Έξυπνες γάτες εναντίον έξυπνης τεχνολογίας… και τα έξυπνα τηλέφωνα!

.. γράφει ο δαιμόνιος ερευνητής Στρατής Θεοφίλου

Παιδιά, έχω ένα πρόβλημα. Μια μέρα όπως γυρνάω σπίτι, ακούω η τηλεόραση να παίζει. Μετά καταλαβαίνω, βλέποντας το τηλεχειριστήριο στο πάτωμα και η γάτα από πάνω του να κοιτάζει κάποιο ντοκιμαντέρ για άγρια αιλουροειδή, ότι δεν είναι ευτυχώς κλέφτες. Αλλά δεν τελειώνουν τα προβλήματά μου εδώ. Καθώς κάθε απόγευμα, έρχεται η γαλή και σκουντώντας το χέρι μου, με παρακαλάει να της δώσω το κινητό μου να παίξει. Ε ναι, φταίω που της είχα δείξει κάποια κινούμενα εικονίδια στο κινητό και της άρεσε, που να μην της άρεσε.
Έτσι αναγκάστηκα να της βάλω και κάποια δικά της παιχνίδια που παίζει σταθερά πλέον. Όταν το βράδυ, εμείς οι άνθρωποι βλέπουμε σειρές και αθλητικά, η γάτα μου γουργουλάρει (από το γκουγκλάρει) ελεύθερα και ανέμελα παίζει και παιχνίδια (σαν το cat alone, που το έχει τερματίσει). Αυτά που σας λέω όλα δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μου. Είναι πέρα για πέρα αληθινά γεγονότα, που με έκαναν να αναρωτηθώ δυο πράγματα. Οι οθόνες και γενικά το περιβάλλον των ηλεκτρονικών συσκευών είναι ασφαλές για τα τετράποδα πανέξυπνα φιλαράκια μας; Και επίσης, μήπως δεν κινδυνεύουμε από την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και τα ρομπότ, όσο κινδυνεύουμε από την νοημοσύνη (όσο τίποτε άλλο) των κατοικίδιων μας, και δεν θα αργήσει η μέρα, που θα ελέγχουν και εμάς και όλες μας τις συσκευές;;; Λέω εγώ;;; Για το πρώτο θέμα μπορώ να σας δώσω κάποιες πληροφορίες. Όσο για το δεύτερο…

Μπλε φως; Τι είναι αυτό;

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προερχόμενη από τον ήλιο, κατά κύριο λόγο, περιέχει όλες τις αποχρώσεις του ορατού και αόρατου φάσματος. Ανάλογα της ενέργειας και το μήκος κύματος των κοσμικών ακτίνων έχουμε και το ανάλογο χρώμα. Το ένα τρίτο εκ του ορατού φάσματος θεωρείται ενεργειακά υψηλής ορατότητας, και είναι γνωστό ως μπλε φως. 

Το πρόβλημα είναι ότι οι LED οθόνες εκπέμπουν δέσμες από αυτό το μπλε φως, και σε μια κοντινή απόσταση και με συχνή χρήση, μπορεί να βλάψουν όχι μόνο τα ίδια τα οπτικά μας όργανα, όσο και να απορυθμίσουν και τον κιρκάδιο ρυθμό μας, δηλαδή το βιολογικό μας ρολόϊ. Και σας έχω μιλήσει για αυτό, όσο αφορά την ικανότητα των γατιών στη ρύθμιση του χρόνου και του δικού τους ρυθμού (σημ. Τσίτσου: βρείτε περισσότερα ΕΔΩ)!

Είναι ασφαλή τα ηλεκτρονικά μέσα για τα κατοικίδια;

Άρα προκύπτει το ερώτημα: Βλάπτει αυτό και τις γάτες και πόσα μπορούν να δουν και να κατανοήσουν στη τηλεόραση και στις οθόνες γενικά; Οι γάτες βλέπουν το μπλε καλύτερα από τα άλλα χρώματα, έτσι και μπορούν να δουν στις οθόνες μια χαρά. 

Βλέπουν και περισσότερα χρώματα από τα σκυλιά. Αναγνωρίζουν τους ανθρώπους με τη φωνή και αντιλαμβάνονται τη γλώσσα του ανθρώπινου σώματος καλύτερα από οποιοδήποτε τετράποδο. Δεν είναι σαφές πόσα ερμηνεύουν οι γάτες από μια οθόνη, αλλά είναι διασκεδαστικό να το δοκιμάσεις ούτως ή άλλως. Όλοι έχουμε δει αυτά τα χαριτωμένα βίντεο στο διαδίκτυο με γάτες που παίζουν παιχνίδια, σε τηλέφωνα και τάμπλετ, αλλά πόσα μπορούν να δουν στις οθόνες των τηλεφώνων; 

Τα μάτια αποτελούνται από δύο είδη υποδοχέων – ράβδους και κώνους, και οι κώνοι είναι ο τύπος που επεξεργάζεται το χρώμα. Οι γάτες έχουν δύο τύπους κώνων για να βλέπουν τα χρώματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δουν τα μπλε φως, αλλά για το κόκκινο-πράσινο φάσμα, έχουν αχρωματοψία. Και παρόλο που δεν βλέπουν τέλεια το φως, οι γάτες βλέπουν περισσότερα χρώματα από τα σκυλιά, επομένως είναι πιθανό οι οθόνες των τηλεφώνων μας να είναι πιο αντιληπτές στις γάτες μας.

Οι γάτες μπορούν να δουν αντικείμενα κοντινότερα σε αυτές, επομένως η οθόνη του τηλεφώνου σε μια γάτα είναι πιο πιθανό να φαίνεται μια χαρά.

Καταλαβαίνουν οι γάτες τα πρόσωπα στις οθόνες;

Προχωρώντας στην πραγματική αλληλεπίδραση με τους ιδιοκτήτες τους, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που παρατηρούν οι γάτες όταν τους μιλάμε σε συνομιλία μέσω βίντεο. Μέρος αυτού οφείλεται στο ότι οι γάτες αναγνωρίζουν τους ιδιοκτήτες τους περισσότερο με τη φωνή. Επιπλέον, οι γάτες μπορούν να κατανοήσουν πώς κινούμαστε εμείς οι άνθρωποι και χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματός για να αναγνωρίσουν τα αγαπημένα τους άτομα σε μια βίντεο κλήση. Ακόμα κι αν μπορεί να μην είναι απολύτως σαφές στη γάτα σας, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε μια συνομιλία μέσω τηλεφώνου.

Δεν έχουμε αρκετές μελέτες για να γνωρίζουμε ακριβώς τι βλέπουν οι γάτες μας όταν κοιτάζουν τις οθόνες του τηλεφώνου μας, αλλά είναι αρκετά έξυπνα πλάσματα για να καταλάβουν μερικά από αυτά που συμβαίνουν. Και η επιστήμη συμφωνεί. Υπάρχουν ακόμη και παιχνίδια σε smartphone και tablet για τη γάτα σας. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η αγορά πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που μπορεί να δει μια γάτα στη μικρή οθόνη για να αξίζει να δημιουργηθούν προϊόντα που είναι ειδικά για τις γάτες. 

Μάλιστα, από προσωπική εμπειρία η γάτα μου προσπαθεί να κατανοήσει από που προέρχονται όλα αυτά που μπαίνουν στην οθόνη, και ακόμα και πού πάνε, όπως μπαλίτσες και ποντίκια. Αναδεικνύοντας την μεγάλη της ευφυΐα και επιδεικνύοντας γνώσεις κβαντομηχανικής.

Όσο αφορά εάν βλάπτουν οι οθόνες την όραση, και γενικά την υγεία των κατοικίδιων, πιστεύω, ότι σίγουρα λίγο ή πολύ είμαστε το ίδιο ευπαθείς όλοι μας στη κοσμική ακτινοβολία, όσο και από την ακτινοβολία των ηλεκτρονικών συσκευών. Άρα όσο και εμείς εκτιθέμεθα σε αυτή την βλαβερή ενασχόληση, τόσο και οι γάτες, με το ελάχιστο χρόνο, δεν νομίζω να υπάρχει θέμα για αυτές. Εκτός και αν το κάνουν κρυφά. Και τελικά βρούμε τον μπελά μας κάποια μέρα. Κάντε ένα τσεκ καλού κακού στο ιστορικό αναζητήσεων, και τα λέμε… Εγώ πάντως κάτι υποψιάζομαι… Ως παράδειγμα θα σας δώσω την εκπληκτική γάτα Τζόρτζι, που είναι εθισμένη στην τηλεόραση και στα ηλεκτρονικά μέσα.

Τζόρτζι, μια γάτα-λάτρης της ψυχαγωγίας των ηλεκτρονικών μέσων

Στην 11χρονη Τζόρτζι αρέσει όσο τίποτα περισσότερο, το να κάθεται μπροστά στην τηλεόραση και λατρεύει ιδιαίτερα τις εκπομπές κουίζ και τα προγράμματα για την άγρια φύση. Η ιδιοκτήτρια της Τζόρτζι, Έλεν Φίσερ, λέει: «Η Τζόρτζι λατρεύει την οικιακή της ψυχαγωγία, αλλά δεν έχει να κάνει μόνο με την τηλεόραση. 

Εκτός από τα αγαπημένα της προγράμματα, της αρέσει να έχει ανοιχτό το ραδιόφωνο και μερικές φορές μια συγκεκριμένη μελωδία ή όργανο θα τραβήξει την προσοχή της. Η ζωή δεν είναι ποτέ βαρετή με την Τζόρτζι». Το πιστεύουμε και εμείς ακράδαντα για όλες τους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *