ΣΤΑΡ ΤΡΕΚ: H καλύτερη τηλεοπτική στιγμή όλων των εποχών είχε για πρωταγωνιστή.. γάτα! (+ΒΙΝΤΕΟ)

… γράφει ο δαιμόνιος ερευνητής Στρατής Θεοφίλου

«Ωδή στην Σποτ:
…και παρόλο που δείχνεις απαθής, και ίσως και δεν καταλαβαίνεις.
ωστόσο, σε θεωρώ αληθινό και πολύτιμο φίλο μου

Είναι το πρώτο ποίημα που γράφτηκε από υποτιθέμενο ανδροειδές στην ιστορία της επιστημονικής φαντασίας. Και για φανταστείτε; Είναι αφιερωμένο σε μια γάτα. Ναι. Όμως ας τα πάρουμε όλα με τη σειρά, γιατί επρόκειτο για μια ιστορική “σειρά”.

Σταρ Τρεκ - Ντειτα και Σποτ

Για πάνω από μισό αιώνα, η σειρά με το γνωστό διαστημόπλοιο Εντερπράϊζ, μας ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο της φαντασίας και της λογικής, στο χωροχρόνο της επιστήμης και της τεχνολογίας, πολλών ανακαλύψεων και καινοτομιών που έγιναν μετέπειτα και εφικτά και στην πραγματικότητα και μάλιστα στη καθημερινή μας ζωή. Αλλά τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του τηλεοπτικού σήριαλ, ήταν όλα αυτά τα μαθήματα ζωής και σοφίας που μας δίδαξε, όπως και την ενσυναίσθηση και την επικοινωνία όλων των ειδών του σύμπαντος, αλλά πρωτίστως μας δίδαξε την αγάπη, τη φιλία, την αυταπάρνηση, τη στοργή, και όλες τις υπόλοιπες αξίες και αρετές που υπάρχουν σε όλο γνωστό μας και άγνωστο κόσμο. Ίσως και για αυτό σε όλες τις περιόδους να είχε πρωταγωνιστές και γάτες. Ε;

Όπως η Σποτ. Που ήταν μια θηλυκή γάτα και το κατοικίδιο του ανδροειδές, το γνωστό σε όλους μας Ντειτα. Ο οποίος επέλεξε να αποκτήσει ένα κατοικίδιο ως μέρος των προσπαθειών του να γίνει Άνθρωπος και παρά το γεγονός ότι δεν είχε συναισθήματα μέχρι εκείνο ακριβώς το σημείο(Σποτ), είχε πάντα μεγάλη στοργή για αυτήν, αναπτύσσοντας τα αισθήματά του, τελικά καταφέρνει να γίνει πιο ανθρώπινος από πολλούς ανθρώπους, ως είδος. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Ο Σποτ παρουσιάζει παρόμοια προσκόλληση στον Ντειτα, και τα αισθήματα γίνονται αμοιβαία…

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Και στα τελευταία επεισόδια (Star Trek Picard τρίτη σεζόν) της επόμενης γενιάς του Σταρ Τρεκ που έχουν ταξιδέψει και στο πλήρωμα του χρόνου στα λευκά τους μαλλιά. Ο πάντα νέος Ζαν Λιούκ Πικάρ και η μοναδική του παρέα του Εντερπράϊζ, είναι έτοιμη να παραδώσει τη σκυτάλη στις επερχόμενες γενιές. Και εδώ συνοψίζοντας την πορεία της ζωής, γίνεται μια τόσο πραγματική όσο και συμβολική μάχη. Ανάμεσα στο ανδροειδές Ντέϊτα και στο άλτερ έγκο του, αδερφό ανδροειδές Λορ. 

Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, θα προσπαθήσω να αποδώσω τον ουσιαστικό αυτό διάλογο, που αποτελεί και μια διαλεκτική σπουδή αλλά και μοναδική σπονδή πάνω στα θέματα που απασχολούν εμάς τους ανθρώπους. Αρχίζοντας ο Λορ προσπαθεί να κυριαρχήσει στο μυαλό του Ντέϊτα και να τον αφομοιώσει για πάντα:

O διάλογος

Λορ:-Αναπολείς. Σωστά; Σαρώνεις τα ανούσια αναμνηστικά σου; Στο μυαλό μου, θα έβρισκες πιο δυνατά πράγματα. Σύμβολα ισχύος, κατάκτησης, το μόνο λογικό μέτρο της επιτυχίας της ζωής. Ενώ εσύ συνέλεγες πράγματα.
Ντέϊτα:-Ούτε πράγματα, ούτε σκέψεις. Αυτά είναι οι αναμνήσεις μου.
Λορ:-Όταν αφέθηκα εγκαταλελειμμένος, μόνος, εσύ απολάμβανες όλη την αγάπη και τη φιλία που προσέφερε ο γαλαξίας. Τι σπατάλη.
Ντέϊτα:-Δεν μπορείς καν να νιώσεις αρκετά για να το απολαύσεις αυτό. Τι. Τι κάνεις;
Λορ:-Σε υπερνικώ, αδελφέ όπως μπορούσα πάντα. Μια μορφή ζωής αντικαθιστά μια άλλη. Σε καταβροχθίζω. Από στιγμή σε στιγμή, απλά θα πάψεις να υπάρχεις. Και όλες αυτές οι αναμνήσεις που σου είναι ανεκτίμητες, απλά θα χαθούν.
Ντέϊτα:-Οι αναμνήσεις μου με καθορίζουν. Είμαι αυτός που είμαι επειδή υπάρχουν. Παρόλο που δεν συμμερίζομαι την επιθυμία σου να κυριαρχήσεις, αναγνωρίζω, δεδομένης και της τρέχουσας κατάστασής μου, ότι είμαι ανίσχυρος να σε εμποδίσω.

Λορ:-Πράγματι. Ήλπιζα ότι θα το έβλεπες έτσι.
Ντέϊτα:-Σ’ αυτή τη μνήμη περιλαμβάνονται οι πολλές ώρες που πέρασα παίζοντας πόκερ με τους φίλους μου. Ανήκουν σε σένα πλέον.
Λορ:-Πες μου. Γιατί μου δίνεις αυτά τα πράγματα;
(Και η κορυφαία στιγμή, ίσως σε όλες τις τηλεοπτικές σειρές! Έβερ!!!)
Ντέϊτα:-Επειδή δεν είχες τίποτα,ενώ εγώ είχα τα πάντα. Αυτός είναι ο γάτος μου ο Σποτ. Αυτό το πλάσμα κατάφερε κάτι αρκετά θαυματουργό. Κάτι για το οποίο δεν ήξερα ότι ήμουν καν ικανός. Κατά κάποιο τρόπο, μου έμαθε να αγαπώ. Είναι το καλύτερο κομμάτι μου. Το τελευταίο μου.
Λορ:-Τι συμβαίνει;
Ντειτα:-Ανακάλυψα το λάθος στην εξαπάτησή σου. Ότι οι αναμνήσεις μου ήταν χωρίς αξία για εσένα. Ήξερα ότι επειδή ανήκαν σε μένα θα τις έβλεπες ως τρόπαια και λάφυρα και δεν θα μπορούσες να αντισταθείς στην πρόκληση αυτή. Πήρες τα πράγματα που με απάρτιζαν και μ’ αυτόν τον τρόπο έγινες εγώ. Εμείς είμαστε ένα τώρα. Εμείς είμαστε εγώ. Αντίο, αδερφέ.

Και έτσι ο Ντέϊτα νικά τον αδερφό του, με την βοήθεια του καλύτερού του φίλου, τη γάτα του, την Σποτ. Αυτό που τον έκανε να ολοκληρωθεί ως ύπαρξη, και να αποκτήσει την υπόσταση και όλα εκείνα τα συναισθήματα και την πολυπλοκότητα το να είμαστε άνθρωποι. Για όλη αυτή του την αγάπη, που του την δίδαξε μια γάτα, εμείς τι έχουμε να πούμε. Εκτός από το ποίημα που έγραψε ο ίδιος.

Όλο το ποίημα του Ντεΐτα ακολουθεί εδώ εδώ, και τα λέει τα πάντα όλα για τις γάτες (σε μια δικιά μου προσπάθεια μετάφρασης):

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ: Οι γάτες του Σταρ Τρεκ

Ωδή για την Σποτ

Το Felis catus είναι η ταξινομική σας ονοματολογία,
ένα ενδόθερμο τετράποδο, σαρκοφάγο από τη φύση του.
Οι οπτικές, οσφρητικές και ακουστικές αισθήσεις σου,
συμβάλουν στις κυνηγετικές σου ικανότητες
και στις φυσικές σου άμυνες.

Με ιντριγκάρουν οι φωνητικές σου ταλαντώσεις,
μια μοναδική εξέλιξη της επικοινωνίας στις γάτες,
που είναι απαραίτητο σαν βασική σου ηδονιστική προτίμηση,
για ένα ρυθμικό χάιδεμα της γούνας, για να δείξεις στοργή.

Η ουρά είναι αρκετά χρήσιμη, για τα ακροβατικά σου ταλέντα.
Δεν θα ήσουν τόσο ευκίνητος, αν σου έλειπε το αντίβαρό της,
και όταν δεν χρησιμοποιείται για να υποβοηθήσει την κίνηση,
χρησιμεύει συχνά για να απεικονίσει, την κατάσταση των συναισθημάτων σου.

Ω, Σποτ, τα πολύπλοκα επίπεδα συμπεριφοράς που επιδεικνύεις,
υποδηλώνουν μια πολλή καλά ανεπτυγμένη γνωστική λειτουργία,
και παρόλο που δείχνεις απαθής, και ίσως και δεν καταλαβαίνεις.
Ωστόσο, σε θεωρώ αληθινό και πολύτιμο φίλο μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *