νεφρική ανεπάρκεια σκύλου τελικο σταδιο

Νεφρική Ανεπάρκεια Σκύλου – Προσδόκιμο ζωής, συμπτώματα, αρχικο & τελικο στάδιο

Γιατί τα νεφρά του σκύλου δε λειτουργούν σωστά; Ποια τα συμπτώματα, ποιες οι αιτίες κ ποια η θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας; Ανάλογα με τη σοβαρότητα και την εξέλιξή της, η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να είναι θανατηφόρα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή…

Ποιος είναι ο ρόλος των νεφρών; Φιλτράρουν το αίμα, αφαιρώντας τα άχρηστα προϊόντα και ελέγχουν την ποσότητα υγρών και θρεπτικών συστατικών που διατηρούνται στο σώμα, αλλά και πόση ποσότητα θα αποβληθεί στα ούρα. Όταν δε συμβαίνει σωστά αυτή η διαδικασία, τα απόβλητα δεν απομακρύνονται από την κυκλοφορία του αίματος και διοχετεύονται υπερβολικά υγρά στα ούρα μαζί με πρωτεΐνες και ηλεκτρολύτες. Η συνέπεια της συσσώρευσης όλων αυτών είναι οι σκύλοι να εμφανίζουν έλκη και στην επένδυση του πεπτικού τους συστήματος.

Οξεία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σκύλου

Με βάση το πόσον καιρό επηρεάζεται ο σκύλος, την χωρίζουμε σε οξεία και χρόνια. Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια, εμφανίζεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και συχνά προκαλείται στο σκύλο, είτε επειδή ήπιε, είτε επειδή έφαγε κάτι τοξικό ή ακόμα κι από μια σοβαρή λοίμωξη. Η χρόνια, αναφέρεται σε μια διαδικασία με πιο σταδιακή έναρξη ή σε μια διαδικασία που συμβαίνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Νεφρική ανεπάρκεια σκύλου - Συμπτώματα

Μόλις παρατηρήσετε στο σκύλο σας κάτι από τα παρακάτω, μάλλον κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία των νεφρών του:

Συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας είναι όταν πίνει περισσότερο νερό απ’ όσο συνήθως (πολυδιψία),συνεπώς ουρεί κ πιο συχνά (πολυουρία), αλλά κι όταν αρνείται να φάει, έχει έλλειψη ενέργειας κι αδυναμία. Επίσης, ύποπτες ενδείξεις είναι ο εμετός, τα σάλια, η απώλεια βάρους, η κακή αναπνοή, οι πληγές στο στόμα, οι ακραίες αλλαγές στην αφόδευση, είτε διάρροια είτε δυσκοιλιότητα και τυχόν ουρολογικά ατυχήματα σε κατοικίδιους σκύλους που εκπαιδεύονται στο σπίτι.

νεφρικη ανεπαρκεια σκυλου προσδοκιμο ζωης

Νεφρική ανεπάρκεια σκύλου - Αιτίες

Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες και ταλαιπωρούνται τόσο οι σκύλοι; Όπως προαναφέραμε, η κατάποση τοξινών ή κάποια μόλυνση που βλάπτει τα νεφρά, είναι πιθανές αιτίες. Επίσης, οι εκφυλιστικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου ή μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση που βλάπτει τους νεφρικούς ιστούς, η οποία μπορεί να συμβεί λόγω γενετικών προδιαθέσεων σε ορισμένες ράτσες σκύλων.

Τοξίνες για τους σκύλους θεωρούνται η  αιθυλενογλυκόλη (αντιψυκτικό), ανθρώπινα φάρμακα, όπως ιβουπροφαίνη και ναπροξένη! Επίσης η βρώση σταφυλιών ή σταφίδων και η υπερδοσολογία φαρμάκων για σκύλους, όπως της καρπροφαίνης ή της μελοξικάμης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά

Ειδικές αιτίες νεφρικής ανεπάρκειας θεωρούνται και τα μεταβολικά νοσήματα. Αυτά αφορούν διαταραχές των διαδικασιών του μεταβολισμού, δηλαδή του συνόλου των βιοχημικών αντιδράσεων που πραγματοποιoύνται στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Τέτοια νοσήματα είναι το σύνδρομο Fanconi (σπάνια διαταραχή που επηρεάζει τα σωληνάρια φιλτραρίσματος των νεφρών), ο σακχαρώδης διαβήτης, ο άποιος διαβήτης (κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ποσότητες αραιών ούρων και αυξημένης δίψας) και η υπέρταση.
Νεφρικές λοιμώξεις που μπορούν να ταλαιπωρήσουν τα σκυλιά είναι η νόσος του Lyme, η πιο κοινή ασθένεια που μεταδίδεται από τσιμπούρια και η λεπτοσπείρωση, μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορούν να την κολλήσουν από λακκούβες ή υδάτινα σώματα που μεταφέρουν ούρα από μολυσμένη άγρια ​​ζωή. Τα βακτήρια διεισδύουν στο σώμα του σκύλου, τρυπώντας το δέρμα του.
Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος, ο οποίος είναι αυτοάνοση πάθηση που εμφανίζεται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου επιτίθεται στα εσωτερικά του όργανα και η ανοσομεσολαβούμενη σπειραματονεφρίτιδα, φλεγμονή του αγγειώδους σπειράματος που εκδηλώνεται μετά από κάποια σοβαρή λοίμωξη, είναι υπαρκτές, αλλά όχι πολύ συχνές αιτίες νεφρικής ανεπάρκειας.
νεφρικη ανεπαρκεια σκυλου συμπτωματα

Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στους σκύλους, ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει πρόβληματα στα νεφρά είτε με τη μορφή λεμφωμάτων είτε ως αδενοκαρκίνωμα του νεφρού. Οι ράτσες που είναι πιο επιρρεπείς σε κληρονομική νεφρική ανεπάρκεια είναι μπουλ τεριέ, αγγλικά κόκερ σπάνιελ, cairn terriers, γερμανικοί ποιμενικοί, samoyeds, σι τζους, λάσα άψος και μαλαμούτες της Αλάσκας.

Νεφρικη ανεπάρκεια σκύλου - Διάγνωση

Ο κτηνίατρος για να διαγνώσει τη νεφρική ανεπάρκεια στο σκύλο, οφείλει να εκτελέσει πολλές εξετάσεις, εκτός από μια φυσική εξέταση, όπως πλήρη εξέταση αίματος, πίνακα χημείας, ανάλυση ούρων με καλλιέργεια και υπερηχογράφημα κοιλίας. Εφόσον διαπιστωθεί αν είναι οξεία ή χρόνια, ακολουθείται κ η κατάλληλη θεραπεία.

Νεφρικη ανεπαρκεια σκυλου - Αντιμετώπιση

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια, αντιμετωπίζεται με νοσηλεία και ενδοφλέβια θεραπεία με υγρά για την υποστήριξη των νεφρών και την απομάκρυνση των αποβλήτων. Ανάλογα με την αιτία της νόσου, μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα απολύμανσης και δέσμευσης τοξινών, αντιβιοτικά ή φάρμακα για την υποστήριξη του γαστρεντερικού σωλήνα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η νεφρική αιμοκάθαρση σε εξειδικευμένα νοσοκομεία, μπορεί να βοηθήσει τα νεφρά.
Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, απαιτεί προσεκτική διαχείριση των σκύλων στο σπίτι. Πρέπει να έχουν πρόσβαση σε νερό ανά πάσα στιγμή και να ενθαρρύνονται να πίνουν νερό. Πολλοί σκύλοι βελτιώνονται απλά και μόνο με μια συνταγογραφούμενη δίαιτα για τα νεφρά. Μερικοί σκύλοι πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή για την προστασία του στομάχου τους. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο πρέπει να είναι συχνή, ώστε να ελέγχονται οι νεφρικές τιμές. Ενδεχομένως, κάποιοι να πρέπει να λαμβάνουν ενέσιμα υγρά στο σπίτι ή και να νοσηλευτούν κατά καιρούς για να βοηθήσουν τις ανάγκες τους σε υγρά.

Νεφρική ανεπάρκεια σκύλου - Προσδόκιμο ζωής

Τα περισσότερα σκυλιά με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, πεθαίνουν ή υποβάλλονται σε ευθανασία μέσα σε ένα χρόνο λόγω κακής ποιότητας ζωής. Αντιθέτως, τα σκυλιά με οξεία νεφρική ανεπάρκεια, αναλόγως την αιτία της νόσου, τη σοβαρότητα της ασθένειας και πόσο κατεστραμμένα είναι τα νεφρά, έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Πολύ σημαντική είναι η γρήγορη κ πειθήνια ανταπόκριση και συνεργασία του σκύλου στη θεραπεία.
Τα πάντα για τη νεφρική ανεπάρκεια στο σκύλο

Νεφρική ανεπάρκεια σκύλου - Τελικό στάδιο

Η νεφρική ανεπάρκεια σκύλου γίνεται αντιληπτή από έντονα συμπτώματα μόνο στα τελευταία στάδια της νόσου και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η νεφρική ανεπάρκεια είναι τόσο επικίνδυνη για το σκύλο. Στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας, ο σκύλος παρουσιάζει μερικά αποκαρδιωτικά συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης, αφυδάτωση, εμετό διάρροιες, ενώ ακόμη πιο μετά εμφανίζεται και.. αναιμία!

Οι οικογένειες των σκύλων με νεφρική νόσο, θα πρέπει να τους παρακολουθούν στενά και να επισκέπτονται συχνά τον κτηνίατρό τους, ειδικά αν η νεφρική λειτουργία του σκύλου επιδεινώνεται. Αυτά τα σκυλιά θα αφυδατωθούν εύκολα, καθώς τα νεφρά τους δεν είναι σε θέση να κρατήσουν νερό στο σώμα τους. Οποιαδήποτε μόλυνση, εμετός, διάρροια, αλλαγές στην όρεξη ή τη δραστηριότητα, θα μπορούσαν να αφυδατώσουν σοβαρά το σκύλο και να επιδεινώσουν την ασθένεια.

Ενημερωθείτε για δέκα ακόμη θανατηφόρες ασθένειες σκυλων στο αναλυτικό μου άρθρο, ακριβώς εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *