ευθανασία σκύλου

Ευθανασία Σκύλου – Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ευ-θανασία; Δηλαδή υπάρχει καλός θάνατος; Κι όμως υπάρχει! Αρκεί να τελείται για τους σωστούς λόγους και με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Θα πρέπει να συμβαίνει αυστηρά και μόνο για να «ξεκουράζονται» τα ζώα που δε μπορούν να ζήσουν πλέον μια ποιοτική ζωή και όχι επειδή δεν κατάφεραν να βρουν στέγη ή να τα φροντίσουν κατάλληλα αυτοί που τα ανέλαβαν! Βέβαια όλα αυτά είναι κάπως θεωρητικά όμως ας προσπαθήσουμε λιγο να εντρυφήσουμε στο θέμα “ευθανασία σκύλου”, μήπως και μπορέσουμε κάπως να το βάλουμε στο μυαλό μας στη σωστή του θέση! 

Με τον όρο ευθανασία σκύλου, περιγράφουμε την ιατρική πράξη που αποσκοπεί στην όσο πιο ανώδυνη θανάτωση ενός σκύλου. Πώς γίνεται; Καταρχάς, θα πρέπει ο σκύλος να είναι ήρεμος και χαλαρός, άρα πρέπει να προηγηθεί νάρκωση. Έπειτα, ακολουθεί γενική αναισθησία, σαν αυτή της χειρουργικής επέμβασης σε ελαφρώς μεγαλύτερη δόση. Απώτερος σκοπός είναι, ο σκύλος να χάσει πλήρως τις αισθήσεις του, ώστε να μη νιώσει πόνο. Στο τελικό βήμα της ευθανασίας, του χορηγείται φάρμακο που προκαλεί παύση της λειτουργίας των πνευμόνων και ανακοπή της καρδιάς.

Όπως και σε όλα τα έμβια όντα, κανείς δεν μπορεί ν αποφύγει τον θάνατο, είναι μέρος του κύκλου της ζωής. Εμείς, ως υπεύθυνοι κηδεμόνες κατοικίδιων, εν προκειμένω σκύλων, οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να ζουν με αξιοπρέπεια. Αναπόφευκτα, μέσα στη ζωή είναι κ η εμφάνιση ασθενειών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να μην υποφέρουν, μπορούμε να τα απαλλάξουμε από μία κακή ζωή και να φροντίσουμε να «φύγουν» ήρεμα, ανώδυνα και χωρίς ανησυχία ή πόνο.
Η ευθανασία είναι μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση που πρέπει να παρθεί, τόσο για τον ιδιοκτήτη του ζώου όσο και για τον κτηνίατρο. Είναι σημαντικό να είμαστε αποφασισμένοι, όταν επιλέξουμε να πούμε αντίο και φυσικά να το πράξουμε για τους σωστούς λόγους. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανό αργότερα να έχουμε τύψεις και ν αναρωτιόμαστε αν πήραμε τη σωστή απόφαση ή όχι.
ευθανασια σκυλου
Είναι αυτονόητο ότι δεν καταφεύγουμε στην ευθανασία για να απαλλαγούμε από τις ευθύνες ενός γερασμένου ή άρρωστου ζώου που πρέπει ν αντιμετωπιστεί ιατρικά ,επειδή δεν έχουμε υπομονή ή χρήματα. Ούτε βέβαια επειδή βαρεθήκαμε να έχουμε κατοικίδιο σκύλο ή μας κούρασαν οι υποχρεώσεις του. Ασφαλώς, αυτονόητο είναι, αλλά αξίζει να ειπωθεί πως η ευθανασία δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.
Πώς ξέρουμε πότε είναι η σωστή στιγμή να πούμε αντίο; Αναμφίβολα, όλοι θέλουμε οι τετράποδοι φίλοι μας να ζήσουν υγιή για πολλά χρόνια. Μερικές φορές όμως, τα ζωάκια μας αναπτύσσουν χρόνιες ή ανίατες ασθένειες που μπορεί να τους προκαλέσουν μεγάλη ταλαιπωρία, ακόμα και πόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ευθανασία μάλλον είναι η πιο σωστή επιλογή για εκείνα.
Η απόφαση για την ευθανασία δεν είναι ποτέ εύκολη και είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση. Είναι απόλυτα λογικό να νιώθει κανείς ενοχές, θλίψη ή ακόμη και θυμό, όταν καλείται να πάρει μια τέτοια δύσκολη απόφαση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ευθανασία είναι μια πράξη ανιδιοτελούς αγάπης και την παίρνουμε με σεβασμό προς το σκύλο μας και την ποιότητα ζωής που του αξίζει. Είναι μια απόφαση που το μόνο που επιδιώκει, είναι να τελειώσουν τα πράγματα πιο εύκολα, ανώδυνα και ήρεμα για εκείνο και μόνο, όχι για εμάς.

Για ποιους λογους να προβώ σε ευθανασία σκύλου

Παρακάτω θα αναλύσουμε κάποιους λόγους-καταστάσεις που όταν τις συναντήσουμε, ίσως πρέπει να μπούμε στη διαδικασία σκέψης για ευθανασία. Όπως σημειώθηκε και παραπάνω, το παν είναι ο σκύλος ν απολαμβάνει μια καλή ποιότητα ζωής. Τι πιο όμορφο απ’ το να βλέπεις το κατοικίδιο σου να τρώει, να πίνει, να παίζει ανέμελο κι ευτυχισμένο; Κανείς δε θέλει να βλέπει το σκύλο του να πονάει ή να ναι νωχελικός, αδιάφορος και να μη θυμίζει σε τίποτα τον παλιό καλό του εαυτό…

Εάν ο σκύλος μας δε, πάσχει από ανίατη ασθένεια, όπως καρκίνο (διάβασε το άρθρο μου σχετικά με το πόσο ζουν τα σκυλιά που έχουν καρκίνο), πρέπει να εξεταστεί η σοβαρότητα της κατάστασης. Στην περίπτωση που υπάρχει επιδείνωση, σε σημείο που δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα διαθέσιμα μέσα και θεραπείες, τότε η ευθανασία μπορεί να είναι η πιο ανθρώπινη και σοφή επιλογή. Επίσης, ίσως μοναδική λύση να είναι και σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών, όπως παράλυση, ακρωτηριασμός ή ανεπάρκεια οργάνων, όπου ο σκύλος ενδέχεται να μην αναρρώσει ποτέ και να υποφέρει μέρα με τη μέρα.

Τα πάντα για την ευθανασία σκύλου
Τί γίνεται όταν ο σκύλος αναπτύσσει σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς που δε μπορούν ν αντιμετωπιστούν με εκπαίδευση ή φαρμακευτική αγωγή; Εάν η συμπεριφορά του σκύλου έχει γίνει επιθετική κι επικίνδυνη και προκαλέσει βλάβη στον εαυτό του ή στους γύρω του; Η ευθανασία μπορεί να είναι η ασφαλέστερη επιλογή τόσο για εκείνον όσο και για τους άλλους.
Ο κτηνίατρος μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την κατάσταση του σκύλου μας, να αξιολογήσει την ποιότητα ζωής του, την τωρινή και τη μελλοντική και να μας καθοδηγήσει αναλόγως. Ακόμα και στην περίπτωση που θα προτείνει ευθανασία, σίγουρα θα προσφέρει την στήριξή του για την αντιμετώπιση της απώλειας…Όσο δύσκολο κι αν είναι, ο γνώμονας για την απόφαση αυτή, πρέπει να είναι μόνο η αγάπη, η ευημερία κι ο σεβασμός στη ζωή του σκύλου μας. Ο σκύλος μας απέδειξε την ανιδιοτελή του αγάπη από την πρώτη στιγμή, μέχρι και την τελευταία του. Στην ευθανασία, είναι η δική μας σειρά να αποδείξουμε το ίδιο, λαμβάνοντας την απόφαση που εκείνος θα έπαιρνε, εάν μπορούσε, για το καλό του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *