Τα 300 καλύτερα ονόματα για σκύλους

Μόλις αποκτήσατε έναν καινούριο χνουδωτό φίλο που θα σας συντροφεύσει για πολλά χρόνια και η χαρά σας είναι απερίγραπτη. Μόνο που μαζί με την έλευσή του αποκτήσατε και ένα ασήμαντο φαινομενικά προβληματάκι: την εύρεση ονόματος! Μην ανησυχείτε, ο Τσιτσάρας είναι εδώ και  θα βρείτε σε αυτό το άρθρο τα 300 καλύτερα ονόματα για σκύλους!

Πώς θα δώσετε το όνομα στο σκύλο σας; Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, θα κληθείτε να βρείτε κάτι που, όχι μόνο να ταιριάζει στην προσωπικότητα και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του, αλλά και να προάγει την επικοινωνία μεταξύ σας για όλη τη διάρκεια της ζωής του. Μόνο που, ακριβώς όπως γίνεται καμιά φορά και με τα παιδιά μας, η ονοματοδοσία του νέου μας τετράποδου μπορεί να εξελιχθεί σε γρίφο για δυνατούς λύτες.

ελληνικά ονόματα για σκύλους

Ήδη όμως βλέπω την απορία να διαγράφεται στο πρόσωπό σας: Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να βρει κανείς ένα όνομα για τον σκύλο του; Κι όμως, μπορεί να χρειαστούν τελικά αρκετές ημέρες προτού καταφέρετε να καταλήξετε να το βαφτίσετε κάτι πραγματικό ταιριαστό. Κι αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις (πέρα από το αισθητικό ή το ακουστικό του πράγματος) που πρέπει να πληρούνται προκειμένου η όλη διαδικασία να στεφθεί με επιτυχία.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψιν καθώς επιλέγετε ονόματα για σκύλους;

  • Ένας πρώτος παράγοντας που καλό είναι να έχετε υπόψη σας είναι το πόσο σημαντικό είναι ένα πραγματικό, σοβαρό όνομα. Αποφύγετε λοιπόν να δώσετε στον τριχωτό σας φίλο το όνομα ενός ανθρώπου για τον οποίο, ας πούμε, δεν τρέφετε ιδιαίτερο σεβασμό. Το να χρησιμοποιείτε το όνομα ενός ιδιόρρυθμου γείτονα ή του αυστηρού αφεντικού σας για το τετράποδό σας δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση εχέγγυο επιτυχίας μιας αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ δύο πραγματικών φίλων. Για τον ίδιο λόγο συνιστάται να αποφεύγετε ονόματα που μοιάζουν ακουστικά με καθημερινές λέξεις ή και με ονόματα γνωστών σας, καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση στο τετράποδό σας.
  • Δεύτερο στοιχείο που δεν πρέπει να παραγνωριστεί είναι το… εύηχον του όλου εγχειρήματος. Δεν είναι τυχαίο επομένως που στις περισσότερες περιπτώσεις ονοματοδοσίας κυριαρχεί το φωνήεν Α, ως το πλέον εύληπτο και εύηχο για τα αφτιά του τετράποδου συντρόφου σας. Δεν είναι όμως το μοναδικό προαπαιτούμενο· προκειμένου αυτή η προϋπόθεση να πληρείται πλήρως, σας συνιστούμε να καταλήξετε σε κάτι μονοσύλλαβο, ή το πολύ δισύλλαβο, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα σκυλιά ανταποκρίνονται καλύτερα σε μικρότερα σε μήκος ονόματα.
  • Ένας ακόμα εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για τους περισσότερους χούμανς είναι προφανώς η συσχέτιση του ονόματος με κυρίαρχα στοιχεία της εμφάνισης ή της προσωπικότητας του σκύλου. Ορισμένα τετράποδα έχουν τόσο τονισμένα ορισμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους που δεν χρειάζεται δεύτερη ματιά (και δεύτερη σκέψη) προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ονοματοδοσίας: Κανέλα, Σταχτούλης, Πέπερ (για ένα διάστικτο Δαλματίας), Περντίτα (από την ταινία «101 Σκυλιά της Δαλματίας»), Σφαίρα (αν είναι σπιρτόζα και γρήγορη), Πίκολα («μικροκαμωμένη» στα ιταλικά), ακόμα και Πίσσας (σε περίπτωση που ο νέος σας φίλος είναι κατάμαυρος) αποτελούν πολύ εύστοχες και ταυτόχρονα ξεχωριστές επιλογές.
θηλυκά ονόματα για σκύλους

Ιδέες για ονόματα για σκύλους

1. Δημοφιλή ονόματα για σκύλους

Από κει και πέρα, η τελική επιλογή επαφίεται συνήθως στο προσωπικό γούστο αλλά και τις κατά καιρούς τάσεις και κατευθύνσεις. Για παράδειγμα, τα κάποτε δημοφιλή Λάσι, Ρεξ, Φλοξ, Σούγκαρ κλπ. θεωρούνται πλέον κάπως ξεπερασμένα και προβλέψιμα (όχι ότι απαγορεύονται βέβαια!). Παράλληλα αντανακλούν και μία σχετικά παλαιότερη εποχή, κατά την οποία οι τάσεις μιμητισμού και ξενομανίας στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας ήταν εντονότερες. Γι’ αυτό εμείς θεωρούμε ότι έχουν σχεδόν εκλείψει οι λόγοι που ωθούσαν παλαιότερα τους κατόχους τετράποδων να επιλέγουν τα συγκεκριμένα ονόματα. 

2. Ελληνικά & αρχαιοελληνικά ονόματα για σκύλους

Αντίθετα, ολοένα και περισσότεροι χούμανς επιλέγουν σήμερα ελληνικά ή και αρχαιοελληνικά ονόματα για τους χνουδωτούς τους φίλους: Άργος (ο πιστός σκύλος του Οδυσσέα), Δίας, Ήλιος, Πάρις, Περίτας (ο αγαπημένος σκύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου), Ιάσων, Ίρις, Άρτεμη (σε περίπτωση που έχετε ένα θηλυκό κυνηγόσκυλο), Αθηνά κι ένα σωρό άλλα από τη σχεδόν ατελείωτη δεξαμενή της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας είναι στη διάθεσή σας. 

Κι αν ακόμα διστάζετε, αναλογιστείτε μία επιπλέον παράμετρο που ενδέχεται να σας δώσει την τελική ώθηση: θα έχετε την ευκαιρία να δώσετε στο τετράποδό σας το όνομα που (για διάφορους λόγους) δεν καταφέρατε δώσατε στο παιδί σας! Τελευταία παρατηρείται και μια τάση για… ακραιφνώς βίντατζ ελληνικά ονόματα όπως Φρίξος, Ρένος, Λέλος, Μάγια κλπ. Για να είμαστε εντελώς δίκαιοι πάντως, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα που ορισμένες φορές σχετίζεται με την επιλογή ενός ελληνικού ονόματος: οι κατά τεκμήριο πολλές τους συλλαβές ενδεχομένως να αποτελέσουν εμπόδιο στην απρόσκοπτη επικοινωνία σας με τον αγαπημένο σας φίλο.

Αν θέλετε να βρείτε 100 ιδέες για ελληνικα ονόματα σκύλων σύγχρονα και αρχαία καντε κλικ εδώ!

3. Ονόματα για σκύλους εμπνευσμένα από ξένους καλλιτέχνες

Αν παρόλη την παράθεση των παραπάνω επιχειρημάτων εσείς επιμένετε σε κάτι πιο… ξενικό, θα έχετε το πλεονέκτημα των σχεδόν απεριόριστων επιλογών. Πέρα λοιπόν από τις πιο κλασικές επιλογές (όπως Κούπερ, Ρόκι, Λούσι κλπ.), οι περισσότεροι είτε καταφεύγουν σε επιλογές από το μουσικό στερέωμα, όπως Φρέντι (Μέρκιουρι), Όζι (Όζμπορν – ο τραγουδιστής του διάσημου χέβι μέταλ συγκροτήματος Black Sabbath), Μπόνο (των U2), είτε εμπνέονται από τον… γαστριμαργικό τομέα, με αποτέλεσμα τη διάδοση ονομάτων όπως Βάφλα, Μανέστρα, Μπάμια, Σούσι, Τάκο, Τζίντζερ κλπ.

4. Άλλα ξένα ονόματα για σκύλους

 Γενικότερα, ονόματα θηλυκών (κυρίως) σκύλων που αντλούν την έμπνευση τους από τη φύση (Μαργαρίτα, Ιτιά), από την παγκόσμια λογοτεχνία (Σέξπιρ) και μυθολογία (Άνουβις, το σοφό σκυλί-τσακάλι των αρχαίων Αιγυπτίων) παραμένουν πάντα σχετικά ψηλά στη λίστα των απανταχού ζωόφιλων. Μια περίπτωση πολύ δημοφιλούς ονόματος από τον χώρο της επιστήμης είναι και το Λάικα, εμπνευσμένο από τη γενναία σκυλίτσα που έστειλε η τότε Σοβιετική Ένωση στο διάστημα. Τέλος ονόματα ιστορικών προσωπικοτήτων (όπως Τσόρτσιλ) και, κατά ένα παράδοξο τρόπο, πρώην Αμερικανών προέδρων (Ομπάμπα, Κλίντον, Νίξον) ηχούν εξαιρετικά στα σκυλιά!

Όπως και να ’χει, να έχετε υπόψη σας ότι, ακριβώς όπως και τα ονόματα των παιδιών, και αυτά των σκύλων έρχονται και φεύγουν από τη μόδα ανάλογα με τις επικρατούσες τάσεις. Ο κατάλογος που ακολουθεί περιλαμβάνει επομένως τα δημοφιλέστερα ονόματα σήμερα και είναι εντελώς ενδεικτικός. Όμως, ακόμα κι αν δεν αποδειχτεί αρκετός για να σας βοηθήσει να καταλήξετε κάπου, σίγουρα θα σας δώσει την έμπνευση για μια συναρπαστική αναζήτηση! Πάρτε βαθιά ανάσα και διαβάστε τον:

αρσενικά ονόματα για σκύλους

5. Δισυλλαβα ονόματα για σκύλους

Έχουμε καταλάβει όλοι οτι ένας σκύλος δυσκολα θα δώσει σημασία σε ένα όνομα όπως “Κρισναμουρτι”. Αντίθετα τα δισύλλαβα ονόματα σκύλων έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να τραβήξουν την προσοχή τους και να αναγνωριστούν από τον εκάστοτε σκύλο ως “το όνομά του”. 

Οι επιλογές άπειρες: Λίζα, Τόμπι, Ζάχος, Λέλος, Τίνα, Κλίο, Μπιάνκα, Νουάρ κλπ κλπ! Αν θέλετε μια πιο αναλυτική λίστα με δισύλλαβα ονόματα για σκύλους κάντε κλικ εδώ

Τα 150 καλύτερα αρσενικά ονόματα για σκύλους (αλφαβητικά)

Αβοκάντο (για τους της υγιεινής), Άδωνις, Άλντο, Άνουβις, Άργος, Άτλας, Αχιλλέας
Βάγγος, Βίκτωρ, Βλαντ, Βλάσης
Γιάγκος, Γιούρι, Γκάντι, Γκαριμπάλντι, Γκασπάρ, Γκούφι, Γουίνι
Δίας, Δούκας, Δράκος
Έκτωρ, Έλβις, Έντι, Ερμής
Ζάχος (μη μου το θυμιζετε αυτο το όνομα) Ζακ, Ζευς, Ζίγκι (απο τον Ζίγκι Σταρνταστ), Ζήκος (από τον μπακαλόγατο)
Ήλιος, Ηρακλής, Ηρόδοτος, Ήφαιστος
Ιάσων, Ιβάν, Ίκαρος
Καίσαρας, Καπουτσίνος, Κέβιν, Κούπερ, Κόφι, Κρόνος, Κωστής, Κώτσος
Λάμπης (και συ λαμπεις Μπάμπη μου), Λέλος (φλώρικο), Λέων, Λουκάς
Μαξ, Μένιος, Μικές (αυτό πάλι τι το θέλατε), Μιλάνο, Mήτσος, Μιλού, Μίνως, Μίχος, Μπάντι, Μπέργκερ, Μπετόβεν, Μπισκότος, Μπραντ, Μπρούνο, Μπόουι, Μπόνο
Νίξον, Ντένης
Ξανθός, Ξέρξης
Οδυσσέας, Όζι, Όμηρος, Ομπάμα, Όσκαρ, Ότο, Ούζο
Πάρις, Πανετόνε, Πέπερ, Περίτας, Πήγασος, Πιέρο, Πλούτο, Πύρρος
Ρένος, Ρήγας, Ρίκος, Ρόκι, Ρούσος, Ρότζερ (από τον Φέντερερ)
Σαμψών, Σέρλοκ, Σέξπιρ, Σοπέν, Στέλιος
Τάκο, Τζακ, Tζελάτο, Τζίμι, Τζώνης, Τρούμαν, Τσόρτσιλ
Φαλάφελ, Φαρούκ (Μπουλσαρα;), Φοίβος, Φρέντο, Φρίξος, Φωκάς
Ψαραντώνης

Αν δεν σας φτάνουν αυτά ορίστε άλλα 100 από τα καλύτερα ονόματα αρσενικών σκύλων.

Άντε, ας δουμε και τα 100 καλύτερα ονόματα για αρσενικές γάτες.

Τα 150 καλύτερα θηλυκά ονόματα για σκύλους (αλφαβητικά)

Αθηνά, Άβα, Άλμα, Αντέλ, Άρτεμις
Βάφλα, Βελούδω, Βενετία
Γιόκο, Γκάρμπο (απο την Γκρετούλα)
Δούκισσα (όχιιι η Νομικού, η άλλη)
Έλσα, Έμμα
Ζήνα (ξεκάθαρες επιρροές από την πολεμίστρια πριγκίπισσα), Ζόρα
Ήρα
Ιρίνα, Ίρις, Ίρμα
Kάλας, Καλυψώ, Κανέλα, Κάρλα, Κίρα, Κλάρα, Κλειώ, Κόκο, Κρέμα, Κούκη
Λάικα, Λευκή, Λίντα, Λόλα, Λούνα, Λούσι
Mάγια, Μανέστρα, Μαντόνα, Μάρω, Μελίνα, Μέλπω, Μία, Μίννη, Μόνικα, Μπάμπια, Μπάρμπι, Μπέλα, Μπίλι, Μπρέντα
Nέλα, Νένα, Νίνα, Ντέιζι, Ντόρα
Όντρι (από την θεα Χέπμπορν), Ορμή, Ούμα (από τη θεα Θέρμαν)
Πένι, Πέπα, Πέτρα, Περντίτα
Ραλλού, Ρίτα (ριτααάκι), Ρόζα, Ρούνα
Σακίρα, Σελήνη, Σίλα, Σούσι
Ταμάρα, Τάνια
Φαίδρα, Φαλάφελ, Φανή, Φιόνα
Χιονάτη, Χιόνα

Αν θέλετε και άλλα θηλυκά ονόματα σκύλων κάντε κλικ εδώ.

Έχοντας πει ετούτα, ορίστε και τα 100 καλύτερα ονόματα για θηλυκές γάτες!

Α, και μην ξεχάσετε. Μόλις καταλήξετε στο ιδανικό όνομα για τον νέο σας φίλο, καλό είναι να το γράψετε στο κρεβάτι του, στο μπολ του φαγητού του ή/και στο λουρί του. Και κάτι τελευταίο: μη χρησιμοποιείτε το όνομά του όταν σκοπεύετε να τον επιπλήξετε: στο υποσυνείδητο του κατοικιδίου σας το όνομα πρέπει να συνδυάζεται με κάτι ευχάριστο, ώστε να ανταποκρίνεται πάντα με χαρά και προσμονή σ’ αυτό. 

Για τον ίδιο λόγο αποφεύγετε να τον φωνάζετε χωρίς να έχετε πραγματικό σκοπό να του ζητήσετε κάτι ή να παίξετε μαζί του, καθώς μια τέτοια πρακτική θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά για την ψυχοσύνθεσή του. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο μικρός σας φίλος είναι μάλλον απίθανο να προβάλει ενστάσεις για την επιλογή σας! Καλή τύχη όπως και να ’χει!

Α και για το τέλος ορίστε και 300 ιδέες με τα καλύτερα ονόματα για γάτες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *