Εγώ πάντα το έλεγα.. η συναναστροφή με τον άνθρωπο θα μας χαζέψει και εμάς. Εγώ το έλεγα, αλλά ποιος με άκουγε! Τώρα όμως η ιδέα μου ήρθε να στηριχθει και επιστημονική ευρήματα ! Βρετανοί και αυστριακοί επιστήμονες συνεργάστηκαν σε μια έρευνα που μελέτησε την δομή του εγκεφάλου της γάτας και έβγαλε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα! Η σχετική δημοσίευση της επιστημονικής ομάδας στο «Royal Society Open Science» κάνει λόγο για κάτι πολύ εντυπωσιακό: ότι η γάτα, ζώντας μαζί με τον άνθρωπο (καθώς σιγά σιγά εξημερώθηκε) προκάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ την συρρίκνωση του εγκεφάλου της.
Που βασίστηκε η έρευνα; Σε συγκρίσεις του εγκεφάλου της οικόσιτης γάτας με τους άμεσους προγόνους της την ευρωπαϊκή (Felis silvestris) και αφρικάνικη αγριόγατα (Felis lybica)! Τα ευρήματα ήταν συντριπτικά καθώς ανακαλύφθηκε ότι το κρανίο (που φιλοξενεί μέσα του τον εγκέφαλο) στην οικόσιτη αγριόγατα είναι αισθητά μικρότερο από αυτό των άγριων προγόνων της!
Για να χρυσώσουν το χάπι η ερευνητική ομάδα δήλωσε οτι η μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου δεν σημαίνει μείωση της νοημοσύνης και της ευφυίας, αλλά εγω νομίζω ότι μας δουλεύουν ψιλό γαζί! Εντάξει εντάξει, όμως, ας μην είμαι τόσο απόλυτος, μια και η νοημοσύνη δεν είναι κάτι μετρήσιμο με απόλυτο τρόπο και σαφώς υπάρχουν 100+1 είδη νοημοσύνης!
ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΗΜΕΡΩΜΕΝΗ ΓΑΤΑ..
Που εντοπίστηκε η πρώτη οικόσιτη εξημερώμενη γάτα και ποια είναι η ηλικία της;
Έτσί ας δώσω το δικαίωμα στους επιστήμονες να ισχυριστούν ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής της εξημερωμένης γάτας (που ήταν ραγδαίες είναι η αλήθεια) διαφοροποίησαν τις πρωτεραιότητές τους, τις ανάγκες τους και είναι λογικό αυτό, στην πάροδο 10000 ετών (περίπου τόσα χρόνια είναι εξημερωμένη η οικόσιτη γάτα) να προκληθούν σημαντικές μεταβολές στην εγκεφαλική ανάπτυξή τους!
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Αν διάβασα σωστά την έρευνα υπονοείται ότι αυτή η μεταβολή ξεκινάει στη διάρκεια της ζωής των γατών, δηλαδή από την στιγμή που δημιουργούνται τα έμβρυα συμβαίνουν σημαντικές μεταβολές (σε σχέση με την άγρια γάτα) κάποιων πολύ σημαντικών κυττάρων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος! Δηλαδή σύμφωνα με τα λεγόμενα η μεταβολή δεν οφείλεται τόσο σε αλλαγή του DNA, όσο σε μεταβολές μετά την γέννηση του εκάστοτε γατο-οργανισμού!
Οι εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο είναι πολλές και εύλογες! Σίγουρα ένα άγριο ζώο που δεν έχει δίπλα του έναν.. προστάτη, πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και ανοιχτήρι κονσέρβας όπως είναι ο χούμαν βιώνει πολύ μεγαλύτερη ανασφάλεια, φόβο και χρειάζεται να βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη εγρήγορση. Η οικόσιτη γάτα νιώθει πολύ πιο ασφαλής και αυτό προκάλεσε το να ατονίσουν φυσικοί μηχανισμοί εγρήγορσης! Κοινώς η γάτα έγινε πιο κουλ και ταυτόχρονα χάζεψε (εεελα βρε παιδιά, χούμορ κάνουμεν)!
Για να εξηγηθούμε λίγο περισσότερο θέλω να προσθέσω ότι αυτή η ριλαξέισον (που λένε και σητν Ηγγλετέρα) φαίνεται να είχε ως αποτέλεσμα κάποιες μεταβολές στο μέγεθος και στην μορφολογία του εγκεφάλου τους (και κατά συνέπεια του κρανίου) για να φτάσουμε σε αυτή την έρευνα να διαπιστώνουμε σημαντική μείωση του μεγέθους του! Για να μην θεωρήσουμε ότι η παραπάνω παρατήρηση ισχύει μόνο για τις γάτες, θέλω να σας πω ότι παρόμοια ευρήματα υπάρχουν και για κατσίκες και για σκύλους!
Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας; Μην κάνεις παρέα με τον άνθρωπο, ΘΑ ΣΕ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΕΙ!
Πως να εμποδίσω τη .. συρρίκνωση του εγκεφάλου της γάτας μου;
Κάπου εδώ θα προβώ σε ένα άλμα σκέψης, όχι πολύ επιστημονικό, αλλά όχι και τελείως αβάσιμο και θα πω ότι φαίνεται ότι ο ραγδαίος περιορισμός ερεθισμάτων, που η γάτα συναντά στην ζωή στην άγρια φύση, εμποδίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου της, μια και δεν χρειάζεται να χολοσκάσει για να κυνηγήσει θηράματα, ή για να γλιτώσει τη ζωή της.
Ε έχοντας πει αυτά, δεν πιστεύω ότι θα έκανε κακό να σκεφτούμε λίγο παραπάνω την πιθανότητα να προσφέρουμε πλούσια ερεθίσματα στην γάτα μας, κάτι που θα την βοηθήσει να αναπτύξει το τεράστιο βάθος δυνατοτήτων και ικανοτήτων της και θα την κάνει να ζήσει τη ζωή σε άλλο βάθος! Πως;
- Προσφέρετέ της την δυνατότητα της επαφής με τον έξω κόσμο με οποιον τρόπο ειναι αυτό δυνατό, είτε βάζοντας δίχτυ (σαν αυτό) μέχρι πάνω σε ένα μπαλκόνι, είτε αφήνοντας την να βγει έξω σε μια αυλή περιφραγμένη και ασφαλή, είτε βγαίνοντας μαζί της και εσείς έξω για να την φροντίζετε από πιθανές κακοτοπιές, είτε μαθαίνοντάς της το σαμαράκι (ενα σαν αυτό) όταν είναι ακόμη κάτω από 3 μηνών για να μπορείτε να πηγαίνετε βόλτες μαζί της, είτε παίρνοντας την στις βόλτες σας με μια τσάντα μεταφοράς με μεγάλη τζαμαρία (παιδιά εχω εντοπισει ετούτη σε σοκαριστικά χαμηλή τιμή)
- Παίζοντας μαζί της παιχνίδια που πυροδοτούν τα θηρευτικά της ένστικτα! Υπαρχουν πολλά τέτοια.. ένα εξαιρετικό είναι το φοβερό μπαλάκι που κινείται μόνο του (παιδιά ως και τον Τσίτσο τον τρέλανε – βρείτε το σε σούπερ τιμή, επαναφορτιζόμενο με usb, εδώ), ένα άλλο είναι το λέιζερ που αφού παίξετε αρκετά μαζί της, θα στοχεύσετε ένα λαχταριστό πατέ Lucky Lou Lifestage (τσιμπήστε την εδώ) ώστε να ολοκληρωθεί η εμπειρία του γραπώματος και κατασπάραξης του θηράματος (ένα τέλειο λέιζερ, επαναφορτιζόμενο επίσης, εδώ) είτε και πιο απλά παιχνίδια όπως ένα σχοινάκι που το σέρνετε με το χέρι σας και αν η γάτα σας είναι αρκούντως παιχνιδιάρα θα το κυνηγήσει, να είστε σίγουροι
- Προσφέροντάς της ψηλά σημεία. Η γάτα στην άγρια φύση επιλέγει πάντα τα ψηλά σημεία για να μπορέσει να ηρεμήσει, να κάνει εκεί το groomin της ανενόχλητη, να παραφυλάξει θηράματα και να πάρει έγκαιρα είδηση θηρευτές! Ιδέες για ψηλά σημεία; Αφήστε πρόσβαση σε ψυγεία, ντουλάπες, βιβλιοθήκες, προσφέρετε στη γάτα σας ένα κρεβάτι παραθύρου (εντόπισα ένα τέλειο στη μισή τιμή από όσο το έβρισκα ως τώρα εδώ), ψηλά γατόδενδρα (σε σούπερ τιμή εδώ)!
- Προσφέρετέ της συνέχεια καινούρια πράγματα προς εξερεύνηση, από αυτά που ιντριγκάρουν τη γάτα όπως χαρτόκουτες, πλαστικές σακούλες, φτιάξτε λαβύρινθούς από χαρτόνι κλπ κλπ
Για το τέλος σας έχω κάτι εξίσου ενδιαφέρον! Ανακαλύψτε στοιχεία για την προέλευση και των υπόλοιπων αιλουροειδών, όπως για τις λεοπαρδάλεις, τους ιαγουάρους τους οσελότους κλπ στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!