Γάτα Ιμαλαϊων

Η γάτα Ιμαλαϊων ειναι μια πανέμορφη μακρύτριχη γάτα που συνδυάζει τα κάλλη και τις ιδιαιτερότητες της Γάτας Περσίας με τον ιδιαίτερο χρωματισμό της Γάτας Σιαμ (που οφείλεται στο περίφημο γονίδιο color point, που προκαλεί το σχεδόν λευκό/κρεμ χρώμα σε όλο το σώμα εκτός από τα άκρα που βάφονται σκούρα). Ονόμάστηκε γάτα Ιμαλαϊων γιατί έχει τους χρωματισμούς που παραπέμπουν στο κουνέλι Ιμαλαϊων. Το TICA την θεωρεί ξεχωριστή φυλή ενώ το CFA μια ποικιλία της Γάτας Περσίας.

Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή γάτα (εντάξει ρε παιδιά, σιγά τα αυγά, δηλαδή τι έχω να ζηλέψω εγώ από μια γάτα Ιμαλαϊων) που έχει κερδίσει σε πάρα πολλούς διαγωνισμούς ομορφιάς. Ε, γιατί εγώ δηλαδή αν δεν είχα μια αυτοκρατορία να διοικήσω και κατέβαινα σε διαγωνισμούς ομορφιάς δεν θα σάρωνα τα βραβεία; Όχι πείτε! Εν πάση περιπτώση, ας ξαναγυρίσουμε σε αυτό το πανέμορφο πλάσμα!

Γάτα Ιμαλαϊων - Εμφάνιση

Η εμφάνιση της γάτας Ιμαλαϊων είναι πολύ χαρακτηριστική και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μακρύτριχη, όπως η γάτα Περσίας, συχνά παρουσιάζει την χαρακτηριστική μορφολογία του προσώπου που παραπέμπει στη γάτα Περσίας ενώ το χρώμα της παραπέμπει στη γάτα του Σιάμ (κρεμ/λευκο με σκούρα άκρα). Τα σκούρα άκρα, που απέχουν περισσότερο από την καρδιά (αυτιά ούρα κλπ) έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία και το σκουρόχρωμα της γούνας τα βοηθάει να απορροφούν και να διατηρούν την θερμότητα.

Η γάτα Ιμαλαϊων μοιάζει να είναι παχύσαρκη αλλά στην πραγματικότητα είναι μυώδης και με γερό σώμα. Είναι η πλούσια γούνα της που την κάνει να φαίνεται χονδρή – το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω και εγώ ρε παιδιά. Συνήθως είναι από 3 ως 5.5 κιλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Γάτα Περσίας

Γάτα Ιμαλαϊων - Χαρακτήρας

Η γάτα Ιμαλαϊων είναι ένα πλάσμα που αγαπάει την γαλήνη, την ηρεμία και μια ασφαλή ρουτίνα. Είναι εν γένει άκακες και αγαθές ενώ δένονται πάρα πολύ με τους ανθρώπους τους (θυμίζοντάς μου τις γάτες Περσίας). Όπως καταλαβαίνετε μια τέτοια γάτα αν ξαφνικά βρεθεί στον έξω κόσμο θα δυσκολευτεί πολύ να επιβιώσει και προφανώς είναι μια γάτα ιδανική για τη ζωή στο σπίτι μια και δεν έχει έντονη διάθεση να ανακαλύψει τον κόσμο (το αντίθετο μάλιστα). 

Οι γάτες Ιμαλαϊων είναι στοργικές και τρυφερές ενώ είναι εύστροφες και κοινωνικές. Η γλυκια ήρεμη φωνούλα τους και τα εκφραστικά τους μάτια τις κάνουν ακαταμάχητες!

Γάτα Ιμαλαϊων - Ιστορία

Η Γάτα ΙμαλαΪων δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1930 από τον καθηγητή Κλάιντ Κέλλερ  που ήταν καθηγητής στο Χάρβαρντ. Η πρόθεση του Κέλλερ δεν ήταν να δημιουργηθεί ένα νέο είδος αλλά να μελετηθεί πως σχετίζεται η γενετική με την κληρονομικότητα. Το σχέσιο του Κέλλερ ήταν να διασταυρωθούν δύο πολύ ιδιαίτερες φυλές, η Περσική και η Σιαμ και να προκύψουν απόγονοι που να μοιάζουν με την Γάτα Περσίας αλλά να έχουν τον χαρακτηριστικό χρωματισμό της γάτας Σιάμ. 

Σε αυτό το σημείο κρίνω σκόπιμο να επισημάνω ότι χωρίς να γίνει και κανένα σπουδαίο νταβαντούρι με καθηγητές πανεπιστημιών κλπ κλπ εγώ, ο Τσίτσος συνδυάζω στοιχεία από την Μέιν Κουν, την Γάτα του Νορβηγικού Δάσους και την Γάτα της Σιβηρίας, αλλά δεν το κάναμε και θέμα!

Γάτα Ιμαλαϊων - Υγεία / Περιποίηση

Το χαρακτηριστικό μουσούδι που παραπέμπει στη γάτα Περσίας κάνει συχνά τις γάτες Ιμαλαϊων να υποφέρουν από προβλήματα στην αναπνοή τους. Ταυτόχρονα οι γάτες αυτές παρουσιάζουν συχνά το πρόβλημα μιας σοβαρής γενετικής δυσλειτουργιας των νεφρών (πολυκιστικά νεφρά).

Ακόμη το σύνδρομο Ehlers Danlos (που προκαλεί έλλειψη κολλαγόνου) προκαλεί προβλήματα και πόνους στο δέρμα των γατών Ιμαλαϊων! 

Τέλος η πλούσια γούνα τους μπορεί να προκαλέσει αρκετά συχνά προβλήματα με τριχόμπαλες, προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε ένα βαθμό με το συστηματικό χτένισμά τους.

Ζουν συνήθως από 9 ως 15 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Γάτα Σιάμ

Γάτα Ιμαλαϊων - Περίεργα Facts

  • Είναι λιγότερο λαλίστατες από τις Σιαμέζες (ευτυχώς) και περισσότερο από τις Περσικές γάτες, όμως η φωνή τους είναι γλυκιά και μελωδική
  • Αγαπούν να μαθαίνουν κόλπα και να εκπαιδεύονται. Μπορούν να μάθουν fetch
  • Χρειάζονται έλεγχο στην διατροφή τους για να παραμείνουν υγιείς
  • Όπως και οι γάτες του Σιάμ συνδέονται κυρίως με έναν άνθρωπο, αν και ειναι φιλικές και τρυφερές με περισσότερους.

Γάτα Ιμαλαϊων - Γκαλερία

Υ.Γ.: Περισσότερα για τα ιατρικά θέματα της γάτας Ιμαλαϊων εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *