Γιατί οι γάτες βουτούν την πατούσα τους στο νερο πριν πιουν;

Δεν μπορεί, θα έχετε δει μια γάτα στη ζωή σας να βουτάει το πόδι της μέσα στο νερό πριν αρχίσει να πίνει! Πολλές μάλιστα σχεδόν πινουν νερό από το χέρι τους. Πρόκειται για μια από τις πιο χαριτωμένες συμπεριφορές των γατών και σε ετούτο το ποστ θα δούμε κάποιες πιθανές εξηγήσεις!

Οι γάτες της αυλής και το βούτηγμα της πατούσας στο νερό

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση γάτας της αυλής σε σχέση με αυτή την κάπως αλλόκοτη (στα μάτια σας) συμπεριοράς είναι το δίχως άλλο η Ταζ. Η οποία για να πιει λιγο νεράκι θα χρειαστεί περίπου ένα τρίωρο αν αναλογιστούμε ότι πίνει νερό.. από την χούφτα της.. βουτάει την χούφτα μέσα στο μπολ, και αμέσως την πηγαίνει στο στόμα και την γλείφει! Μα έτσι δεν γίνεται δουλειά βρε Ταζ μου, έχουμε και άλλες υποχρεώσεις που να πάρει το καλό. 

Από τις άλλες γάτες της αυλής η Ραία συνήθιζε να βουτάει το χέρι στο νερό και να πίνει από την πατούσα, ενώ πολλές γάτες απλώς βουτούσαν την πατούσα στο νερό και μετά έπιναν κανονικά νερό από το μπολ!

Για να δούμε που μπορεί να οφείλεται αυτή η συμπεριφορά!

1. Παίζουν με το νερό

Είναι πολλές – ή ίσως όχι και τόσο πολλές – γάτες που απλώς τους αρέσει να παίζουν με το νερό. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη ιδίως αν πρόκειται για μικρές σε ηλικία γάτες οπότε και παίζουν με οτιδήποτε είναι δυνατό να παιχτεί (ένα σχοινάκι, μια κροκέτα ή οτιδήποτε άλλο). Στα πλαισία αυτά, γιατί να μην παίξουν και με το νερό στο μπολάκι τους; 

Μπορει να αποδειχθεί άκρως διασκεδαστικό! Αυτή η εξήγηση μπορεί να αξιοποιηθεί και περεταίρω με τα συντριβανάκια νερού που προκαλούν τη γάτα να παίξει με το νερό περισσότερο και ενώ παίζει είναι αρκετά πιθανό να πιεί και λίγο παραπάνω – κάτι που όπως όλοι (ελπίζω) γνωρίζουμε είναι πολύ σημαντικό (η σωστή ενυδάτωση μιας γάτας είναι το Α και το Ω για την υγεία της). 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση και να σας προτείνω και άλλους τρόπους να βελτίωσετε την πρόσληψη νερού της γάτας σας! Βρείτε τους στον παρακάτω σύνδεσμο:

η γάτα μου δεν πίνει νερό

2. Ελέγχουν τη φρεσκάδα του νερού

Βάζοντας την πατούσα τους μέσα στο νερό οι γάτες μπορούν να αντλήσουν στοιχεία για την ποιότητα του νερού στο μπολ, αν είναι αρκετά καθαρό, αν είναι σε σωστή θερμοκρασία και αν έχει τη γνώριμη και ασφαλή υφή/αίσθηση που έχει ένα φρέσκο νερό που σέβεται τον εαυτό του. 

Βλέπετε οι γάτες είναι πολύυυυυ εκλεκτικές με το μενού τους και το φρέσκο νερό είναι όπωσδήποτε ένα αδιαπραγμάτευτο στοιχείο στη δίαιτά τους. Αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπ’όψιν για τη σωστή ενυδάτωση της γάτας σας. Φροντίστε να έχετε πάντα φρέσκο νερό στο μπολ της (και το μπολ να είναι καθαρό) ώστε να την ενθαρρύνετε να πίνει περισσότερο.

3. Πείθουν τον εαυτό τους ότι το νερό είναι κατάλληλο για πόση

Οι γάτες, με την δική τους (ακατανόητη για εσάς) λογική (παρεπιμπτόντως αν θέλετε να κάνετε μια βουτιά στα μύχια της γατο-λογικής διαβάστε ΑΥΤΟ) θεωρούν ότι το νερό είναι εντάξει για πόση αν το βλέπουν να κινείται – προφανώς τους δίνει την εντύπωση του φρέσκου! Γι’ αυτό άλλωστε λατρεύουν το νερό από τη βρυση που τρέχει καθώς και το νερό στο καζανάκι του μπάνιου! 

Επειδή λοιπόν βλέπουν το νερό στο μπολ ακινητοποιημένο για να το φέρουν στην μορφή εκείνη που πληροί τις προϋποθέσεις τους για “πόσιμο νερό” το βάζουν εκείνες σε κίνηση με την πατούσα τους! Απλά τα πράγματα ρε παιδιά, πως το κάνετε θέμα! 

4. Αναδεύουν το νερό.. για να το δουν

Η όραση της γάτας είναι αισθητά διαφορετική από του ανθρώπου. Η γάτα τα καταφέρνει πολύ καλύτερα να βλέπει σε χαμηλό φωτισμό και να διακρίνει κινήσεις αλλά η εικόνα που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος έχει πολύυυυ πιο μεγάλη λεπτομέρεια, με πολύ καλύτερη αντίληψη των χρωμάτων.

Στα πλαίσια αυτής της (κάπως αβέβαιης) θεωρίας η γάτα συχνά αδυνατεί να διακρίνει το (διαφανές) νερό μέσα στο μπολ και κάνει ένα τσεκάρισμα βάζοντας την πατούσα μέσα στο μπολ με το νερό, για να τσεκάρει μέσω της αφής και της όρασης (μια και το κινούμενο νερό είναι πιο εύκολα ορατό στη γάτα) ότι όντως υπάρχει νερό στο μπολ. 

πως πίνει νερό η γάτα

5. Πίνουν νερό από την πατούσα

Υπάρχουν και οι γάτες που απλώς αρέσκονται να πίνουν νερό από.. την πατούσα τους. Μοιάζει αρκετά με τελετουργικό που διασκεδάζουν και απολαμβάνουν και λιγότερο με μια κίνηση που έχει πρακτική χρησιμότητα! 

Ωστόσο κάποιοι διαφωνούν και αποδιδουν αυτήν την χαρακτηριστική της κίνηση σε κατάλοιπο των ενστίκτων της γάτας. Η γάτα στη φύση είναι εν δυνάμει θήραμα και σκύβοντας το κεφάλι της στο μπολ με το νερό χάνει τη δυνατότητα να ελέγχει τι συμβαίνει γύρω της. Βουτώντας την πατούσα της μέσα στο νερό και όντας με το κεφάλι σε θέση που μπορεί να ελέγχει το γύρω περιβάλλον, η γάτα καταφέρνει (πίνοντας νερό από την πατούσα) να εποπτεύει την περιοχή. 

Χαρακτηριστική περιπτωση της γάτας που πίνει νερό από την πατούσα της όπως προανέφερα αποτελεί η Ταζ.

Και κάπως έτσι λύσαμε και ετούτο το μυστήριο της γάτας. Κλείνοντας όμως θα ήθελα να επαναλάβω μια ακόμη φορά πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση της γάτας και επειδή πολλοί αναρωτιέστε “μα τελικά πόσο νερό πρέπει να πίνει η γάτα” θα σας πρότεινα με ενθουσιασμό να διαβάσετε το άρθρο που βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *