10 ταινίες με γάτες που δεν χάνονται

Κάποια πράγματα να σας πω την αλήθεια δεν τα καταλαβαίνω. Πχ γιατί όλες σχεδόν οι ταινίες να αφορούν ανθρώπους, όταν και εμείς οι γάτες ενίοτε παρακολουθούμε τηλεόραση. Έτσι ζήτησα από τους γονείς να φροντίσουν να μου βρουν μια συλλογή με ταινίες με γάτες, που να έχει κάτι να πει και σε εμένα, όπως ακριβώς οι ταινίες με ανθρώπους μιλάνε στην καρδιά των ανθρώπων. Γιατί τέτοιες ανθρωπο-ταινίες είναι για μένα τόοοσο αδιάφορες όσο για εκείνους οι ταινίες με γάτες

Ε αφού έφτιαξαν μια ικανή συλλογή άρχισα να τις βλέπω όλες back to back και τώρα θα στρωθώ να σας παρουσιάσω τις επτά καλύτερες μου, με τυχαία σειρά, διότι δεν μπορώ να τις συγκρίνω και να τις τοποθετήσω με σειρά πρωτεραιότητας – τι να συγκρίνεις ρε αδερφάκι μου, στο κάτω κάτω;

1. ΑΡΙΣΤΟΓΑΤΕΣ (1970) - Από τις πιο All Time Classic ταινίες με γάτες

Αν και αρκετές ταινίες με γάτες που υπάρχουν διαθέσιμες είτε είναι κάπως ανόητες, είτε οι γάτες δεν είναι αληθινοι πρωταγωνιστές, αυτό δεν μπορούμε να το ισχυριστούμε σε καμία περίπτωση για το αριστούργημα “Οι Αριστόγατες”. 

90 λεπτά γεμάτα δράση, με σουπερ σάουντρακ και τελείως εστιασμένο στους γατοπρωταγωνιστές του! Βρισκόμαστε στο Παρίσι του 1910 και παρακολουθούμε ένα περιπετειώδες ταξίδι επιστροφής τεσσάρων αριστοκράτισσων γατιών, της μητέρας γάτας (Η Λαιδη) και των τριών παιδιών της (Μαρί, Μπερλιόζ και Τουλούζ) από την εξοχή όπου εγκαταλείφθηκαν από τον Έντγκαρ, τον μπάτλερ της συνταξιούχου ντίβας της όπερας, Μανταμ Αδελαϊδα Μπονφαμίλ προκειμένου να καρπωθεί για τον εαυτό του την περιούσια της μεγάλης ντίβας η οποια προοριζόταν για τα τέσσερα γατιά.

Ε, όπως καταλαβαίνετε μια ταύτιση την έπαθα, όντας μια πραγματική αριστόγατα και εγώ! Πρέπει να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον κινηματογραφικό κόσμο της γάτας, από αυτό το αριστούργημα.

2. TΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ (1967)

Εντάξει, ο Μπαγκίρα από το Βιβλιο της Ζούγκλας, είναι ένας μαύρος πάνθηρας, αλλά και εδώ υπάρχει ταύτιση, με αυτή την υπέροχη, δυνατή πατρική φιγούρα. Και εγώ, ο Τσίτσος, μοιάζω, εδώ που τα λέμε με πάνθηρα, σε δύναμη και μεγαλοπρέπεια, εχμ, εντάξει, έστω, θυμίζω μια μικρογραφία του! 

Στην μεταφορά του αριστουργήματος του Ρούντγιαρ Κίπλιν, ο Μπαγκίρα, βασικός ήρωας του έργου, βρίσκει το παρατημένο βρέφος, Μόγλη και αναλαμβάνει κάτι σαν ρόλο πατέρα για αυτόν. Τον μεταφέρει σε μια οικογένεια λύκων και όταν αυτός μεγαλώσει θα επιδιώξει να τον φέρει ξανά σε επαφή με τους ανθρώπους, ώστε να είναι ασφαλής και ανάμεσα σε ομοειδείς. Μια συγκινητική ιστορια και ο Μπαγκίρα, το δίχως άλλο, είναι ένας υπέροχος ήρωας που δοξάζει το βασίλειο των αιλουροειδών, θυμίζοντας μου τον εαυτό μου και ποσο πολύ φροντίζω τον λαουτζίκο της αυλής!

3. HOCUS POCUS (1993)

Σε αυτή την φανταστική ιστορία γύρω από τις μάγισσες του Σάλεμ, δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι λιγουρεύτηκα, ρε παιδιά, τον υπέροχο, πανέμορφο, σούπερ cool γάτο Θάκερι Μπινξ (φτιάχτηκε από ένα συνδυασμό αληθινής γάτας και animatronic – ρομποτικό ομοίωμα γάτας) για τον οποίον θα θυσίαζα ολόκληρο το βασίλειό μου! Είναι ζωηρός, είναι γλυκός, γενναίος, είναι σέξυ, αχ τον λατρεύω. Και δεν είναι ότι είναι ένας συμπληρωματικός χαρακτήρας, είναι ένας αληθινός πρωταγωνιστής.

Κατά τα άλλα, η ιστορία εξελίσσεται στο 1693 στο Σαλεμ.. 3 μάγισσες μαγεύουν την αδερφή του Θάκερι (που είναι ακόμη ανθρωπος) και εκείνος αδυνατεί να την σώσει και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, τον μεταμορφώνουν σε αθάνατο γάτο, για να βασανίζεται μια ζωή από την αποτυχία του να σώσει την αδερφή του. Ωστόσο οι γονείς του κινητοποιούνται και καταφέρνουν να κρεμάσουν τις τρεις μάγισσες. 300 χρόνια αργότερα οι μάγισσες ξαναζωντανεύουν και η περιπέτεια συνεχίζεται..

4. A STREET CAT NAMED BOB (2016)

Εδώ οι συγκινήσεις είναι σαφώς μεγαλύτερες, γιατί ο γατοπρωταγωνιστής μας, ο Bob συντροφεύει ένα άστεγο χρήστη ηρωίνης, τον James. O Bob, αυτό το λαχταριστό ζυμαράκι, η αξιαγάπητη gingercat διαλέγει τον James για πατέρα του, εγκαταλείπει τους δρόμους για το παντοτινό του γατόσπιτο και του προσφέρει άφθονη αγάπη και μια αίσθηση λύτρωσης. Ναι, κύριοι, τέτοιες ιαματικές ιδιότητες έχουμε εμείς οι γάτες! 

Ε και όταν ο Bob μπλέκει σε καβγάδες και τραυματίζεται, ο James αφυπνίζεται και τον φροντίζει με στοργή. Και όταν ένας νεαρός φίλος του James πεθαίνει από υπερβολική δόση, ο James αποφασίζει να γυρίσει σελίδα, να μείνει καθαρός και η παρουσία του υπομονετικού Bob θα αποδειχτεί καθοριστική.

Όχι ότι εγώ είμαι μια τέτοια alley cat, σαν τον Bob, όμως μια αυθόρμητη συμπόνοια θα έλεγα ότι την ένιωσα, ναι θα το έλεγα! Μια από τις καλύτερες ταινίες με γάτες.

5. THE CATS (2019)

Ε, δεν γίνεται να μη γίνει μια αναφορά σε αυτό το ορόσημο που ακούει στο όνομα The Cats, ακόμη και αν η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη ήταν μια σκέτη απογοήτευση. Το φοβερό έργο του θρυλικού Andrew Lloyd Webber (Jesus Christ Superstar, Phantom of the Opera) βασισμένο σε ποιήματα του T.S. Elliott διασκευάζεται κινηματογραφικά από τον Tom Hooper (Ο Λόγος του Βασιλιά) και πατώνει. Αλλά όπως και να το κάνουμε δεν παύει να ειναι το The Cats. Ξέρετε σε πόσα θέατρα με πήγανε εμένα οι γονείς για να δω το The Cats στα μικράτα μου; Broadway, Royal Albert Hall, Metropolitan Opera House κλπ κλπ. 

Το σενάριο το γνωρίζετε; To φιλμ παραμένει πιστό στην υπόθεση του θεατρικού και εκτυλίσσεται τη νύχτα που η γατοφυλή Jellicles οργανώνει τον καθιερωμένο ετήσιο χορό στον οποίο θα καθοριστεί ποια γάτα θα έχει την ευκαιρία για μια ολωσδιόλου καινούρια ζωή. Τι να κάνω, δεν θα μπορούσα να μην την προτείνω..

6. Ο ΠΑΠΟΥΤΣΩΜΕΝΟΣ ΓΑΤΟΣ (2011)

.. φυσικά και έχουμε! Όταν βγάζω προς τα έξω την αρρενωπή, αρσενική περσόνα μου (παρεπιμπτόντως δείτε πως να ξεχωρίζετε το φύλο της γάτας εδώ), δεν μπορώ παρά να ταυτιστώ με αυτό τον πανέμορφο παράνομο παπουτσωμένο γάτο, που αψηφά νόμους και νόρμες για να ζήσει τη ζωη όπως την θέλει. Ο ήρωάς μας, με την σύμπραξη ενός ομιλώντος αυγού, του Humpty Alexander Dumpty και της σαγηνευτικής παρανόμου Kitty ξεκινάνε μια περιπέτεια προσπαθώντας να βρουν τα αυγά της Χρυσής Χήνας για να αποκαταστήσουν την τιμή του παπουτσωμένου γάτου.

Μπορεί μέσα μου να ρέει βασιλικό αίμα, αλλά λίγη παρανομία κυλάει στις φλέβες του Τσίτσου που όλοι αγαπήσατε! Ή ίσως πάλι είναι ότι εγώ είμαι μια γάτα που δεν ρισκάρω ούτε να βγω έξω από τη θύρα των ανακτόρων, μην τυχών με μυρίσει ο Κινέζος, ενώ αυτός ο τύπος δεν φαίνεται να σκιάζεται με τίποτις..

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΓΑΤΕΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙA;
8 Βιβλία με πρωταγωνίστρια τη γάτα

7. GARFIELD (2004)

Να μια ακόμη από τις ταινίες με γάτες που είναι βασισμένη πλήρως σε ένα γατοήρωα, που μπορεί να μην με ελκύει πολύ εξωτερικά (Garfield, αγόρι μου, πρέπει να κάνεις γυμναστική και διατροφή, πάρτο απόφαση), αλλά έχει ο άτιμος μια γοητεία παρόμοια με αυτή του Big Lebowski, αλλά σε γάτα. Μήπως είναι η ανευ όρων αγάπη του για τα λαζάνια που με τραβάει; Μήπως με γαργαλάει η ροπή του προς την σκανταλιά; Μήπως με σαγηνεύει το ότι αυτό το αγόρι παραμένει αστείρωτο και άρα παθιασμένο, γεμάτό ορμές;

Garfield είχε όσα ονειρευόταν ένας γάτος, αλλά όταν ο ανθρωποπατέρας του Jon υιοθετεί τον Odie τον σκύλο για να εντυπωσιάσει την παλιά αγαπημένη του και νυν κτηνίατρο Liz, τα πάντα ανατρέπονται γιατί πλέον υπάρχει ανταγωνισμός. Όταν ο Odie όμως απαγάγεται ο χονδρούλης ήρωάς μας θα ξεκινήσει ένα αγώνα για να τον σώσει!

Λέτε και εγώ αν ο Ζάχος κινδυνέψει να σπεύσω να τον βοηθήσω; Μπααα, δεν νομίζω!

8. Ο ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΒΕΛΟΥΔΙΝΕΣ ΠΑΤΟΥΣΕΣ - THAT DARN CAT (1965)

Να μια ταινία με τη στόφα του κλασσικού, με πρωταγωνίστρια μια γάτα! Και τι γάτα! Μια υπέροχη Γάτα Σιάμ. Είναι γνωστό ότι οι γάτες Σιάμ είναι πανέξυπνες αλλά ετούτη εδώ πραγματικά κλέβει την παράσταση σε αυτή την κωμωδία.. θρίλερ! Ένας ταμίας τράπεζας απαγάγεται και για να γλιτώσει χρησιμοποιεί την περιπλανόμενη γάτα του γείτονα, την DC (darn cat) για να στείλει SOS. Την υπόθεση αναλαμβάνει ένας πράκτορας του FBI με αλλεργία.. στις γάτες με αποτέλεσμα πολλές κωμικοτραγικές συνέπειες! Παρακάτω απολαύστε και το σχετικό τρέιλερ με την απίστευτη Σιαμέζα να κάνει bullying σε ταλαίπωρους σκύλους:

9. ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ - THE INCREDIBLE JOURNEY (1963)

Το συγκινητικό ταξίδι μιας (ακόμη) Σιαμέζας γάτας και των δύο φίλων της ενός labrador retriever και ενός bull terrier σε αναζήτηση της ανθρώπινης οικογένειάς τους! Οι περιπέτειες στο δρόμο τους πολλές, αλλά τα κατορθώματα των τριων ζώων ίσως τους επιτρέψουν να ξανασμίξουν με τους ανθρώπους τους! 

Η ταινία της Γουολτ Ντίσνεϊ γνώρισε εγκωμιαστικές κριτικές για τις φυσικές σκηνές όπου πρωταγωνιστούν οι υπέροχοι τετράποδοι ηθοποιοί! 

10. ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (2017)

Τελευταία και ίσως καλύτερη το υπέροχο ντοκιμαντέρ της πρωτοεμφανιζόμενης Σέιντα Τορουν, “Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης” έγινε ανέλπιστα και μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

Συνεντεύξεις σε 9 ανθρώπους που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, όπου μια γάτα έγινε η αιτία να αλλάξει τελείως η ζωή τους. Ίσως σε καμία άλλη μεταφορά στην οθόνη δεν πρωταγωνίστησαν τόσο εμφατικά οι μικρές γατούλες. Τα πλάνα άλλοτε χαμηλά, κοιτάζοντας από το την οπτική της γάτας και άλλο ανεβαίνουν ψηλά και βλέπουν την Πόλη από εκεί. 

Όσο για τις 9 ιστορίες, βαθιά ανθρώπινες συγκινούν και εμπνέουν. Ενα must see το δίχως άλλο!

Περιμένω από εσάς τις δικές σας προτάσεις, τις δικές σας αγαπημένες ταινίες που σέβονται το μεγαλείο και τη χάρη της γάτας, διότι βαριέμαι να βλέπω εκείνα τα ακατανόητα φιλμ όπου γκάνγκστερς σκοτώνουν τον λαουτζίκο και ιππότες τρέχουν πάνω σε αλόγατα και κάνουν σαματά, όπως και εκείνα όπου ένας άνδρας και μια γυναίκα μπουρδουκλώνουν τις γλώσσες τους (τι αηδία, mon dieu). Εμπρός λοιπόν να χτίσουμε την απόλυτη ταινιοθήκη με γάτες. Ευχαριστώωωω!

ΥΓ: Για μια παγκόσμια ψηφοφορία με ταινίες με γάτες κάντε κλικ εδώ!

 

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

10 Απαντήσεις

  1. Κατά σύμπτωση, μέχρι πέρισυ που “έφυγε”, είχα έναν γατούλη που τον είχα ονομάσει Τσίτσο. Τέλος πάντων όμως, ευχαριστώ για τις ταινίες που προτείνεις.!!!

    1. θα ήταν εξαιρετικός γάτος .. όπου Τσίτσος και μάαααλαμα

      πρότεινε και συ καμία αν σου ‘ρχεται καμία καλή..

      …μερικές ακόμη εξαιρετικές…

      the secret life of pets
      οι γάτες της κωνσταντινούπολης!

  2. Garfield for ever……τον έχω σε λουτρινη έκδοση… Σε σαπουνοθηκη….. Να κρατάει μαχαίρι και πιρούνι λέγοντας ότι μισεί τις Δευτέρες λες και δεν υπάρχει άλλη ημέρα να ξεκινήσεις διαιτα…. Ο λιυτρινος υπήρξε ο αγαπημένος της Καρλιτας, καταγωγή από το Καρλόβασι της Σάμου που την βρήκα πεταμενη στην θάλασσα, ο Garfield ήταν όλο πιπιλιες, τον έβαζε κάτω και τον θηλαζε η καυμενη…. Αχχχ βρε Τσιτσο πόσα χρόνια με πηγές πίσω!!!!!!

  3. Το βιβλιο ” Η τελευταια μαυρη γατα” του Ευγενιου Τριβιζα!απιστευτη αλληγορικη ιστορια για μικρα και μεγαλα παιδια!

  4. Το “Εννιά Ζωές” (“Nine Lives”).
    Και από ταινίες κινουμένων σχεδίων “Ο Γάτος ο Φευγάτος” (“Cats”).

  5. Και το “Μια Γάτα στο Παρίσι” (“A Cat in Paris”) το συστήνω ανεπιφύλακτα (ιδικά αυτό)!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *