Σήμερα θα μιλήσουμε για την λεϊσμανίαση, η οποία είναι γνωστή και ως λεϊσμανίωση, αλλά και καλαζάρ (ή πιο σωστά Καλά Αζάρ). Το γεγονός οτι έχει πολλές ονομασίες μας υποψιάζει πως τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά. Λεϊσμανίαση είναι η ασθένεια που προκύπτει από την μόλυνση ενός παρασιτικού πρωτόζωου που λέγεται Leishmania infantum ή αλλιώς Kala Azar (σημαίνει μαύρος πυρετός, καθόλου ευοίωνο). Η ασθένεια προσβάλλει κυρίως σκύλους, ενίοτε τρωκτικά και αλεπούδες, και σπανιότερα ανθρώπους. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα τι συμβαίνει.
Πώς μεταδίδεται η λεϊσμανίαση/καλαζάρ;
Συμπτώματα λεϊσμανίασης/καλαζάρ
- Σπλαχνική λεϊσμανίαση
Τα πιο συχνά συμπτώματα της σπλαχνικής λεϊσμανίασης είναι η απώλεια βάρους, η ανορεξία (αν και μπορεί να μην εμφανιστεί πάντοτε ανορεξία, το σκυλί θα συνεχίσει όμως να χάνει βάρος ακόμα και αν τρώει κανονικά), διάρροια, εμετοί, αιμορραγία από τη μύτη, γενική αδυναμία και δυσκολίες στην κίνηση. Σε αυτόν τον τύπο της ασθένειας, το παράσιτο πολλαπλασιάζεται στο συκώτι και τη σπλήνα και προκαλεί την διόγκωση των οργάνων, ενώ μπορεί να προσβάλλει και τα νεφρά. - Δερματική λεϊσμανίαση
Τα συχνότερα συμπτώματα της συνηθέστερης, όπως είπαμε, μορφής της αρρώστιας, σχετίζονται με δερματικά προβλήματα. Αναλυτικότερα, μπορεί να εμφανιστούν βλαττίδες οι οποίες με τον καιρό θα μετατραπούν σε έλκη, υπερκεράτωση και απολέπιση, τριχόπτωση, όζιδια, έντονο μεγάλωμα νυχιών τα οποία μάλιστα σπάνε εύκολα. - Γενικά συμπτώματα λεϊσμανίασης
Όπως ήδη αναφέραμε, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε κάθε σκύλο, και έτσι υπάρχει μια ευρεία γκάμα διαταραχών που μπορεί να σχετίζονται με την ασθένεια. Ενδέχεται να διογκωθούν οι λεμφαδένες, να υπάρξει νεφρική ανεπάρκεια που θα εκδηλωθεί με υπερβολική δίψα και ούρηση, νευραλγίες, πόνοι στις αρθρώσεις, μυϊκές φλεγμονές, αναιμία, καθώς και ηπατίτιδα.
Καλαζάρ - Τελευταίο στάδιο
Ουφ, δεν είναι ευχάριστα αυτά αλλά πρέπει να τα πούμε! Στο τελευταίο στάδιο καλαζάρ, η νεφρική ανεπάρκεια θα επιφέρει τον θάνατο. Σκληρό αλλά αυτό είναι η αλήθεια
Διάγνωση λεϊσμανίασης/καλαζάρ
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Θεραπεία λεϊσμανίασης/καλαζάρ
Η ασθένεια αυτή δεν έχει μέχρι στιγμής θεραπεία (ούτε κι ο καρκίνος! Διάβασε άρθρο μου για το πόσο ζουν τα σκυλιά με καρκίνο). Όμως, εάν εντοπιστεί έγκαιρα, μπορεί με την κατάλληλη αγωγή να ελεγχθεί, και να μείνει ο σκύλος φορέας αυτής. Οι αγωγές για την καταστολή της ασθένειας είναι ενέσιμες και χορηγούμενες από το στόμα. Οι ουσίες θα πρέπει να δοθούν σε δοσολογίες ανάλογες με το ζώο και την εικόνα που αυτό παρουσιάζει, οπότε και ορίζονται από τον κτηνίατρο. Η παρακολούθηση της εξέλιξης είναι τακτική, και εντατική, και περιλαμβάνει συχνές αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Στη συνέχεια, ο σκύλος θα πρέπει να τρέφεται με ειδικές τροφές που υπάρχουν για όσα σκυλιά νοσούν από καλαζάρ, καθώς θα χρειαστούν τροφές που δεν επιβαρύνουν τα νεφρά με διάφορες ουσίες.
Πρόληψη λεϊσμανίασης/καλαζάρ
Μεταδίδεται η λεϊσμανίαση/καλαζάρ στον άνθρωπο;
Το καλαζάρ είναι μία νόσος που μπορεί να προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά πολύ σπάνια. Στην χώρα μας είναι ακόμα σπανιότερη η ασθένεια του ανθρώποαπό λεϊσμανίαση ή καλαζάρ. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που προσβάλλει άνθρωπο (πάλι μόνο μέσω της σκνίπας), οι ομάδες που έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών) και ανθρώπους σε ανοσοκατασταλτικές θεραπείες. Το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και η απουσία έντονου ψυχολογικού στρές είναι οι ασπίδες προστασίας μας. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο άνθρωπος είναι οζίδια ή κοκκινωπές κηλίδες, αλλά και πρησμένους λεμφαδένες, ακόμα και πυρετό, ανορεξία, πρήξιμο στο συκώτι και τη σπλήνα, και απότομη απώλεια βάρους. Όπως και στα σκυλιά, μπορεί να εμφανιστεί και αναιμία. Για όποιον τύπο λεϊσμανίασης και να πρόκειται, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία, και αν νοσεί από σπλαχνική λεϊσμανίαση, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.
Έτσι για να συμπληρωθεί το .. κακό, βρείτε και άλλες θανατηφόρες αρρώστιες σκύλων, στο αναλυτικό μου άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ!