Εύκολο θεματάκι για τις αγαπημένες μας γάτες και τη σχέση τους με τις εξίσου (ΝΟΤ) αγαπημένες κατσαρίδες! Παιδια, πάρτε το απόφαση, οι γάτες λατρεύουν να κυνηγούν ζωύφια, συμπεριλαμβανομένων των κατσαρίδων. Όταν μάλιστα τα θηρευτικά ένστικτα μιας γάτας είναι ισχυρά, δεν θα διστάσει να φάει τις κατσαρίδες που έχει πιάσει. Μπορούν οι γάτες να αρρωστήσουν, τρώγοντας κατσαρίδες; Είναι γενικότερα επικίνδυνο να καταναλώνουν αυτά τα συμπαθή αρθρόποδα οι γάτες μας;;; Οι απαντήσεις παρακάτω!
Ενώ οι κατσαρίδες περιέχουν μπόλικη ζωική πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12 (λιαν προσφάτως ανακάλυψα την πολύπλευρη σημασία της), είναι ταυτόχρονα και ανθυγιεινά έντομα που φιλοξενούν παρασιτικά σκουλήκια και βακτήρια που αρρωσταίνουν τις γάτες. Οι ισχυροί εξωσκελετοί τους, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του στόματος και γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ αν μια γάτα φάει μια δηλητηριασμένη κατσαρίδα, μπορεί να αρρωστήσει.
Κάποιοι θα πείτε ότι δεν αντέχετε τις κατσαρίδες κατσαρίδες εισβολείς του σπιτιού και ότι οι γάτες σας θα μπορούσαν να τις εξαφανίσουν, ωστόσο αυτό δημιουργεί καποιους κινδύνους σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε προηγουμένως!
Είναι φυσιολογικό για τις γάτες να τρώνε κατσαρίδες;
Τα έντομα είναι μια φυσική πηγή τροφής για τις γάτες, ειδικά για τις άγριες γάτες που κυνηγούν για να φάνε. Οι γάτες τρώνε καιροσκοπικά και τα έντομα αποτελούν περίπου το 1/3 της διατροφής μιας γάτας.
Η Συγκριτική Βιοχημεία και Φυσιολογία περιγράφουν πώς οι γάτες τρώνε ό,τι βρουν, καταναλώνοντας μικρά γεύματα και προσαρμόζοντας την πρόσληψή τους, ώστε τελικα.. να επιβιώνουν.
Έτσι οι γάτες θέλουν να κυνηγούν οτιδήποτε κινείται, συμπεριλαμβανομένων των κατσαρίδων. Μόλις μια κατσαρίδα αρχίζει το διαβολεμενο (ειναι η αλήθεια) περπάτημά της, η περιέργεια μιας γάτας κεντρίζεται άμεσα και αμέσως γεννιέται μια ενστικτώδη λαχτάρα να την αρπάξει την κατσαρίδα, να την ξεσκίσει, σαν σωστός θηρευτής που είναι!
Είναι οι κατσαρίδες καλές για τις γάτες;
Οι γάτες χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Χωρίς αυτήν, θα υποσιτιστούν και θα είναι επιρρεπείς σε διάφορα προβλήματα υγείας. Οι κατσαρίδες προσφέρουν τα ακόλουθα διατροφικά οφέλη:
Πρωτεΐνη
Οι κατσαρίδες είναι μια καλή πηγή ζωικής πρωτεΐνης. Βέβαια για να καλύψει η κατσαρίδα τις ανάγκες της γάτας σε πρωτεϊνη πρέπει να καταναλώσει ποοολλές κατσαρίδες! Εδώ να πούμε ότι οι κατσαρίδες έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τους γρύλους (35% έναντι μόλις 21%)! Οπότε αν σκεφτόσασταν τι να δώσετε στη γάτα σας η απάντηση είναι ξεκάθαρη: ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ, ΔΙΑΑΑΟΛΕ! Οι κατσαρίδες έχουν όλα τα αμινοξέα – τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης – που χρειάζεται μια γάτα για να παραμείνει υγιής. Εδώ να πούμε ότι οι γάτες χρειάζονται πρωτεΐνη για τους εξής λόγους:
- Κατασκευάζει και επισκευάζει ιστούς και όργανα
- Ρυθμίζει το μεταβολισμό
- Δημιουργεί ενέργεια
- Τροφοδοτεί το νευρικό σύστημα
- Διατηρεί τη μυϊκή μάζα
Να προσθέσουμε ακόμη ότι φυσικά δε χρειάζεται μια γατα να φάει κατσαρίδα για να προσλάβει την πρωτεϊνη που χρειάζεται, μια και υπαρχουν εξαιρετικές υγρές τροφές που έχουν 50% ζωικής πρωτεϊνης επί ξηρής μάζας και καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες της γάτας (χωρίς να κουβαλάνε τους κινδύνους που εγκυμονεί η βρώση κατσαριδών). Μια εξαιρετική, ποιοτική, σε πολλές γεύσεις και πλέον πολύ οικονομική (λόγω των συσκευασιών 800 γραμμαρίων που πρόσφατα κυκλοφόρησαν) είναι η φοβερή GranataPet Delicatessen! Οι υπόλοιπες προτάσεις μου για ποιοτικές υγρές τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνη βρίσκονται εδώ.
Βιταμίνη Β12
Οι κατσαρίδες περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β12. Μια μελέτη δείχνει ότι οι κατσαρίδες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 τους γρύλους (άντε πάλι αυτοί) και τις ακρίδες. Δες παρακάτω:
- 2,88 μg ανά 100 g ξηρού βάρους ο γρύλος
- 0,84 μg ανά 100 g ξηρού βάρους η ακρίδας
- 13,2 μg ανά 100 g ξηρού βάρους κατσαρίδας
Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα, το πεπτικό και τη γνωστική λειτουργία. Οι γάτες δεν παράγουν βιταμίνη Β12, επομένως πρέπει να τη λαμβάνουν από διατροφικές πηγές. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε:
- Πεπτικά προβλήματα
- Ναυτία
- Εμετός
- Απώλεια όρεξης
- Έλλειψη κινητικότητας
- Αδυναμία των άκρων
- Νευρολογικά προβλήματα
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Μπορούν οι κατσαρίδες να βλάψουν τις γάτες;
Οι κατσαρίδες δεν είναι οι ίδιες τοξικές για τις γάτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλείς. Και δεν είναι ασφαλείς για τους ακόλουθους λόγους:
Δηλητήριο
Η κατσαρίδα που έφαγε η γάτα σας μπορεί να έχει δηλητηριαστεί. Δυστυχώς, οι δηλητηριασμένες κατσαρίδες είναι συχνά αργές και νωθρές, καθώς οι τοξίνες τις σκοτώνουν, καθιστώντας τις πιο εύκολο να πιαστούν και να καταναλωθούν. Ακόμη και μικρά ίχνη δηλητηρίου είναι αρκετά για να αρρωστήσουν τη γάτα σας μέσω δευτερογενούς δηλητηρίασης. Εάν η γάτα σας έχει φάει περισσότερες από μία κατσαρίδες, μπορεί να αδιαθετήσει γρήγορα. Εάν μια κατσαρίδα έχει δηλητηριάσει τη γάτα σας, θα παρατηρήσετε τα εξής:
- Εμετός
- Σιελόρροια
- Δυσκολίες στην αναπνοή
- Διάρροια
- Επίμονη σύσπαση
- Φλεγμονή του δέρματος
- Κατάρρευση
- Αλλαγές στην ούρηση
- Αφυδάτωση
Χωρίς παρέμβαση κτηνιάτρου, το νευρικό σύστημα της γάτας σας θα μπορούσε να σταματήσει να λειτουργεί. Περισσότερα για τις δηλητηριάσεις της γάτας στον παρακάτω σύνδεσμο:
Στοματικός ερεθισμός
Οι κατσαρίδες έχουν προστατευτικούς εξωσκελετούς (παχιά καλύμματα που μοιάζουν με χόνδρους). Ερευνα διαπίστωσε ότι οι κατσαρίδες μπορούν να αντέξουν βάρη έως και 300 φορές το δικό τους σε μικρές ρωγμές και 900 φορές το βάρος τους σε άλλες καταστάσεις. Είναι σε θέση να το κάνουν αυτό λόγω του εύκαμπτου, ισχυρού εξωσκελετού τους. Έτσι, οι γάτες μπορεί να υποφέρουν από ερεθισμό του στόματος από τα μικρά κομμάτια αφού τα μασήσουν, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο στο εσωτερικό του στόματος. Άλλα συμπτώματα στοματικού ερεθισμού περιλαμβάνουν:
- Κακή αναπνοή
- Σάλια
- Ματωμένα ούλα
- Τρίξιμο δοντιών
Η γάτα μπορεί να παρουσιάσει απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους, καθώς αγωνίζεται να φάει την κωλοκατσαρίδα και για όσο το στόμα της θεραπεύεται.
Γαστρεντερική διαταραχή
Ενώ ο εξωσκελετός προκαλεί στοματικό ερεθισμό, μπορεί συν τοις αλλοις να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι. Μεγάλα, τραχιά κομμάτια εξωσκελετού ερεθίζουν το στομάχι καθώς πέπτονται, προκαλώντας ναυτία, έμετο και διάρροια. Οι γάτες με τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες, είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπιθύμητη αντίδραση στην κατανάλωση κατσαρίδας (τα πάντα για τις τροφικες αλλεργίες της γάτας εδώ). Άλλα συμπτώματα γαστρεντερικών διαταραχών περιλαμβάνουν:
- Υπερβολικό γλείψιμο των χειλιών
- Απώλεια όρεξης – τι κάνουμε οταν η γάτα μας δεν τρώει;
- Απώλεια βάρους – τι κάνουμε όταν η γάτα μας χάνει βάρος;
- Λήθαργος
- Ουρλιαχτό
- Κρύψιμο
Παράσιτα και βακτήρια
Οι κατσαρίδες έχουν βρεθεί ότι μεταφέρουν 33 διαφορετικά βακτήρια και 6 παράσιτα (γουατ δε φοκ), πολλά από τα οποία είναι υπεύθυνα για την πρόκληση επιβλαβών ασθενειών, στις οποίες είναι επιρρεπείς οι γάτες. Οι πιο σοβαρές ιατρικές καταστάσεις περιλαμβάνουν:
- Γαστρεντερίτιδα
- Δυσεντερία
- Σαλμονέλα
- Ε. Coli
- Πολιομυελίτιδα
Οι βακτηριακές ασθένειες προκαλούνται συνήθως από μολυσμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κατσαρίδων. Οι γάτες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζονται περισσότερο, επειδή δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τα επιβλαβή βακτήρια.
Εδώ να πούμε ότι μια γάτα που τρέφεται με εξαιρετικής ποιότητας τροφές, ενισχύει το ανοσοποιητικό της σύστημα και δεν είναι.. ξέφραγο αμπέλι. Εχω παρατηρήσει (την ίδια παρατήρηση έχουν κάνει και άλλοι ΟΜΩΣ δεν έχω βρει καποια επιστημονική έρευνα που να επικυρώνει την παρατήρησή μου) ότι η σίτιση με ωμη κατεψυγμένη τροφή (BARF) της ελληνικής εταιρείας Voldog (μια πολύ οικονομική πρόταση), για 18 μήνες έκανε τις γάτες της γατοαυλής να δυναμώσουν πολύ και οι επισκέψεις στον κτηνίατρο έχουν σταματήσει σε ακραίο βαθμό!
Επίσης η προσθήκη στη διατροφή τους συμπληρωμάτων για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, όπως το περίφημο vetomune μπορεί να ατσαλώσει το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας!
Σύμφωνα με το Journal of Parasitology Research , οι κατσαρίδες μεταφέρουν παρασιτικά σκουλήκια, όπως:
- Ascaris
- Τριχούρης
- Capillaria
- Τοξοκάρα
- Σκουλήκι αγκίστρου
- Eimeria
Τα σκουλήκια μπορούν να μολύνουν τις γάτες και να ζουν μέσα στο έντερό τους, τρέφοντας τα θρεπτικά συστατικά του σώματος. Οι κατσαρίδες που βρίσκουν οι γάτες στις τουαλέτες, είναι πιο πιθανό να μεταφέρουν σκουλήκια και ακολουθούν οι κατσαρίδες που βρίσκονται στις κουζίνες. Οι γάτες με σκουλήκια εμφανίζουν αρκετά αξιοσημείωτα σημάδια, όπως:
- Ασθένεια
- Διάρροια
- Απώλεια βάρους
- Αυξημένη όρεξη
- Θαμπό τρίχωμα
- Έλλειψη ενέργειας
- Διογκωμένη κοιλιά
- Υπερβολικός καθαρισμός της περιοχής γύρω από το κάτω μέρος
- Αίμα στα κόπρανα
- Κοιλιακό άλγος
Οι γάτες που μένουν με σκουλήκια χωρίς θεραπεία, υποφέρουν τελικά από αναιμία και μεγάλα προβλήματα στο πεπτικό τους.
Συνοψίζοντας να πουμε λοιπόν ότι γίνεται ξεκάθαρο ότι οι γάτες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να τρώνε κατσαρίδες για τους λόγους που προαναφέραμε (φιλοξενούν παράσιτα και βακτήρια που προκαλούν προβλήματα στις γάτες). Αν και αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης και βιταμίνη Β12, η γάτα δεν τις χρειάζεται μια και μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Μία Απάντηση
καλησπέρα, ο μικρός μας σήμερα ανακάλυψε μια Τερέζα! δεν την έφαγε την είχε στο στόμα, μπορεί να πάθει τίποτα?