Γάτα Βαν Τουρκίας

Φιλομαθές μου κοινό σας καλημερίζω και σήμερα θα σας μιλήσω για μια υπέροχη φύλή γάτας, την περίφημη Γάτα Βαν Τουρκίας (ή Τούρκικη Βαν, ή Τούρκικη Γάτα Βαν)! Πρόκειται για μια από τις πιο αρχαίες ράτσες γάτας (πφφ η λέξη “ράτσα” δεν μου αρεσει ιδιαιτερα, τώρα που το σκέφτομαι) με αρκετά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα δούμε παρακάτω! Διαβάστε τις επόμενες παραγράφους και ανακαλύψτε τα πάντα για τον χαρακτήρα της, την εμφάνισή της, την καταγωγή της και την φροντίδα της! Όμως μην ξεχνάτε όσο διαβάζετε αυτό το άρθρο ότι ακόμη και οι πιο ακαταμάχητες φυλές γάτας δεν πιάνουν μια μπροστα στον Τσιτσάρα! Να μην ξεχνάμε τα βασικά, την αλφαβήτα της γάτας, που να πάρει το καλό!

Γάτα Βαν Τουρκίας - Εμφάνιση

Η εμβληματική εμφάνιση μιας γάτας Βαν ξεκινάει το δίχως άλλο από την υπέροχη γούνα της. Συνήθως είναι ημιμακρύτριχη και χαρακτηριζεται από πολύ συγκεκριμένους χρωματισμούς! Το μεγαλύτερο μέρος του σώματός της έχει λευκή γούνα ενώ στο κεφάλι και την ουρά υπάρχουν χρώματα, με κυρίαρχο ένα υπέροχο πορτοκαλί! 

Όσο για την ουρά.. τι να πει κανείς για την φουντωτή ουρά της, είναι υπέροχη, θυμίζει την ουρά του ρακούν με δαχτυλίδια διαφορετικών αποχρώσεων. 

Έχουν συνήθως μακρύ σώμα σε σχέση με το ύψος τους και το μέσο βάρος τους είναι στα θηλυκά γύρω στα 5 και στα αρσενικά γύρω στα 7 κιλά, είναι δηλαδή μάλλον μεσαίου προς μεγάλο μεγέθους γάτες!! Τα πίσω πόδια συνήθως είναι λίγο πιο ψηλά από τα μπροστινά, τα πέλματα είναι .. γούνινα  ένω το κεφάλι έχει σχήμα σφηνοειδές! Προκειται για στιβαρά ζώα! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Maine Coon

Γάτα Βαν - Χαρακτήρας

Οι γάτες Βαν χαρακτηρίζονται από την τρυφερότητα απέναντί στους ιδιοκτήτες τους, ενώ μπορεί να είναι ντροπαλές και συνεσταλμένες με τους αγνώστους! Είναι γενικά χαλαρή, ένας ήσυχος χαρακτήρας ενώ είναι έξυπνη, δραστήρια και ιδιαίτερα εκφραστική! Όταν εκδηλώνει τη στοργή, την τρυφερότητά και την αφοσίωσή της στους αγαπημένους της είναι πραγματικά ακαταμάχητη!  

Μπορεί να ζήσει μια χαρά εντός και εκτός σπιτιου (πάντα κατά τη γνώμη μου σε προστατευμένο περιβάλλον) ενώ βρήκα σε πολλές αναφορές να επισημάνεται ότι ίσως δεν ειναι πολύ κατάλληλη για παιχνίδι με μικρά παιδιά, καθώς θεωρείται ότι παίζει κάπως άξεστα! Αν είχατε την τύχη να συγκατοικήσετε με μια Γάτα Βαν πείτε μου στα σχόλια αν ευσταθεί αυτή η εντύπωση.

Γάτα Βαν - Ιστορία

Όπως προαναφέραμε είναι μια αρχαία φυλή που εξελίχθηκε στην περιοχή της Λίμνης Βαν, κοντά και κοντά σε διάφορα χωριά και κωμοπόλεις που έχουν αυτό το το όνομα (σ.σ. Βαν), στα σύνορα Τουρκίας με το Ιράν. 

O θρύλος λέει οτι η Γάτα Βαν έφτασε μέσω της Κιβωτού του Νώε στο Όρος Αραράτ και από εκει βούτηξαν στο νερό και κατευθύνθηκαν στη λίμνη Βαν όπου και εγκαταστάθηκαν. 

Η ιστορία λέει ότι οι γάτες της φυλής εξελίχθηκαν για την ζωή στη λίμνη που μπορούσε να τις δροσίζει τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι έγιναν εξαιρετικές κολυμβητές και ερωτοτροπούσαν με τους ψαράδες για ένα νόστιμο μεζεδάκι! Κάπως έτσι πιθανώς εξελίχθηκε και το τρίχωμά της που είναι αδιάβροχο και στεγνώνει πολύ γρήγορα, για την καλή προσαρμογή της σε περιβάλλον με νερό. 

Η φυλή πήρε το όνομα Βαν για να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γάτα της Τουρκίας την Γάτα Άγκυρας! 

Η φυλή εξαπλώθηκε στη Νοτιοδυτική Ασία, στο Ιράν, το Ιράκ και την Τουρκία ενώ πρώτη φορά έφτασε στην Αγγλία το 1955  από δύο Βρετανίδες την Λάρα Λούσινγκτον και τη Σόνια Χάλιντεϊ, ενώ στις ΗΠΑ μόλις το 1982! 

Γάτα Βαν - Υγεία / Περιποίηση

Λόγω του πλούσιου τριχώματός της η γάτα Βαν χρειάζεται μέτρια περιποίηση αν και η δημιουργία κόμπων στη γούνα της είναι σπάνια! Πρόκειται για μια φυλή με σπάνια προβλήματα υγείας διότι είναι μια φυσική φυλή που δεν προέκυψε από “βεβιασμένες” επιλεγμένες διασταυρώσεις. 

Κατά το Καλοκαίρι η γάτα χάνει μεγάλο μέρος του τριχώματός της που αναπληρώνεται τους κρύους μήνες! Ωστόσο η ουρά της παραμένει φουντωτή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Γάτα Σιάμ

Γάτα Βαν Τουρκίας - Περίεργα Facts

  • Ένα χαρακτηριστικό για το οποίο φαίνεται να ξεχωρίζει η Γάτα Βαν είναι η συχνή εμφάνιση ετεροχρωμίας στα μάτια της (odd eyes) αν και δεν είναι απαραίτητο. Αν και συχνά τα μάτια είναι είτε κεχριμπαρένια είτε γαλάζια συχνά συναντάμε δύο χρώματα κάτι αρκετά συχνό σε γάτες με λευκή γούνα – και όπως προαναφέραμε η λευκή γούνα κυριαρχεί στη γάτα Βαν!
  • Συχνά μια αρσενική γάτα Βαν μπορεί να είναι.. τεράστια, φτάνοντας κοντά τα 10 κιλά! 
  • Η λατρεία τους για το νερό είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους, όντας μια από τις λίγες φυλές γάτας που εκτιμούν το νερό!
  • Το 1990 ένα τεράστιο άγαλμα με μια Βαν και τα μικρά της τοποθετήθηκε στην είσοδο της πόλης Βαν.

Τούρκικη Γάτα Βαν - Γκαλερία

Σημείωση: Σχόλιο που έλαβα από τη φίλη Talin Dabanian

Αγαπημένε μου Τσιτσο χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω αλλά η περιοχή Βαν είναι Αρμενική και η φυλή Βαν είναι Αρμένικη. 

Eίναι η παλαιότερη ράτσα κατοικίδιας γατούλας και βρέθηκε στις ορεινές περιοχές της λίμνης Βαν που βρίσκεται στη Δυτική, κατεχόμενη Αρμενία. Η εμφάνισή της ξεκινά από την κιβωτό του Νώε που προσάραξε το όρος Αραράτ. Αυτές οι γάτες είναι ασυνήθιστα δυνατές και παιχνιδιάρικες, δεν φοβούνται το νερό και είναι σε θέση να διανύσουν κολυμπώντας μεγάλες αποστάσεις. Η γάτα Van έχει αναφερθεί ως “η γάτα κολυμβητής” και έχει παρατηρηθεί ότι κολυμπά στη λίμνη Van. Λέγεται πως έχουν θετική ενέργεια και φέρνουν τύχη στους ιδιοκτήτες τους.

Δεν σχετίζονται με τη γνωστή ράτσα “Αγκύρας” ενώ στην Ευρώπη εμφανίστηκαν για πρώτη φορά όταν οι σταυροφόροι τις έφεραν μαζί τους από τη Δυτική Αρμενία.

Πολλά έργα, ιστορίες και ποιήματα γράφονται για τις Van cats από Αρμένιους συγγραφείς όπως o Raffi, o Axel Bakunts, ο Paruyr Sevak και άλλους. Να προσθέσουμε ότι η εικόνα μιας λουτρόγατας βρίσκεται και στα προϊόντα αρμενικής διακοσμητικής και εφαρμοσμένης τέχνης.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣΙΤΣΟΥ:

Να πω στο σημείο αυτό και γι’ αυτό και για επόμενα άρθρα ότι οι γνώσεις μου σε εθνικά θέματα είναι σχεδόν ανύπαρκτες και ότι το κόνσεπτ του ‘εθνους’ γενικώς δεν μου λέει τίποτα, οπότε τυχών ενστάσεις για ανακρίβειες, ας αποδωθούν στην αδιαφορία και άγνοιά μου γύρω από αυτά τα θέματα και όχι σε ύποπτη πρόθεση!

Τη λέξη “τουρκικη” δεν την εβγαλα από το άρθρο γιατι έτσι την ψάχνει ο περισσότερος κόσμος στις μηχανες αναζήτησης.

Υ.Γ.: Περισσότερα για τη γάτα Βαν εδώ.

2 Απαντήσεις

  1. Κι αν ειναι και “τουρκική”, τι φταιει η γατα; Αλλωστε οι Τουρκοι εχουν ενα καλο. Αγαπάνε τις γατες. Δειτε και την ταινια KEDI, οι γατες της Πολης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *