Οι ημέρες αυτές που βιώνουμε είναι προκλητικές και δύσκολες, για ανθρώπους και ζώα και σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα ήρθε και η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας για τον αριθμό των καταγγελιών κακοποίησης ζώων μέσα στο τελευταιο 40ημερο (από αρχές Ιουλίου μέχρι τις 19 Αυγούστου) για να επιβεβαιώσει την παραπάνω δήλωση!
Δεν συνηθίζω να αναφέρομαι εκτενώς σε περιστατικά βιαιότητας, μάλιστα κατά βάση αποφεύγω αναφορές που συνήθως σοκάρουν και εξαγριώνουν με τις λεπτομέρειές τους! Όμως ήθελα να σταθώ σε ετούτη τη γενική αναφορά που δείχνει κάποια ίσως χρήσιμα και σημαντικά πράγματα!
Ας δούμε ομως λιγο πιο αναλυτικά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ! Σε αυτό το διάστημα έγιναν για την ακρίβεια 1241 καταγγελίες που αφορούν κακοποίησης ζώων και πολλές από αυτές σίγουρα δεν ήταν αβάσιμες αν αναλογιστούμε ότι αυτες οι καταγγελίες οδήγησαν στο να σχηματιστούν 245 ποινικές δικογραφίες ενώ τελικά συλλήφθηκαν 53 άτομα! Όσον αφορά τα πρόστιμα, υπήρξαν 282 περιπτώσεις όπου επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο και το συνολικό μέγεθος των προστίμων αγγίζει τις.. 964400 ευρώ!!!
Μερικές σκέψεις για την κακοποίηση ζώων
Όλα αυτά καταδεικνύουν στα δικά μου μάτια πόσο η οπτική των ανθρώπων είναι κομμένη και ραμμένη στα δικά τους μέτρα. Εχω βρεθει σε περιστατικα ήπιας κακοποίησης ζώων και είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι καλά καλά δεν συνειδητοποιούν ότι εκείνη τη στιγμή φέρονται σκληρά.
Πχ μπορεί καποιος με το πόδι να σπρώξει απότομα , με το πόδι του, μια γάτα (μια κίνηση που κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι και επικίνδυνη για την σωματική υγεία του ζώου) γιατί ας πούμε κάθεται πάνω σε μια καρέκλα, αντί να προσπαθήσει να την κάνει να σηκωθεί με έναν πιο μαλακό, καλόκαρδο τρόπο (αν ανεχεται να την σηκώσουν πχ, να την σηκωσει προσεκτικα, απαλά και να την βγάλει από την καρέκλα) και εκείνη τη στιγμή είναι πολύ πιθανό να μην φαντάζεται καν οτι γίνεται σκληρός με τη γάτα.
Δεν εννοώ φυσικά καθόλου ότι πρέπει να γίνουμε υπερευαίσθητοι και να καταγγέλουμε περιστατικά όπως όταν κάποιος πχ φωνάξει σε μια γάτα να σηκωθεί από μια καρέκλα, αλλά θέλω να καταδείξω ότι έχουμε μέσα μας μια βαθιά ριζωμένη ιδέα του τύπου “ε δεν είναι και άνθρωπος” που γεννάει πολύ σκληρές δράσεις. Κάποιοι πχ νομίζουν ότι είναι αστείο να πετάξουν μια γάτα μεσα στο νερό, ή να την τρομάξουν, άλλοι ότι είναι εύλογο να μπουγελώσεις γάτες για να τις διώξεις από ένα σημείο κοκ! Και φυσικα δεν ειμαι τοσο αφελής ώστε να πιστεύω ότι τα περιστατικά κακοποίησης εξαντλούνται σε τέτοια (ακομη καπως) ήπια επίπεδα. Συμβαίνουν και παρα παρα πολύ σκληρά πράγματα!
Και λέω ότι ίσως υπάρχει μεγάλο έλλειμα επίγνωσης, συνειδητότητας και ότι αυτό το γεγονός είναι η μήτρα όλης αυτής της βαρβαρότητας!
Πως μπορεί να κάνει κάποιος καταγγελία για κακοποίηση ζώων
Aς επανέλθουμε όμως στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία αναφέρει: «δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πιστή τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, θέτοντας ως στόχο την εξάλειψη περιστατικών κακοποίησης και βασανισμού τους».
Εδώ να πούμε ότι η δυνατότητα καταγγελίας έχει λόγο ύπαρξης μια και μπορεί να έχει πρακτικό αντίκρυσμα, να οδηγήσει στην διακοπή βασανισμού ενός ζώου (πχ ενός σκύλου που είναι δεμένος όλη μέρα μέσα στον ήλιο σε ένα χώρο 2 επί 3)! Αν κάποιος θέλει να καταγγείλει επώνυμα ή ανώνυμα ένα περιστατικό κακοποίησης μπορεί να καλέσει στο τηλέφωνο 10410 και να δώσει όσες πληροφορίες χρειάζονται, ενώ στην σελίδα αυτή μπορεί να ενημερωθεί για τα δικαίωματα των ζώων καθώς και για το πως μπορεί να κάνει μια καταγγελία!
ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ (ΕΥΤΥΧΩΣ) ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ:
Η διάσωση της γάτας που βρέθηκε με ένα ρολo
Πως να φροντίσετε ένα κακοποιημένο γατάκι
Τέλος, αν κάποιος διασώσει ένα κακοποιημένο αδέσποτο γατούλι είναι εφικτό να το φέρει σπίτι του και να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και να το βοηθήσει να ανακάμψει και να προσαρμοστεί στο χώρο του σπιτιού! Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να του αφήσει χώρο και χρόνο για να νιώσει καλά, έπειτα από το σοκ της κακοποίησης.

Σε αυτή την προσπάθεια θα αποδειχθούν εξαιρετικοί σύμμαχοί σας μια νόστιμη κόνσερβα όπως αυτή, φρέσκο δροσερό νερό στο μπολάκι της, μια καλή κρυψώνα όπου θα νιώθει ασφαλής και κοντά στην κρυψώνα μια .. λεκάνη με άμμο ενώ η χρήση των τεχνητών φερομονών Feliway θα μετέφεραν μηνύματα ασφάλειας και οικειότητας στο σοκαρισμένο γατάκι – τσιμπήστε το Feliway εδώ!
Περισσότερα τιπς για το πως να προσαρμόσετε το κακοποιημένο αδέσποτο γατάκι στο σπίτι σας στον αναλυτικό μου οδηγό!