Ειναι οι γάτες food motivated;

Οι γάτες αγαπούν το φαγητό. Αυτό είναι ένα αρκετά γνωστό γεγονός. Ακόμη και ο μικρός ήχος από το άνοιγμα ενός πακέτου σνακ θα προσκαλέσει τις γάτες σας να τρέξουν από τη μια πλευρά του σπιτιού στην άλλη για να ανακαλύψουν ποιες νόστιμες λιχουδιές μπορεί να είναι διαθέσιμες 

Ακόμη και οι άγριες/αδέσποτες γάτες θα τρέχουν από τη μια πλευρά του χωραφιού στην άλλη στην αναζήτηση τροφής!

Είναι λοιπόν κίνητρο η τροφή για τις γάτες; Οι γάτες έχουν σίγουρα για κίνητρο το φαγητό και αυτό οφείλεται στην ίδια τους τη φύση ως κυνηγοί. Οι συμπεριφοριστές γατών συχνά θεωρούν ότι επειδή οι γάτες δεν ξέρουν πότε είναι το επόμενο γεύμα τους, είναι σχεδόν αναπόφευκτο να μην ενδιαφέρονται για κάθε επόμενο γεύμα τους!

Αυτό είναι τόσο θετικό όσο και αρνητικό καθώς:

  • μας επιτρέπει να επηρεάζουμε τη συμπεριφορά τους
  • μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία και ληθαργικότητα και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας!

Το να παρατηρείτε τις γάτες σας και να μαθαίνετε πώς τρώνε είναι σημαντικό για την αποφυγή αρνητικών χαρακτηριστικών και προβλημάτων υγείας.

Γιατί είναι οι γάτες food motivated;

Το φαγητό μπορεί να κάνει και τις πιο ήσυχες γάτες να ουρλιάζουν σαν να μην υπαρχει αύριο και αυτό όπως είπαμε οφείλεται στο θηρευτικό τους ένστικτοΣτην άγρια φύση, αν περίμεναν μέχρι να πεινάσουν για να κυνηγήσουν και να φάνε, είναι πολύ πιθανό να πέθαιναν από την πείνα. Το ποσοστό επιτυχίας τους να κυνηγήσουν κάτι με επιτυχία και να το φάνε είναι μόνο περίπου 50%.

Επιπλέον, μπορεί να μην υπάρχει καν διαθέσιμο θήραμα τη στιγμή που θα πεινάσουν!

Τι ακριβώς σημαίνει ότι η γάτα έχει ως κίνητρο το φαγητό;

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι γάτες είναι αρκετά ανεξάρτητα πλάσματα. Δεν είναι σαν τα σκυλιά όπου μπορείς να τα καλέσεις και θα κάνουν ό,τι τους πεις. Μερικές φορές οι γάτες ανταποκρίνονται, ανάλογα με το πώς τις έχετε εκπαιδεύσει ή τι περιμένουν από εσάς. Ωστόσο, αν δεν τους προσφέρετε τίποτα ενδιαφέρον, τότε είναι σίγουρο ότι θα αγνοήσουν οτιδήποτε έχετε να πείτε.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα τραβήξουν την προσοχή μιας γάτας. Το πρώτο είναι ένα πιθανό θήραμα και το δεύτερο είναι τροφή. Και εξηγησαμε παραπάνω το γιατί!

Οι γάτες είναι προσεκτικές και τους αρέσει να είναι σίγουρες ότι θα έχουν την ενέργεια για το επόμενο κυνήγι όποτε έρθει, επομένως συνήθως θα τρώνε όποτε υπάρχει κάτι καλό να φάνε. Ακόμα και αν έφαγαν πριν λιγο ενα γεύμα πάλι θα τις κινητοποιεί η τροφή – αν και λιγότερο από το αν είναι πεινασμένες!

Υπάρχει περίπτωση μια γάτα να μην είναι food motivated;

Συνήθως, όταν έχετε πάντα διαθεσιμη τροφή στη γάτα σας εκείνη είναι συνέχεια χορτασμένη. Δεν πεινάει σχεδόν ποτέ! Και τότε ατονεί αυτή η συμπεριφορά, όπου το φαγητό είναι κίνητρο για εκείνη. Αυτή η συμπεριφορά όμως  μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, με το πιο προφανές να είναι η πιθανη παχυσαρκία, αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με αυτό επίσης.

Όπως το πρόβλημα του επιπέδου ενέργειας της γάτας. Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να φέρει λήθαργο, ή πολύ υψηλά επίπεδα ενέργειας σε  ακατάλληλες ώρες όπως τη νύχτα.

Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν πάντα στους ιδιοκτήτες γατών να ταΐζουν τις γάτες τους σε ένα καθορισμένο πρόγραμμα με ώρες γευμάτων. Μπορούμε να ορίσουμε τις ρουτίνες και τις συνήθειές τους γύρω από τις ώρες των γευμάτων και μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν πιο προβλέψιμο και ευχάριστο τρόπο ζωής για τις γάτες μας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *