Καλημέρα αγαπημένοι μου χουμανίστες! Ήθελα να πω ότι καθημερινά μιλάμε για το πόσο διαφορετικές είναι οι γάτες από εσας τους χούμανς. Ναι, είναι αλήθεια, οι διαφορές μας είναι κραυγαλέες και υπογραμμίζουν την αδιαμφισβήτητη ανωτερότητά μας σε σχέση με εσάς, αλλά δεν πειράζει μωρέ, μην το παίρνετε προσωπικά, πατ πατ στην πλατούλα!
Θα ήθελα ομως σε ετούτο εδώ το σημείο να υπογραμμίσω, ότι παρά τις μπόλικες φαινομενικές διαφορές έχουμε και πολύ βασικές ομοιότητες που γεφυρώνουν με κάποιο τρόπο το χάσμα μεταξύ μας και μας φέρνουν κοντά! Ποιες είναι αυτές; Ε διαβάστε παρακάτω και πάω στοίχημα οτι θα συμφωνήσετε 100%
1. Απολαμβάνουμε την Αγάπη και τη Συντροφιά
Πολλοί θεωρούνε ότι οι γάτες είναι μοναχικά κλειστά πλάσματα που δεν εκτιμούν το μοίρασμα, την συντροφιά, τους κοινωνικούς δεσμούς και όλα αυτά. Σε αυτή την εντύπωση ίσως συντελεί το γεγονός ότι οι γάτες κυνηγούν μόνες τους (όχι σε ομάδες) και το ότι είναι χωροκτητικά πλάσματα – περισσότερα για το ένστικτο της χωροκτητικότητας εδώ.
Αυτό όμως δεν τις κάνει ανίκανες να απολαύσουν την συντροφικότητα, την στοργή! Οι γάτες είναι ικανές να δείξουν την αγάπη τους με πάρα πολλούς τρόπους κάποιοι από τους οποίους ίσως σας φανούν αλλόκοτοι, αλλά είναι απλός.. ο τρόπος της γάτας. Το κουτούλημα του κεφαλιού, το τρίψιμο στο πόδι, το γουργουρητό, το ζύμωμα είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι γάτες δείχνουν την αγάπη τους! Μερικούς ακόμη τρόπους με τους οποίους η γάτα δείχνει την αγάπη της θα βρείτε εδω!
2. Μαθαίνουμε με τον ίδιο τρόπο
3. Μας αρέσει να έχουμε επιλογές
Και οι άνθρωποι και οι γάτες δεν απολαμβάνουν διόλου να μην έχουν επιλογές, να είναι στριμωγμένοι σε ένα σημείο και να μην μπορούν να διαλέξουν μεταξύ διαφορετικών εναλλακτικών επιλογών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αν το κατανοήσετε και προσφέρετε στη γάτα σας εναλλακτικές επιλογές σε σχέση με κάτι που δεν θέλετε να κάνει, μπορείτε να σταματήσετε την δυσάρεστη δράση της, στρέφοντας το ενδιαφέρον της προς άλλη κατεύθυνση που ειναι αποδεκτοί και από εσάς και απο εκείνη. Πχ αν δεν θέλετε η γάτα σας να ανεβαίνει πάνω σε κουρτίνες μπορείτε να της προσφέρετε ένα ψηλό γατόδενδρο όπως το γατόδενδρου Τσίτσου που μπορείτε να βρείτε εδώ ή ένα κρεβατάκι με βεντούζες στερεωμένο ψηλά σε ένα παράθυρο όπως αυτό.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
4. Αγαπάμε το Παιχνίδι
Ποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι χούμανς ή οι γάτες δεν λατρεύουν το παιχνίδι; Το είδος του παιχνιδιού μπορεί να διαφέρει φυσικά αλλά και τα δύο είδη έχουν μεγάλη εκτίμηση για το παιχνίδι. Αθλήματα όπως τένις, ποδόσφαιρο, βίντεοπαιχνίδια, φτιάξιμο παζλ είναι μόνο μερικά από τα παιχνίδια που αγαπούν οι άνθρωποι, ενώ οι γάτες λατρεύουν την αναρρίχηση, την πάλη, καποια βιντεοπαιχνίδια, το κυνηγητό ενός σχοινιού ή ενός φτερού ;ή του φωτός ενός λέιζερ (βρείτε το λέιζερ του Τσίτσου εδώ) κοκ.
Το παιχνίδι αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την υγιή ανάπτυξη τόσο του χούμαν όσο και της γάτας! Τελικά μήπως δεν διαφέρουμε και τόσο πολύ;
5. Ο περιβαλλοντικός εμπλουτισμός είναι απαραίτητος
Σε ένα περιβάλλον σχετικά κλειστό όπως αυτό του σπιτιού είναι προφανές ότι τόσο η γάτα όσο και ο άνθρωπος έχουν ανάγκη από αυτό που στην Ηγγλετέρα λένε “environmental enrichment”, δηλαδή περιβαλλοντικός εμπλουτισμός. Αλλαγή της διακόσμησης, η προσθήκη μουσικών επιλογών, βιβλίων, ταινιών μπορούν να ψυχαγωγήσουν και να ανανεώσουν τον άνθρωπο μέσα στο χώρο του σπιτιού ενώ η γάτα θέλει και αυτή νέα ερεθίσματα, όπως μετακίνηση της θέσης των επίπλων, αλλαγή χαλιών κλπ ανά εποχές, ή ακόμη και μια καινούρια σακούλα ή μια χαρτόκουτα.
Για να βρείτε και άλλες επιλογές περιβαλλοντικού εμπλουτισμού ώστε να μην βαριέται η γάτα σας διαβάστε και το αναλυτικό μου άρθρο.
6. Είμαστε προστατευτικοί σε ό,τι θεωρούμε "δικό μας"
Τόσο οι άνθρωποι όσο και οι γάτες είναι προστατευτικοί προς ό,τι θεωρούν “δικό τους”. Ο άνθρωπος κλειδώνει το αμάξι του και το σπίτι του, προσέχει τα πράγματά του όπως το πορτοφόλι του κλπ! Αντίστοιχα η γάτα έχει την φωλιά της που δεν θέλει να κάθονται σε αυτήν άλλες γάτες, τα αγαπημένα της παιχνίδια, το πόστο της για επόπτευση του εξωτερικού χώρου και όλα αυτα τα θεωρεί δικά της και τα υπερασπίζεται! Σε αυτά τα πλαίσια και ό,τι λογίζεται ως “προσωπικός χώρος” τόσο για τον χούμαν όσο και για τη γάτα είναι κατι για τον οποίον απαιτείται να μην παραβιάζεται.
Αυτή η κοινή κίνηση δίνει τόσο στη γάτα όσο και στον άνθρωπο μια αίσθηση ασφάλειας που είναι πολύ εκτιμηταία.
Και κάπου εδώ θα ήθελα να επισυναψω ενα σχετικό διάλογο για το θέμα της.. ιδιοκτησίας από το βιβλίο μου.. “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ”:
ΔΙΑΛΟΓΟΣ 3ος: ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
– Τσιτσάρα μου, καιρό ήθελα να το ρωτήσω, τώρα όμως που υπάρχει η δυνατότητα της λεκτικής επικοινωνίας μεταξύ μας, μπορώ: γιατί παιδί μου τρίβεσαι με τέτοιο ζήλο στην γωνία του καναπέ, θα πληγώσεις το μουσουδάκι σου, χρυσό μου! – Δεν βλέπεις ότι έχω δουλειά ανόητε; – Τι δουλειά; – Άσε, που να στα λέω, ήρθε μέσα στο σπίτι η μητέρα, που μόλις είχε αφήσει τον Μικρουτσέλο να τριφτεί με όλη του την άνεση στα πόδια της και μου άπλωσε τις μυρωδιές του σε όλο το σπίτι! Αφού σας το έχω πει, αυτό με ενοχλεί! Όλημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν! – Ε βρε Τσιτσόνι μου, αμάααν, ρίξε και εσύ λίγο νερό στο κρασί σου, με το που φέρνουμε μερικές αόρατες μυρωδιές στο σπίτι τρελαίνεσαι! – Πως να μην τρελαίνομαι!; Πως θα σου φαινόταν αν σου έλεγα ότι επειδή ήμουν λίγο απρόσεχτος γκρέμισα την όρατή πόρτα του σπιτιού σου; – Θα μου φαινόταν φριχτό! – Γιατί; – Γιατί το σπίτι θα γινόταν ξέφραγο αμπέλι! – Συνέχισε… – Και μετά θα μπορούσε να μπει ο κάθε τυχάρπαστος μέσα. – Ε και τότε γιατί σου κάνει τόση εντύπωση που εγώ τρίβομαι με όλο μου το είναι, για να καλύψω τις ξένες μυρωδιές από το χώρο μου; – Γιατί οι μυρωδιές δεν θα εμποδίσουν καμία γάτα να μπουκάρει μέσα. Η πόρτα μπορεί να εμποδίσει. – Καημένε χουμανίστα, πόσα λίγα γνωρίζεις. Συχνά οι μυρωδιές είναι πιο αποτελεσματικό εμπόδιο από μια πόρτα. Για να μην πω για τα εκάστοτε σύνορα, εκείνα τα μυστηριώδη σύρματα με παλούκια που τοποθετείτε πάνω στη γη και θαρρείτε ότι έτσι κατοχυρώσατε το χωράφι σας, την αυλή σας, τη χώρα σας! Καημένοι, είστε τρελοί για δέσιμο, ένας Τσιτσο-χούμαν σας χρειάζεται και εσάς – Τι είπες μόλις τωρα ρε Τσιτσάκο, πολύ με προβλημάτισες. Και μια και (δεν) το φερε η κουβέντα θα σου πω και αυτο: 6 χρόνια τώρα σας ανέχομαι στα γατοανάκτορα και δεν σας ζήτησα ούτε δραχμή για να σας φιλοξενώ και από πάνω μου αμολάτε όλη μέρα καινούριες μυρωδιές!! Αυτή η φαρσοκωμωδία πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα! Από αύριο ενοίκιο, 50 πατέ κοτόπουλο/γαλοπούλα το μήνα αλλιώς θα σας πετάξω στο δρόμο. Τέρμα, τελείωσεε! Γάτα είμαι, γάτα δεν είμαι; Ό,τι θέλω κάνω! – Καλέ τώρα που το σκέφτομαι θα κάτσω και εγω να τρίψω με το πηγούνι μου τη γωνιά του καναπέ, να σε βοηθήσω βρε Τσιτσάκο μου, δώσε μας μια ευκαιρία ακόμη, Τσιτσάκο μου, σε εκλιπαρώ.. – Καλά θα το σκεφτώ, αλλά δεν υπόσχομαι τίποτα. Σιωπή τώρα και στρώσου στη δουλειά, έχουμε ακόμη να περάσουμε με τη μουσούδα μας το μπάνιο και το καθιστικό!! – Αμαάααν.. ______________________
.. παρεπιμπτόντως όποιος θέλει να τσιμπήσει το βιβλίο “Τσίτσος η γάτα που μιλούσε πολύ” μπορεί να το αποκτήσει κάνοντας κλικ εδώ, ή να το αναζητήσει στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς του (πλεόν το τσιτσοβιβλίο βρίσκεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας)
7. Απολαμβάνουμε την οικειότητα
Ουφ και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος αυτού του άρθρου, και θα ήθελα να προτείνω ότι αυτά τα ενωτικά κοινά σημεία είναι κάτι που μπορείτε να σεβαστείτε και να εκτιμήσετε, κάτι που στο τέλος θα σας φέρει όλο και πιο κοντά στη γάτα σας!
Μία Απάντηση
Οι γάτες είναι καλοκάγαθος και γλυκές και πανέμορφες και πλασμένος για να τις αγαπάμε.