NEO: Το πρώτο σαρκοβόρο θηλαστικό ήταν μια (άγρια) γάτα

… γράφει ο Στρατής Θεοφίλου

Σας έχω νέα. Καλά και πολύ καλά. Πρώτα τα καλά σας λέγω. Μετά από 3 δεκαετίες επιβεβαιώθηκε ότι  ο Ντιέγκο (από την εποχή των παγετώνων) .. υπήρχε. Ο Diegoaelurus, όπως επιστημονικά λέγεται το αιλουροειδές αυτό, από το Σαν Ντιέγκο (εξ ου και το όνομα) της Νότιας Καλιφόρνιας, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μικρό (σε μέγεθος σημερινής αγριόγατας) μέλος της παλαιότερης ομάδας από σπαθόδοντα θηλαστικά που έχουν ανακαλυφθεί. 

Και το καλύτερο νέο είναι, ότι γενικά είναι το πρώτο (παλαιότερο) απολίθωμα σαρκοβόρου θηλαστικού που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Και αυτός ο Diegoaelurus δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα αιλουροειδές σε μέγεθος σημερινής γατούλας, εντάξει, μεγάλης αγριόγατας ή λύγκα (βρείτε το αναλυτικό άρθρο μου για τον Λύγκα ΕΔΩ) εν τέλει. Αλλά ΦΑΚΤ…

Το αρπακτικό είναι «ένα από τα πρώτα γνωστά ζώα που εξέλιξαν τα σπαθόδοντα χαρακτηριστικά τους ως πλέον γνωστά μας “υπέρ-σαρκοφάγα”», ανέφερε το μουσείο του Σαν Ντιέγκο σε ανάρτηση του στο Facebook. Δεν υπάρχουν σήμερα σωζόμενα σπαθόδοντα ζώα, αλλά μερικά διάσημα ζώα που είναι παρόμοια με τα σπαθόδοντα και που τρώνε κυρίως κρέας, περιλαμβάνουν τα λιοντάρια, τις πολικές αρκούδες και τις …σπιτικές γάτες (εσείς ίσως να γνωρίζεται κάποιες!!!), σύμφωνα πάντα με το μουσείο του Σαν Ντιέγκο. 

Ο Diegoaelurus είναι το παλαιότερο γνωστό σαρκοφάγο με χαυλιόδοντες μάλιστα και έζησε στα δάση της προϊστορικής Καλιφόρνιας, πριν από περίπου 42 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian. Τα ζώα ήταν μέρος μιας πρώιμης ομάδας σαρκοφάγων που εξελίχθηκαν μετά «την εξαφάνιση των Δεινοσαύρων». Το Σαν Ντιέγκο ήταν ένας «υγρός και ζεστός τόπος» τότε, κατά την περίοδο του Ηώκαινου. «Αυτός ο πλούτος των ειδών και θηραμάτων θα ήταν ένα τέλειο μέρος για τον Ντιέγκο, επιτρέποντάς του να ζήσει τη ζωή ενός εξειδικευμένου κυνηγού πριν από ΟΛΑ τα άλλα σαρκοβόρα θηλαστικά». 

Αντί να έχει πεπλατυσμένους γομφίους για να πολτοποιεί φυτά, σπόρους ή ζωύφια, ο Diegoaelurus είχε μόνο κυνόδοντες και δόντια «σαν ψαλίδια» στο πίσω μέρος του στόματός του. Εάν έχετε μια γάτα στο σπίτι, σίγουρα έχετε ένα τέτοιο δείγμα “υπερσαρκοφάγου” στο σπίτι σας (!!!)», λέει ο διακεκριμένος παλαιοντολόγος του μουσείου Άσλι Πάουστ. «Αλλά πριν από 42 εκατομμύρια χρόνια, τα θηλαστικά απλώς ανακάλυπταν πώς να επιβιώσουν μόνο με κρέας»

Μια μεγάλη πρόοδος ήταν η ανάπτυξη εξειδικευμένων δοντιών για τον τεμαχισμό της σάρκας, κάτι που βλέπουμε σε αυτό το πρόσφατα περιγραφόμενο δείγμα». Τα απολιθώματα της κάτω γνάθου του ζώου και πολλά από τα δόντια του αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1988, ανέφεραν οι The San Diego Union-Tribune and Scientific American. Τα οστά ήταν μέρος της συλλογής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, αλλά δεν είχαν ταυτοποιηθεί.

Το απολίθωμα είναι μέρος μιας «σπάνιας ομάδας πρώιμων σαρκοφάγων θηλαστικών» και δεν υπάρχουν πολλά απολιθώματα από το είδος προς αξιολόγηση, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους ερευνητές να κατανοήσουν πλήρως πώς σχετίζονται τα ζώα με άλλα είδη, έγραψαν στην ερευνητική τους εργασία. «Πολλά σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη, την οικολογία και την εξαφάνιση αυτού του αινιγματικού κλάδου παραμένουν μυστήρια»,

Πως φτάσαμε σε αυτό το εύρημα

Για τους πιο ψαγμένους ας εμβαθύνω λίγο περισσότερο. Αυτό το νεοανακαλυφθέν αρπακτικό αιλουροειδές με χαυλιόδοντες, που κυνηγούσε στα δάση και στις παράκτιες περιοχές της Καλιφόρνια πριν από 42 εκατομμύρια χρόνια έλαβε το όνομα Diegoaelurus ή «γάτα του Σαν Ντιέγκο». Η ανακάλυψη – που είναι τώρα το πιο πρώιμο γνωστό αρπακτικό που μοιάζει με γάτα στη Βόρεια Αμερική δυτικά των Βραχωδών Όρων – έχει τεράστια σημασία. 

Η ανακάλυψη περιγράφηκε σε μια ερευνητική εργασία που συνέγραψε ο Άσλι Πάουστ, και ο Σον Ζακ στο Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και ο συνάδελφος παλαιοντολόγος Χιού Βάγκνερ, ο οποίος έδωσε το όνομά στο νέο είδος. Η κάτω γνάθος και πολλά δόντια, συμπεριλαμβανομένου ενός μακρύ κυνόδοντα, ανακαλύφθηκαν στο Oceanside το 1988 και είχαν αποθηκευτεί στην τεράστια συλλογή απολιθωμάτων του μουσείου από τότε. Ο Βάγκνερ είχε κάνει κάποια αρχική έρευνα για τα απολιθώματα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά προχώρησε σε άλλα έργα. 

Όταν η πανδημία χτύπησε το 2020, κλείνοντας ερευνητικά ιδρύματα σε εθνικό επίπεδο, ο Πάουστ άρχισε να συνεργάζεται διαδικτυακά με τους Ζακ και Βάγκνερ, χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης μοντελοποίησης για να επιβεβαιώσει ότι αυτά τα απολιθώματα ήταν όντως ένα νέο είδος μοναδικό στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο. Συγκριτικά, η άλλη μεγάλη γάτα που περιπλανιόταν στη Βόρεια Αμερική κατά την εποχή του Πλειστόκαινου, περίπου 10.000 χρόνια πριν και είχε χαυλιόδοντες, ο πολύ πιο αρχαίος Ντιέγκο ήταν πολύ μικρότερος, περίπου στο μέγεθος ενός άγριου γάτου.

Γιατί εχει σημασία αυτή η ανακάλυψη;

Και γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η ανακάλυψη; O Πάουστ λεέι ότι είναι σημαντική επειδή το εύρημά τους είναι ένα από τα πρώτα γνωστά περιστατικά ενός «υπερσαρκοφάγου» θηλαστικού, ο οποίος είχε εξελιχθεί έτσι ώστε να έχει μόνο κυνόδοντες και δόντια κοφτερά στο πίσω μέρος του στόματός του. Και το πιο αξιοσημείωτο, οι αναπτυγμένοι κυνόδοντες της κάτω γνάθου, που θυμίζουν χαυλιόδοντες. «Τίποτα τέτοιο δεν είχε υπάρξει στα θηλαστικά πριν», είπε. «Μερικοί πρόγονοι θηλαστικών είχαν μακριούς κυνόδοντες, αλλά ο Diegoaelurus και οι λίγοι συγγενείς του αντιπροσωπεύουν την πρώτη προσέγγιση που μοιάζει με γάτα με μια δίαιτα αποκλειστικά με βάση το κρέας, με μπροστινά σαν σπαθιά δόντια, και με πίσω σαν ψαλίδες που ονομάζονται καρνάσια. 

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΤΣΙΤΣΟΥ

Σε ετούτο το σημείο επιτρέψτε μου να συνεισφέρω στην συζήτηση δίνοντάς σας στοιχεία για την προέλευση των σημερινών αιλουροειδών! Κάντε κλικ στην εικόνα: 

Είναι ένας ισχυρός συνδυασμός που πολλές ομάδες ζώων έχουν εξελιχθεί ανεξάρτητα μέσα σε εκατομμύρια χρόνια από τότε». Ο Diegoaelurus είναι μέρος μιας μυστηριώδους ομάδας εξαφανισμένων ζώων που ονομάζονται machaeroidine (Oxyaenidae), τα οποία είναι η παλαιότερη ομάδα θηλαστικών. Είναι πιθανό το Diegoaelurus να ζούσε ταυτόχρονα με παρόμοια είδη της Βόρειας Αμερικής, ή και άλλων γατιών!!! Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να βρεθούν οι συνδέσεις μεταξύ αυτών των άλλων ειδών, των οποίων τα απολιθωμένα οστά έχουν βρεθεί στη Γιούτα, στο Ουαϊόμινγκ και σε μέρη της Ασίας. 

Ο Diegoaelurus προέρχεται από την εποχή του Ηώκαινου, η οποία εκτεινόταν από 56 εκατομμύρια έως 34 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η περιοχή είχε κλίμα τροπικό και ήταν πολύ διαφορετικό γεωλογικά από σήμερα.

Άρα αναμείνατε για νέες ανακαλύψεις σύντομα. Στο εν το μεταξύ, ας εξερευνήσουμε τι κάνει η κοινή μας, γνωστή και μη εξαιρεταία… γάτα μας.

ΣΗΜ. ΤΣΙΤΣΟΥ:

Μια και ανακαλύψαμε τον πρώτο σαρκοφάγο πρόγονο της γάτας ας δούμε και που και πότε βρέθηκε η πρώτη οικόσιτη γάτα στην ιστορία! Διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *