Γιατί οι γάτες λατρεύουν τη χλωρίνη; Είναι η χλωρίνη τοξική γι’ αυτές;

Έπειτα από μήνυμα που έλαβα από τη φίλη του Τσίτσου στο instagram Balarina Coco, θυμήθηκα ένα θέμα για το οποίο ήθελα πολύ να σας γράψω γιατί έχω ακούσει από πολλούς παρόμοιες συμπεριφορές! Μήηηηπως η γάτα σας νιωθει μια τεράστια λαχτάρα για την.. χλωρίνηηη;; Αν ναι, να ξέρετε δεν είναι η μόνη και δεν συμβαίνει κάτι περίεργο με αυτήν. 

Πολλοί γατογονείς λένε ότι η γάτα τους τρελαίνεται για τη χλωρίνη και μάλιστα πολλές έχουν μια παρόμοια αντίδραση σε αυτήν, με την αντίδραση που έχουν άλλες στο catnip – για να βρείτε γιατί η γάτα τρελαίνεται για το κάτνιπ κάντε κλικ ΕΔΩ

Όμως που οφείλεται αυτή η λατρεία στη χλωρίνη; Και δεν είναι επικίνδυνο! ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!; Ψυχραιμία χούμαν, ο Τσίτσος είναι εδώ και θα σας τα πει όλα, ένα ένα!

Γιατί οι γάτες αγαπούν την χλωρίνη

Για να δούμε λοιπόν, γιατί οι γάτες αγαπούν την χλωρίνη; Εχμ, οι απαντήσεις δεν είναι απόλυτα βέβαιες ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στη χημική σύνθεση της χλωρίνης που επιδρά με παρόμοιο τρόπο στον οργανισμό της γάτας όπως το κάτνιπ! 

Οι εικασίες συνεχίζονται και λένε ότι κάτι στη χημική σύνθεση του κάτνιπ και της χλωρίνης επιδρά όπως επιδρούν οι γατίσιες φερομόνες στις γάτες. Τι είναι οι φερομόνες; Όσοι δεν διαβάσετε το άρθρο μου για τo Feliway και για την “δεύτερη” μύτη της γάτας – πληροφορίες ΕΔΩ – είναι λογικό να μη γνωρίζετε! 

Οι φερομόνες είναι χημικά μηνύματα που εκκρίνονται από διάφορα μέρη του σώματος της γάτας (μάγουλα, πατούσες, κοιλιακή χώρα, πρωκτός) και γίνονται αντιληπτα μέσω του οργάνου Γιάκομπσον, της περίφημης “δεύτερης μύτης” της γάτας μέσω μιας κάπως διαφοροποιημενης αίσθησης όσφρησης (οι ανθρωποι δεν έχουν λειτουργικο όργανο Γιάκομπσον και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως ακριβώς είναι αυτή η αίσθηση που βιώνουν οι γάτες). Στη συνέχεια αυτά τα μηνύματα επάγουν συναισθηματικές αποκρίσεις.

Έτσι είναι αρκετά πιθανό ο η χημική σύνθεση της χλωρίνης να είναι τέτοια που μιμείται τις φυσικές φερομόνες που εκκρίνουν οι γάτες να προκαλεί με φυσικό τρόπο αντίδρασεις στη γάτα όπως να βγάζουν σάλια ή να γουργουρίζουν έντονα ή να αρχίσουν να κυλιούνται με μανία σε εκείνο το σημείο. Τέτοιες αντιδράσεις έχουν παρατηρηθεί τόσο στην επαφή με το κάτνιπ (για να το πουμε ελληνικα, στο μαγιοβότανο) όσο και στη χλωρίνη. 

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι πιθανώς το βασικό υλικό της χλωρίνης, το sodium hypochlorite είναι υπεύθυνο γι’ αυτή την αντίδραση. 

Είναι η χλωρίνη τοξική για τις γάτες;

Και αφού εξηγήσαμε (αφήνοντας βέβαια κάποια ερωτηματικά) το γιατί οι γάτες λατρεύουν την χλωρίνη πάμε στο σημαντικό ερώτημα: Είναι η χλωρίνη τοξική για τις γάτες;

Η απάντηση λίγο πολύ είναι ‘Ναι’. Ωστόσο αν μια γατα απλως μυρίσει τη χλωρίνη δεν θα πάθει τίποτα. Αν ομως πιει χλωρίνη όπως καταλαβαίνετε μπορεί να έχει σοβαρά θέματα υγείας. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η συγκέντρωση της χλωρίνης.. αν είναι πολυ αραιωμένη η επίδρασή της είναι πολύ μικρότερη. Αν αραιώσετε πολύ τη χλωρίνη, τότε ο κίνδυνος μειώνεται αισθητά! 

Τι να κάνω για να αποφύγω την δηλητηρίαση της γάτας μου απο χλωρίνη;

Παιδιά, τα πράγματα είναι απλά. Βάλτε την γάτα σε άλλο δωμάτιο όταν κάνετε με χλωρίνη σε ένα δωμάτιο και περιμένετε να στεγνώσει πολύ καλά η χλωρίνη πριν αφήσετε τη γάτα στο δωμάτιο που κάνατε με χλωρίνη. Επίσης αραιώσετε πολύ τη χλωρίνη σε νερό και βεβαιωθείτε ότι δεν έμειναν καθόλου σταγόνες χλωρίνης που δεν έχουν εξατμιστεί, πριν φέρετε τη γάτα στο δωμάτιο που έγινε με χλωρίνη. 

Μην ανησυχείτε που η γάτα σας θα συνεχίσει να κάνει σαν τρελή, αυτό οφείλεται στις μυρωδιές και είναι άκακο. Εφόσον η γάτα σας δεν κατανάλωσε χλωρίνη, όλα είναι καλά! 

Σατανικη ιδέα για χρήση της χλωρίνης

Εστω ότι η γάτα σας λατρεύει τη χλωρίνη (υπάρχουν πολλές τέτοιες)! Πως μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή της τη λατρεία; Μα προσελκύοντας την σε πράματα που θέλετε να χρησιμοποιήσει αλλά εκείνη τα σνομπάρει:

 • Αν έχετε μια γάτα άμαθη στην τουαλέτα ριξτε μια σταγονα χλωρίνη μέσα στην αμμοδοχο, αφήστε την να εξατμιστεί και μπορεί αυτή να γίνει η αιτία να προσελκυθεί η γάτα
 • Αν η γάτα περιφρονεί το πανάκριβο γατόδενδρό της – βρείτε το προτεινόμενο μου εδώ – ρίξτε μια σταγονα και εκει
 • Αν η γάτα περιφρονεί το κρεμαστο κρεβάτι παραθύρου – βρείτε το προτεινόμενό μου εδώ – επαναλάβετε
 • Αν η γάτα περιφρονεί το στρώμα ψύξης που της πήρατε – βρείτε το προτεινόμενό μου εδώ – επαναλάβετε
Εδώ να πούμε ότι με παρόμοια λογική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το.. catnip εφόσον η γάτα σας το λατρεύει

Κλείνοντας θα ήθελα από εσάς να μελετήσετε μια λίστα από επικίνδυνα τρόφιμα για τις γάτες κάνοντας κλικ ΕΔΩ. Και μια λίστα από επικίνδυνα φυτά για τις γάτες κάνοντας κλικ ΕΔΩ! Δεν μπορώ άλλες δηλητηριάσεις, που να πάρει το καλό!

Η δική σας γάτα έχει τρέλα για τη χλωρίνη, ναι ή ου;;;; Πείτε μου σε σχόλιο

8 Απαντήσεις

 1. Ούτε με τη χλωρίνη, ούτε με κάτνιπ, γενικώς αδιάφορη και περαστική! Τι γατί έχω εγώ, δεν ξέρω!!

 2. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει μυρισει χλωρινη κ έχει αυτη την διαφορετική συμπεριφορά, μπορεί ταυτόχρονα να της κόψει κ την όρεξη???
  Πριν λίγες μέρες έκαναν στο διπλανό διαμέρισμα απολύμανση. Αρχισε η γάτα μου ν αλλάζει συμπεριφορά κ τελικά την πηγα για εξετάσεις οι οποίες βγήκαν πεντακαθαρες. Ίσως μου είπαν το στομαχι της. Της έκανε μια ένεση κ επιστροφή στο σπίτι. Εφαγε λιγο απο μια ειδική κονσέρβα για το στομάχι κ κοιμήθηκε. Εγω δεν τη βλεπω πολύ καλά τη γατούλα μου γιατί δεν έχει όρεξη καθόλου.

 3. Χρησιμοποιώ πολύ σπάνια χλωρίνη, προτιμώ τα οικολογικά προιόντα. Εχτές 13/7/23 όμως που αποφάσισα να καθαρίσω εις βάθος μπαλκόνι και μέσα, είδα πως στο μπαλκόνι καθόταν στα νερά ο Μίου- Μίου (αδέσποτος και άπιαστος) και μέσα, η τσαπερδόνα μου έκανε ακροβατικά στη σφουγγαρίστρα και σλάλομ με τη γούνα στο πάτωμα. Λες και το κινητό διάβασε το μυαλό μου, σήμερα τσούπ! το άρθρο σου….

 4. Η δική μου βρήκε την σφουγγαριστρα που είχα αφήσει για λίγο, πλυμένη με χλωρίνη κ σαφώς πολύ καλά ξεβγαλμενη και της έκανε αγάπες και αγκαλιές, γιατί είχε μείνει η μυρωδιά

 5. εγώ δυστυχώς έχασα έναν γατούλη από αναθυμίαση απορρυπαντικών. Μόλις τον είχα στειρώσει και τον είχα σπίτι. Το γατάκι ζούμε σε κλειστό χώρο δεν μεγάλωσε εκτεθειμένο σε κηπο. όταν το είχα βρει 2 μηνών είχε ένα προβλήματακι με το αναπνευστικό του αλλά με την θεραπεία που έγινε καλά και δεν ξανά εμφανίστηκε τίποτα έως τώρα που ήταν ένα μισή ετών. Θα ήθελα να ρωτήσω σε αυτή την περίπτωση θα μπορουσε να σωθεί ένα ζωάκι?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *