Η γάτα θεωρεί τον χούμαν της κατώτερο ή ανώτερό της (ή τίποτα από τα δύο);

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Σήμερα θα πιάσουμε ένα καυτό θέμα που ίσως αλλάξει την ιδέα που έχετε για τη γάτα σας. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι από εσάς θεωρείτε τη γάτα σας Αφέντη σας και πολύ καλά κάνετε, αλλά αυτό ίσως δεν είναι αλήθεια, όπως θα δούμε παρακάτω. Άλλοι, περισσότερο ανόητοι, θεωρείτε τη γάτα σας ως ένα κατώτερο πλάσμα στο σπίτι με λιγότερα δικαιώματα. 

Τι συμβαίνει όμως στ’ αλήθεια; Πως βλέπει η γάτα τη σχέση σας μαζί της; Σας θεωρεί ισότιμους, ανώτερους ή κατώτερους; Έκανα την έρευνά μου και αυτά που βρήκα φαίνονται πάνω κάτω να ταιριάζουν και με τις δικές μου εμπειρίες.  

Είσαστε έτοιμοι λοιπόν; Ας ξεκινήσουμε!

Εχουν οι γάτες ιεραρχία μεταξύ τους;

Μεταξύ ομάδων γατών που ζουν είτε μέσα στο σπίτι είτε σε μια αυλή αν και φαίνεται να υπάρχει μια επίφαση ιεραρχίας αυτή δεν είναι τόσο αυστηρή και σταθερή και γραμμική. Μάλλον είναι περισσότερο χαλαρή και όταν βλέπουμε πχ μια γάτα να παίρνει μια εξαιρετική, αναπαυτική και ασφαλή θέση δεν είναι επειδή η γάτα είναι η κυρίαρχη σε σχέση με τις υπόλοιπες γάτες, αλλά περισσότερο ότι είναι μια πιο πεισματάρα και αρκετά γρήγορη για να καταφέρει να καπαρώσει την εξαιρετική θέση!

Περισσότερα για αυτή την υποτυπώδη ιεραρχία μεταξύ των γατών στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Οι γάτες έχουν ιεραρχία στη σχέση τους με τους χούμαν τους;

Εμείς οι γάτες, είμαστε.. γάτες! Όλα τα καταλαβαίνουμε. Αν και σας θεωρούμε (μεγάλη σας τιμή) μέλος της ομάδας τους, μπορούμε να διακρίνουμε ότι είσαστε κάτι διαφορετικό από εμάς. Και έχουμε καταλάβει ότι σε κάποια πράγματα δεν περνάνε και πολλά πράγματα από το χέρι μας. Αν πχ καθόμαστε αναπαυτικά σε ένα σημείο και ευθαρσώς μας σηκώσετε για να καθίσετε εσείς, ε εντάξει, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, όντας μάλιστα αιωρούμενες καθώς μας σηκώνετε. Μπορεί να βγάλουμε καμιά αγανακτισμένη φωνούλα, να σας ρίξουμε το μπινελίκι μας αλλά ως εκεί. 

Δεν θα κάτσουμε να σκάσουμε γιατί γνωρίζουμε ότι αυτό θα ήταν μια σπατάλη ενέργειας. Έχοντας πει όλα αυτά λοιπόν ας δούμε τελικά αν εμείς οι γάτες θεωρούμε τον χούμαν μας ανώτερο ή κατώτερο απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις:

Θεωρούν οι γάτες ότι υπάρχει alpha χούμαν στο σπιτικό τους;

Οι γάτες δεν κουβαλάνε κόνσεπτ για άλφα και βήτα δυναμικές και αυτό συμβαίνει και σε σχέση με τους χούμαν τους. Αν μια γάτα δεν υπακούσε εσάς πχ όταν της ζητάτε να φύγει από τον πάγκο της κουζίνας ενώ όταν της το είπε κάποιος με τον οποίον δεν έχει τόσο πολύ σχέση αυτό δεν είναι επειδή θεωρεί εκείνο alpha χούμαν και εσάς κατώτερο! Είναι επειδή οι γάτες δεν θέλουν να έρχονται σε καταστάσεις αντιμαχίας αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Δεν νιώθουν άνετα με κάποιον πιο άγνωστο, με τον οποίον δεν έχουν σχέσεις και όταν αυτός αλληλεπιδρά μαζί τους απλώς δεν έχουν καμία όρεξη να ανταποκριθούν στην αλληλεπίδραση και απομακρύνονται.

Οι γάτες αναπτύσσουν δεσμούς με τους χούμαν τους αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θεωρούν ότι κάποιος είναι άλφα και κάποιος βήτα χούμαν.

Και συνεχίστε να θυμάστε αυτό: δεν μάχονται για την περιοχή τους με τους χούμαν, γνωρίζουν ότι αυτό είναι σπατάλη ενέργειας

Υποτάσσονται οι γάτες στους χούμαν τους;

Οι γάτες δεν υποτάσσονται στον χούμαν τους. Κάποια σημάδια που ερμηνεύονται ως υποταγή είναι απλώς.. απάθεια. Σύμφωνα με το έγκυρο Journal of Veterinary Behavior, οι γάτες δεν εκδηλώνουν “τελετουργικά” σημάδια υποταγής. 

Οι γάτες ζουν 10000 χρόνια με τους χούμανς και έγιναν πιο κοινωνικές, όχι μόνο με τους χούμαν αλλά και μεταξύ τους, και ως κοινωνικά όντα ξέρουν ότι η συνεργασία γενικά λειτουργεί πολύ καλά ως κόνσεπτ και ότι είναι καλύτερο να συνεργάζονται παρά μάχονται για κυριαρχία. 

Όταν λοιπόν η γάτα δεν αντιστέκεται όταν της ζητάμε κάτι δεν είναι επειδή υποκύπτει στην κυριαρχία μας, αλλά απλώς της αρέσει να μοιράζεται τα αγαθά και τον χώρο μαζί μας (στα πλαίσια μια αρμονικής κοινωνικής συνύπαρξης).

Κυριαρχούν οι γάτες πάνω στους χούμανς;

Κάποιες φορές εμείς οι γάτες γινόμαστε επιθετικές απέναντί σας, αλλά δεν είναι αυτό ένα σημάδι ότι προσπαθούμε να σας υποτάξουμε! 

Έρευνες έδειξαν ότι η επιθετικότητα δεν εγγυάται αναπαραγωγική επιτυχία ή καλύτερη πρόσβαση σε πόρους. Οι (συχνά άγριες) μάχες μεταξύ των γατών που μπορεί να μοιάζουν σαν μάχες επιβολής ίσως δεν είναι τίποτα άλλο από απλός φόβος, συμπεριφορικά προβλήματα ή απλώς μια κανονική στάση άμυνάς! Να πω εδώ ότι εγώ ήμανε πεπεισμένος ότι οι μαχες του Σκλαβή, του Κινέζου και του Μικρουτσέλου με τον εισβολέα γλυκούλη μου έμοιαζαν πολύ με μάχες επιβολής κυριαρχίας, αλλά τι να πω, ίσως να κάνω και λάθος!

Έρχεται λοιπόν μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι να μου δώσει μια κάποια απάντηση! Η έρευνα λέει ότι οι γάτες δεν είναι επιθετικά πλάσματα (με σκοπό την κυριαρχία) και οι γνώριμες μάχες των αρσενικών όταν υπάρχουν θηλυκά στην περιοχή είναι συγκυριακές και δεν έχουν να κάνουν με διάθεση κυριαρχίας.

Και όλα αυτά τα σημάδια της δήθεν επιθετικής συμπεριφοράς, το κχουυυ, τα οριζοντιωμένα αυτιά, το γρατζούνισμα, το δάγκωμα και τα ξεφωνητα είτε εκδηλώνονται απέναντι σε γάτες είτε απέναντι σε χούμανς δεν είναι μια εκδήλωση που μαρτυράει τάσεις κυριαρχίας, αλλά φόβο και στρες. 

Οπότε είναι λάθος να ερμηνεύουμε την επιθετικότητα απέναντι στους χούμανς ως σημάδι κυριαρχικής διάθεσης! Και τέτοιες οργισμένες φάτσες σαν αυτές του Κινέζου από πάνω δεν εκδηλώνονται σε μια προσπάθεια κυριαρχίας, αλλά για άλλους λόγους

Συμπεράσματα

Καταλαβαίνετε λοιπόν τώρα πόσο σοφές είμαστε εμείς οι γάτες σε αντίθεση με εσάς τους χαζούς τους χούμανς. Έχουμε προοδεύσει τόσο ώστε να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα κόνσεπτ κυριαρχίας και υποταγής που στον χουμανιστικό κόσμο είναι αρκέτα διαδεδομένα. 

Μας ενδιαφέρει να γίνει η δουλειά, μας ενδιαφέρει να είμαστε πρακτικές, μας ενδιαφέρει να υπάρχει γαλήνη και αρμονία και αυτό θα κινητοποιήσει τη συμπεριφορά μας απέναντί σας και όχι ιδέες ότι είστε αφεντάδες μας ή υπηρέτες μας!

Ορίστε ένα ακόμη σπουδαίο μάθημα που σας δίνουμε! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *