Ο μικρός ήρως, ή πως μια γάτα έσωσε μια οικογένεια στο μεγάλο σεισμό της Αρμενίας το 1988

… γράφει ο δαιμόνιος γατοερευνητής Στρατής Θεοφίλου

Η ανείπωτη τραγωδία κάθε φυσικής καταστροφής, αφήνει πίσω της συντρίμμια, πόνο, πληγές που δεν κλείνουν ποτέ. Και έναν αόριστο φόβο να πλανάται, εκεί που χτυπά το αμείλικτο χέρι της αρχέγονης δύναμης της γης. Μα τι να κάνουμε; 

Μένουμε απλά φτωχότεροι σαν μάρτυρες μιας ασυγκράτητης γεωφυσικής ιστορίας. Και όμως κάπου εκεί γεννιούνται και οι μικρές εκείνες ελπίδες, που μας κάνουν ανθρώπους, που μας ενώνουν, μας παρακινούν να σεβαστούμε κάθε φύση, κάθε έκφανση της ζωής. Μια τέτοια ιστορία μικρής ελπίδας θα ήθελα να σας διηγηθώ και εγώ.

1988 Αρμενία, πολλά τυχαία γεγονότα και ένα παλιό έθιμο

Η οικογένεια της ιστορίας μας, δεν είχε καιρό που είχε μετακομίσει σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Σπιτάκ της Αρμενίας. Το σπίτι, αν και παλιό, το είχε κληρονομήσει η οικογένεια απ τους γονείς. Είχαν αποφασίσει, ότι θα ήταν καλύτερα γι ‘αυτούς εκεί, παρά σε ένα διαμέρισμα της πόλης. Πριν μπούνε στο σπίτι, ακολούθησαν ένα παλιό έθιμο της παράδοσης, να αφήσουν μια γάτα να μπει σε αυτό πριν κάποιος άνθρωπος. 

Απ τη πρώτη ματιά, μια κόκκινη αδέσποτη γάτα (σ.Τ. μάθετε τα πάντα για την πορτοκαλί γάτα εδώ) , που περιπλανιόταν εκεί, τους έκανε εντύπωση, πόσο ήρεμη και καλόβολη ήταν. Δεν χρειάστηκαν πολλά πολλά, το ζώο, αφού εκπλήρωσε τις απαιτήσεις της παράδοσης, παρέμεινε στο σπίτι σαν κανονικό μέλος της οικογένειας. Η γάτα, αν και ήταν του δρόμου, αποδείχθηκε καλοσυνάτη, δεν καταπάτησε σε καμία περίπτωση τον χώρο των ανθρώπων, όχι δα. Γρήγορα έγινε και η αγαπημένη όλης της φαμελιάς και θα αποδεικνυόταν, μέσα σε όλες τις τυχαίες συγκυρίες, ένας μικρός, χνουδωτός ήρωας.

ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΝΟΥ ΜΙΑ ΑΛΛΗ:
Σκύλος διασώστης σώνει γάτα από τον φονικό σεισμό της Σμύρνης

Η τραγωδία, που συγκλόνισε τον κόσμο

Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου 1988. Στο ζεστό σπίτι το παιδί, ήταν ακόμα στο κρεβάτι, και κοιμόταν με την γάτα. Ενώ οι γονείς του συζητούσαν ήρεμοι για κάποια σχέδια της ημέρας, απροσδόκητα για όλους, η γάτα άρχισε να ουρλιάζει δυνατά, ορμώντας στο δωμάτιο. Η γυναίκα έκπληκτη προσπαθούσε να ηρεμήσει το κατοικίδιο, αλλά δεν τα κατάφερνε. Έτσι όπως είχε αγριέψει η γάτα, πήδηξε επάνω της και την δάγκωσε. 

Πηδώντας από έπιπλο σε έπιπλο και από όλα τα κρεβάτια, έδειχνε σαν να ήθελε να φύγει προς την πόρτα, και όμως γυρνούσε πίσω. Το ζώο έμοιαζε να προσπαθεί να πει κάτι στους ανθρώπους, ορμώντας στις πόρτες. Το άγχος της γάτας μεταδόθηκε και στους ανθρώπους της, οπότε ξύπνησε και το παιδί, και ο πατέρας τους έβαλε όλους να ντυθούν και να βγουν έξω. Είχαν φτάσει σχεδόν στην πόρτα όταν το σπίτι άρχισε να τρέμει. Όπως όρμησαν στο δρόμο, πίσω τους το σπίτι κατέρρευσε ολοκληρωτικά.

Η γάτα κατάφερε να δραπετεύσει από το σπίτι μαζί με τους ιδιοκτήτες. Στην αρχή κρυβόταν το τρομαγμένο ζώο, αλλά στη συνέχεια βρέθηκαν όλοι τους έντρομοι από την απίστευτη αυτό χαλασμό. Αν και η γάτα έζησε στην οικογένεια για πολλά ακόμη χρόνια, η ιστορία έμεινε χαραγμένη σε αυτόν τον τόπο, σε ανθρώπους και ζώα, τόσο βαθιά.

Λόγου της τεράστιας έκτασης αυτής της τραγωδίας, στην ιστορία δεν δόθηκε την πρέπον σημασία. Και αυτό γιατί επρόκειτο για έναν από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς στα σύγχρονα χρόνια. Εκείνη την ημέρα, άφησε πίσω του 25 χιλιάδες θύματα. Η ίδια η πόλη Σπιτάκ σβήστηκε σχεδόν απ τον χάρτη. Ισχυροί σεισμοί και μετασεισμοί με ένταση 9-10 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ κατέστρεψαν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο τμήμα της δημοκρατίας, καλύπτοντας μια περιοχή με πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Εκεί όπως η πόλη αυτή, στο επίκεντρο του σεισμού, αλλά και περισσότεροι από 300 άλλοι οικισμοί καταστράφηκαν.

 

Τελικά αυτό που μου έκανε εντύπωση σε όλη την ιστορία, είναι, ότι ίσως να έχουν δίκιο που λένε, ότι οι γάτες όταν αισθάνονται κίνδυνο, όπως και τα υπόλοιπα ζώα, μας προειδοποιούν με κάθε τρόπο. Το ότι όμως δεν σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, αλλά τους ανθρώπους τους επίσης, είναι κάτι που το κάνουν αυτά τα πλάσματα, όσο κι αν δεν τους το έχουμε. Θα μπορούσε να το σκάσει μόνη της, και όμως έκανε σαν τρελαμένη, μέχρι να φύγουν όλοι μαζί απ το σπίτι, που θα κατέρρεε με τον τρομακτικό σεισμό. Και τον τρόπο επίσης που αντιλαμβάνονται τα φυσικά φαινόμενα, μένει ακόμη ένα μυστήριο.

Δεν έχω τι άλλο να σας πω. Μόνο δύναμη σε όλους τους λαούς που δοκιμάζονται απ τα φαινόμενα της φύσεως και αλληλεγγύη σε όλους τους πληγέντες, από τις καταστροφές μα και από τους πολέμους επίσης.

Σημείωση Στρατή: Μια διευκρίνιση: Στο επίκεντρο του σεισμού, η ισχύς της τοπικής δόνησης στο Spitak έφτασε τους 10 βαθμούς (σε κλίμακα 12 βαθμών), στο Leninakan 9 βαθμούς, 8 βαθμούς στο Vanadzor. Τα στοιχεία είναι επίσημα και αφορούν την τοπική δόνηση σε αυτή την κλίμακα. Η κανονική ισχύ του σεισμού ήταν περί 7.5 Ρίχτερ περίπου. Αλλά ας αφήσουμε όλα αυτά στους σεισμολόγους.

Σημείωση Τσίτσου: Τελικά οι γάτες έχουν την ικανότητα να προβλέψουν τους σεισμούς, πριν αυτοί εκδηλωθούν; Διαβάστε το φοβερό άρθρο του Στρατη Θεοφίλου ΕΔΩ. Και για το τέλος διαβάστε και την συγκινητική διάσωση μιας υπέροχης λευκής γάτας από τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία, στο άρθρο μου.

Και για να κλείσω αυτό το άρθρο με μερικά χρήσιμα στοιχεία, θα ήθελα να σας πω μερικές ιδέες για να βοηθήσετε μια γάτα που επιβίωσε από μεγάλες καταστροφές, όπως σεισμούς και βρίσκεται σε σοκ, είναι αφυδατωμένη και πεινασμένη! 

  • Χρησιμοποιήστε ένα σπρέι βαλεριάνας για να ανακουφίσετε κάπως το στρες της (βρείτε το προτεινόμενό μου εδώ)!
  • Σε περίπτωση που οι συνθήκες την στιγμή της καταστροφής ήταν δυσμενείς, με μπόλικο κρύο, ή μπόλικη ζέστη φροντίστε να την ανακουφίσετε με θερμοφορές και ένα αυτοθερμαινόμενο μαξιλάρι (σαν αυτό) στην περίπτωση του κρύου ή με την τοποθέτησή της σε χώρο κλιματιζόμενο και με ένα στρώμα ψύξης (σαν εκείνο)
  • Προσφέρετέ της μπόλικη υγρή τροφή που θα της παρέχει αρκετή ποσότητας ζωικής πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας που θα την βοηθήσει να καλύψει το ενεργειακό χάντικαπ που υπέστη λόγω της αφαγίας ενώ ταυτόχρονα θα την βοηθήσει να ενυδατωθεί με τον καλύτερο τρόπο! Μια εξαιρετική τέτοια τροφή είναι η φοβερή ελληνική egeo με 19% πρωτεϊνη (δεν έχω δει τροφή με περισσότερη, και είναι λογικό μια και πρόκειται μόνο για φιλέτα ψαριου/κρέατος)
  • Αν η γάτα είναι της ξηράς τροφής τότε τουλάχιστον δώστε της μια ποιοτική ξηρά τροφή με ξεκάθαρη ετικετα, περιορισμένο υδατάνθρακα, μετρημένο μαγνήσιο/ασβέστιο/φώσφορο, μπόλικη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας σαν την διαχρονικά αγαπημένη Carnilove – (τσιμπήστε την εδώ) και ταυτόχρονα για την ενυδάτωσή της προσφέρετέ της και μια σουπίτσα σαν τις εξαιρετικές GranataPet – βρείτε την εδώ!
  • Εδώ να πούμε ότι μια γάτα αντέχει για βδομάδες χωρίς φαγητό αλλά μόλις για τρεις μέρες χωρίς νερό, οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να ενυδατωθεί σωστά στη συνέχεια. Επίσης να πούμε ότι αν μια γάτα δεν φάει για τρεις μέρες μπορεί να προκληθεί παθηση του συκωτιού καθώς η γάτα προσπαθεί να αξιοποιήσει τα αποθέματα λίπους της αλλά το συκώτι ζορίζεται σε αυτή τη διαδικασία. Γι’ αυτό μια επίσκεψη στον κτηνίατρο θα ήταν ίσως μια καλή ιδέα σε αυτή την περίπτωση

Μία Απάντηση

  1. Εντυπωσιακή ιστορία 💖Γι αυτό λένε ότι τα ζώα είναι σαν φύλακες άγγελοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *