Ψύλλοι και Σκύλος – 8 τιπς για να κρατήσω τους ψύλλους μακριά

Τι είναι οι ψύλλοι; Πρόκειται για εξωτερικά παράσιτα που τρέφονται με το αίμα θηλαστικών ή πτηνών. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τα καημένα τα σκυλάκια μας από τους ψύλλους, ιδανικά, χωρίς να τα εκθέσουμε σε τοξικές χημικές ουσίες; Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε κοινά προϊόντα καταπολέμησης των ψύλλων, μπορεί να είναι δηλητηριώδη για τα κατοικίδια ζώα μας, προκαλώντας εμετό, μόνιμη βλάβη των νεύρων, ακόμη και καρκίνο (πχ τα συστατικά της περμεθρίνης σε ορισμένα προϊόντα για σκύλους είναι συχνά μοιραία και για τις γάτες.) Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε ακόμα να αποτρέψετε τους ψύλλους, αποφεύγοντας αυτές τις σκληρές χημικές ουσίες!

“Ο σημαντικός σας σύμμαχος στη μάχη κατά των ψύλλων είναι η καθαριότητα, τόσο για το κατοικίδιο σας, όσο και για το σπίτι σας, ιδιαίτερα στους χώρους ύπνου του κατοικίδιου σας”, λέει ο Dr Richard H. Pitcairn. Αυτή είναι μια πολύ χρήσιμη συμβουλή, καθώς λέει ότι ο τακτικός καθαρισμός διακόπτει τον κύκλο ζωής των ψύλλων και μειώνει σημαντικά τον αριθμό των ενήλικων ψύλλων που καταλήγουν στο σκυλάκι σας…
Ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες συμβουλές του Dr. Pitcairn για να διατηρήσετε τον σκυλάκο σας ασφαλή και φυσικά απαλλαγμένο από ψύλλους…

Ψύλλοι και Σκύλος - 8 τιπς για την προστασία του

1. Μάθετε πότε είναι η εποχή των ψύλλων

Η εποχή των ψύλλων είναι το καλοκαίρι. Ο Dr Pitcairn μας ενημερώνει ότι, ενώ ένας κανονικός κύκλος ζωής των ψύλλων μπορεί να διαρκέσει έως και 20 εβδομάδες, κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, διαρκεί κατά μέσο όρο, μόνο δύο εβδομάδες! Αυτό σημαίνει ότι οι ψύλλοι αναπαράγονται και μεγαλώνουν μέχρι την ενηλικίωση με ταχύτερο ρυθμό.

2. Καθαρίστε τα χαλιά σας με ατμό

Στην αρχή της εποχής των ψύλλων, καθαρίστε τα χαλιά σας με ατμό. Μπορεί να είναι ακριβό, αλλά ο Dr Pitcairn παραδέχεται, ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και μάλλον αξίζει το κόστος!

3. Κάντε ηλεκτρική σκούπα ,τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

Δεδομένου ότι ο κύκλος ζωής των ψύλλων κρατάει περίπου 2 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φροντίστε να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτό θα απορροφήσει ζωντανούς ψύλλους, καθώς και τις προνύμφες και τις νύμφες τους, πριν προλάβουν να επιτεθούν στο σκυλάκι σας!
Πως αντιμετωπίζουμε τους ψύλλους απ τα σκυλάκια μας;

4. Βάλτε ένα αντιπαρασιτικό κολάρο ψύλλων στην ηλεκτρική σκούπα

Βάλτε ένα κολάρο για ψύλλους στη σακούλα της ηλεκτρικής σας σκούπας. Εάν δεν σκοπεύετε να πετάξετε αμέσως το περιεχόμενο της σακούλας, βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει ένα φυσικό κολάρο ψύλλων (ή μέρος ενός τέτοιου) στη σακούλα σας ή στον κάδο της σκούπας, αν δεν υπάρχει σακούλα. Τα φυσικά περιλαίμια ψύλλων περιέχουν φυτικά έλαια για την απώθηση των εντόμων. Μερικά μπορούν ακόμη και να «επαναφορτιστούν» και να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. (Σημείωση: Εάν υπάρχουν μέλη αιλουροειδών στο νοικοκυριό σας, βεβαιωθείτε ότι το κολάρο είναι κατάλληλο για γάτες, καθώς ορισμένα αιθέρια έλαια είναι τοξικά για τις γάτες).

5. Πλένετε τα κλινοσκεπάσματά του, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

Καλό είναι να πλένονται τα κλινοσκεπάσματα του κατοικίδιου ζώου σας με ζεστό νερό και σαπούνι, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ακριβώς όπως το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα μία φορά την εβδομάδα, αυτό θα διακόψει τον κύκλο ζωής των ψύλλων και θα αποτρέψει την εξάπλωσή τους.

6. ''Ενθαρρύνετε'' την ύπαρξη μυρμηγκιών στο σπίτι

Ή, όπως λέει ο Dr Richard H. Pitcairn, «Μην τα αποθαρρύνετε». Τα μυρμήγκια πραγματικά, αγαπούν να τρώνε αυγά ψύλλων και προνύμφες, οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τα μυρμήγκια.

7. Κουρεύετε και ποτίζετε τακτικά το γκαζόν σας

Το να διατηρείτε το γρασίδι σας κοντό επιτρέπει στο ηλιακό φως να διεισδύσει και να ζεστάνει το έδαφος, το οποίο σκοτώνει τις προνύμφες των ψύλλων. Το πότισμα του γκαζόν σας βοηθά να πνιγούν οι αναπτυσσόμενες προνύμφες ψύλλων, προτού μπορέσουν να εκκολαφθούν στην ενηλικίωση.

8. Προσθέστε μαγιά μπύρας και σκόρδο στη διατροφή του σκύλου σας

Μελέτες και ανέκδοτα στοιχεία, υποστηρίζουν ότι η μαγιά της μπύρας και το σκόρδο έχουν φυσικές ικανότητες απώθησης ψύλλων. Μπορείτε να τα προσθέσετε στη διατροφή του σκύλου σας ή να τα τρίψετε απευθείας στο δέρμα του, απλώς να είστε προετοιμασμένοι για τη μυρωδιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *