Συριανή γάτα

Η ‘Συριανή Γάτα’ στο Νετφλιξ

Ειλικρινά και αυθόρμητα αναρωτιέται κανείς, εφόσον γυρίζεται στην Ελλάδα ένα ντοκιμαντέρ από το Νέτφλιξ για τις περίφημες γάτες της Σύρου, τις Συριανές Γάτες, γιατί δεν με φώναξαν να συμμετάσχω σε αυτό, να προλόγισω, να γίνω αφηγητής, κάτι εν πάση περιπτώσει. Αφού ξεπεράσω το αρχικό σοκ, ας εξερευνήσω λίγο το θέμα “Συριανή Γάτα”

Μα τι είναι επιτέλους αυτές οι Συριανές γάτες; H Σύρος έχει μεγάλη παράδοση λατρείας στις Συριανές γάτες. Ο μεγάλος Εμμανουήλ Ροϊδης εξύμνησε τη Συριανή Γάτα και οι Συριανοί τις φροντίζουν και τς αγαπούν. Πρόκειται για απλές, συνηθισμένες (όσο συνηθισμένη μπορεί να είναι μια γάτα, αυτο το ποίημα χάρης και ομορφιάς) αδέσποτες γάτες!

Σε αυτό το πνεύμα, ένα ζευγάρι παθιασμένων χιουμανιστικών γατολάτρων, των Richard και Joan Bowell, παροικούντων στο νησί, άρχισαν να συγκατοικούν αρμονικά με τις Συριανές γάτες στην ιδιοκτησία τους. Όλα ξεκίνησαν το 2010 όταν μια γατούλα (η υπέροχη πανθηρούλα Pepper – βλέπε φώτο) με τα δύο μικρά της (εκ των οποίων το ένα ήταν άρρωστο) βρέθηκαν έξω από την ιδιοκτησία τους. Το ζευγάρι δεν άφησε αβοήθητα τα τρία γατάκια και αυτό ήταν μόνο η άρχη! Αυτή τη στιγμή το ζευγάρι συγκατοικεί με 70 γάτες!

Συριανή γάτα

Ξεφυλλίζοντας στο διαδίκτυο βρήκα ότι αυτοί οι δύο γατολάτρες κατάφεραν να βρουν και υποστήριξη εκτός Ελλάδας για να συνεχίσουν να φροντίζουν τις περίφημες πλέον Συριανές γάτες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να στέλνουν πολλές από αυτές για υιοθεσία σε μέρη σε όλη την υφήλιο (για παράδειγμα στον μακρινό παγωμένο Κανάδα – διαβάστε και εδώ).

O αυξανόμενος πληθυσμός των γατιών σε αυτό τον μικρό παράδεισο τους (που τον ονόμασαν ‘God’s Little People’) έκανε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν σε τόσο μικρό χώρο και τελικά αποφάσισαν να οργανώσουν ένα παρόμοιο καταφύγιο έξω από τη Νέα Υόρκη. Για να οργανώσουν αυτό το νέο καταφύγιο έπρεπε να λείπουν για κάποιο διάστημα. Η Joan έκανε ένα post-αγγελία αναζητώντας κάποιον να αναλάβει επί πληρωμεί την φροντίδα των γατιών όσο θα λειπει και έλαβε 40000 (!) αιτήσεις. 

Συριανή Γάτα

Με κάποιο τρόπο, τα γεγονότα ξεδιπλώνονται έτσι ώστε να βρουν στο δρόμο και άλλους εραστές της γάτας όπως την Ιταλίδα σχεδιάστρια Κιάρα Αλιόττα και η γατολατρική δύναμη στο νησί της Σύρου γίνεται ακόμη πιο ισχυρη. Η Κιάρα μάλιστα σχεδιάζει ένα όμορφο t-shirt και μέρος από τις πωλήσεις του διατίθενται στο πρόγραμμα στειρώσεων των Συριανών γάτων. Το σχέδιο λέει ότι μέσα στο 2020 θα στειρωθούν 1000 γάτες, ενώ μέσα στο 2021 3000 (!)

Ποιος θα έλεγε όμως ότι η σύμπραξη τόσων γατολάτρων θα οδηγούσε τελικά στο να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ από το κραταιό τηλεοπτικο δίκτυο Νέτφλιξ, βασισμένο στην έμπνευση των Richard και Joan. 

Και όμως αυτό είναι που έγινε: Μεταξύ 21 και 27 Οκτωβρίου ένα 14μελές συνεργείο έδρασε εντατικά στην Σύρο και τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν. Και έτσι έχουμε είδηση:

Είναι περιττό να πούμε ότι ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ θα έχει μεγάλη δυναμική, τόσο για την Σύρο όσο και για τις γάτες της και το περιμένουμε πως και πως.

Και αν και με  αγνόησαν τόσο απροκάλυπτα, επειδή είμαι πολύ μεγάλη καρδιά ρε γαμώτι, διατίθεμαι ακόμη να επιλογήσω αυτό το φοβερό και τρομερό ντοκιμαντέρ! 

ΥΓ: Οι 3 φωτογραφίες είναι ιδιοκτησία των Joan και Richard Bowell

ΥΓ2: Βρείτε τα t-shirt της Κιάρα εδώ

Και μια και μιλάμε για αδέσποτες γατούλες μήπως να ξαναφρεσκάρουμε τις γνώσεις μας για το πως μπορούμε να πιάσουμε μια αδέσποτη γατούλα ώστε να της παρέχουμε βοήθεια αν αυτό κριθεί απαραίτητο; Κάντε κλικ στην εικόνα και βρείτε ό,τι χρειάζεστε να ξέρετε!

3 Απαντήσεις

  1. Ευχαριστώ για την ενημέρωση! Περιμένουμε το ντοκυμαντέρ!

    1. Αλκηστη μου και εγώ το περιμένω! Επίσης μου είπαν ότι το νετφλιξ εχει και ενα ντοκιμαντερ The Zoo που αφορά τις γατες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *