Γατάκια απομνημονεύουν τα ονόματα των φίλων τους

ΕΡΕΥΝΑ: Οι γάτες απομνημονεύουν τα ονόματα των φίλων τους!

Η γάτα σας μπορεί να μην έρθει, όταν την καλέσετε εσείς ή κάποιος άλλος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ακούει και δεν καταλαβαίνει – ουπς συγγνώμη, απλώς σας αγνοεί -! Οι γάτες μπορούν να θυμούνται τα ονόματα των φίλων τους (και φυσικα τα δικά τους ονόματα – διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ), συνεπώς μπορούν και να καταλάβουν αν αποκαλέσετε τον φίλο τους με λάθος όνομα! Ταλέντο ή δείγμα ευφυΐας;

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν, ότι οι οικόσιτες γάτες μπορεί να μοιράζονται μερικές από τις ίδιες δεξιότητες αναγνώρισης γλώσσας που παρατηρούνται συνήθως στους σκύλους. Σε ένα άρθρο του 2019 στο περιοδικό Scientific Reports, μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών ανέφερε ότι οι γάτες μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα δικά τους ονόματα σε μια σειρά προφορικών λέξεων. Τώρα, νέα έρευνα από ορισμένους από τους ίδιους επιστήμονες, υποδηλώνει ότι αυτή η εξοικείωση μπορεί να επεκταθεί και στους φίλους μιας σπιτόγατας.

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου στο Scientific Reports , οι ερευνητές ζήτησαν από 48 οικόσιτες γάτες τα ονόματα των γατών με τις οποίες συγκατοικούσαν. Οι είκοσι εννέα από τις γάτες ήταν κάτοικοι ιαπωνικών καφέ για γάτες (τσέκαρε εδώ ένα υπέροχο ιαπωνικό cat cafe), καφετέριες όπου οι πελάτες μπορούν ελεύθερα να αλληλεπιδρούν με γατάκια, (ίσως αυτα τα ψιψια ταυτόχρονα ψαρεύουν και τριχωτές μπαλίτσες από το latte των χούμανς), ενώ οι άλλες 19 προέρχονταν από σπίτια που φιλοξενούσαν τρεις ή περισσότερες γάτες!

Για κάθε γάτα που συμμετείχε, οι ερευνητές έπαιξαν μια ηχογράφηση του γατογονέα να φωνάζει το όνομα μιας άλλης γάτας με την οποία η γάτα-“πειραματόζωο” συγκατοικεί, πολλές φορές στη σειρά. Μετά την τέταρτη φορά που φώναξε το όνομα, οι ερευνητές έδειξαν στη συμμετέχουσα γάτα μια εικόνα σε μια οθόνη φορητού υπολογιστή. Σε δύο από τις τέσσερις δοκιμές που ακολούθησαν, η εικόνα έδειχνε το πρόσωπο της γάτας που είχε καλέσει ο γατογονέας (αυτή ονομαζόταν “σύμφωνη κατάσταση”), ενώ στις υπόλοιπες δοκιμές η εικόνα έδειχνε το πρόσωπο μιας διαφορετικής γάτας που συγκατοικούσαν (αυτή ονομαζόταν «ασυμβίβαστη συνθήκη»).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γάτες του σπιτιού, αλλά όχι οι γάτες του καφέ, συχνά κοιτούσαν την οθόνη περισσότερο, όταν εμφανιζόταν η ασυνήθιστη εικόνα στην οθόνη, υποδηλώνοντας ότι οι γάτες είχαν άλλες προσδοκίες και προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν το γεγονός ότι τα ονόματα και τα πρόσωπα των συγκατοίκων τους γατών δε συμφωνούσαν με αυτό που έβλεπαν!

ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ: Κεφαλαιο: Εκπαίδευση Γάτας

«Δείξαμε ότι οι γάτες περιμένουν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ακούγοντας το συγκεκριμένο όνομα μιας συγκατοίκου τους», έγραψαν οι ερευνητές στην εργασία τους. «Αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία ότι οι γάτες συνδέουν το όνομα ενός φίλου-συγκάτοικου με αντίστοιχο πρόσωπο χωρίς ρητή εκπαίδευση».

Είναι ενδιαφέρον, έγραψαν οι ερευνητές, ότι οι γάτες του καφέ, δεν έδιναν ιδιαίτερη προσοχή στην οθόνη κατά τη διάρκεια της ασυνήθιστης κατάστασης και έδωσαν λιγότερη προσοχή στις δοκιμές συνολικά με τις οικιακές γάτες. Αυτό υποδηλώνει ότι οι γάτες του καφέ είναι πιθανότατα λιγότερο εξοικειωμένες με καθέναν από τους φίλους τους από ό,τι οι σπιτόγατες και μπορεί να ακούνε τα ονόματα μεμονωμένων γατών να αποκαλούνται λιγότερο συχνά, έγραψαν οι συγγραφείς.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΜΑΣ
Πως σκέφτονται οι γάτες;

Οι οικιακές γάτες, από την άλλη πλευρά, είναι πιο πιθανό να ακούνε τα ονόματα των φίλων τους πιο συχνά, ειδικά κατά τη διάρκεια του φαγητού, όταν το κάλεσμα του ονόματος μιας γάτας καθορίζει ποιο ζώο παίρνει τροφή και ποιο όχι, είπαν οι ερευνητές. Αυτό μπορεί να δώσει στις οικιακές γάτες περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερο κίνητρο να συνδέσουν το όνομα μιας συντροφικής γάτας με το πρόσωπό της.
Γάτες θυμούνται τ όνομα των φίλων τους

Να ειπωθεί εδώ ότι ένώ οι οικιακές γάτες στη μελέτη επικεντρώθηκαν στην αταίριαστη εικόνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με την οικεία τους εικόνα, η διαφορά χρόνου μετρήθηκε σε μόνο λίγα καρέ πλάνα, μόλις ένα ή δύο δευτερόλεπτα το πολύ!

Να αναφέρουμε επίσης ότι αρκετές γάτες αποκλείστηκαν από την έρευνα γιατί αρνήθηκαν καν να κοιτάξουν την οθόνη! Μια γάτα έπρεπε να αφαιρεθεί από τη μελέτη, αφού αποφάσιζε ότι όλη αυτή η επιστημονική μελέτη δεν ήταν για αυτήν. 

Παρόλα αυτα τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακα! Τώρα φταίω γω που λέω παντού πόσο έξυπνες πια είναι αυτές οι χνουδωτές φίλες μου εν γένει και οι σπιτογατούλες ειδικότερα;; Πόση αντίληψη, παρατηρητικότητα και ευφυΐα να συσχετίζουν ονόματα με πρόσωπα;! Εντάξει, εντάξει είπαμε, δεν είναι οι μόνες, το κάνουν κι άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου… ελπίζω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *