Πασίγνωστες ξηρές τροφές αποσύρονται γιατί συνδέονται με μαζικούς θανάτους γατών

UPDATE:

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΕΔΩ ότι σε επικοινωνία που είχαν οι φίλοι του Τσίτσου με την Applaws, έλαβαν την απάντηση ότι οι προβληματικές παρτίδες που παρασκευάστηκαν από την Fold Hill Foods διακινήθηκαν ΜΟΝΟ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ για την υπόλοιπη Ευρώπη οι αντίστοιχες τροφές παρασκευάζονται στη Γαλλία και δεν έχει βρεθεί κανένα πρόβλημα σε αυτές! Σας επισυνάπτω το μήνυμα που έστειλε η φίλη Δανάη:

Καλησπέρα, επειδή για τις Applaws το ρώτησα, να διευκρινίσω ότι δεν αφορά όσες κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, έχουν αποσυρθεί όσες αναγράφουν στη συσκευασία τον κωδικό GB218E5009 - στις δικές μου συσκευασίες, για παράδειγμα, αναγράφεται κωδικός που ξεκινάει από FR και θεωρώ πως έχουν συσκευαστεί στη Γαλλία. Η απάντηση της Applaws ήταν η ακόλουθη: «η συγκεκριμενη απόσυρση αφορά προϊόντα που παρασκευάζονται στο ΗΒ... Οι συσκευασίες της Ευρώπης παρασκευάζονται στη Γαλλία και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εάν χρειάζεστε οτιδήποτε περαιτέρω, επικοινωνείστε μαζί μας στο 210 6025969».

Πολύ σημαντικά και διόλου ευχάριστα νέα λαμβάνουμε από το Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολέγιο στη Βρετανία, όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση, τουλάχιστον 330 γάτες έχασαν τη ζωή τους (αν και ο αληθινός αριθμός νεκρών ζώων είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερος σύμφωνα με την Daily Mail).

Οι ιδιοκτήτες των ζώων έχουν ξεκινήσει δικαστική διαμάχη και οι έρευνες δείχνουν ότι ο κοινός παρονομαστής σε όλους αυτούς τους θανάτους είναι η κοινή ζωοτροφή. Ο οργανισμός εποπτείας τροφίμων ανακάλεσε μεγάλο αριθμό ξηρών τροφών που παρασκευάζει η εταιρεία Fold Hill Foods για λογαριασμό διαφόρων πασίγνωστων brand και πιο συγκεκριμένα η Applaws, η by Sainsbury και η AVA! 

Η ανακοίνωση για την ανάκληση έχει γίνει καιρό πριν, αλλά οι θάνατοι ζώων με την ίδια αιτιολογία συνεχίζονται, κάτι που ίσως σημαίνει ότι πολλοί χουμανιστικοί γονείς ζώων δεν έχουν ενημερωθεί και εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν (μια και έχουν μακρινές ημερομηνίες λήξης).

Οι νομικοί εκπρόσωποί τους δηλώνουν ότι ο αριθμός των θυμάτων ίσως είναι πολύ μεγαλύτερος, αν ληφθεί ο αριθμός οικόσιτων γατών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρόβλημα υγείας που προκαλούν οι εν λόγω τροφές είναι μια ασθένεια που λέγεται πανκυτταροπενία, κατά την οποία τα κύτταρα του αίματος λιγοστεύουν απελπιστικά, με αποτέλεσμα οι γάτες να είναι ευάλλωτες σε αιμορραγίες και μολύνσεις, ενώ χάνουν την όρεξή τους, υποφέρουν από μώλωπες και πέφτουν σε λήθαργο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ασθένεια δε γιατρεύεται. Επίσης, είναι πολύ πιθανό πολλές ακόμα γάτες να πέθαναν από αυτή την αιτιολογία και να μην έγινε αντιληπτή η πραγματική της αιτία.

Το παραπάνω νέο μπορεί να είναι ένα καθοριστικό χτύπημα στη βιομηχανία τροφών ζώων, γιατί μπορεί να προκαλέσει απώλεια εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη συγκεκριμένη βιομηχανία, πάντως για την ώρα μόνο οι συγκεκριμένες τροφές έχουν συνδεθεί με τους θανάτους.

Ο Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) επεσήμανε ότι σε παρτίδες των συγκεκριμένων τροφών εντοπίστηκαν μυκοτοξίνες (που παράγονται από διάφορα είδη μούχλας – μυκήτων), αλλά δεν έχει εντοπιστεί σύνδεση τον τοξινών αυτών με την ασθένεια που θέρισε τόσες εκατοντάδες (ή χιλιάδες γάτες). 

Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο πρόβλημα, η επιλογή ξηρών τροφών για την ισόβια σίτιση μιας γάτας μοιάζει τόσο ανεπαρκής επιλογή, τη στιγμή που η γάτα έχει εξελιχθεί μέσα σε χιλιάδες χρόνια στο να τρώει ζουμερά θηράματα γεμάτα πρωτεΐνη, νερό και με ελάχιστο υδατάνθρακα. Ίσως θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα τελείως διαφορετικό τρόπο για να τρέφουμε τις αγαπημένες μας γάτες με ασφάλεια και να τους προσφέρουμε ό,τι χρειάζονται για να ανθίσουν – πιθανώς με μια στροφή στην υγρή τροφή ή ακόμη και στην ωμή διατροφή!

ΠΗΓΗ: HellasJournal.com

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *