Προγράμματα φροντίδας αδέσποτων ζώων στη Μύκονο

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Μέσα στο γενικότερο παροξυσμό που και που εντοπίζω μερικά (τουλάχιστον φαινομενικα) ευχάριστα νέα (μιλώντας πάντα σχετικά) για εμάς τις γάτες και για εσάς που μας λατρεύετε τόσο ευλαβικά, καημένοι χιουμανίσκοι μου. Ακούστε αυτό. Εγκρίθηκε πρόγραμμα στο Δήμο Μυκόνου για έλεγχο και φροντίδα των αδέσποτων ζώων που θα περιλαμβανει “όλο το πακετό”.

Και όταν λέμε όοολο το πακετό, εννοούμε όοολο το πακέτο. Ζώα αδέσποτα τα οποία βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (σχολεία, δημόσιες και δημοτικές εγκαταστάσεις) αλλά και αδέσποτα που έχουν μπει σε ιδιωτικούς χώρους θα συλλέγονται και θα μεταφέρονται σε ιδιωτικά κτηνιατρεία όπου θα εξετάζονται, θα παίρνουν αγωγή αν χρειαστεί, θα εμβολιάζονται, θα αποπαρασιτώνονται θα στειρώνονται και θα σημαίνονται. 

Τη δαπάνη για αυτό το φιλόδοξο σχέδιο έχει αναλάβει ο Δήμος Μυκόνου και το έργο αγγίζει τις 100000 ευρώ. 

Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά το τι ενέργειες θα γίνονται:

Το συγκεκριμένο έργο αφορά αποκλειστικά αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται από κοινόχρηστους χώρους, σχολικά συγκροτήματα και λοιπές δημόσιες ή δημοτικές εγκαταστάσεις, καθώς και αδέσποτα ζώα που έχουν εισέλθει σε ιδιωτικούς χώρους και περισυλλέγονται κατόπιν της άδειας των ιδιοκτητών.

Μετά την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και κατόπιν συνεργασίας του Δήμου, των φιλοζωικών σωματείων και ιδίων των πολιτών, αυτά μεταφέρονται στο ιδιωτικό κτηνιατρείο του αναδόχου, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, θεραπεία αν αυτό απαιτείτε, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση γάτας και σκύλου, στείρωση, σήμανση και καταγραφή στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιούνται:

 • Στείρωση σκύλου
 • Στείρωση γάτας
 • Ολική Αποπαρασίτωση σκύλου/γάτας (εσωτερική και εξωτερική)
 • Ηλεκτρονική ταυτοποίηση και δήλωση στο υπουργείο
 • Διαγνωστικές εξετάσεις(αιματολογική, ορολογικές σκύλος, ορολογικές γάτα, ακτινογραφία, βιοχημικές) αν κριθεί απαραίτητο
 • Μικρής διάρκειας  νοσηλεία με καταλληλη φαρμακευτική αγωγή αν κριθεί αναγκαίο – αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ενέσιμη θεραπεία. 
 • Όπου χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν φάρμακα μακράς δράσης (πχ αντιβιώσεις πολλών ημέρων)
 • Διάφορες επεμβάσεις όπως διάνοιξη αποστήματος, συρραφή τραύματος, εξαγωγές δοντιών (ουφ να γλιτώσουν τα αδέσποτα με έιτζ από τη στοματίτιδα), εξόρυξη οφθαλμων (χλαμύδια θα σε φάμε λάχανο)
 • Ευθανασία 
 • Σήμανση σκύλου με περιλαίμιο που αναγράφει Δήμος Μυκόνου
 • Αντιλυσσικό εμβόλιο
 • Πολλαπλό εμβόλιο γάτας/σκύλου

Και δεν είναι μόνο αυτά τα καλά νέα. Ένα έξτρα κονδύλιο εγκρίθηκε για τη σίτιση αδέσποτων ζώων (της τάξεως των 20000 ευρώ). 

Πολύ ωραία όλα αυτά και αν υπάρξει ομαλη συνεργασία απλών πολιτών, φιλοζωικών και κτηνιάτρων, με βασικό γνώμονα την ευημερία των αδέσποτων ζώων, τότε θα είναι μια πραγματικά τέλεια εξέλιξη – ή τουλάχιστον έτσι φαντάζει. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!