Συμβουλές για σκύλο χωρίς τσιμπούρια

Τσιμπούρια και Σκύλος – 8 tips για να τα κρατήσω μακριά!

Τα τσιμπούρια είναι τόσο ενοχλητικά, μικρά πλάσματα, αλλά κυρίως επικίνδυνα, λόγω της ικανότητάς τους να μεταδίδουν ασθένειες. Τα τσιμπούρια που χώνονται μέσα στο δέρμα του σκύλου, μπορούν να μεταδώσουν μια ποικιλία από θανατηφόρες ασθένειες σκύλων, όπως Rocky Mountain Spotted Fever, ερλιχίωση, αναπλάσμωση, μπαμπέζωση, νόσο Lyme (Borrelia).

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορούν να προκαλέσουν τα τσιμπούρια, είναι μια σπάνια νευρολογική πάθηση που ονομάζεται παράλυση κροτώνων. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και βακτηριακή μόλυνση, ακριβώς στο σημείο του δαγκώματος. Η πρόληψη είναι το κλειδί, προκειμένου να κρατήσετε τον σκύλο σας απαλλαγμένο από ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια. Ακολουθούν οκτώ δοκιμασμένες και αληθινές συμβουλές για να το πετύχετε!

Τσιμπούρια και Σκύλος - 8 τιπς για να κρατήσω τον σκύλο μου ασφαλή από τσιμπούρια

1. Μάθετε ποια είναι η εποχή τους

Ενώ τα τσιμπούρια επικρατούν σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας και συνίσταται η πρόληψή τους όλο το χρόνο, η εποχή του χρόνου που είναι πιο έντονα, διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας, πότε είναι σε έξαρση τα τσιμπούρια στην περιοχή σας. Αυτή θα είναι η εποχή του χρόνου που θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί με τα μέτρα ελέγχου των τσιμπουριών.

2. Αποφύγετε μέρη με πυκνή βλάστηση

Τα τσιμπούρια προτιμούν περιοχές με πυκνή βλάστηση. Μεγάλο μέρος του χρόνου τους, τον περνούν στο έδαφος, αλλά είναι ικανά να σέρνονται μέχρι τις άκρες των θάμνων και των χόρτων. Αυτό το πλεονέκτημα ενισχύει την ικανότητά τους να πηδούν με επιτυχία πάνω σε ένα ζώο που περνά από εκεί. Καλό είναι να αποφύγετε την έκθεση του σκύλου σας σε τέτοιες θαμνώδεις και χλοώδεις περιοχές, ιδιαίτερα κατά την περίοδο έξαρσης των τσιμπουριών.
τσιμπουρια σκυλος

3. Χρησιμοποιήστε προϊόντα πρόληψης

Υπάρχει μια ποικιλία προϊόντων στην αγορά που αποτρέπουν ή και σκοτώνουν τα τσιμπούρια. Μερικά περιλαίμια λειτουργούν δραστικά, αλλά δεν είναι καλή επιλογή για σκύλους που κάνουν πολύ κολύμπι ή για εκείνους που παίζουν με το στόμα με άλλα σκυλιά, καθώς υπάρχουν χημικά μέσα στο κολάρο, τα οποία μπορεί να καταπιεί κάποιο άλλο σκυλάκι. Άλλη επιλογή πρόληψης από τσιμπούρια, είναι η μηνιαία φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται από το στόμα ή εφαρμόζεται τοπικά, στο δέρμα. Υπάρχει μια ποικιλία προϊόντων για να διαλέξετε και τα περισσότερα συνδυάζονται με φάρμακα και για την πρόληψη των ψύλλων. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για το ποια προϊόντα πρόληψης κροτώνων είναι πιο κατάλληλα για τον σκύλο σας.

4. Ψάξτε τον σκύλο σας για τσιμπούρια καθημερινά

Πραγματοποιήστε έναν «έλεγχο» στον σκύλο σας καθημερινά, ιδιαίτερα μετά από εξορμήσεις σε εξωτερικούς χώρους. Το να απαλλαγείτε από τους μικρούς μπελάδες, πριν βρουν την ευκαιρία να ενσωματωθούν στον σκυλάκο σας, εξαλείφει την πιθανότητα μετάδοσης κάποιας ασθένειας. Τα αγαπημένα μέρη για προσάρτηση των τσιμπουριών είναι ο λαιμός, το κεφάλι και τα αυτιά του σκύλου σας, γι’ αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις περιοχές.

5. Αποθηκεύστε τα τσιμπούρια που αφαιρείτε

Ακούγεται τρελό, ξέρω, αλλά η αποθήκευση των τσιμπουριών που αφαιρείτε, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη. Διαφορετικά είδη κροτώνων μεταδίδουν διαφορετικές ασθένειες. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα των διαφόρων ασθενειών που μεταδίδονται με κρότωνες επικαλύπτονται, η γνώση του τύπου του κρότωνα στο οποίο εκτέθηκε ο σκύλος σας, μπορεί να βοηθήσει τον κτηνίατρo να κάνει μια διάγνωση πιο εύστοχα. Συνιστώ λοιπόν, να βουτήξετε και να αποθηκεύσετε τα τσιμπούρια σε ένα δοχείο μιας χρήσης, γεμάτο με ισοπροπυλική αλκοόλη. Δείξτε τα στον κτηνίατρό σας, εάν ο σκύλος σας έχει προσβληθεί.
Πως να αποφύγεις ή ν αντιμετωπίσεις τα τσιμπούρια;

6. Αφαιρέστε τα ενσωματωμένα τσιμπούρια άμεσα και σωστά

Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αφαιρέσετε τυχόν ενσωματωμένα τσιμπούρια το συντομότερο δυνατό. Όσο λιγότερο χρόνο παραμείνει προσκολλημένο το τσιμπούρι στον σκύλο σας, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες μετάδοσης κάποιας νόσου. Θα βρείτε δεκάδες συστάσεις στο διαδίκτυο που περιγράφουν πώς να αφαιρέσετε ένα ενσωματωμένο τσιμπούρι. Να είστε προσεκτικοί με αυτά που διαβάζετε!
Για παράδειγμα, το να κάψετε ένα τσιμπούρι με ένα καυτό σπίρτο δεν είναι αποτελεσματικό και κινδυνεύετε να τσιμπήσετε το τρίχωμα του σκύλου σας. Η επικάλυψη του τσιμπουριού με Vaseline® ή κάποιο άλλο είδος λιπαντικού, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να το κάνει ολισθηρό και πιο δύσκολο να αφαιρεθεί. Και η ακετόνη, όπως η χημική ουσία που βρίσκεται στα προϊόντα αφαίρεσης βερνικιών νυχιών, κάνει το τσιμπούρι να γίνει εύθραυστο και πιο πιθανό να σπάσει κατά τη διαδικασία αφαίρεσης. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις προτιμώμενες μεθόδους για την αφαίρεση των ενσωματωμένων κροτώνων. Όποια μέθοδο κι αν επιλέξετε, φροντίστε να φοράτε γάντια, ώστε να εξαλείψετε κάθε κίνδυνο μετάδοσης ασθένειας για τον εαυτό σας.

7. Σκεφτείτε το εμβόλιο της νόσου του Lyme

Το εμβόλιο για τη νόσο του Lyme είναι διαθέσιμο εδώ και αρκετά χρόνια. Οι περισσότεροι κτηνίατροι που ειδικεύονται στις μολυσματικές ασθένειες, συνεχίζουν να προτείνουν τον εμβολιασμό σκύλων που δεν ζουν σε περιοχές,όπου υπάρχει υψηλή συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Lyme. Επιπλέον, δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το πόση ακριβώς προστασία παρέχει το εμβόλιο. Η συζήτηση με τον κτηνίατρό σας για αυτό το θέμα είναι σίγουρα απαραίτητη.

8. Γνωρίστε τα συμπτώματα και αναζητήστε έγκαιρη κτηνιατρική παρέμβαση

Η πλειοψηφία των σκύλων που εκτίθενται σε τσιμπούρια, δεν αναπτύσσουν σχεδόν ποτέ ασθένεια που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια. Αλλά για όσους το κάνουν, η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων, η γρήγορη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία από τον κτηνίατρο, ενισχύουν την πιθανότητα θετικού αποτελέσματος. Εάν ο σκύλος σας έχει εκτεθεί σε τσιμπούρια, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε.

 

TIP: Επιλέξτε μια ξηρά τροφή με λιγοστό δύσπεπτο υδατάνθρακα, πραγματικό κρέας & φρούτα!

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΖΑΧΟΥ (ΣΚΥΛΟΫΠΗΚΟΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΟΥ) – σε HOT προσφορά μέχρι εξάντληση αποθεμάτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *