τοξόπλασμα στη γάτα

Πως καταλαβαίνεις ότι η γάτα έχει τοξόπλασμα;

Καλημερα και καλή εβδομάδα με ένα θέμα που απασχολεί πολλούς, πιθανώς λόγω ελλειπούς ενημέρωσης! “Πως καταλαβαίνεις ότι η γάτα έχει τοξόπλασμα;” Καταρχάς, για να αντιληφθούμε αν η γάτα μας έχει τοξόπλασμα, πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξέρουμε τί είναι το τοξόπλασμα και φυσικά πώς εκδηλώνεται, δηλαδή ποια είναι τα συμπτώματά της μόλυνσης από το τοξόπλασμα. 

Το τοξόπλασμα λοιπόν, είναι μια παρασίτωση των κυττάρων του αίματος και των ιστών, σχεδόν όλων των θηλαστικών των πτηνών, λαγόμορφων και τρωκτικών και οφείλεται στο πρωτόζωο Toxoplasma gondii. Φυσικά, το τοξόπλασμα δεν συναντάται μόνο στα ζώα, αλλά και στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, η γάτα αποτελεί τον ενδιάμεσο και τελικό ξενιστή του παρασίτου, ενώ ο άνθρωπος μαζί με τα υπόλοιπα ζώα, είναι οι ενδιάμεσοι ξενιστές.

Διαβάστε και το άρθρο της κτηνιάτρου Ισμήνης Δρακούλης για τους κινδύνους του τοξοπλάσματος στον παρακατω συνδεσμο:

Disclaimer

Και κάπου εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά αυτό που εχω αναφέρει πάρα πολλές φορές και υπάρχει και στο κάτω μέρος κάθε σελίδας του σάιτ: Οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνείται στα κοινωνικά δίκτυα και στην ιστοσελίδα του Τσίτσου και αφορά θέματα που άπτονται της υγείας της γάτας είναι μονο ενδεικτική και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την καθοδήγηση του κτηνιάτρου σας. Μπορείτε διαβάζοντας τα άρθρα να πάρετε μια πρώτη ιδέα για το θέμα που σας απασχολεί και στη συνέχεια να κάνετε με τον κτηνίατρό σας μια συζήτηση πολύ πιο γόνιμη και εποικοδομητική, όπου θα μπορέσετε να καταλάβετε το τι κάνετε και γιατί το κάνετε!

Πώς μπορεί να μολυνθεί μια γάτα;

Οι τρόποι που μπορεί να μολυνθεί μια γάτα από τοξόπλασμα είναι, είτε μέσω της διατροφής της, καταναλώνοντας ωμό κρέας, καθώς και άπλυτα λαχανικά ή φρούτα που έχουν μολυνθεί από άλλα ζώα, τρώγοντας γαλακτοκομικά μη παστεριωμένα, είτε ενδομητρικά.

Συμπτώματα τοξοπλάσμωσης

Τα συμπτώματα είναι συχνά ήπια και μπορεί να περάσουν απαρατήρητα σε υγιείς γάτες χωρίς ιστορικό. Τα συμπτώματα σχετίζονται με το όργανο/όργανα που έχουν μολυνθει, συμπτώματα τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Λήθαργος
 • Μειωμένη όρεξη
 • Απώλεια βάρους
 • Πυρετός
 • Δυσκολία αναπνοής
 • Αλλαγές συμπεριφοράς
 • Απώλεια όρασης
 • Αδυναμία
 • Έλλειψη συντονισμού/κύκλωσης
 • Πονόλαιμος
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Ίκτερος
Η πρόγνωση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της διάγνωσης και είναι συνήθως χειρότερη, όταν εμπλέκονται οι πνεύμονες ή το ήπαρ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι γάτες που παρουσιάζουν συμπτώματα, είναι απίθανο να αποβάλλουν τις μολυσματικές ωοκύστες.
πως καταλαβαίνεις ότι η γάτα έχει τοξόπλασμα

Πως καταλαβαίνεις ότι η γάτα έχει τοξόπλασμα; Διάγνωση της ασθένειας

Η διάγνωση της τοξοπλάσμωσης μπορεί επίσης να είναι δύσκολη, καθώς οι ωοκύστες σπάνια εντοπίζονται σε απλές εξετάσεις κοπράνων και η αναγνώριση των ωοκύστεων δεν σημαίνει ότι η γάτα χρειάζεται θεραπεία. 

 • Ο έλεγχος τίτλου αντισωμάτων, μια δοκιμή για τον προσδιορισμό των λοιμώξεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί για να βοηθήσει στον αποκλεισμό της νόσου συνολικά, εάν είναι αρνητική ή βοηθά στην πιθανότητα εντοπισμού της λοίμωξης, εάν είναι θετική.
 • Επίσης μια εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ), χρησιμοποιείται για την εξέταση υγρού που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό για τον εντοπισμό ή όχι τοξοπλάσματος.
 • Τέλος παίρνοντας δείγματα ιστού και κάνοντας βιοψίες μπορεί να εξακριβωθεί η παρουσία του τοξοπλάσματος.

Πως να ελαχιστοποιησετε την πιθανότητα η γάτα σας να νοσήσει από τοξόπλασμα

Για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα η γάτα σας να νοσήσει από τοξόπλασμα, θα πρέπει να τρέφεται πάντα με τροφή καλά βρασμένη, όπως βιομηχανοποιημένη ή μαγειρεμένη τροφή, όχι ωμή – εδώ να πω ότι η ωμή τροφή που έχει υποστεί βαθιά ψύξη είναι ασφαλής μια και με την ψύξη αδρανοποιείται ή πεθαίνει το τοξόπλασμα! Βρείτε εδώ μια δημοσιευμένη έρευνα στην οποία συγκεντρώνονται ευρήματα από την επίδραση της ψύξης σε διάφορες θερμοκρασίες για διάφορα χρονικά διαστήματα στην αδρανοποίηση και το θάνατο του παράσιτου! Το ίδιο μου επιβεβαιώσαν οι υπεύθυνοι της ελληνικής BARF Voldog (η κατεψυγμένη ωμή τροφή που ταίζω τις γάτες της αυλής εδώ και 18 μήνες) η οποία περνάει από διαδικασία βαθιάς κατάψυξης!

Φυσικά οι ποιοτικές βιομηχανοποιημενες υγρές τροφές (κονσέρβες, φακελάκια κλπ) είναι μια εντελώς ασφαλή (σε σχέση με το τοξόπλασμα) και υγιεινη επιλογή διατροφής για τη γάτα σας! Τέτοια είναι και η βασική διατροφή του Τσιτσάρα, που τους τελευταίους μήνες τρέφεται κυρίως με τις άπειρες γεύσεις και υφές της εξαιρετικής και οικονομικής (πλέον, ελέω των συσκευασιών 800 γραμμαρίων) GranataPet που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ! Οι υπόλοιπες προτεινόμενές μου υγρές τροφές βρίσκονται εδώ!

Ακόμη, θα πρέπει να φροντίζετε να διατηρείτε την υγιεινή σε όλα τα επίπεδα, όπως και στην άμμο της γάτας με την συστηματική αλλαγή και τον καθαρισμό της. Εδώ να πω ότι υπάρχουν τουαλέτες αυτοκαθαριζόμενες όπως αυτή που διευκολύνουν την διαδικασία καθαρισμού! Τέλος η χρήση μιας καλής άμμου που κάνει τέλεια συσσωματώματα (όπως αυτή) είναι εξαιρετική επιλογή για εύκολο και πλήρη καθαρισμό της τουαλετάς. Σε κάθε περίπτωση μόλις έχετε ενδείξεις ότι η γάτα σας νοσεί από τοξόπλασμα (αναγνωρίζοντας μερικά από τα συμπτώματα που προαναφέραμε), απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρό σας, χωρίς πανικό! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *