Η επιστήμη απαντά στο ερώτημα “Οι γάτες αγαπούν & εμπιστεύονται τους ανθρώπους;”

… γράφει ο Στρατής Θεοφίλου

Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε έναν ακόμη μύθο για την αγάπη και την αφοσίωση της γάτας. Έχω να σας πω πολλά γι αυτό το θέμα! Οι γάτες εμπιστεύονται και αγαπούν τους ανθρώπους στον ίδιο βαθμό που τα μωρά εμπιστεύονται τους ενήλικες. Το εύλογο ερώτημα όμως είναι γιατί;

Από τη μια πλευρά, οι γάτες συμπεριφέρονται στους ανθρώπους εντελώς ανεξάρτητα – τουλάχιστον σε σύγκριση με την αφοσίωση που δείχνουν οι σκύλοι. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες γατών έχουν πολλές ιστορίες να πουν για το πόσο αφοσιωμένες είναι οι γάτες τους σε αυτούς και πόσο πολύ αγαπούν τους ιδιοκτήτες τους (έχω τόσα να πω και εγώ, εσείς;). Από την τρίτη πλευρά, μήπως μας εξαπατούν οι γάτες μας; Ίσως μας φαίνονται όλα σαν αγάπη και αφοσίωση;

Τι είναι αυτό που κάνει μια γάτα να κάθεται στα γόνατά μας αμέριμνη και ήρεμη; Τι είναι αυτό που την κάνει να δείχνει τυφλή εμπιστοσύνη όταν γουργουρίζει αγκαλιάζοντας τα πόδια μας με την τρυφερή ουρά της; Πως ένα τόσο μικρό πλάσμα δείχνει απεριόριστη εμπιστοσύνη και αφοσίωση, σε ένα είδος κατά πολύ μεγαλύτερό του; Ιδού οι απαντήσεις.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΓΑΤΟ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ: Ζηλεύουν οι γάτες;

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ THN ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ;

Γενικά, η επιστήμη έπρεπε να είχε τον λόγο της εδώ και τον έχει και σας το παραθέτω αμέσως. Σε ένα άρθρο στο Current Biology, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον υποστηρίζουν ότι η αγάπη των γατών για τους ανθρώπους μπορεί να συγκριθεί όχι μόνο με την πίστη των σκύλων, αλλά ακόμη και με αυτή των μικρών παιδιών. Εξάλλου έχουν τόσο κοινά τα ανθρώπινα μωρά με τις γάτες, τόσες φορές το έχουμε αποδείξει και αναφέρει.
Γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας

TO ΠΕΙΡΑΜΑ

Στο πείραμα που έγινε, οι γάτες και οι ιδιοκτήτες τους προσκλήθηκαν σε ένα εντελώς άγνωστο δωμάτιο, όπου κάθισαν δύο λεπτά μαζί. Μετά απομακρύνθηκε ο ιδιοκτήτης και η γάτα έμεινε μόνη της για άλλα δύο λεπτά. Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης επέστρεφε ξανά στο δωμάτιο μένοντας να παρατηρήσει πώς θα συμπεριφερόταν η γάτα. Ένα περίεργο μέρος είναι πάντα το αγχωτικό, αλλά η παρουσία κάποιου που εμπιστεύεσαι βοηθάει να ξεπεράσεις το άγχος!

Και αν το ζώο εμπιστεύεται πλήρως το άτομο, θα συνεχίσει να εξερευνά ένα άγνωστο μέρος – εξάλλου δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί στην παρουσία του ιδιοκτήτη. Εάν η γάτα δεν εμπιστεύεται πραγματικά το άτομο, τότε θα συμπεριφερθεί διαφορετικά: θα συσπάσει την ουρά του, θα γλείψει το στόμα της (υποδηλώνει άγχος και σύγχυση) και είτε θα προσπαθήσει να μείνει μακριά (δυσπιστία και επιθυμία να κρυφτεί) είτε θα προσπαθήσει να γονατίσει, παγώνοντας ακίνητη – σε αυτή την περίπτωση, η γάτα δείχνει ‘μισή’ δυσπιστία, μισή ή και παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης.

Ίσως όλα τα παραπάνω να προκαλέσουν.. μισή δυσπιστία σε κάποιον – έχουμε συνηθίσει στο γεγονός ότι αν μια γάτα κάθεται στην αγκαλιά μας, σημαίνει ότι μας εμπιστεύεται απόλυτα. Αλλά εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο πείραμα, η γάτα και το άτομο ήταν σε ένα άγνωστο χώρο, όπου τα σημάδια εμπιστοσύνης/δυσπιστίας εκδηλώνονται διαφορετικά. Και παρεμπιπτόντως, οι ίδιοι οι ερευνητές δεν μιλούν για εμπιστοσύνη, αλλά για διαφορετικούς τύπους προσκόλλησης – αξιόπιστης και αναξιόπιστης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΝΗΜΑ : 'Εχουν οι γάτες συναισθήματα;

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με γατάκια και γάτες ενός έτους. Από τα γατάκια, το 64,3% έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη και το 35,7% είτε «μισοεμπιστεύτηκε» τους ιδιοκτήτες τους στο άγνωστο μέρος ή δεν τους εμπιστεύονταν καθόλου. Σχεδόν τα ίδια ποσοστά ήταν και στα ενήλικα ζώα: 65,8% και 34,2%, αντίστοιχα. Και, το πιο σημαντικό, το μερίδιο της εμπιστοσύνης και της μη έμπιστης προσκόλλησης στις γάτες ήταν το ίδιο με αυτό των  σκύλων και τα βρεφών – μεταξύ των βρεφών, για παράδειγμα, μόνο το 65% αναπτύσσει ασφαλή προσκόλληση στους ενήλικες.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ωστόσο, στα βρέφη, αυτή η στάση μπορεί να αλλάξει, αλλά στις γάτες, σύμφωνα με τους συγγραφείς του έργου, αλλάζει με μεγάλη δυσκολία. Έχουμε ήδη γράψει για το γεγονός ότι οι γάτες αγαπούν τους ανθρώπους: η ίδια ερευνητική ομάδα δημοσίευσε ένα άρθρο στο Behavioral Processes δηλώνοντας ότι οι γάτες προτιμούν την ανθρώπινη παρέα πιο πολύ από τα τρόφιμα και τα παιχνίδια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΝΗΜΑ : 'Εχουν οι γάτες ενσυναίσθηση;

Αυτή τη φορά ο στόχος ήταν να δοκιμάσουν τις γάτες σε ένα άγνωστο μέρος, κάτι που στο παρελθόν είχε γίνει πολλές φορές με σκύλους και παιδιά, αλλά όχι με γάτες. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και εσείς, οι γάτες πέρασαν με επιτυχία ακόμη ένα τεστ. Τι άλλο να περιμένουμε ακόμη;

Σίγουρα το παραπάνω δεν είναι μόνο το συμβιωτικό στοιχείο σε μια σχέση. Από την άλλη μήπως τελικά η εξάρτηση εξαιτίας της τροφής & της φροντίδας είναι το μόνο σημείο προσκόλλησης; Πιστεύω, όπως και δείχνουν οι έρευνες, ότι σε όλες τις σχέσεις έμβιων όντων υπάρχει κάτι πολύ πιο βαθύτερο και αλληλεπιδραστικό. Και αυτό είναι και το μυστικό όλων το σχέσεων γενικά. Τελικά υπάρχει η ανιδιοτελής αγάπη άνευ όρων. Και αυτή είναι και η δικιά τους αγάπη.

ΣΗΜ. ΤΣΙΤΣΟΥ: Ε και μια και μιλάμε για την αγάπη της γάτας προς τον χούμαν της, ας δούμε με ποιους τρόπους εκδηλώνεται αυτή στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Μία Απάντηση

  1. Δεν χωράει αμφιβολία για όσους έχουν γάτα ότι αυτές τους αγαπάνε ανιδιοτελος. Αρκεί να συγκρίνουμε την συμπεριφορά ενός ανθρώπου με την γάτα. Ακόμη και με τα παιδιά μας θα τολμήσω να πω.Το ότι δεν είναι δουλικες δεν σημαίνει ότι δεν μας αγαπούν. Καλό θα είναι για όσους αμφιβάλλουν για το αν οι γάτες είναι ευατουληδες να δούνε στην ψυχολογία πως πρέπει να συμπεριφερεται ένας υγείας ψυχικά άνθρωπος και θα καταλάβουν ότι οι γάτες δίνουν μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *