Γιατί η γάτα μου με κοιτάει επίμονα

Γιατί η γάτα κοιτάζει επίμονα στον τοίχο;

Μέσα στην κορυφαιά πεντάδα αλλόκοτων συμπεριφορών της γάτας μπορεί με ιδιαίτερη άνεση να μπει και ετούτη εδώ: Η γάτα να στρέφει ολοκληρωτικά την προσοχή της σε ένα .. άδειο τοίχο, κοιτάζοντας.. ένας θεός ξέρει τι!!! Πολλές φορές μάλιστα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, όταν η γάτα θέλοντας να τραβηξει την προσοχή της μακριά μας, όσο και αν εμεις την επιζητούμε πεισματικά, μπορει να γυρίσει το κεφάλι της προς τον τοίχο και να μεινει εκεί, κοιτάζοντας για ώρα, τον τοίχο, από απόσταση 5 ή 10 εκατοστών! 

Υπάρχει λόγος που κάνει η γάτα αυτά τα καμώματα; Και πάλι μπαίνουμε στο τριπάκι της ανθρωποκεντρικής ερμηνείας της συμπεριφοράς της γάτας, που μας κάνει να θεωρούμε αλλόκοτες αυτές της συμπεριφορές! Ας προσπαθήσουμε να μείνουμε όσο πιο κοντά γίνεται στις ιδιαιτερότητες των αισθήσεων και των ενστίκτων της γάτας (σε σχέση με τα αντίστοιχα του ανθρώπου) και κάπως έτσι οι απαντήσεις που θα δώσουμε θα είναι ακριβείς για το τι συμβαίνει στη γάτα εκείνη τη στιγμή! Σε ετούτη τη διερεύνηση θα λάβουμε υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της όρασης και της ακοής της γάτας, της μνήμης της αλλά και το πολύ έντονο ένστικτο του θηρευτή που κρύβεται μέσα της! 

Γιατί η γάτα κοιτάζει επίμονα στον τοίχο;

1. H γάτα βλέπει.. φαντάσματα

Ας ξεκινήσουμε με την πιο .. μεταφυσική εξήγηση όλων! Η γάτα κοιτάζει επίμονα στον τοίχο γιατί βλέπει κάτι, ένα πλάσμα, μια αύρα, μεταφυσική. Φυσικά το κόνσεπτ του “φαντάσματος” δεν αφορά την γάτα ωστόσο, οι αισθήσεις της είναι τόσο διαφορετικές από αυτές των ανθρώπων που ειναι πιθανό η γάτα να έχει στρέψει την προσοχή της στον τοίχο, γιατί σε εκείνο το σημείο συμβαίνει κάτι, μια μεταβολή, που γίνεται αντιληπτή από κάποια ή κάποιες αισθήσεις της γάτας! 

Κάτι που μας φέρνει στις πιο .. εύλογες εξηγήσεις που θα ακολουθήσουν

2. H γάτα βλέπει κάτι

Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για το συγκεκριμένο θέμα θα ήθελα να σας προτρέψω να διαβάσετε το μίνι αφιέρωμά μου στα μάτια και την όραση της γάτας το οποίο μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα βοηθητικό στο να καταλάβετε τα παρακάτω! Μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Έχοντας υπόψιν τα δεδομένα του παραπάνω άρθρου μπορούμε να πούμε περισσότερα πάνω στο ερώτημα “γιατί η γάτα κοιτάζει επίμονα στον τοίχο”!

Η γάτα έχει διαφορετικό αίσθηση της όρασης. Παρόλο που δεν διακρίνει πολύ καλά τα διάφορα χρώματα μπορεί να δει πολύ καλά σε συνθήκες χαμηλού φωτός. Επίσης εχει μεγαλύτερο οπτικό πεδίο από τον άνθρωπο (200 έναντι 180 μοιρών) ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αντιληφθεί με την όραση κινήσεις πολύ καλύτερα από τον άνθρωπο.

Έτσι όταν κοιτάζει με τόση επιμονή στον τοίχο, είναι πολύ πιθανό να έχει δει κάτι που το ανθρώπινο μάτι σας δεν κατάφερε να εντοπίσει.. μια πολύ ανεπαίσθητη κίνηση κάποιου εντόμου (πχ μια μύγα), ένα ζωύφιο που βρίσκεται στον τοίχο αλλά εσείς δεν το βλέπετε λόγω χαμηλού φωτισμού, ή κάτι στην άκρη του οπτικού της πεδίου, που όμως είναι έξω από το οπτικό πεδίο του ανθρώπου!

3. H γάτα ακούει κάτι

Η αίσθηση της ακοής της γάτας είναι απίστευτη και πολύ πιο οξεία από του ανθρώπου. Οι γάτεςμ μπορούν να ακούσαν πολύ πιο ευρείες συχνότητες από ότι τα περισσότερα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων προφανώς των ανθρώπων και των σκύλων. Έτσι η γάτα σας μπορεί να ακούει κάτι που εσείς δεν το ακούτε – όπως πχ νερό να κυλάει μέσα σε ένα σωλήνα και αέρα να περνάει από ένα σημείο. 

Επίσης αν οποιοδήποτε δυνητικό θύμα της γάτας εμφανιστεί μέσα στο σπίτι και περπατάει είναι πολύ πιθανό να μην περάσει απαρατηρήτος ο ήχος που παράγει καθώς κινείται από τα ευαίσθητα ηχητικά αισθητήρια της γάτας. Αν λοιπόν ο ήχος έρχεται από εκείνον τον κατά τα άλλα βαρετό, μόνοχρωμο τοίχο, μπορει η γάτα να ψάχνει πυρετωδώς για το κινούμενο υποψήφιο θύμα της! Για να μην πουμε ότι μια γάτα μπορεί με αρκετή άνεση να ακούει κάτι που συμβαίνει στο διπλανό σπίτι και να κοιτάζει στον τοίχο στο σημείο που στο δίπλα σπίτι συμβαίνει αυτό το κάτι που ακούει η γάτα!

Σε ετούτο το σημείο πιστεύω ότι επιβάλλεται να κάνουμε μια ανάπαυλα και να διαβάσουμε περισσότερα για την θαυμαστή αίσθησης ακοής της γάτας, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

4. Η μνήμη της γάτας την πληροφορεί ότι κάτι θα συμβεί σύντομα

Σας έχω μιλήσει και άλλη φορά για τη μνήμη της γάτας και πόσο αυτή είναι διαφορετική απο αυτή του ανθρώπου! Για να μάθετε περισσότερα κάντε κλικ στο σχετικό άρθρο μου. Έτσι λοιπόν η γάτα, αν κάτι την αφορά (με θετικό ή αρνητικό τρόπο) κατά πάσα πιθανότητα θα το καταχωρήσει στην μακρά μνήμη της και θα το θυμάται .. για τα επόμενα 10 χρόνια. 

Έτσι λοιπόν η γάτα μπορεί πχ να θυμάται κάποια παιχνιδίσματα του φωτός του ηλίου στον συγκεκριμένο τοίχο, που τα είχε δει σαν μια διασκεδαστική μορφή παιχνιδιού και τώρα μπορει να κοιτάζει και πάλι επίμονα τον τοίχο επειδή πλησιάζει η ώρα που η γάτα αναμένει να ξανασυμβεί αυτό το αγαπημένο της παιχνίδι!

5. Η γάτα ενοχλείται και προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή της μακριά σας

Όπως έχουμε πει πολλάκις είναι πολλές οι στιγμές που μια ενήλικη γάτα επιζητά την ησυχία της, την απομόνωσή της! Και έρχεσαι εσύ, εκνευριστικές χουμανίσκε και αρχίζεις τα χάδια, αρχίζεις τις φωτογραφίες, ή την ακατάπαυστη φλυαρία (“αχ Τσιτσάκο μου, πόσοο σε λατρεύω, το ξέρεις ότι σ’ αγαπώωωω πολύ, ΘΕΕ ΜΟΥ ΠΟΣΟ ΟΜΟΡ..” ΣΙΩΠΗ ΠΙΑΑ ΟΜΠΟΟΟ)!

Ε τότε η γάτα είναι πολύ πιθανό, σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή της μακριά από το ερέθισμα που της “επιβάλεις” στρέφει το βλέμμα της προς μια κατεύθυνση αντίθετη από την δική σου. Και επειδή συνήθως η γάτα κοιτάζει το δωμάτιο, γυρνώντας προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορεί το βλέμμα της να βρεθεί να κοιτάζει προς.. τον τοίχο..! Ίσως να θέλει κιόλας να σου δώσει και το μήνυμα “άφησε με ήσυχο” – αν και δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό. 

Η πιο χαριτωμένη όμως αντίδραση συμβαίνει όταν η γάτα βρίσκεται πάρα πολύ κοντά σε ένα τοίχο, με αποτέλεσμα όταν γυρίζει προς αυτόν να απολαμβάνουμε αυτό το εξαίσιο θέαμα η γάτα να κοιτάζει τον τοίχο από τα 5 εκατοστά απόσταση! 

Πότε το κοίταγμα στον τοίχο μπορει να είναι ανησυχητικό

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές, αλλά όχι διεξοδικά για το θέμα της άνοιας στη γάτα, ένα φαινόμενο πολύ κοινό ειδικά σε γάτες ηλικίας μεγαλύτερης των 15 ετών. Πολλές φορές ο λόγος που μια γάτα μπορεί να κοιτάζει σε έναν τοίχο χωρίς λόγο, απλώς επειδή είναι μπερδεμένη, αποπροσανατολισμένη.. μια εικόνα που σίγουρα πονάει πολύ! 

Κάπου εδώ φτάσαμε στη λύση ενός ακόμη μυστηρίου στη συμπεριφορά της γάτας.. που τελικά δεν είναι και τόσο μυστήριο.. απλώς η γάτα είναι υπέροχη και ό,τι κάνει έχει μια ακούσια αιτία! Κλείνοντας περιμένω από εσάς στα σχόλια να μου πείτε αν η γάτα σας κοιτάζει στον τοίχο και σε ποιον απο τους παραπάνω λόγους οφείλεται αυτό! 

5 Απαντήσεις

  1. Η Κατίνα, όταν είχε για πρώτη φορά οίστρο, στεκόταν απέναντι από τον τοίχο σε απόσταση 5 εκ. και έκανε το γνωστό αγριο νιαούρισμα του καλέσματος. Τότε το είχα ερμηνεύσει πως ήθελε κάπως να της επιστρέφει η φωνή της, ένας ηχητικός αυνανισμός ας πούμε, μέσα στην παραφορά του οίστρου. Να μην είναι το κάλεσμά της φωνή βοώντως εν τη ερήμω. Ήταν πολύ έντονες στιγμές, δεν την είχα ενοχλήσει καθόλου.

    1. πολύ ενδιαφέρουσα ερμηνεία! ή ίσως ήθελε να βγει εξω και φωναζε στον.. τοίχο..; ίσως ήθελε να σας κανει να κάνετε κάτι για να βγει εξω, που την καλεί η φύση και το ενστικτο της

      1. Ίσως… Αν και δεν το έκανε παρόλο που είχε τη δυνατότητα. Ισως να ήθελε να γκρεμιστεί ο τοίχος, πιο ταιριαστό στην κατάσταση της. Εντέλει γονιμοποιηθηκε αργότερα, για την ιστορία.

      2. Ίσως… Αν και δεν το έκανε παρόλο που είχε τη δυνατότητα. Ισως να ήθελε να γκρεμιστεί ο τοίχος, πιο ταιριαστό στην κατάσταση της. Εντέλει γονιμοποιηθηκε αργότερα, για την ιστορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *