Ποιοι είναι οι τρόποι να εκπαιδεύσεις τη γάτα σου να κοιμάται όλη νύχτα

ΟΔΗΓΟΣ: Πως να εκπαιδεύσετε το μικρό σας γατάκι να κοιμηθεί όλη τη νύχτα σε 4 βήματα

Υπενθυμιση: Μην ξεχνάμε την πολυτιμη μαγεία του άγριου ζώου

Τούτη η υπενθυμιση γράφεται 5 μέρες μετά από την μέρα που γράφτηκε αυτό το άρθρο και έχει να κάνει με ένα τηλεφώνημα που μου έκανε ο πολύ αγαπημένος ομοιοπαθητικός κτηνίατρος, Νίκος Γκόλφης που μου θύμησε κάτι που ξεχνάω και θυμάμαι και ξαναξεχνάω και ξαναθυμάμαι: ότι το πιο σημαντικό σημείο στη σχέση του ανθρώπου με μια γάτα είναι η επαφή με την άγρια φύση της γάτας που του θυμίζει λίγο πως να είναι και αυτός άγριος.

Με όλα ετούτα τα άρθρα που βρίσκουν τρόπους να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά της γάτας στα μέτρα μας, ίσως προκαλούμε μια αλλοτροίωση σε αυτή την πολύτιμη αγριότητά της.. και κάπως έτσι χάνουμε και εμείς την ευκαιρια να θυμηθούμε την δική μας σοφή, πρωτόγονη αγριότητα.. ίσως καμιά φορά δεν χρειάζεται να μας πειράζει τόσο να τρέχει το γατάκι σαν τρελό το βράδυ, ή να πατάει στον πάγκο της κουζίνας ή στον καναπέ.. γιατί όλα αυτά είναι μια ενθύμιση της άγριας ελευθερίας που κρύβουμε και εμείς μέσα μας..

.. έχοντας πει όλα ετούτα προχωρώ διστακτικά σε αυτό το άρθρο:

Και ξαφνικά φέρνεις ενα μικρό γατάκι στο σπίτι! Και μέσα σε όλη τη χαρά αυτού του πράγματο προκύπτει και ένα σημαντικό πρόβλημα! Κάθε βράδυ, εκεί μετά τις 2 3 η ώρα, το γατάκια ρχίζει να ξεσαλώνει! Πως θα καταφέρουμε να κοιμηθούμε αν εκείνο καλπάζει ανά τα δωμάτια του σπιτιού χωρίς σταματήμο, κάνοντας μπαντιλίκια και ζημιές;

ΠΑΙΔΙΑ, αν υπάρχει υπομονή, όλα γίνονται! Σε ετούτο το σημείο να πω ότι υπάρχει εδώ και χρόνια ένας οδηγός για να μην σας ξυπνάει η γάτα σας το βράδυ ακριβώς ΕΔΩ όμως αυτό εδώ το άρθρο θα εστιάσει στην ψυχολογία και το σπάνιο ταμπεραμένδο των μικρών γατιών που είναι και αυτό που προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα.. insomnia. Οπότε διαβάστε και το προηγούμενο άρθρο για μερικές γενικές ιδέες αλλά προσέξτε πολύ και τούτο εδώ γιατί τα τιπς του θα σας πάνε ένα βήμα παραπέρα! 

Πρώτα από όλα πρέπει να εντοπίσετε τα σημεία στα οποία αρέσκεται να κοιμάται το γατάκι σας! Στη συνέχεια πρέπει να εργαστείτε για να το πείσετε να.. κοιμηθεί. Δεν θα πω ψέμματα, παιδιά, δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα τα καταφέρετε! Και πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό να δώσετε προσοχή σε ένα γατάκι που σας δαγκώνει και σας γρατζουνίζει, ενώ κοιμάστε. Η εκπαίδευση απαιτεί θυσίες!

Εάν το γατάκι σας θέλει να παίξει, θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τραβήξει την προσοχή. Εάν του προσφέρετε την προσοχή σας, ακόμα και για να το επιπλήξετε, αυτό θα θεωρηθεί νίκη. Ομοίως, το να σβήνεις τα φώτα και να ελπίζεις ότι το γατάκι θα επιλέξει να κοιμηθεί, θα είναι αναποτελεσματικό, ουτοπικό. Επίσης μην κρατάτε το γατάκι σας ξύπνιο την ημέρα, ελπίζοντας ότι θα κοιμηθεί το βράδυ. Τα γατάκια πρέπει να κοιμούνται συνεχώς για να αναπτυχθούν και να αναπτύξουν τα οστά και τα όργανά τους. Αντίθετα, κουράστε το γατάκι σας λίγο πριν πέσετε για ύπνο. Ας αναλύσουμε όμως πιο διεξοδικα τί μπορούμε να κάνουμε για να κοιμηθεί όλη τη νύχτα η γάτα μας.

Πως να εκπαιδεύσω το μικρό μου γατάκι να κοιμάται τη νύχτα

1. Εξαντλήστε το

Η μέθοδος είναι μία: παίξτε, παίξτε και μετά παίξτε λίγο περισσότερο. Αποκτήστε παιχνίδια κυνηγιού, όπως το περίφημο λέιζερ – βρείτε το εδώ –  ή καλάμια με φτερά – σαν αυτό -. Το γατάκι θα λατρέψει να χορτάσει τα κυνηγετικά του ένστικτα, προσπαθώντας να συλλάβει το.. θήραμα. Συχνά τα μικρά γατάκια ικανοποιούνται πιο εύκολααπό τις ενήλικες γάτες όταν πρόκειται για παιχνίδι, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται ποικιλία. Σύμφωνα με το Applied Animal Behavior Science, όλα τα αιλουροειδή βαριούνται τα ίδια παιχνίδια και τις ιδιες δραστηριότητες. Διατηρήστε μια συνεχή εναλλαγή των παιχνιδιών και παίξτε με το γατάκι σας. Μόλις το γατάκι σας αρχίσει να επιβραδύνει, ενθαρρύνετέ το να φάει.

2. Ρυθμίστε την ώρα και την ποσότητα του τελευταίου γεύματος

Οι γάτες πρέπει να τρώνε τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα (καλά άμα τις ταϊσετε τρεις δεν θα σας κακιώσω). Οι περισσότερες θα ξυπνήσουν πεινασμένες και θα ζητήσουν φαγητό μερικές φορές το απόγευμα ή και αργά το βράδυ. Προσφέρετε το τελευταίο γεύμα τους όσο πιο αργά γίνεται, μετά την τελευταία ώρα του παιχνιδιού. Κάντε αυτό το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας. Ενώ δεν τρώνε σημαντική ποσότητα, καταβροχθίζουν αρκετά για να γεμίσουν το μικρό τους στομάχι. Αυτόματα μετά το τάισμα, μοιραία βαραίνουν, είναι ληθαργικές και πιθανότατα, θα ακολουθήσει βαθύς ύπνος. Φυσικά, όσο αργότερα τις ταΐσετε, τόσο περισσότερο θα κοιμούνται μετά. 

3. Καθορίστε της ένα πρόγραμμα τουαλέτας

Πριν αρχίσει να κοιμάται το μικροσκοπικό γατάκι σας, ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιήσει την αμμοδόχο για την τελευταία (θέλουμε να ελπίζουμε) τουαλέτα της ημέρας. Η αποβολή ούρων ή κοπράνων πριν τον ύπνο είναι ζωτικής σημασίας. Εάν πρέπει να μεταφέρετε και να τοποθετήσετε εσείς το (ακόμη άμαθο) γατάκι στην αμμοδόχο, προτιμάτε να μην το κάνετε στις.. 3 τα ξημερώματα. Εάν φαίνεται απρόθυμο να χρησιμοποιήσει την αμμοδοχο, τρίψτε ένα νωπό μαντηλάκι χωρίς άρωμα στον πρωκτό και την ουροδόχο κύστη του. Αυτή η αίσθηση μιμείται την αίσθηση του γλειψίματος από τη μητέρα, η οποία προηγουμένως θα το είχε ενθαρρύνει να τα αποβάλλει.

EXTRA TIP: Ίσως το γατάκι να λειτουργήσει πιο καλά σε μια ανοιχτή αμμοδόχο σε πρώτη φάση – μην αγοράσετε μια fancy, ακριβή τέτοια, γιατί πολύ πιθανό στη συνέχεια να προτιμήσετε μια κλειστή αμμοδόχο, οπότε η χρήση αυτής της ανοιχτής αμμοδόχου θα είναι περιστασιακή. Βρείτε μια οικονομική ανοιχτή αμμοδόχο εδώ

Πως να κοιμηθεί η γάτα σου σερί όλη τη νύχτα;

4. Κοιμήστε την σε κατάλληλο κρεβατάκι

Θα πρέπει επίσης να δώσετε στο γατάκι σας ένα κρεβάτι. Οι γάτες όλων των ηλικιών απολαμβάνουν να έχουν το κρεβατάκι τους, οπότε κι η δική σας δεν θα αποτελεί εξαίρεση. Αν καταφέρετε να κάνετε το γατάκι σας να θεωρήσει ένα συγκεκριμένο σημείο και μια συγκεκριμενη κατασκευή ως “κρεβάτι της” τότε αυτό θα γίνει πόλος έλξης για εκείνο. Το να μάθετε στο γατάκι σας να κοιμάται σε ένα συγκεκριμένο χώρο, που θα είναι το δικό του κρεβάτι, μπορεί να είναι από μόνο του μια άσκηση εκπαίδευσης. Ουσιαστικά, πρέπει να κάνετε αυτό το κρεβάτι όσο το δυνατόν πιο αναπαυτικό και ελκυστικό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το πετύχετε: 

  • Τοποθετήστε το κρεβάτι μακριά από ρεύματα ή θορύβους.
  • Τοποθετήστε στο κρεβάτι καποιες ζεστές, άνετες κουβέρτες!
  • Προσθέστε και μια κουβέρτα με μια οικεία μυρωδιά.
  • Βεβαιωθείτε ότι η γάτα γνωρίζει ότι μπορεί να έχει πρόσβαση σε φαγητό, νερό και μια αμμοδόχο από τον χώρο που βρίσκεται το κρεβάτι της.
  • Κάντε 8 ψεκασίες με Feliway Classic Spray στο κρεβατάκι 15 λεπτά πριν την ώρα του ύπνου! Οι τεχνητές φερομόνες του Feliway δίνουν μηνύματα ηρεμίας και οικειότητας στο γατάκι που πλέον πιο εύκολα θα νιώσει οικεία στο κρεβατάκι! Αν ακόμη δεν έχετε καταλάβει τι είναι το Feliway, διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο εδώ και τσιμπήστε το Feliway Spray εδώ.
  • Βάλτε να παίζει χαλαρωτική μουσική, ενώ την ενθαρρύνετε για ύπνο.
  • Αν είναι εφικτό, σηκώστε το κρεβάτι από το επίπεδο του εδάφους, καθώς οι γάτες απολαμβάνουν τις ψηλές θέσεις – βρες το γιατί εδώ – μια καλή λύση για κρεβατάκι σε ψηλό σημείο είναι τα κρεβατάκια που στερεώνονται με βεντούζες σε παράθυρο (ειναι πολύυυ ασφαλή) – βρείτε το προτεινόμενό μου εδώ!

Μόλις το γατάκι σας αρχίσει να θεωρεί ότι το κρεβάτι του είναι πηγή ευχαρίστησης, δεν θα διστάζει πλέον να το χρησιμοποιήσει. Τούτο το βήμα, του να θεωρήσει το γατάκι ότι έχει το δικό του κρεβάτι, σε συγκεκριμένο σημείο, είναι το τελευταίο και πιο σημαντικό στην προσπάθειά σας να το ενθαρρύνετε να ρίξει ατελείωτους ύπνους όσο και εσείς κοιμάστε!

EXTRA TIP: Εδώ να πω ότι μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό κρεβατάκι με φτηνες φλις κουβερτούλες και ένα χαρτόκουτο – ωστόσο αν θέλετε κάτι πιο καλόαισθητο και fancy και ίσως και λιγο πιο αναπαυτικό, μπορείτε να επιλέξετε ένα έτοιμο κρεβατάκι σαν αυτό.

Συνοψίζοντας, διαπιστώνουμε ότι με ηρεμία, υπομονή, επιμονή, διάθεση και χρόνο, μπορούμε να καταφέρουμε κάθε εκπαίδευση να ολοκληρωθεί με επιτυχία! Και προσοχή, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το πολύ παιχνίδι να μην ξεπεράσουμε τα όρια μεταξύ ψυχαγωγίας και υπερβολικής διέγερσης. Οι γάτες είναι πανέξυπνες και αντιλαμβάνονται όλες τις αλλαγές που θέλουμε να εισάγουμε στη ρουτίνα τους.

Δοκιμάστε τούτο τον οδηγό, επαναλαμβάνω, χωρίς να ξεχάσετε να διαβάσετε και τον προηγούμενο (που δίνει βασικές πληροφορίες, κάποιες από τις οποίες δεν υπάρχουν εδώ) και είναι πολύ πιθανό να καταφέρετε το ακατόρθωτο! Περιμένω τις εντυπώσεις σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *