Τα ευρήματα της βιοψίας των οστών της λευκής τίγρης Χασίγια

Καλημέρα με τα τελευταία νέα της λευκής τίγρης Χασίγια, όπως κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο από διάφορες πηγές! Όπως ίσως θυμάστε από το πιο πρόσφατο άρθρο μου το τελευταίο που είχε συμβεί ήταν ότι της είχε γίνει 2ωρη επέμβαση για να παρθεί πολύτιμο υλικό από τα οστά της ώστε  να γίνει βιοψία και να φανεί ποιο είναι το πρόβλημα που αναγκάζει την Χασίγια να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση όπου δεν μπορεί να σταθεί στα πίσω πόδια της.

Ε λοιπόν τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν είναι ευχάριστα μια και βρέθηκε ότι η Χασίγια υποφέρει από μια νόσο των οστών που ανήκει στην κατηγορία των νόσων ‘osteogenesis imperfecta’! Η συγκεκριμένη είναι μια νόσο με γενετική αιτιολογία που προκαλεί τη δημιουργία εύθραυστων οστών και χαλαρών αρθρώσεων. 

Ψάχνοντας στο https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ βρήκα εδώ ότι στην περίπτωση των γατών (και όχι της τίγρης) η συγκεκριμένη νόσος οφείλεται σε μεταλλάξεις σε 1 από τα 2 γονίδια που κωδικοποιούν (δίνουν το μήνυμα για τη δημιουργία) του κολλαγόνου τύπου 1 που είναι το βασικότερο δομικό συστατικό των οστών, δέρματος, συνδέσμων, τενόντων! Αυτή η νόσος φαίνεται να εξηγεί σε ένα βαθμό το ότι η Χασίγια δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της! Η ασθένεια εμφανίζεται και σε σκύλους και τα συμπτώματά της ξεκινούν μεταξύ των 10 και 18 εβδομάδων (η Χασίγια πρεπει να είναι περιπου 18 εβδομάδων)!

Σύμφωνα με το άρθρο που σκαλίζω, στα μικρά ζώα όπως γάτες συμβαίνουν θραύσματα με τον παραμικρό ή και χωρίς κανένα λόγο, ενώ δεν παρατηρείται αλλαγες στους αιματολογικούς δείκτες όταν μια γάτα υποφέρει από αυτή τη νόσο. Η θεραπεία για μια τέτοια νόσο μπορεί να βασιστεί πολύ στην βιταμίνη C. Ξαναλέω ότι όσα σας παραθέτω εδώ είναι από επιστημονικό άρθρο που όμως ΔΕΝ έχει να κάνει με την Τίγρη.

Όμως μια τσιτσόφιλη μου έδειξε και δυο έρευνες όπου δυο μεγάλα αιλουροειδή τα κατάφεραν καλά να αντιμετωπίσουν την osteogenesis imperfecta με κατάλληλη θεραπεια! Βρείτε τα άρθρα εδώ και εδώ.

Τι θα γίνει στη συνέχεια είναι άγνωστο! Εγώ τολμώ για άλλη μια φορά να πω, όντας από θέση όχι ειδικού ότι ένα πλάσμα (ειδικά αν αυτό δεν είναι χούμαν) μπορεί να ζήσει πολύ όμορφα ακόμη και με παραλυσία αρκεί να έχει την απαραίτητη φροντίδα. Στην περίπτωση μιας τίγρης η απαιτούμενη φροντίδα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση όμως αν υπάρχει πρόθεση από κάποιον φορέα να αναλάβει αυτό το έργο ίσως θα ήταν εφικτο να χαρισούν μια χαρούμενη ζωή στην Χασίγια – έστω για όσο διαρκέσει αυτό. 

Οι αναλογίες είναι πιθανώς ατυχείς αλλά σκεφτείτε να είχατε ένα παιδί ή μια αγαπημένη γάτα με παραλυσία και να τη βλέπατε εν γένει χαρούμενη – θα σκεφτόσασταν ποτέ την απευκταία λύση γιατί κάποια στιγμή στο μέλλον θα χειροτέρευε, πριν να έρθει αυτή η δύσκολη στιγμή; Μπορεί και να είναι άκυρος αυτός ο παραλληλισμός και παρακαλώ για την ψυχραιμία σας και αν έχετε να μου πείτε που έγκειται το άκυρο του πράγματος, είμαι όλος αυτιά. 

Δηλαδή ουσιαστικά διατυπώνω μια αθώα ερώτηση από τη θέση του όχι-ειδικού, που γυρεύει κάποιες βάσιμες απαντήσεις: Βλέποντας ένα πλάσμα να έχει την ικανότητα τη δεδομένη στιγμή να απολαμβάνει τη ζωή από αυτή την περιορισμένη συνθήκη μια γενετικής νόσου, δεν θα πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρια να συνεχισει να την απολαμβάνει, για όσο συμβαίνει αυτό και οταν πάψει να συμβαινει να δούμε τι θα κάνουμε (όχι εγώ και εσείς, αλλά οι ειδικοί); 

Υπάρχει και πάντα το ερώτημα αν η Χασίγια είναι σε διαρκή αγωγή με παυσίπονα για να υποφέρει τον πόνο – κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημια σε ζωτικά όργανα. Εδώ θελω να πω ότι ίσως υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως η χρήση ουσιών όπως το λάδι φαρμακευτικής κάνναβης (cbd oil – βρείτε περισσότερα εδώ)! Στην περίπτωση μας το λάδι φαρμακευτικής κάνναβης από την Candid Tails είχε βοηθήσει πάρα πολύ τον Μικρουτσέλο μας να αντέξει τους πόνους από το χειρουργειο για την διορθωση του σπασμένου σαγονιού του (από χτυπημα αμαξιού) και των μετέπειτα μικροεπεμβάσεων! Btw αν θέλετε να το δοκιμάσετε για καποια γάτα σας που υποφέρει από πονους ή είναι στρεσαρισμένη κάντε κλικ εδώ και χρησιμοποιήστε και το εκπτωτικό κουπόνι tsitsos10 για 10% έκπτωση!

Κατά τα άλλα εμφανίστηκαν σε πολλά άρθρα τα ονόματα των κτηνιάτρων της 12μελούς επιτροπής που σας τα παραθέτω και εγώ:

– Αναστασία Κομνηνού, Καθηγήτρια Χειρουργικής – Συγκριτικής Οφθαλμολογίας – Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Εθνικό Εστιακό Σημείο Επαφής για την Άγρια Πανίδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ζώων. – Δημήτρης Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατροδικαστικής και Διαγνωστικής Ανατομικής των Ζώων, Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. – Καζάκος Γεώργιος, Καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) με ειδικότητα Κτηνιατρικής Χειρουργικής & Αναισθησιολογία -Εντατική θεραπεία. – Στέλλα Μπέλη, Kτηνίατρος στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ανατολικής Αττικής (Αγροτικό Κτηνιατρείο Κερατέας). – Δημήτρης Ποσάντζης , Κτηνίατρος DVM, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. – Αρσινόη Ψαρουδάκη, Κτηνίατρος BSc BVSc MRCVS, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. – Stamos Tahas, Zoo Veterinarian-DVM MSc PGCert Dipl. ACZM Dipl. ECZM(ZHM) MRCVS. – Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Κτηνίατρος DVM, Ορθοπεδικός, Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου. – Γρηγόρης Μαρκάκης Κτηνίατρος DVM, Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). -Αχιλλέας Ακρίβος, Κτηνίατρος DVM, Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου. – Φιλήμονας Διαμαντής, Κτηνίατρος (DVM). – Νικολαΐδης Χριστόφορος, Κτηνίατρος νευροχειρουργός, κάτοχος του Certificate of Advanced Veterinary Practice (CertAVP) του Royal College of Veterinary Surgeons (RCVS) του Ηνωμένου Βασιλείου.

5 Απαντήσεις

  1. Στο ένα από τα άρθρα (αυτό με τη λεοπάρδαλη) η διάγνωση ήταν ότι η ευθραστότητα των οστών προήλθε από κακή διατροφή.

  2. Ρε φίλε άλλη δουλειά δεν έχεις να κάνεις ; Εδώ στην Αφρική πεθαίνουν ..humans. απο ασιτια κι εσύ μας μουρλανες με το ανάπηρο τιγρακι. Κάνε κανά παιδί να ασχολείσαι να σου φύγει η ζωομανια . Άκου ..humans . Amerikanaki είσαι ; Ακόμη κι οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν την λέξη ανθρωπος αλλά εσύ την ξέχασες μάλλον. Μήπως έγινες ρομπότ από αυτά με τεχνητή νοημοσύνη ; Δεν μοιάζεις για ..human…

    1. Είστε μάλλον ένας άνθρωπος που προφανώς δεν αγαπά τα ζώα, ούτε όμως και τους ανθρώπους, (κάνε παιδί να σου φύγει η ζωομανία) παρά μόνο το τομάρι του. Μπορεί μάλιστα να κυνηγάτε, ή ακόμα και να κακοποιείτε τα ζώα με τον τρόπο που αντιδράτε. Εσείς, αγαπητέ φιλάνθρωπε της πορδής εκ του ασφαλούς, τι έχετε κάνει για τα παιδιά που αναφέρατε;

  3. Συμφωνώ μαζί σου, ότι πρώτα θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι εναλλακτικές θεραπείες μιας χαρούμενης ζωής, με τα δεδομένα της ασθενείας της μικρούλας και όταν πλέον δεν υπάρχει κάτι άλλο να επανεξετασθεί το πώς θα αντιμετωπιστεί η περίπτωση της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *