! Ταυτόχρονα βάλτε Feliway Classic στην πρίζα (αν ακόμη δεν γνωρίζετε γι’ αυτό διαβάστε ετούτο – και τσιμπήστε το εδώ)! Αν αντιμετωπίζετε βαριές περιπτώσεις δοκιμάστε και το spray αρωμαθεραπείας Calming Effect (βασίζεται σε έλαια λεβάντας και Ιλανγκ-Ιλανγκ) της ελληνικής Always Your Friend – τσιμπήστε το εδώ και χρησιμοποιήστε τον κωδικό tsitsos15 για έκπτωση15%! 

Πατουσάκια γάτας

Γιατί οι γάτες διπλώνουν τα πόδια τους όταν κοιμούνται;

Ένα από τα πιο κοινά κυρτώματα ποδιών στις γάτες συμβαίνει, ενώ κοιμούνται ή παίρνουν έναν γρήγορο υπνάκο! Αυτό είναι απολύτως φυσικό. Μπορεί να είναι εξίσου φυσιολογικό για εσάς να υποθέσετε ότι ονειρεύονται να αρπάξουν ή να ξύσουν κάτι. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό η γάτα σας, είτε να κρατά τα πόδια της ζεστά, είτε απλά να δείχνει πόσο άνετα είναι. Θυμηθείτε, μια γάτα συνήθως κουλουριάζει τα πόδια της στη μητέρα της, όταν είναι στη βρεφική ηλικία, οπότε αν το κάνει, ενώ κοιμάστε στον καναπέ σας ή στο κρεβάτι, είναι απλώς ένα άλλο σημάδι ότι αυτή η ζεστή θέση θυμίζει στο κατοικίδιό σας ότι είναι ασφαλές και χαρούμενο, όπως τότε, στην αγκαλιά της γατομαμάς της!

Από την άλλη πλευρά, θυμηθείτε ότι η θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας μπορεί να πέσει, ειδικά στα άκρα, όπως προαναφέραμε. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της θερμότητας του σώματος παράγεται από το αίμα που ρέει σε όλο το σώμα ενώ βρίσκεται σε κίνηση, όταν μια γάτα κάθεται ακίνητη για να κοιμηθεί, τα πόδια της μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που θα κρυώσει. Έτσι, αν δείτε το γατάκι σας να λυγίζει ή να κουλουριάζει τα πόδια του προς τα μέσα κατά τη διάρκεια ενός υπνάκου, απλά να ξέρετε ότι η γούνινη φίλη σας παραμένει ζεστή και άνετη, ενώ ξεκουράζεται!

Γιατί οι γάτες διπλώνουν τα πόδια τους όταν τις χαϊδεύετε;

Ίσως έχετε παρατηρήσει τη γάτα σας να κυρτώνει τα πόδια της, το ένα μετά το άλλο, πάνω-κάτω, καθώς τη χαϊδεύετε. Αυτή η στάση σώματος – εγώ την λέω air harping, σαν να παίζει με μια αόρατη αρπα -, είναι ένας άλλος τρόπος για τη γάτα σου να εκφράσει άνεση και ευχαρίστηση! 

Αυτή η κίνηση δεν είναι τίποτα άλλο από το περίφημο «ζύμωμα», συμπεριφορά η οποία πρωτοξεκινά, όταν το ψιψί σας σας είναι μωρό. Τα γατάκια θα πιέσουν τα πόδια τους στην κοιλιά της μητέρας τους, ενώ ταΐζονται, για να βγει πιο γενναιόδωρα το γάλα! Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά είναι μια συνηθισμένη πρακτική για πεινασμένα μωρά γατάκια.

Ένα μικροσκοπικό γατάκι, πουθενά δεν αισθάνεται πιο ασφαλές και άνετο από την κοιλιά της μαμάς του. Εκείνη την περίοδο, η γάτα σας ήταν ζεστή, χορτασμένη και ικανοποιημένη. Επομένως, το να παρατηρείς μια γατούλα να κουλουριάζει τα πόδια της προς τα μέσα, ενώ τη χαϊδεύεις, θα πρέπει να είναι η υψηλότερη μορφή κολακείας! Συσχετίζει το αίσθημα της προσοχής από εσάς με το ίδιο ασφαλές, άνετο συναίσθημα που ένιωθε όταν ήταν κοντά στη μητέρα της και απολάμβνε. Παρόλο που η γάτα σας δεν έχει πλέον τη ζεστή κοιλιά της μητέρας για να ζυμώσει, συχνά επιλέγει μια άλλη μαλακή επιφάνεια για να εκφράσει την ικανοποίησή της με τα πατουσάκια της, όπως μια κουβέρτα ή ακόμα και την αγκαλιά σας!

Γιατί οι γάτες κουλουριάζουν τα πόδια τους όταν τις χαϊδεύετε;

Επίσης μπορεί μια γάτα να αρχίσει να ζυμώνει πάνω σας γιατί σας νιώθει χαλαρό και ικανοποιημένο και να θέλει να συμμετάσχει και η ίδια σε αυτή την ευχάριστη ατμόσφαιρα!Για παράδειγμα, εάν χαλαρώνετε στον καναπέ, η γάτα σας μπορεί να πηδήξει και να αρχίσει να κάνει πατουσάκια στα πόδια ή στην κοιλιά σας. Αυτό συμβαίνει, επειδή ορισμένες γάτες είναι πολύ συντονισμένες με τα συναισθήματα του γονέα τους.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε και άλλους λόγους γιατί οι γάτες κάνουν πατουσάκια!

Γιατί οι γάτες διπλωνουν τα πίσω πόδια τους;

Είναι αρκετά συνηθισμένο να παρατηρήσετε τη γάτα σας να κάθεται σε μια θέση σαν φρατζόλα (περισσότερα για αυτή τη στάση θα βρείτε εδώ) με τα μπροστινά πόδια της διπλωμένα, και ακόμη και φυσιολογικό να παρατηρήσετε μια γάτα που διπλώνει τα μπροστινά της πόδια στο.. άερα, πάνω-κάτω, με ρυθμό, όπως αναφέραμε αμέσως πριν. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι οι γάτες σας κουλουριάζουν τα πίσω πόδια τους, συμβαίνει κάτι ελαφρώς πιο σπάνιο. Συνήθως, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ορατή, εκτός εάν η γάτα σας είναι ξαπλωμένη στο πλάι! 

Ωστόσο, εάν βλέπετε τα πόδια της γάτας σας να διπλώνουν, ενώ είναι όρθια, είναι συνήθως για να ενεργοποιηθούν οι αδένες που υπάρχουν στα πίσω πατουσάκια  ή να καθαρίσει κάτι ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών της. Οι αδένες μιας γάτας βρίσκονται συνήθως μόνο στα μπροστινά πόδια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν και στα πίσω πόδια. Το ζύμωμα των πίσω πατουσών μπορεί να βοηθήσει μια γάτα να ενεργοποιήσει αυτούς τους αδένες.

Από την άλλη πλευρά, εάν μια γάτα κουλουριάζει τα πίσω πόδια της, ενώ είναι ξαπλωμένη, είναι συνήθως ένας άλλος τρόπος να εκφράσει την άνεσή της. Αν και είναι πιο σπάνιο για ένα αιλουροειδές να ζυμώνει με τα πίσω πόδια του, δεν είναι πρωτάκουστο και μπορεί απλώς να σημαίνει ότι το γατάκι σας είναι εξαιρετικά άνετο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *