Αντιμετώπισε τη δηλητηρίαση σκύλου

Δηλητηρίαση σκύλου – Τι πρέπει να κάνω;

Ας πιασουμε το καυτό θέμα “δηλητηρίαση σκύλου”! Παρατηρείτε ότι η  συμπεριφορά του σκύλου σας είναι διαφορετική; Φαίνεται κακοδιάθετος, κάνει εμετούς ή διάρροια; Μήπως έχει δηλητηριαστεί; Πρέπει ψύχραιμα να αντιδράσουμε, βοηθώντας τον με κάθε τρόπο, μέχρι να τον πάμε στον κτηνίατρο. Δυστυχώς όλο και συχνότερα συμβαίνει το φαινόμενο της δηλητηρίασης είτε ως κακόβουλη ενέργεια είτε ως ατύχημα.

Πώς θα βοηθήσουμε το κατοικίδιο μας πριν να είναι πολύ αργά; Kι αν δεν ξέρουμε την αιτία της δηλητηρίασης; Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα άμεσα και ποικίλλουν ανάλογα με την τοξική ουσία. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι εμετός, διάρροια, κρίσεις, αίμα στα κόπρανα σκύλου, λήθαργος, αίμα από τη μύτη, αρρυθμία, σπασμοί, αιμορραγία, καρδιακά προβλήματα, δύσπνοια κ.α Από τι μπορεί να πάθει δηλητηρίαση ο σκύλος; Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι και κάποιοι απ’ αυτούς που θα αναλύσουμε, είναι η κατάποση χλωρίνης, εντομοκτόνων, τοξικών χόρτων και φυσικά η δηλητηρίαση από τροφές.

Δηλητηρίαση σκύλου από χλωρίνη

Σε κάθε σπίτι υπάρχουν πολλά καθαριστικά προϊόντα με τοξικές ουσίες, όπως η χλωρίνη. Εάν ο σκύλος λοιπόν καταπιεί χλωρίνη, η τοξικότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλοκές στο πεπτικό και αναπνευστικό του σύστημα. Σ αυτήν την περίπτωση, δεν πρέπει να του προκαλέσετε εμετό, αλλά ο κτηνίατρος οφείλει, είτε με πλύση στομάχου, για να συλλέξει δείγμα και να διαπιστώσει την αιτία. 

Συμπτώματα τέτοιας δηλητηρίασης είναι βήχας, λήθαργος, πόνος στο στομάχι, εμετός, πονόλαιμος, χαμηλή πίεση αίματος, κώμα, σάλια, αποπληξία, έγκαυμα, αποχρωματισμός ποδιών, διάρροια, ναυτία, εξασθενημένα άκρα, επιληπτικές κρίσεις. Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να χορηγηθεί ως τρόπος δέσμευσης των τοξινών. Η άμεση θεραπεία είναι να ξεπλύνετε την περιοχή με νερό. Ο κτηνίατρος μπορεί επίσης να χορηγήσει θεραπεία με υγρά ή και γάλα για να καταπραΰνει το στομάχι και να αραιώσει τη χλωρίνη που έχει καταποθεί. Βέβαιη θα είναι και κάποια φαρμακευτική αγωγή για πιθανό έγκαυμα στομάχου.

Δηλητηρίαση σκύλου από εντομοκτόνα

Η κατάποση εντομοκτόνου είναι από τις πιο κοινές δηλητηριάσεις σκύλου. Τα εντομοκτόνα είναι χημικές ουσίες που σκοτώνουν, καταστρέφουν ή αποτρέπουν τα έντομα. Κατασκευάζονται για να διακόπτουν το νευρικό σύστημα του ζωυφίου, προκαλώντας μυϊκό τρόμο, παράλυση και θάνατο, πράγμα το οποίο συμβαίνει και στους σκύλους. Οι σκύλοι μπορεί να εκτεθούν σε δηλητηρίαση, περπατώντας στο γκαζόν αμέσως μετά την εφαρμογή του εντομοκτόνου και στη συνέχεια γλείφοντας τα πόδια τους, τρώγοντας γρασίδι ή αγριόχορτα κοντά σε εντομοκτόνο που εφαρμόστηκε πρόσφατα, τρώγοντας νεκρά ή τραυματισμένα ζωύφια που έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνο και έχοντας πρόσβαση σε δοχεία εντομοκτόνων. 

Λίγη ώρα μετά την κατανάλωση, εμφανίζουν υπερβολικό σάλιο, ερεθισμό σε δέρμα, μάτια ή βλεννογόνους, εμετό, διάρροια, κοιλιακές κράμπες ή πόνο, ανεξέλεγκτη ούρηση, αδυναμία-κατάρρευση, πρόβλημα αναπνοής, μυϊκούς σπασμούς ή τρόμο, επιληπτικές κρίσεις ή θάνατο. Μην προκαλέσετε εμετό στο σπίτι, εκτός εάν έχετε λάβει οδηγίες από κτηνίατρο. Ο ενεργός άνθρακας είναι ένα φάρμακο που απορροφά την τοξίνη και στη συνέχεια διέρχεται από τον γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς να απορροφηθεί. Είναι επίσης σημαντικό να ξεπλύνετε τυχόν εντομοκτόνο ή υπολείμματα που μπορεί να υπάρχουν στο δέρμα. Ο κτηνίατρος μπορεί να ζητήσει νοσηλεία για ενδοφλέβια υγρά κι αναλυτικές εξετάσεις αίματος κ ούρων. Η δηλητηρίαση από εντομοκτόνα μπορεί να είναι θανατηφόρα, αλλά με έγκαιρη θεραπεία, η πρόγνωση είναι συνήθως καλή.

Δηλητηρίαση σκύλου από τροφές

Τα σκυλιά είναι τόσο επιρρεπή στο να απολαμβάνουν απαγορευμένους θησαυρούς κι έτσι φτάνουμε στην τροφική δηλητηρίαση. Οι κάδοι δεν πρέπει να είναι προσβάσιμοι σ αυτά, γιατί θεωρούν τα σκουπίδια ως λιχουδιά. Ορισμένες ανθρώπινες τροφές μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, γι’ αυτό είναι πάντα καλύτερο να συζητάτε τη διατροφή του σκύλου σας με τον κτηνίατρο. Η κατανάλωση περιττωμάτων, νεκρών ζώων, ωμών ή αμαγείρευτων τροφίμων είναι κάποιες αιτίες δηλητηρίασης. Εμφανίζουν συμπτώματα εμετού, διάρροιας, μειωμένης όρεξης, λήθαργου, αφυδάτωσης και, σε σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις και κατάρρευση. Προς ανακούφιση του σκύλου, δοκιμάστε να κάνετε αφαγία για 24 ώρες και όταν αρχίσει να κάνει εμετό, να του δίνετε νερό, αλλά όχι φαγητό. Είναι πάντα πιο ασφαλές να ελέγχεται το κατοικίδιό σας από κτηνίατρο. Η θεραπεία είναι απλούστερη, πιο αποτελεσματική και πιθανώς λιγότερο δαπανηρή όταν γίνεται νωρίς. Επιπλέον, μπορείτε να σώσετε το σκυλάκι σας από πολλές γκρίνιες και ταλαιπωρία.

Τα πάντα για τη δηλητηρίαση σκύλου

Επιγραμματικά αναφέρουμε κάποιες απαγορευμένες τροφές για σκύλους και παρακάτω θα εξηγήσουμε λίγα πράγματα. Απαγορεύονται λοιπόν: 

1.Σοκολάτα
2.Καφεΐνη
3.Κρεμμύδια, σκόρδο και σχοινόπρασο
4.Αλκοόλ
5.Σταφύλια και σταφίδες
6.Μουχλιασμένα τρόφιμα
7.Καρύδια Macadamia
8.Ζύμη μαγιάς
9.Κόκκαλα
10.Γάλα
11.Μπλε τυρί

Ας δούμε παρακάτω γιατί τα παραπάνω είναι βλαβερά για τον σκύλο! Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη που βλάπτει τα σκυλιά. Η ουσία αυτή επηρεάζει κυρίως τα έντερα, την καρδιά, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα νεφρά και τα σημάδια δηλητηρίασης από θεοβρωμίνη θα εμφανιστούν μεταξύ 4 και 24 ωρών. Μπορεί να είναι εμετός, διάρροια, ανησυχία, υπερκινητικότητα ή επιληπτικές κρίσεις. 

Τα σκυλιά είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της καφεΐνης από τους ανθρώπους. Αν ο σκύλος σας καταπιεί μια χούφτα κόκκους καφέ ή φακελάκια τσαγιού μπορεί να κινδυνεύσει. Τα σημάδια και η θεραπεία της δηλητηρίασης από καφεΐνη είναι παρόμοια με την τοξικότητα της σοκολάτας. 

Η κατανάλωση κρεμμυδιών, σκόρδων ή σχοινόπρασου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του στομάχου και του εντέρου, ενδεχομένως και βλάβη των ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αναιμία. Το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα τοξικό για τους σκύλους. Όταν καταναλώνεται, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια, μειωμένο συντονισμό, υποτονικότητα, δυσκολία στην αναπνοή, τρέμουλο, κώμα, ακόμη και θάνατο. 

Τα μουχλιασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, των ξηρών καρπών και των γαλακτοκομικών προϊόντων, περιέχουν πολλές τοξίνες που θα μπορούσαν να κάνουν τον σκύλο σας πολύ άρρωστο.

Ενώ η τοξική ουσία στα σταφύλια και τις σταφίδες είναι άγνωστη, μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια και πολλούς άλλους κινδύνους και μόνο με μία σταφίδα! 

Μέσα σε 12 ώρες από την κατανάλωση, τα καρύδια macadamia μπορούν να προκαλέσουν στα σκυλιά αδυναμία, υποτονικότητα, τρέμουλο, έμετο και αυξημένη θερμοκρασία σώματος. 

Η ζύμη μαγιάς μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αερίων στο πεπτικό σύστημα του σκύλου, γεγονός επώδυνο, που μπορεί να προκαλέσει έως και απόφραξη του στομάχου ή των εντέρων. Η χορήγηση κόκκαλων στον σκύλο σας μπορεί να προκαλέσει πνιγμό, να αναπτυχθούν εντερικές αποφράξεις μετά την κατάποση, να βλάψουν τα δόντια ή να προκαλέσουν εσωτερικό τραυματισμό.

Όπως γνωρίζουμε, τα σκυλιά δεν έχουν σημαντικές ποσότητες του ενζύμου λακτάση που διασπά τη λακτόζη, οπότε η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στον σκύλο, μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή άλλη πεπτική διαταραχή. Και τέλος, τα σκυλιά δυσκολεύονται να διασπάσουν το τυρί, ενώ η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων με υψηλά λιπαρά, μπορεί να προκαλέσει ασθένεια και διάρροια.

Ωστόσο, τα μπλε τυριά, όπως το ροκφόρ, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, γιατί περιέχουν ροκκοφερίνη C, στην οποία τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Η ουσία αυτή μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια και ενδεχομένως συσπάσεις, επιληπτικές κρίσεις και υψηλή θερμοκρασία, εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Να είστε σίγουροι ότι θα φτιάξουμε και ενα αρθρο που να αφορά αποκλειστικά το θέμα των επικίνδυνων/τοξικών τροφών για σκύλους, αλλά σε ετούτο εδώ πήρατε ήδη μια ιδέα! Τέλος βρείτε άλλες 11 επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία του σκύλου, στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *