Γιατί η γάτα μου με βυζαίνει (θηλάζει);

“Τσίτσο το γατάκι μου με πιπιλάει, τι συμβαίνει”; “Τσιτσάκο μου υπαρχει λόγος γιατι η γάτα μου μου με βυζαίνει”;  Συχνά λαμβάνω από εσάς τέτοιες απορίες και ήρθε η ώρα να σας δωσω απαντήσεις! 

Άλλωστε η αλήθεια είναι ότι πολλές συμπεριφορές της γάτας μοιάζουν αλλόκοτες αλλά είναι μόνο η ανθρώπινη οπτικη που τις κάνει να μοιάζουν έτσι! Η γάτα έχει διαφορετικές αισθήσεις, κάπως διαφορετικά ένστικτα που τροποποιούν μοιραία τις συμπεριφορές της! Ας δούμε όμως τώρα τις θεωρίες που υπάρχουν σε σχέση με το ερώτημα “Γιατί η γάτα μου με θηλάζει”!

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ
Πριν το κανουμε αυτο, ομως να πουμε ότι τα νεογέννητα γατάκια ΠΡΕΠΕΙ να βυζαίνουν τη μαμά τους, τουλάχιστον μεχρι την ηλικια του ενός μήνα (ως τοτε δεν μπορούν να φανε τιποτα άλλο)! Αν ομως βρειτε κάποιο ορφανό νεογέννητο πρέπει να λάβετε εσείς δράση και να του δώσετε ειδικό γάλα για γατάκια! Τώρα επειδή πολλοί κάνετε το ερώτημα πως να φτιαξω γαλα για γατακια” θα ήθελα να σας πω ότι έχω γράψει ολόκληρο άρθρο γι’ αυτό!

5 λόγοι γιατί η γάτα μου με βυζαίνει ή πιπιλάει άλλα πράγματα

1. Νιώθει άνετα και αυτό βγαίνει προς τα έξω

Ο θηλασμός μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η γάτα ή το γατάκιι νιώθουν άνετα στο περιβάλλον τους. Δείχνει ικανοποίηση και χαλάρωση. Αν το γουργούρισμα συνοδεύει αυτή την συμπεριφορά τότε μπορούμε να πούμε μέχρι ότι η γάτα σας είναι ευτυχισμένη. Μερικά ακόμη σημάδια ότι η γάτα σας είναι ευτυχισμένη στο αναλυτικό μου άρθρο.

2. Πρόκειται για ενστικτώδη συμπεριφορά

Όλα τα ζώα έχουν φυσικές παρορμήσεις και ο θηλασμός είναι ένας από αυτές. Μερικά γατάκια καθώς μεγαλώνουν εγκαταλείπουν το πιπίλισμα όμως άλλα το συνεχίζουν και μετά την ενηλικίωση αλλά αυτό δεν είναι λόγος να αγχώνεστε, εκτός αν προκαλεί καποιο θέμα υγείας στη γάτα!

3. Λόγω στρες

Το στρες μπορεί να είναι ένας λόγος που οι γάτες βυζαίνουν ιδιαίτερα αν πρόκειται για ενήλικες γάτες. Όπως ξέρουμε το στρες μπορεί να προκαλέσει συμπεριφορά προβλήματα και ανεπιθύμητες συμπεριφορές (όπως το γρατζούνισμα των επιπλών και η αφόδευση εκτός τουαλέτας).. μια από αυτες τις συμπεριφορές είναι και το πιπίλισμα – και καποιοι ειδικοί εικάζουν ότι έτσι ανακουφίζεται το στρες (μια και αναπαράγεται εκείνη η πολύ χαλαρωτική και ασφαλή φάση του θηλασμού της μητέρας)

4. Λόγω πρώιμου απογαλακτισμού

Μερικές φορές ένα γατάκι απογαλακτίζεται πολύ νωρίς από τη μητέρα του και αυτό μπορεί να το οδηγήσει να βυζαίνει. Ο λόγος γι’ αυτό έγκειται στα ένστικτά του, μια και το γατάκι δεν μπορεί να καταλάβει ότι μια μαλακή χνουδωτή κουβέρτα δεν είναι η μαμά του.

Αντιθέτως αν το γατάκια θηλάσει τουλάχιστον 3 μήνες είναι πολύ πιθανό να μην εκδηλώνει τέτοιες συμπεριφορές!

5. Είναι χαρακτηριστικό συγκεκριμένων φυλών

Φαίνεται ότι κάποιες φυλές εξ ανατολής, όπως η γάτα Σιάμ, η Τονκινέζα και η Μπαλινέζα μπορεί να είναι πιο ενθουσιώδεις.. πιπιλιτές λόγω γενετικής προδιάθεσης. Αυτές οι φυλές είναι γνωστοί και ως μεγάλοι πιπιλιτές μαλλιού. Αν η γάτα σας συνηθίζει να πιπιλάει το μαλλί (στα ρούχα) τότε καλό είναι να την εμποδίσετε διότι η κατάποση μπορεί να αποδειχθεί πολύ βλαβερή. Αν δεν μπορείτε να σπάσετε αυτή τη συνήθεια αντικαταστήστε τα μαλλινα με ασφαλή παιχνίδια για γάτες.

Η δική σας γάτα συνηθίζει να βυζαίνει εσάς ή διάφορα αντικείμενα; Αν ναι ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος γι’ αυτό;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *