Η γάτα σας μπορεί να μην έρθει, όταν την καλέσετε εσείς ή κάποιος άλλος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ακούει και δεν καταλαβαίνει – ουπς συγγνώμη, απλώς σας αγνοεί -! Οι γάτες μπορούν να θυμούνται τα ονόματα των φίλων τους (και φυσικα τα δικά τους ονόματα – διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ), συνεπώς μπορούν και να καταλάβουν αν αποκαλέσετε τον φίλο τους με λάθος όνομα! Ταλέντο ή δείγμα ευφυΐας;
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν, ότι οι οικόσιτες γάτες μπορεί να μοιράζονται μερικές από τις ίδιες δεξιότητες αναγνώρισης γλώσσας που παρατηρούνται συνήθως στους σκύλους. Σε ένα άρθρο του 2019 στο περιοδικό Scientific Reports, μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών ανέφερε ότι οι γάτες μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα δικά τους ονόματα σε μια σειρά προφορικών λέξεων. Τώρα, νέα έρευνα από ορισμένους από τους ίδιους επιστήμονες, υποδηλώνει ότι αυτή η εξοικείωση μπορεί να επεκταθεί και στους φίλους μιας σπιτόγατας.
Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου στο Scientific Reports , οι ερευνητές ζήτησαν από 48 οικόσιτες γάτες τα ονόματα των γατών με τις οποίες συγκατοικούσαν. Οι είκοσι εννέα από τις γάτες ήταν κάτοικοι ιαπωνικών καφέ για γάτες (τσέκαρε εδώ ένα υπέροχο ιαπωνικό cat cafe), καφετέριες όπου οι πελάτες μπορούν ελεύθερα να αλληλεπιδρούν με γατάκια, (ίσως αυτα τα ψιψια ταυτόχρονα ψαρεύουν και τριχωτές μπαλίτσες από το latte των χούμανς), ενώ οι άλλες 19 προέρχονταν από σπίτια που φιλοξενούσαν τρεις ή περισσότερες γάτες!
ΠΙΘΑΝΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
6 τιπς για να μάθει η γάτα μου να ακούει το όνομά της
Για κάθε γάτα που συμμετείχε, οι ερευνητές έπαιξαν μια ηχογράφηση του γατογονέα να φωνάζει το όνομα μιας άλλης γάτας με την οποία η γάτα-“πειραματόζωο” συγκατοικεί, πολλές φορές στη σειρά. Μετά την τέταρτη φορά που φώναξε το όνομα, οι ερευνητές έδειξαν στη συμμετέχουσα γάτα μια εικόνα σε μια οθόνη φορητού υπολογιστή. Σε δύο από τις τέσσερις δοκιμές που ακολούθησαν, η εικόνα έδειχνε το πρόσωπο της γάτας που είχε καλέσει ο γατογονέας (αυτή ονομαζόταν “σύμφωνη κατάσταση”), ενώ στις υπόλοιπες δοκιμές η εικόνα έδειχνε το πρόσωπο μιας διαφορετικής γάτας που συγκατοικούσαν (αυτή ονομαζόταν «ασυμβίβαστη συνθήκη»).
ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ: Κεφαλαιο: Εκπαίδευση Γάτας
«Δείξαμε ότι οι γάτες περιμένουν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ακούγοντας το συγκεκριμένο όνομα μιας συγκατοίκου τους», έγραψαν οι ερευνητές στην εργασία τους. «Αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία ότι οι γάτες συνδέουν το όνομα ενός φίλου-συγκάτοικου με αντίστοιχο πρόσωπο χωρίς ρητή εκπαίδευση».
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Είναι ενδιαφέρον, έγραψαν οι ερευνητές, ότι οι γάτες του καφέ, δεν έδιναν ιδιαίτερη προσοχή στην οθόνη κατά τη διάρκεια της ασυνήθιστης κατάστασης και έδωσαν λιγότερη προσοχή στις δοκιμές συνολικά με τις οικιακές γάτες. Αυτό υποδηλώνει ότι οι γάτες του καφέ είναι πιθανότατα λιγότερο εξοικειωμένες με καθέναν από τους φίλους τους από ό,τι οι σπιτόγατες και μπορεί να ακούνε τα ονόματα μεμονωμένων γατών να αποκαλούνται λιγότερο συχνά, έγραψαν οι συγγραφείς.
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΜΑΣ
Πως σκέφτονται οι γάτες;
Να ειπωθεί εδώ ότι ένώ οι οικιακές γάτες στη μελέτη επικεντρώθηκαν στην αταίριαστη εικόνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με την οικεία τους εικόνα, η διαφορά χρόνου μετρήθηκε σε μόνο λίγα καρέ πλάνα, μόλις ένα ή δύο δευτερόλεπτα το πολύ!
Να αναφέρουμε επίσης ότι αρκετές γάτες αποκλείστηκαν από την έρευνα γιατί αρνήθηκαν καν να κοιτάξουν την οθόνη! Μια γάτα έπρεπε να αφαιρεθεί από τη μελέτη, αφού αποφάσιζε ότι όλη αυτή η επιστημονική μελέτη δεν ήταν για αυτήν.
Παρόλα αυτα τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακα! Τώρα φταίω γω που λέω παντού πόσο έξυπνες πια είναι αυτές οι χνουδωτές φίλες μου εν γένει και οι σπιτογατούλες ειδικότερα;; Πόση αντίληψη, παρατηρητικότητα και ευφυΐα να συσχετίζουν ονόματα με πρόσωπα;! Εντάξει, εντάξει είπαμε, δεν είναι οι μόνες, το κάνουν κι άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου… ελπίζω!