Εξερευνώντας τα οφέλη της ευθανασίας κατοικιδίων στο σπίτι

.. γράφει η Dr. Ελένη Ρακοπούλου, πιστοποιημένη κτηνίατρος στην ευθανασία ζώων συντροφιάς CPEV , ιδρύτρια της Hold my Paw – End of Life Vet Care , holdmypaw.gr

Αγαπημένοι μου γατογονείς, 

Αρχικά να σας συστηθώ. Είμαι η Dr. Ελένη , πιστοποιημένη κτηνίατρος στην ευθανασία ζώων συντροφιάς με αντικείμενο ενασχόλησης τη φροντίδα του τέλους της ζωής των κατοικίδιων ζώων και την υποστήριξη των κηδεμόνων τους.

Υποψιάζομαι πως το ακούτε για πρώτη φορά , όμως πλέον υπάρχουν εξειδικευμένοι κτηνίατροι που είναι αφοσιωμένοι με αγάπη και ενσυναίσθηση σε αυτό το τόσο σημαντικό και δύσκολο κεφάλαιο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣΙΤΣΟΥ
Αυτό το άρθρο δεν είναι ένα διαφημιστικό άρθρο. Μίλησα για πολλές ώρες με την Dr. Ελένη και κατάλαβα ότι το βασικό κίνητρο της ειναι η Αγάπη, που κατευθύνεται και προς τα ζωάκια - αυτός είναι ο βασικός λόγος που επιδίωξα να γραφτεί ετούτο το άρθρο

Στο παρακάτω άρθρο θα μιλήσουμε για ένα ευαίσθητο θέμα , που όμως κρύβει μέσα του πολλή αγάπη , αν όχι την περισσότερη , και αναπόφευκτα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε κάποια στιγμή.

Γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι και να γνωρίζουμε τις επιλογές μας ώστε να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις εκ μέρους του κατοικίδιού μας , αλλά και για εμάς.

Θα μπορούσε να πει κανείς , σχεδόν με βεβαιότητα , ότι στο άκουσμα της λέξης ευθανασία δημιουργούνται πολλά δυσάρεστα συναισθήματα. Πώς να μη δημιουργούνται άλλωστε , όταν η ευθανασία σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής ενός πλάσματος που σημαίνει τα πάντα για εμάς !

Τι σημαίνει , όμως , ευθανασία; Μήπως είναι μία παρεξηγημένη έννοια; Και πότε επιλέγεται;

Ευθανασία σημαίνει στην κυριολεξία καλός θάνατος , καθώς παράγεται από τις λέξεις ευ και θάνατος. Ένας καλός , ανώδυνος και γαλήνιος θάνατος , λοιπόν , κρύβεται μέσα σε αυτή τη λεξούλα. Το γνώριζες αυτό; Πώς νιώθεις γνωρίζοντας τώρα τη σημασία της;

Η ευθανασία επιλέγεται , συνήθως , για να αποτρέψει την περαιτέρω σωματική και ψυχική ταλαιπωρία που βιώνει το κατοικίδιό μας ως αποτέλεσμα ανίατων ασθενειών , χρόνιων εκφυλιστικών και επίπονων νοσημάτων , αλλά και των φθορών του σώματος και των οργάνων που έρχονται με τα γηρατειά και υποβαθμίζουν την ευζωία και την ποιότητα της ζωής του.

Οι κτηνίατροι , ως ο μόνος ιατρικός κλάδος που έχει το δικαίωμα να προσφέρει έναν καλό θάνατο μέσα από την ευθανασία , μπορούν να εξασφαλίσουν στο κατοικίδιό σας μία γαλήνια εμπειρία στο τέλος της ζωής του προστατεύοντας την ευζωία και την αξιοπρέπειά του

Τα τελευταία χρόνια , οι κηδεμόνες των κατοικίδιων ζώων επιθυμούν και επιλέγουν να αποχαιρετίσουν το αγαπημένο μέλος της οικογένειάς τους στο σπίτι τους , αντί να μεταβούν σε ένα κτηνιατρείο ή μία κτηνιατρική κλινική. Μία τέτοια επιθυμία είναι άκρως προσωπική και ενδεχομένως να μην είναι για όλους , όμως υπάρχουν σημαντικά οφέλη τόσο για τα κατοικίδια όσο και για τους κηδεμόνες τους.

Πάμε να εξερευνήσουμε ποια είναι τα οφέλη της ευθανασίας στο σπίτι και πώς μπορεί να παρέχει σε όλους υποστήριξη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο :

Τα οφέλη της ευθανασίας στο σπίτι

Οικειότητα και άνεση

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της ευθανασίας στο σπίτι είναι η δυνατότητα του αγαπημένου σας κατοικίδιου να παραμείνει στην άνεση του σπιτιού του, στο κρεβατάκι του ή στο αγαπημένο του σημείο ή μέσα στην αγκαλιά σας. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια βρίσκουν θαλπωρή μέσα στην οικειότητα και την ασφάλεια του περιβάλλοντός τους. Το να βρίσκονται στο μέρος που γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλα , βοηθά στη μείωση του στρες και του άγχους, εξασφαλίζοντας μια πιο ήρεμη και γαλήνια εμπειρία.

Μειωμένο Στρες και Άγχος

Η επίσκεψη σε ένα κτηνιατρείο ή μία κτηνιατρική κλινική μπορεί να προκαλέσει άγχος στα κατοικίδια μας , ειδικά όταν αντιμετωπίζουν ήδη δυσφορία ή προβλήματα κινητικότητας. Πόσο μάλλον στις γατούλες , οι οποίες δεν ενθουσιάζονται εκ φύσεως όταν χρειαστεί να βγουν εκτός σπιτιού, ειδικά με προορισμό ένα κτηνιατρείο.

Η ευθανασία στο σπίτι εξαλείφει την ανάγκη για μεταφορά, ελαχιστοποιώντας κάθε πρόσθετο άγχος ή δυσφορία κατά τις τελευταίες τους στιγμές. Το κατοικίδιό σας μπορεί να μείνει στο ασφαλές καταφύγιό του, περιτριγυρισμένο από γνωστές μυρωδιές και αντικείμενα που του προσφέρουν ηρεμία και ασφάλεια.

Συμμετοχή όλης της οικογένειας στον αποχαιρετισμό

Ο αποχαιρετισμός ενός κατοικίδιου μέλους της οικογένειας αποτελεί μια συναισθηματική διαδικασία για όλη την οικογένεια. Η ευθανασία στο σπίτι επιτρέπει σε όλα τα μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων άλλων κατοικίδιων, να είναι παρόντα σε αυτή τη σημαντική στιγμή. Όλα τα μέλη μπορούν να παρευρεθούν παρέχοντας αγάπη, υποστήριξη και θαλπωρή στο αγαπημένο τους ζωάκι. Είναι μια ευκαιρία για όλους να ενωθούν σε αυτές τις πολύτιμες στιγμές του αποχαιρετισμού , καλλιεργώντας συναισθήματα υποστήριξης , συμπόνοιας και φροντίδας μεταξύ τους.

Εξατομικευμένη προσοχή , φροντίδα και υποστήριξη

Όταν επιλέγεται η ευθανασία στο σπίτι, ένας ή μία κτηνίατρος θα έρθει στο σπίτι σας παρέχοντάς σας εξατομικευμένη προσοχή και υποστήριξη σε όλη τη διαδικασία. Με μεγάλη κατανόηση για το βαθύ δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το κατοικίδιο σας, η/ο κτηνίατρος θα ακούσει τις ανησυχίες σας και θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε. Θα είναι δίπλα σε εσάς και το κατοικίδιό σας με αγάπη και ενσυναίσθηση , διασφαλίζοντας ότι η ευημερία και η αξιοπρέπεια του κατοικίδιου ζώου σας έχουν προτεραιότητα κατά την τελευταία τους στιγμή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣΙΤΣΟΥ νο2
Όσο προσπαθούσαμε μαζί με τον Σκλαβή να αντιμετωπίσουμε το θέμα της Νεφρικής Ανεπάρκειας αλλά και όταν αγωνιζόμασταν για τον Γκριζούλη (οι δυο τελευταίες απώλειές μας) ήταν πολλές οι φορές που σκέφτηκα ότι θα ήθελα πολύ να υπάρξει η δυνατότητα της ευθανασίας στο σπίτι! Διαβάστε την απίθανη ιστορία των τελευταίων 45 μερών του Σκλαβή εδώ

Χρόνος & Χώρος

Ο επαρκής χρόνος είναι πολύτιμος σε αυτές τις στιγμές γιατί σας επιτρέπει να αποχαιρετίσετε το κατοικίδιό σας με το δικό σας τρόπο , στους δικούς σας ρυθμούς χωρίς πίεση και άγχος. Η ευθανασία στο σπίτι είναι μία υπηρεσία αφιερωμένη στο να παρέχει αρκετό χρόνο , αλλά και χώρο , σε αντίθεση με ένα κτηνιατρείο που έχει προγραμματισμένα διαδοχικά ραντεβού κατά τη διάρκεια της ημέρας , άρα και περιορισμένη ευχέρεια στο χρόνο και τον χώρο που μπορεί να διαθέσει. Η ευθανασία στο σπίτι σας επιτρέπει να είστε στον χώρο σας , ελεύθεροι να εκφραστείτε και να θρηνήσετε.

Μπορείτε να οργανώσετε όπως επιθυμείτε την ημέρα του αποχαιρετισμού

Μπορείτε να καλέσετε αγαπημένα σας πρόσωπα και αγαπημένους φίλους που αγαπούν το κατοικίδιό σας και αναγνωρίζουν τον ανεκτίμητο δεσμό που έχετε μαζί του. Επίσης , μπορείτε να προετοιμάσετε τον χώρο του σπιτιού σας όπως θέλετε και αισθάνεστε πχ. ανάβοντας κεριά ή βάζοντας απαλή μουσική και επιπλέον μπορείτε να προετοιμάσετε την εκφώνηση ενός αποχαιρετιστήριου λόγου ή να κάνετε κάποιο αφιέρωμα ή να διαβάσετε ένα ποίημα.

Δίνεται η δυνατότητα και στα άλλα κατοικίδια να πουν αντίο

Είναι σημαντικό για τα άλλα κατοικίδια μέλη της οικογένειας να μπορούν να αποχαιρετίσουν τον φίλο τους, καθώς φαίνεται ότι συνδράμει στην ταχύτερη επούλωσή τους μετά την απώλειά του.

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ:
Πως βλέπω εγώ, ο Τσίτσος, το θέμα της Ευθανασίας

Να θυμάστε πως η απόφαση να αποχαιρετίσετε το κατοικίδιό σας στο σπίτι είναι βαθιά προσωπική και θα πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με αυτό που αισθάνεστε ότι είναι καλύτερο για εσάς και το κατοικίδιό σας. Εάν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις και χρειάζεστε καθοδήγηση ή χρειάζεστε την υπηρεσία της ευθανασίας στο σπίτι, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Hold my Paw – End of Life Vet Care και τη Dr. Ελένη.

www.holdmypaw.gr
[email protected]
Instagram: holdmypaw.gr
Τηλ. Επικοινωνίας 6984134908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *