Πως καλούν τη γάτα σε 20+1 χώρες (ΧΑΡΤΗΣ)

Οι άνθρωποι ταμπουρωμένοι μέσα στη διαμόρφωσή σας νομίζουν ότι σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι φωνάζουν τις γάτες κάνοντας “ψιψιψι”. Δεν είναι καθόλου έτσι. Σχεδόν σε κάθε χώρα υπάρχει και ένας διαφορετικός τρόπος για να καλέσεις τη γάτα. Πως προκύπτει το διαφορετικό κάλεσμα σε κάθε χώρα; Οι λόγοι ποικίλλουν.

Πριν από όλα ας δούμε τον χάρτη που έφτιαξα με το πως καλούν την γάτα σε 20+1 διαφορετικές χώρες (είναι η πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω ενα χάρτη οποτε παρακαλώ για την κατανόησή σας)! Αν βλέπετε αυτό το χάρτη από κινητό κάντε ζουμ με τα δάχτυλά σας για να μπορέσετε να διαβάσετε τα καλέσματα στις διάφορες χώρες!:

Πως προκύπτουν τα διαφορετικά ηχητικά καλέσματα στις διάφορες χώρες;

Για παράδειγμα στην Ινδία οι άνθρωποι καλούν τις γάτες με το γνώριμο “μιάου μιάου”, ένα κάλεσμα αρκετά εύλογο αν αναλογιστείς ότι σε αυτή την περίπτωση σχεδόν αναπαράγονται οι φυσικοί ήχοι που οι ίδιες οι γάτες χρησιμοποιούν. 

Στις χώρες της Ασίας όπου οι γλώσσες διαφέρουν πάρα πολύ από τις ευρωπαϊκές χρησιμοποιούνται πολύ ασυνήθιστα καλέσματα. Υποθέτω ότι στην Ελλάδα ποτέ δεν θα φωνάζατε την γάτα σας με ένα “σου σου σου”. Ε λοιπόν στην Ιαπωνία έτσι ακριβώς τις καλούν.

Στις ΗΠΑ το κάλεσμα έχει ως εξής “Kitty, kitty, kitty”, δηλαδή χρησιμοποιούν για κάλεσμα την λέξη που συμβολίζει τη γάτα στα (αμερικάνικα) αγγλικά. 

Όπως καταλαβαίνετε τα ηχητικά καλέσματα διαφέρουν και για κάθε ένα από αυτά υπάρχει ένας λόγος ή μια εξήγηση!

Πως γίνεται και οι γάτες ακούν σε διαφορετικά καλέσματα στις διάφορες χώρες;

Από όλα τα παραπάνω  καταλαβαίνουμε ότι οι γάτες σε κάθε χώρα προφανώς προσαρμόζονται στα εκάστοτε καλέσματα. Μια γάτα στην Ελλάδα, όταν συναναστρέφεται με ανθρώπους ακούει συνέχεια το κάλεσμα “ψι ψι ψι” και στη συνέχεια λαμβάνει ένα ωραιότατο γεύμα. Έτσι λοιπόν έχει μάθει να ανταποκρίνεται σε αυτό το ηχητικό κάλεσμα.  Αντίστοιχη ανταπόκριση έχουν οι γάτες σε άλλα μέρη του κόσμου, στα εκάστοτε ηχητικά καλέσματα.

Μάλιστα είναι δυνατόν – αν το επιθυμείτε- να μάθετε στη γάτα σας να ανταποκρίνεται σε διάφορα ηχητικά καλέσματα (εντολές) χρησιμοποιώντας το παλιό καλό κόλπο της ανταμοιβής με μια λιχουδιά.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά κάποια από τα καλέσματα που φαίνονται στον παραπάνω χάρτη:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τώρα όσον αφορά τις ίδιες τις γάτες, τα ηχητικά καλέσματα δεν φαίνεται να παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία τους, όσο άλλοι παράγοντες όπως για παράδειγμα οι μυρωδιές, οι φερομόνες κλπ. 

Ωστόσο και οι γατούλες έχουν μια πλούσια παλέτα ήχων που χρησιμοποιούν στην επικοινωνία τους. Διαβάστε το σχετικό άρθρο μου με τα διάφορα είδη ήχων που χρησιμοποιούν οι γάτες για την επικοινωνία τους και την σημασία τους κάνοντας κλικ στo σύνδεσμο:

2 Απαντήσεις

  1. Καλησπέρα! Στην Γερμανία είναι μιάου, μιάου και όχι αυτό που γράφει στο χάρτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *