Φωτιά στη Φυλή: Εθελοντές σώζουν γάτο ή Πως η Ζωή επιβιώνει στο απανθρακωμένο τοπίο (+ΦΩΤΟΣ)

Δεν είναι η πρώτη φορά που σας μιλάω για την απίθανη οργάνωση Alma Libre και τις φοβερές διασώσεις της – θυμηθείτε πως έσωσαν παγιδευμένο γατάκι από σταθμό του Μετρό της Ανθούπολης εδώ! Δεν είναι άδικο που φέρει τον χαρακτηρισμό “Hellenic Animal Rescue”. Oi εθελοντές αυτή τη φορά ρίχτηκαν στις φλόγες για να “σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται”! Και κατάφεραν να σώσουν πολλά! Ανάμεσα σε αυτά και ένας βασανισμένος μικρός γάτος, μια απίστευτη μήτρα Ζωής μέσα στο απανθρακωμένο τοπίο. 

Η διάσωση έλαβε χώρα στη φωτιά της Φυλής όπως οι εθελοντές της ομάδας όπως έγραψαν στο facebook βρέθηκαν αντιμέτωποι με το θάνατο μια και μπροστά τους απλωνόταν πάρα πολλα νεκρά/απανθρακωμένα πλάσματα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό του Θανάτου όμως να σου το ένας γάτος, ζωντανός, ταλαιπωρημένος, με πολλά εγκαύματα αλλά ΖΩΝΤΑΝΟΣ! Πως επιβίωσε ως εκείνη τη στιγμή; Δεν θα μπορούσα να πω, ίσως ούτε και οι εθελοντές, αλλά το γεγονός ήταν ηχηρό: ο γατούλης ζούσε! 

Ο γατούλης ήταν αποπροσανατολισμένος, η γειτονιά στην οποία ζούσε, όπως την ήξερε, είχε χαθεί οριστικά. Η διαδικασία για να τον πιάσουν που ακολουθήθηκε ήταν να τον πλησιάσουν δυο εθελοντές από διαφορετικές κατευθύνσεις και τελικά όντως τα κατάφεραν – βρείτε εδώ μερικούς ακόμη τρόπους να πιαστεί μια γάτα που χρειάζεται βοήθεια. Ο γατούλης, όπως διαπίστωσαν είχε εγκαύματα παντού, στο σώμα στο πρόσωπο και στα πατουσάκια, ενώ τα μουστάκια του είχαν καεί – και σας έχω πει πόσο σημαντικά είναι τα μουστάκια για την κινητικότητα της γάτας!

Θα σας παραθέσω αυτούσιο το ποστ για τη διάσωση του γάτου από την ομάδας Alma Libre στο facebook τους:

"Ο γατουλης που σωθηκε μέσα από το δυστοπικο πεδίο θανάτου.

Ανταπόκριση από το πεδίο μέρος δεύτερο
Επιστρέφοντας από την περιοχή του στρατοπέδου Καποτά μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια να βρεθεί ζωή μέσα στις στάχτες, συνεχίσαμε μεταβαίνοντας στην περιοχή της φυλής από την αντίστροφη πλευρά ανεβαίνοντας πάλι τους πρόποδες της Πάρνηθας. Και εκεί, ήρθαμε αντιμέτωποι με το θάνατο σε κάθε του μορφή.
Ατελείωτα ζώα κάθε είδους νεκρά, ως επί το πλείστον απανθρακωμένα…για όλα αυτά χρειάζεται ξεχωριστή ανάρτηση, εδώ όμως θα σταθούμε σε μία ξεχωριστή περίπτωση, έναν γάτο ο οποίος σώθηκε από ενέργειες των εθελοντών μας κι ο οποίος βρέθηκε με σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα, έχοντας περάσει στην κυριολεξία μέσα από την κόλαση.
Ο γατούλης εντοπίστηκε από κάτοικο της περιοχής που μας ενημέρωσε για ένα πλάσμα «ζωντανό - νεκρό» που περιφερόταν στην περιοχή σαν χαμένος. Και πώς όχι, αφού όλη η γειτονιά που ήξερε είχε χαθεί, όλη του η ζωή είχε τελειώσει κι από ένα αστείο της μοίρας δεν είχε χαθεί κι ο ίδιος μαζί της.
Περνώντας στην κυριολεξία μέσα από τον θάνατο, την καμμένη γη και ανθρώπους που έκλαιγαν, με κουφάρια παντού από απανθρακωμένα κατσίκια και πρόβατα μέσα στις στάνες, φτάσαμε στο σημείο όπου είχε θεαθεί ο γάτος τελευταία φορά. Ανάμεσα σε σωρούς καμμένων προβάτων, εντοπίστηκε σε άθλια κατάσταση, κατακαμμένος κι ο ίδιος να πονάει εμφανώς σε κάθε του κίνηση. Κάτι έπρεπε να κάνουμε, ο γάτος έπρεπε να πιαστεί, δεν υπήρχαν περιθώρια για λάθη.
Με προσεκτικά συντονισμένες κινήσεις ο γάτος προσεγγίστηκε από δυο εθελοντές μας από διαφορετικές κατευθύνσεις και κατέστη δυνατό να του αποσπαστεί η προσοχή ώστε να προσεγγιστεί αρκετά για να παγιδευτεί με χρήση απόχης. Η χαρά μας για την σωτηρία του ήταν ανείπωτη. Στην συνέχεια μεταφέραμε τον γατούλη από την απόχη σε ντρόπερ και μέσα σε αυτό έπειτα μεταβήκαμε εσπευσμένα στο χώρο του Dog's Voice στο Γαλάτσι όπου ο γάτος παραλήφθηκε από τους κτηνίατρους της ΕΔΚΕ για τις πρώτες βοήθειες και μία αρχική ανακούφιση από τους τρομερούς πόνους που ένιωθε...
Ο γατούλης είχε εγκαύματα σε όλα του τα πατούσια, στο σώμα και στο πρόσωπο ενώ έχει χάσει όλα του τα μουστάκια που στις γάτες είναι σοβαρός τραυματισμός αφού είναι απώλεια βασικών αισθητήρων κίνησης. Έγινε ό,τι καλύτερο ήταν εφικτό εκείνη τη στιγμή κι έπειτα ο γατούλης μεταφέρθηκε για πιο παρατεταμένη νοσηλεία στο Αττικό Νοσοκομείο Ζώων.
Ο γατούλης είναι αυτονόητο ότι μετά την θεραπεία του όταν πια θα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο δεν πρόκειται να επανεχταχθεί αλλά θα γίνει προσπάθεια να βρει σπίτι. Εθελοντές μας που συμμετείχαν: Elen Konte, ΣΑΒΒΑΣ ΧΑΜΑΜΤΖΗΣ"

Απίστευτη ιστορία, δύσκολη, αλλά και γεμάτη εμπνεύσεις για όλους μας και ένα ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους είναι λίγο και μάλλον και χωρίς ιδιαίτερο νόημα, μια και πιο σημαντική φαίνεται να είναι η Δράση η ίδια! Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναφορά στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν βρείτε μια γάτα που έχει επιβιώσει από φωτιά, για αν την βοηθήσετε! 

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ

 ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Τα εγκαύματα στην περίπτωση της φωτιάς είναι συνήθως θερμικά (οφείλονται στην αυξημένη θερμοκρασία):

  • Για τα θερμικά εγκαύματα φροντίστε η καμμένη περιοχή να έρχεται σε επαφή με δροσερό νερό για 20 λεπτά. Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να τοποθετήσετε ένα βρεμμένο ρούχο στην περιοχή του εγκαύματος και βρέχετέ το διαρκώς με πολύ απαλό τρόπο (στις γάτες δεν τους αρέσει να πιτσιλιούνται)!
  • Το τζελ αλόης βέρα κάνει τρομερή δουλειά σε εγκαύματα. Αν δεν έχετε συσκευασμένο τζελ αλόης μπορείτε να πάρετε ένα φύλλο αλόης, να το κόψετε και να απλώσετε το τζελ που απελευθερώνεται στην περιοχή! Ακόμη και αν το γλείψουν θα τους κάνει καλό
  • Ειδικά για τα πιο έντονα εγκαύματα (δεύτερου και τρίτου βαθμού – όπου βαθύτερες στιβάδες του δέρματος έχουν τραυματιστεί) είναι απαραίτητη η μεταφορά της γάτας σε κτηνίατρο για να του παρέχει ειδική φροντίδα.
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ 

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γάτα που επιβιώνει από φωτιά! Τι να κάνετε:

  • Βάλτε ζωμό από βραστό κοτόπουλο στο νερό της για να την παροτρύνετε να πιει ΠΟΛΥ
  • Δώστε της μπόλικη ΥΓΡΗ ΤΡΟΦΗ. Αυτή που έχω βρει να έχει την περισσότερη δυνατή υγρασία είναι η Bozita (83%!)! Τσιμπήστε την εδώ 
  • Προσφέρετε της υγιεινές, θρεπτικες αλλα κυρίως ενυδατικές σούπες όπως αυτή.
  • Αν η γάτα αρνείται να πιεί ή να φάει νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μεταφερθεί άμεσα σε κτηνιατρική μονάδα και να της δωθεί ορός που θα την ενυδατώσει.
ΕΙΣΠΝΟΗ ΚΑΠΝΟΥ

Η εισπνοή καπνού είναι μια πολύ σοβαρή ιατρική συνθήκη και δεν πρέπει να παραβλέπεται γιατί μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις

  • Δυστυχώς ο απλός εθελοντής δεν έχει τα τεχνικά μέσα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από την εισπνοή καπνού αλλά μπορεί τουλάχιστον να απομονώσει τη γάτα από την περιοχή που υπάρει ο καπνός το συντομότερο δυνατό, ώστε να περιοριστεί η ζημιά.
  • Στη συνέχεια, ο καλύτερος τρόπος για τη φροντίδα μιας γάτας που έχει εισπνεύσει καπνό είναι να της δωθει οξυγονό, σε ένα ήσυχο κλουβί, όπου θα μπορεί να το δεχτεί χωρίς να στρεσαριστεί! Το οξυγόνο θα βοηθήσει να απομακρυνθούν οι δηλητηριώδεις και επιβλαβείς παράγοντες όπως το μονοξείδιο του άνθρακα από την κυκλοφορία του αίματος.
ΣΤΡΕΣ

Είναι προφανώς αδιανόητο το στρες που θα περάσει μια γάτα σε μια τέτοια συνθήκη. Όταν διασωθεί πρέπει να ασχοληθείτε και με το στρες. Αν την έχετε σε κάποιο κλουβί απλώστε μια πετσέτα πάνω του και ψεκάστε 8 φορές με Feliway Classic Spray (το χω δει το τελευταιο μήνα να κανει θαύματα σε άπειρες περιπτωσεις στρεσαρισμενων γατων σε κλουβί) – τσιμπήστε το εδώ. Ακόμη καλύτερα αν υπάρχει η πολυτέλεια για μεταφορά σε ένα κλειστό χώρο με κλιματισμό, βάλτε Feliway Classic στη πρίζα – καντε κλικ εδώ για να το αποκτήσετε! Επίσης βάλτε της μια αμπούλα βαλεριάνας όπως αυτή, με τις πολύ επιθυμητές χαλαρωτικές ιδιότητες Κάντε της απαλά χάδια, βάλτε ειδικές μουσικές για γάτες, κρατήστε το δωμάτιο που την έχετε ήσυχο, χωρίς επισκέψεις από αγνώστους!

Για το τέλος θα σας ποστάρω και μερικές φωτογραφίες από αυτές που δημοσίευσαν εψές οι της ομάδας Alma Libre:

Πόσο  χαιρόμαστε για τον τυχερό/άτυχο γατούλη, πόσο θαυμάζουμε αυτούς τους απίστευτους εθελοντές και πόσο σημαντικό είναι και εμείς, αν περνάει από το χέρι μας να προβούμε σε Δράσεις – όχι απαραίτητα για κάποια Φωτιά, αλλά για δράσεις συμπόνοιας και στοργής απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν μπροστά μας! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *