Ευ-θανασία; Δηλαδή υπάρχει καλός θάνατος; Κι όμως υπάρχει! Αρκεί να τελείται για τους σωστούς λόγους και με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Θα πρέπει να συμβαίνει αυστηρά και μόνο για να «ξεκουράζονται» τα ζώα που δε μπορούν να ζήσουν πλέον μια ποιοτική ζωή και όχι επειδή δεν κατάφεραν να βρουν στέγη ή να τα φροντίσουν κατάλληλα αυτοί που τα ανέλαβαν! Βέβαια όλα αυτά είναι κάπως θεωρητικά όμως ας προσπαθήσουμε λιγο να εντρυφήσουμε στο θέμα “ευθανασία σκύλου”, μήπως και μπορέσουμε κάπως να το βάλουμε στο μυαλό μας στη σωστή του θέση!
Με τον όρο ευθανασία σκύλου, περιγράφουμε την ιατρική πράξη που αποσκοπεί στην όσο πιο ανώδυνη θανάτωση ενός σκύλου. Πώς γίνεται; Καταρχάς, θα πρέπει ο σκύλος να είναι ήρεμος και χαλαρός, άρα πρέπει να προηγηθεί νάρκωση. Έπειτα, ακολουθεί γενική αναισθησία, σαν αυτή της χειρουργικής επέμβασης σε ελαφρώς μεγαλύτερη δόση. Απώτερος σκοπός είναι, ο σκύλος να χάσει πλήρως τις αισθήσεις του, ώστε να μη νιώσει πόνο. Στο τελικό βήμα της ευθανασίας, του χορηγείται φάρμακο που προκαλεί παύση της λειτουργίας των πνευμόνων και ανακοπή της καρδιάς.

Για ποιους λογους να προβώ σε ευθανασία σκύλου
Παρακάτω θα αναλύσουμε κάποιους λόγους-καταστάσεις που όταν τις συναντήσουμε, ίσως πρέπει να μπούμε στη διαδικασία σκέψης για ευθανασία. Όπως σημειώθηκε και παραπάνω, το παν είναι ο σκύλος ν απολαμβάνει μια καλή ποιότητα ζωής. Τι πιο όμορφο απ’ το να βλέπεις το κατοικίδιο σου να τρώει, να πίνει, να παίζει ανέμελο κι ευτυχισμένο; Κανείς δε θέλει να βλέπει το σκύλο του να πονάει ή να ναι νωχελικός, αδιάφορος και να μη θυμίζει σε τίποτα τον παλιό καλό του εαυτό…
