Ο τύφος στους σκύλους

Σκύλοι και τύφος

Σκύλοι και τύφος

Ο τύφος ή αλλιώς παρβοϊός είναι μία από τις πιο σοβαρές ασθένειες που μπορεί να προσβάλλει τους μαλλιαρούς μας φίλους. Αυτός ο ιός είναι αρκετά ανθεκτικός, ζει μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον, και είναι πολύ μεταδοτικός. Προσβάλλει την καρδιά αλλά και τα έντερα, και τα κουτάβια είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα σε αυτόν. Ευτυχώς υπάρχει το κατάλληλο εμβόλιο, και αποτελεί μάλιστα ένα από τα κύρια εμβόλια και κουτάβια και σκύλους. Πάμε λοιπόν να μάθουμε μερικά πράγματα για τον τύφο/παρβοϊό στα σκυλιά, ο οποίος πρέπει να σημειώσουμε πως δεν έχει καμμία σχέση με τον τύφο που προσβάλλει τους ανθρώπους.

Συμπτώματα και διάγνωση τύφου στα σκυλιά

Από τη στιγμή που το σκυλάκι θα προσβληθεί με τον ιό, θα εμφανίσει συμπτώματα σε 3 με 7 ημέρες. Τα πρώτα σημάδια θα είναι αυτά της κόπωσης, και της ανορεξίας, και ίσως κάνει πυρετό. Όσο προχωράει η ασθένεια, ο σκύλος μπορεί να αρχίσει να πονάει στην κοιλιά του, να κάνει εμετό, να έχει διάρροια (ίσως να εμφανιστεί και αίμα στα κόπρανα), συμπτώματα δηλαδή που θυμίζουν την γαστρεντερίτιδα. Εάν η ασθένεια εξελιχθεί κι άλλο, μπορεί να εμφανιστεί ταχυπαλμία, δύσπνοια, υποθερμία και αφυδάτωση. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, το κουτάβι μπορεί να εμφανίσει μυοκαρδίτιδα και να καταλήξει. Η διάγνωση γίνεται από τον κτηνίατρο μέσα την κλινική εικόνα του κουταβιού, και από την ανίχνευση του ιού στα κόπρανα. Εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες, μπορούν να δείξουν μόνο τις ζημιές που έχουν προκληθεί, και όχι την παρουσία του ιού αυτή καθ’ αυτή.

Αίτια τύφου στα σκυλιά

Όπως είπαμε και παραπάνω, ο τύφος είναι μια ασθένεια με μεγάλη μεταδοτικότητα, που εξελίσσεται με ταχύτητα. Ο παρβοϊός δεν μεταδίδεται με τον αέρα, αλλά από μολυσμένα κόπρανα. Παρόλα αυτά, ακόμα και να αφαιρεθούν τα κόπρανα, θα έχει μολυνθεί η επιφάνεια στην οποία ακούμπησαν, όπως το έδαφος ή όποιο άλλο αντικείμενο, ακόμα και τα χέρια των ανθρώπων. Επιπλέον, τα σκυλάκια μπορούν να μεταφέρουν τον παρβοϊό στο τρίχωμα και τα πατουσάκια τους. Επομένως, κάθε μολυσμένη επιφάνεια είναι αιτία μόλυνσης του σκύλου.

Θεραπεία τύφου στα σκυλιά

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον παρβοϊό, αλλά διαδικασίες που θα βοηθήσουν το κουτάβι να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες προκειμένου να ξεπεράσει την ασθένεια. Γίνεται χορήγηση ορών, αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, σκευάσματα βιταμινών, αντιεμετικά, και αν χρειαστεί μπορεί να γίνει ακόμη και μετάγγιση αίματος. Στις επιφάνειες που ενδέχεται να υπάρχει ο ιός, ευτυχώς μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με πυκνά διαλύματα χλωρίνης. Προς Θεού, μη δώσετε ή τρίψετε ή γενικά φέρετε σε επαφή το ζώο με χλωρίνη

Πρόληψη τύφου στα σκυλιά

Εμβόλιο, εμβόλιο, και πάλι εμβόλιο. Συγκεκριμένα, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει από την 6η κιόλας εβδομάδα της ζωής τους, μιας και νωρίτερα μπορεί να μην «πιάσει» εάν γεννήθηκαν από εμβολιασμένη μαμά σκυλίτσα, διότι θα έχουν αντισώματα από αυτήν για λίγες εβδομάδες. Το εμβόλιο δίνεται σε δόσεις, και αποτελεί μέρος ενός κοκτέηλ εμβολίων που πραγματοποιούνται περίπου κάθε μήνα, από την 6η μέχρι και την 20η περίπου εβδομάδα ηλικίας του κουταβιού. Από κει και πέρα, ο σκύλος θα πρέπει να πάρει μια ενισχυτική δόση μόλις κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του, και μετά, να γίνονται επαναληπτικές δόσεις ανά 1-3 χρόνια εφ’ όρου ζωής.

Μετά τον παρβοϊό

Ο σκύλος μετά τον τύφο θα έχει αντισώματα για μερικά χρόνια, όμως συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για το πότε θα πρέπει να επανέλθει στην εμβολιαστική ρουτίνα κατά του ιού. Η αποθεραπεία του μπορεί απαιτήσει κάποιο χρονικό διάστημα, και είναι σημαντικό να τρέφεται σωστά κατά την περίοδο αυτή, καθώς το πεπτικό σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο. Με οδηγίες γιατρού, θα μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τις ανάγκες του κουταβιού σε υγρά, τυχόν αντιεμετικά ή κάποιο άλλο φάρμακο σχετικά με εντερικές δυσλειτουργίες.

Παρβοϊός και άνθρωπος

Υπάρχει παρβοϊός που προσβάλλει ανθρώπους, υπάρχει και παρβοϊός που προσβάλλει σκύλους. Αυτοί οι δύο ιοί είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, και έτσι ο ένας δεν μπορεί να προσβάλλει άλλη ομάδα εκτός από αυτήν για την οποία έχει… εξειδικευτεί. Έτσι, αν το σκυλάκι σας αρρωστήσει από τον τύφο των σκύλων, δεν μπορεί να σας κολλήσει. Παρόλα αυτά προσοχή. Μπορείτε να μεταφέρετε τον ιό στα χέρια και τα ρούχα σας, και να κολλήσετε εσείς άλλα σκυλάκια στο σπίτι ή τη γειτονιά σας. Προκειμένου να το αποφύγετε αυτό, να πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας, και στην περίπτωση μολυσμένου ζώου να πλένετε και τα ρούχα καθώς και τις επιφάνειες του σπιτιού. Κίνδυνος ασθένειας δεν υπάρχει, όπως επίσης, δεν μπορείτε να μεταδώσετε στον σκύλο σας τον ανθρώπινο παρβοϊό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *