Γάτα του Σιάμ

Οι 8 πιο πεισματάρες φυλές γάτας

Είναι οι γάτες πεισματάρες; Ναι, είναι! Αυτό δεν είναι δα και κανένα σπουδαίο νέο! Όμως υπάρχουν και κάποιες γάτες που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο στο θέμα “πείσμα”. Όλες αυτές οι γάτες έχουν κάτι κοινό: μια εμμονή με τη δραστηριότητα που επιλέγουν να κάνουν. Αν, π.χ., θέλει να ανέβει στο γραφείο και να κάτσει πάνω στο πληκτρολόγιο, όσες φορές και αν την κατεβάσετε κάτω, εκείνη θα συνεχίσει να ανεβαίνει για να κάνει αυτό που θέλει. Αν και αυτό είναι το γενικό μοτίβο συμπεριφοράς μιας πεισματάρας γάτας, κάθε φυλή μπορεί να παρουσιάζει παραλλαγές στον τρόπο που εκδηλώνει το πείσμα της.

Γιατί οι γάτες είναι πεισματάρες;

Οι λόγοι που οι γάτες εκδηλώνουν πείσμα μπορεί να ποικίλλουν:

  • Συχνά ένας λόγος για την εκδήλωση πείσματος είναι ότι μια γάτα μπορεί να υποφέρει, να είναι άρρωστη! 
  • Σε άλλες περιπτώσεις, ο πυρήνας της συμπεριφοράς είναι ότι εξαρτώνται από τον άνθρωπο για φαγητό, νερό και διασκέδαση, οπότε αν ο άνθρωπός τους σταθεί κατώτερος των προσδοκιών τους όσον αφορά αυτές τις βασικές ανάγκες, είναι λογικό να επιζητούν αυτό που χρειάζονται πεισματικά. 
  • Τέλος, πολύ συχνά η αιτία πίσω από πείσμα κρύβεται στο ότι μια γάτα απαιτεί την προσοχή του χούμαν και αν δεν την έχει, μπορεί να γίνει ΠΟΛΥ καταστροφική στη συμπεριφορά της!  Σε ετούτο το σημείο σας προτείνω να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο στο σύνδεσμο για να μπορείτε να αναγνωρίζετε πότε η γάτα επιζητά την προσοχή σας

Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί για αρμονική συνύπαρξη και ουσιαστική σύνδεση με μια γάτα είναι η κατανόηση των αναγκών της! 

Aφού επισημάνουμε ότι στο Τοπ-8 των πιο πεισματάρων φυλών γάτας ανήκει η γάτα Σιαμ και 3 φυλές που σχετίζονται με τη γάτα Σιαμ (Τονκινέζα, Κόλορποιντ Κοντότριχη και Ανατολίτικη Κοντότριχη), κάτι που μάλλον δεν είναι τυχαίο, ας δούμε τις 8 πιο πεισματάρες ράτσες γάτας, ξεκινώντας από τις λιγότερο πεισματάρες και φτάνοντας σε εκείνες που τερματίζουν το… πεισματόμετρο:

8. Γάτα Νορβηγικού Δάσους

Η Γάτα Νορβηγικού Δάσους είναι σίγουρα μια ακαταμάχητη γάτα, την οποία όλοι λατρεύουν. Όμως παρουσιάζει μια μορφή πείσματος, που διαφέρει κάπως από το συνηθισμένο πείσμα των γατών. Η Γάτα Νορβηγικού Δάσους πολύ συχνά δεν επιθυμεί να είναι στο επίκεντρο της προσοχής και θέλει τον χώρο της και τον χρόνο της. Όταν λοιπόν ο χούμαν της επιμένει να την φέρνει στο επίκεντρο της προσοχής και να εκμαιεύσει τα χάδια της, η λατρεμένη νορβηγίδα γίνεται αρκετά επίμονη στην πρόθεσή της να μείνει κάπου μόνη της. 

Μην παρεξηγηθούμε: Είναι μια πολύ στοργική γάτα, αλλά μόνο όταν εκείνη θέλει!

γάτα νορβηγικού δάσους

7. Ρώσικη Μπλε

Η Ρώσικη Μπλε παρουσιάζει παρόμοιο πείσμα με αυτό της Γάτας Νορβηγικού Δάσους. Θέλει και αυτή να έχει χώρο και χρόνο δικό της και μπορεί να αρνηθεί σθεναρά να βγει κάτω από το κρεβάτι που έχει κρυφτεί, όταν φέρετε επισκέπτες στο σπίτι. Να πω την αλήθεια, αυτή η μορφή πείσματος δε μου φαίνεται και τόσο… πείσμα! 

6. Γάτα Σιάμ

Αν ψάξουμε να βρούμε το “αίμα” από το οποίο ξεπήδησαν όλες οι πεισματάρες γάτες, μάλλον θα καταλήξουμε στη… Γάτα Σιάμ. Τουλάχιστον αυτή η φήμη ακολουθεί τις Σιαμέζες γάτες, που σε αντιδιαστολή με τις δύο προηγούμενες, επιζητούν την προσοχή και αν δεν την έχουν, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές/ζημιές. Για να πετύχουν τον στόχο τους, επίσης μπορεί να γίνουν πάρα πολύ πολυλογούδες!

Αν λείπετε πολλή ώρα από το σπίτι και την αφήσετε μόνη, είναι πολύ πιθανό, επιστρέφοντας, να βρεθείτε μπροστά σε όχι ευχάριστες εκπλήξεις!

5. Γάτα Σομαλίας

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια γάτα που δεν μπορείς να της θυμώσεις για το πείσμα της. Η γάτα Σομαλίας, λέει, είναι φύσει  εξερευνητής, ένα πλάσμα που θέλει να ανακαλύψει τα πάντα και δε θα ησυχάσει αν δεν το καταφέρει. Κλείστε μια πόρτα και θα χαλάσει (με τον τρόπο της) τον κόσμο για να μάθει τι συμβαίνει πίσω από την πόρτα αυτή. Αν κάτσετε μπροστά από ένα λάπτοπ ή διαβάζετε αφοσιωμένοι ένα βιβλίο, θέλει να εξιχνιάσει τι στο καλό κάνετε! Ε, και μπορεί να γίνει πολύ επίμονη μέχρι να τα καταφέρει! 

4. Γάτα Σιγκαπούρης

Μια από τις πιο μικρές γάτες στον κόσμο, η Γάτα Σιγκαπούρης, επιζητά την προσοχή, όμως δε γίνεται ζημιάρα, αν δεν την έχει. Έχει ενέργεια που εμφανίζουν γάτες με μέγεθος τριπλάσιο από εκείνη και δεν τα παρατάει ποτέ, αν δεν πάρει αυτό που θέλει! Πράξτε τα δέοντα!

3. Ανατολίτικη Κοντότριχη

Εδώ, το αίμα της Σιαμέζας κάνει το θαύμα της. Αν μείνει και αυτή πολλή ώρα μόνη, θα κάνει τις ζημιές της. Μπορεί να είναι πολύ επίμονη, μέχρι να παίξετε μαζί της και στα πλαίσια της επιμονής της, μπορεί να γίνει πάρα μα πάρα πολύ ομιλητική! Όπως και ο διάσημος πρόγονός της!

2. Κόλορ Πόιντ Κοντότριχη

Μια από τα ίδια με την Ανατολίτικη κοντότριχη και την Σιαμέζα, η κοντότριχη Κόλορ Πόιντ (μερικοί δεν την θεωρούν καν φυλή, αλλά μια “παραλλαγή” της Γάτας Σιάμ), θέλει πάντα να είναι στο επίκεντρο της προσοχής και μπορεί να ακολουθεί τον εκλεκτό της καρδιάς της σε όλο το σπίτι, μέχρι να πάρει αυτό που ζητάει. Και αυτή είναι ιδιαίτερα ομιλητική! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Γάτα Σιάμ

1. Τονκινέζα

Ένας ακόμα από τους ένδοξους απογόνους της Γάτας Σιάμ κατακτά πανηγυρικά τον τίτλο της πιο πεισματάρας γάτας του σύμπαντος. Η Τονκινέζα είναι μια γάτα που θέλει την προσοχή του χούμαν της 24 ώρες το 24ωρο. Οι Τονκινέζες είναι πεπεισμένες ότι ο Άνθρωπος ήρθε σε αυτό τον κόσμο για να αγαπάει την Τονκινέζα γάτα. 

Οι Τονκινέζες είναι ιδιαίτερα εύστροφες και γι’ αυτό, φροντίστε να τους προσφέρετε διαδραστικά παιχνίδια που δοκιμάζουν την ευφυία τους. Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή τύχη αν σας έλαχε ένα τέτοιο πλάσμα! Πάντως να είστε σίγουροι ότι θα είναι μια πανέμορφη πρόκληση!

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι φυσικά και ετούτο το άρθρο δεν μπορεί να βασιστεί σε απόλυτα χειροπιαστά στοιχεία, γι’ αυτό θα ήθελα να μην το πάρετε πολύ τοις μετρητοίς. Όλες σας οι ενστάσεις για όσα γράφονται σε ετούτο το άρθρο γίνονται δεκτές εξαρχής, διότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν είναι δυνατό να υπάρξουν ξεκάθαρα και απόλυτα μετρήσιμα δεδομένα! 

Αντιμετωπίστε τούτο το άρθρο σαν μια διασκεδαστική αφορμή να γνωρίσετε μερικές υπέροχες φυλές γάτας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *