ΟΔΗΓΟΣ: Πως να εκπαιδεύσω τη γάτα να μπαίνει γρήγορα στο κλουβί σε έκτακτη ανάγκη

.. γράφει η γατολάτρισσα και τσιτσολάτρισσα Μαρία Σάββα

Φίλοι μου γειά σας!

Ζούμε όλοι τις τελευταίες μέρες μια πρωτοφανή κατάσταση στη χώρα μας με τις πυρκαγιές που ξεφυτρώνουν σχεδόν παντού.

Αυτή η κατάσταση ή κάποια παρόμοια της μπορεί να σημαίνει έκτακτη ανάγκη αποχώρησης από το σπίτι μας μέσα σε λίγα λεπτά. Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά έχουμε ακραία φαινόμενα και δεν αποτελούν πλέον δυστυχώς σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά μια θλιβερή πραγματικότητα την οποία όλοι βλέπουμε και βιώνουμε.

Άνθρωποι άρον άρον αναγκάστηκαν να φύγουν απο τα σπίτια τους και καλά αν έχεις να σωσείς μόνο τον εαυτό σου και την οικογένεια σου, αν όμως έχεις να σώσεις και τα ζώα σου, και ειδικά γάτες τα πράγματα μπορεί να περιπλακούν  ακόμα πιο πολύ. Ειδικά αν αυτές είναι παραπάνω απο μία! 

Φυσικά και εννοείται ότι θα τις πάρεις μαζί σου γιατί οι γάτες μας είναι μέλη της οικογένειάς μας! Τώρα κάποιες γάτες είναι πολύ συνεργάσιμες! Κανένα πρόβλημα, θα τις βάλεις στο κλουβάκι και θα κάνεις αυτό που πρέπει εκείνη την στιγμή.

Υπάρχουν όμως και οι γάτες που σε τέτοιες περιστάσεις όχι μόνο δεν θα συνεργαστούν αλλά  θα το κάνουν και  πολύ δύσκολο να τις πάρεις μαζί σου. Είναι αυτή η μερίδα γατών που είναι  εξαιρετικά φοβικές και καχύποπτες, που στο κεφάλι τους κυριαρχεί μόνο ο φόβος, ακόμα και ο πανικός.

Αν σκεφτεί κανείς ότι και εμείς οι άνθρωποι εκείνη την στιγμή θα είμαστε εξαιρετικά αγχωμένοι,  πανικοβλημένοι , και στρεσαρισμένοι, η φοβική  γάτα αμέσως θα το αντιληφθεί, θα πάρει τα μηνύματα ο εγκέφαλος της και δεν θα συνεργαστεί όσο και να θέλεις να τη βοηθήσεις.

 Μόλις δεί το κλουβί θα κρυφτεί στα πιο απίθανα σημεία και μπορεί να βγάλει ακόμα  και επιθετικότητα αν επιμένεις και τη ζορίσεις, ιδιαίτερα αν δεν γνωρίζει το κλουβί, ή δεν το έχει συνδυάσει με κάτι καλό και θετικό.

Αν όμως  εμείς  αυτό το αλλάξουμε εδώ και τώρα τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ πιο απλά σε περίπτωση ανάγκης.Για αυτό σήμερα θα εκπαιδεύσουμε την φοβική γάτα μας να μπαίνει άνετα στο κλουβί χωρίς δράματα. Λειτουργούμε προληπτικά, προετοιμαζόμαστε, είμαστε πανέτοιμοι για παν ενδεχόμενο και  δεν πιανόμαστε στον ύπνο γιατί δεν είμαστε χαιβάνια!

Αρχικά κατεβάζουμε το κλουβάκι μας απο όπου το έχουμε κρυμμένο και το αφήνουμε απλά στον χώρο ώστε η γάτα μας να συνηθίσει τη θέα του, πάντα με ανοικτή την πόρτα. Θα χρειαστούμε ένα κλουβί γερό και μεγάλο με μεταλλική πόρτα όπου η γάτα να χωράει όρθια μέσα! Αν δεν έχεις τέτοιο,  το μικρό δεν θα μας βοηθήσει, πρέπει να είναι άνετο, κάνε τώρα την αγορά σου.

Έχει τεράστια σημασία η επιλογή του κλουβιού να είναι σωστή και ψαγμένη. Οι περισσοτερες γάτες χάνονται εξαιτίας λάθος επιλογής του κλουβιού και πολλές φορές το σπάνε γιατί όταν μιλάμε για φοβικές γάτες, υπάρχει και μια άγρια πάντα πλευρά μέσα  τους. 

Κλείνοντάς τες στο κλουβί ακόμα και αν καταφέρεις με έναν τροπο να τις βάλεις μέσα οι περισσότερες θα κτυπηθούν με αποτέλεσμα αν αυτό δεν είναι γερό να σπάσει , ή να ανοίξει. Για αυτού του τύπου τις γάτες επίσης απορρίπτουμε τα υφασμάτινα κλουβιά που είναι εντελώς ακατάλληλα. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε μία έκτακτη ανάγκη, η γάτα μπορεί να χρειαστεί να περάσει ώρες εκεί μέσα, πρέπει το κλουβί να είναι άνετο , ώστε να μπορεί να σταθεί όρθια και να γυρίζει και να μπορούμε να της βάλουμε έστω και λίγο νερό.

Εφοδιαζόμαστε λοιπόν πρώτα με το σωστό κλουβί και ξεκινάμε την εκπαίδευση μας:

1ος τρόπος θετικής εκπαίδευσης

Ταίζουμε την γάτα κοντά στο κλουβί και σταδιακά μειώνουμε την απόσταση κάθε μέρα εως ότου να τρώει πια δίπλα ή μπροστά στο κλουβί. Αφού νιώθει άνετα με αυτό τις επόμενες μέρες βάζουμε το πιατάκι με το φαγητό μέσα στο κλουβί μπροστά στην άκρη του.

Ταίζουμε την γάτα για μερικές μέρες και πολύ σιγά, αργά και σταδιακα το προχωράμε όλο και πιο μέσα.

 Μα δεν της αρέσει; Το ξέρω και τι  να κανούμε;  Εσύ θέλω να είσαι κούλ και να μην δίνεις σημασία σε γκρίνιες αν προκύψουν, συνεχίζεις το πρόγραμμα σου μέχρι που να μπαίνει ολόκληρη μέσα και να τρώει άνετα. Αφού το πετύχεις συνεχίζεις, μέχρι να το εμπεδώσει καλά.

Πού και πού επαναλαμβάνεις την εκπαίδευση ώστε να μην την ξεχάσει.Σταματάς όταν η γάτα δεν έχει απολύτως κανένα δισταγμό στο να μπεί μέσα άνετα. Δεν απομακρύνεις το κλουβί ποτέ απο τον χώρο της, το αφήνεις εκεί και βάλε και ένα πανί μέσα έτσι ώστε αν θέλει να μπαίνει μέσα για ύπνο σαν φωλίτσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως να δροσίσω τη γάτα μου

2ος τρόπος θετικής εκπαίδευσης

Θα χρειαστούμε ένα κλίκερ εκπαίδευσης που πωλείται στα pet shop καθώς και λιχουδιές ή ότι της αρέσει πολύ.Αν επιλέξεις αυτόν τον τρόπο επίσης απλά άσε το κλουβί για λίγες μέρες στον χώρο της ώστε να το συνηθίσει.

Έχουμε τις  λιχουδιές στο χέρι μας και της δίνουμε να της μυρίσει (να καταλάβει ότι τις κρατάμε) πετάμε κάτω μια και της λέμε να την πάρει, μόλις την πάρει χτυπάμε το κλίκερ, επαναλαμβάνουμε πολλες φορές.

Αν φοβηθεί στην αρχή  από τον ήχο του κλίκερ είναι φυσιολογικό, θα το ξεπεράσει αμέσως αφού θα τον συνδυάσει με τις λιχουδιές ( κάτι καλό παίρνω εγώ όταν ακούω αυτό τον ήχο)! Εσύ συνεχίζεις και αφού μάθει αυτό, το επόμενο βήμα είναι να πας δίπλα στο κλουβί και συνεχίζεις να πετάς μια λιχουδιά αρχικά έξω από ο κλουβί και αφού το πάρει πατάς το κλίκερ και δείχνεις ενθουσιασμό! Της λές Μπρααααάβο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 100+1 Tips για τη γάτα μας

Αυτά όλα όχι βέβαια σε μία μέρα, αλλά σταδιακά,  κάθε μέρα για ένα πεντάλεπτο επαναλαμβάνουμε την εκπαίδευση. Συνεχίζουμε και τώρα αφού έχει μάθει καλά το κλίκερ και δεν έχει πια κανένα θέμα, προχωράμε με τις λιχουδιές μέσα στο κλουβί, πετάμε στην αρχή στην άκρη,  κοντά στην πόρτα και σιγά σιγά όλο και πιο μέσα!

Όλα αυτά μέχρι που να μην έχει πια κανένα θέμα και δισταγμό να μπαίνει μέσα άφοβα! Και μην ξεχνάς τις επαναλήψεις σου! Γιατί δεν αρκεί να το μάθει πρέπει να μήν το ξεχάσει κιόλας! 

Σας στέλνω και βιντεάκι με τον Ρουντάκο μου, που θα σας κάνει το γατομοντέλο!
Χαίρεστε; Και εγώ!

Δεν πιστεύω να σας φαίνεται δύσκολο; Δεν είναι καθόλου! Γιατί τώρα να επιλέξεις αυτόν τον τρόπο με το κλίκερ; Γιατί ο μεταλλικός ήχος καταγράφεται καλύτερα στον εγκέφαλο της γάτας οταν συνδυάζεται με φαγητό που είναι κίνητρο και κινητηρίος δύναμη. Κάνουμε στην ουσία μια μικρή πλύση εγκεφάλου, για καλό σκοπό πάντα αφού για την γάτα είναι απλώς διασκέδαση όλο αυτό! 

Σε χρόνο ρεκόρ θα το μάθει. Είναι απαραίτητο να μπορούμε σε ώρα ανάγκης να βγάλουμε τα ζώα μας εκτός σπιτιού και να τα σώσουμε! Αν βέβαια  έχουμε πολλές γάτες όπως έχω εγώ, κάνουμε την εκπαίδευση στις φοβικές γάτες μας και κυρίως εφοδιαζόμαστε με καλά γερά κλουβιά μεταφοράς και αγοράζουμε και ένα φορτηγό για να χωρέσουν όλες! Εντάξει ας μήν είναι φορτηγό ας είναι ενα μεγάλο αυτοκίνητο! 

Αυτό ήταν φίλοι μου, δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! 

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

2 Απαντήσεις

  1. Παρα πολύ ωραίο το άρθρο και ο Ρουντακος κούκλος!
    Μακάρι να μην συνέβαινε αυτή η καταστροφή. Έχω 11 γατούλες και είναι πολύ δύσκολο (δεν θέλω να το σκέφτομαι). Σας ευχαριστούμε για τις συμβουλές και τα υπέροχα αρθρα ❤️

  2. Σ’ ευχαριστουμε Ρουντακο υπεροχο, ευχομαι να πιασει στις δικες μου, 3 με τις 2 φοβικες : (

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *