Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς… γάτες; Τι λένε οι ειδικοί

Κοιτάξτε να δείτε, αγαπημένοι χουμανίσκοι! Όπως και να το κάνουμε, είτε είσαι cat lover είτε όχι, δεν μπορείς παρά να αναγνωρίσεις τα τεράστια οφέλη της γάτας σε πάρα πολλούς τομείς. Σας έχω μιλήσει για τα τεράστια οφέλη στο επίπεδο της υγείας στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ! Φοβερή είναι και η επίδρασή τους στον ψυχολογικό τομέα, αλλά τα οφέλη δε σταματάνε εδώ, διάολε!

Σε ετούτο το άρθρο, θα πάμε ενα βήμα παραπέρα και θα εντοπίσουμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους για την ομαλή λειτουργία των οικοσυστημάτων του πλανήτη, κάτι που μεταφράζεται σε εύρυθμη καθημερινότητα και για το ανθρώπινο είδος. Για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό το όφελος της γάτας, θα ψάξουμε και θα σας παρουσιάσουμε στοιχεία από μελέτες που δείχνουν πώς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς… γάτες! Εντάξει, εντάξει, σίγουρα θα ήταν βαρετός… αλλά όχι μόνο αυτό!

Ποια είναι τα οφέλη των γατών στα οικοσυστήματα

1. Ρυθμίζουν τον αριθμό των μικρών ζώων μέσω της θήρευσης

Ακούστε, λοιπόν, τι λέει ο ειδήμονας Dr. Alan Beck από το πανεπιστήμιο του Purdue! Καθώς ως γνωστόν (σας τα ‘χω πει και ξαναπεί), οι γάτες είναι ειδήμονες του κυνηγιού, η παρουσία τους κρίνεται απαραίτητη για τη σταθερότητα σε κάποια οικοσυστήματα. Οι μελέτες του Αλαν-άκου δίνουν στοιχεία ότι η γάτα είναι ο κυρίαρχος θηρευτής και εξοντωτής μικρών ζώων παγκοσμίως.

Όχι, δεν υπερβάλλουμε, είναι ενδεικτικό ότι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν 9.000.000 γάτες, τα θύματα των οποίων ξεπερνούν τα 200.000.000 ζωντανών οργανισμών.

2. Ελέγχουν την εξάπλωση παρασίτων

Πάρα πολύ σημαντική είναι η αρωγή της γάτας στον έλεγχο των τρωκτικών και των παρασίτων που αυτά μεταφέρουν! Ο μεσιέ Μπεκ αναφέρει: «Ένας από τους κυρίαρχους ρόλους που παίζουν οι γάτες αφορά τον έλεγχο των παρασίτων. Είναι γνωστή η δράση τους εναντίον ποντικιών που μπορεί να εισβάλουν σε σπίτια, αποθήκες και αχυρώνες.

Αυτό που δεν είναι και τόσο προφανές είναι ότι μαζί με τα ποντίκια, εξολοθρεύουν ουσιαστικά και όλα τα μικρόβια και παράσιτα που αυτά κουβαλούν και που με τη σειρά τους μπορούν να βλάψουν καλλιέργειες και τρόφιμα. Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει ένας τέτοιος έλεγχος στα τρωκτικά, ολόκληρες κοινωνίες μπορεί να αντιμετωπίσουν σύντομα έλλειψη τροφίμων».

3. Ελέγχουν την εξάπλωση των ποντικών

Σοκαριστικά είναι και τα στοιχεία από μια άλλη έρευνα που περιγράφει τι συνέβη στη Νέα Ζηλανδία, και συγκεκριμένα σε ένα νησί της, όταν ο πληθυσμός των γατών σχεδόν εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New Zealand Journal of Zoology, σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο πληθυσμός των ποντικιών τετραπλασιάστηκε, κάτι που είχε και ακόμα ένα αντίκτυπο: τη μείωση των πληθυσμών των πτηνών γιατί τα τρωκτικά έτρωγαν τα αυγά τους! Όλα αυτά έφεραν μια ταχύτατη οικολογική καταστροφή.

3. Συμβάλλουν στην ευζωία των πόλεων

Η παρουσία της γάτας στα αστικά οικοσυστήματα είναι εξίσου σημαντική. Τις προάλλες, στα κοινωνικά δίκτυα, ένας φίλος μιλούσε για το πόσο μεγάλη ζημιά έγινε στην Καλαμαριά εξαιτίας της δραματικής μείωσης του πληθυσμού των γατών εκεί. Και γενικώς στα αστικά οικοσυστήματα, η απουσία της αδέσποτης γάτας μπορεί να λειτουργήσει καταστροφικά, καθώς και πάλι τα τρωκτικά βρίσκουν χώρο να εξαπλωθούν και να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές! Περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα, θα βρείτε στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

Όλα τα παραπάνω εμμέσως σκιαγραφούν το σκηνικό που θα δημιουργούνταν σε έναν κόσμο, όπου οι γάτες θα απουσίαζαν. Ασθένειες, παράσιτα, υπέρμετρη εξάπλωση των ποντικών, των εντόμων, θα ήταν μερικά από τα συστατικά ενός δυστοπικού σκηνικού!

Κάπου εδώ, λοιπόν, μπορείτε να αρχίσετε να ευχαριστείτε εμάς τις γάτες για έναν ακόμα λόγο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *