Διροφιλαρίωση σκύλου

Τα πάντα για την διροφιλαρίωση, ή αλλιώς το σκουλήκι της καρδιάς του σκύλου (συμπτώματα, θεραπεία)

Η προετοιμασία και η ενημέρωση σώζουν ζωές! Ουχί μόνον ανθρώπινες, αλλά και των τετράποδων φίλων μας. Έλα να μιλήσουμε για το σκουλήκι της καρδιάς σκύλου (δηλαδή που μπορεί να προσβάλλει τους σκύλους), ή αλλιώς Διροφιλαρίωση. Τί είναι αυτό το σκουλήκι, σε ακούω να ρωτάς. Πρόκειται για έναν οργανισμό με το επιστημονικό όνομα Dirofilaria immitis, που μπορεί να προσβάλει διάφορα θηλαστικά μεταξύ των οποίων τα σκυλιά και τις γάτες. 

Είναι ένα μεγάλο σκουλήκι που μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά, και μπορεί να ζήσει μέσα στην καρδιά και τα αγγεία των πνευμόνων για πολλά χρόνια. Το πρόβλημα λοιπόν ξεκινάει όταν το ανατριχιαστικό αυτό ον, καταλάβει αρκετό χώρο μέσα στην καρδιά, οπότε δεν την αφήνει να αντλήσει κανονικές ποσότητες αίματος που χρειάζεται το ζώο, και έτσι επιφέρει καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα αίτια της μόλυνσης από το σκουλήκι της καρδιάς σκύλου

Για μία ακόμη φορά, τα κουνούπια είναι οι συνήθεις ύποπτοι. Το κουνούπι που θα τσιμπήσει ένα μολυσμένο ζώο, θα παραλάβει και το σκουλήκι που θα είναι προνύμφη και θα το μεταφέρει στο επόμενο με το νέο τσίμπημά του. Σιγά σιγά και καθώς θα αναπτύσσεται, το σκουλήκι της καρδιάς θα μεταφερθεί μέσω του κυκλοφορικού συστήματος στην καρδιά του σκύλου, όπου και θα εγκατασταθεί. 

Μετά από διάστημα περίπου 7 μηνών, τα σκουλήκια θα είναι ικανά για αναπαραγωγή. Τότε είναι που τα θηλυκά σκουλήκια αρχίζουν να παράγουν αντιγόνα, και είναι έτσι πλέον ανιχνεύσιμα από ειδικά τεστς, και μπορεί να διαγνωστεί ο σκυλάκος με την ασθένεια. Η Διροφιλαρίωση δεν μεταφέρεται από την επαφή μολυσμένων ζώων, παρά μόνο με το τσίμπημα του κουνουπιού.

διροφιλαρίωση μετάδοση στον άνθρωπο

Διάγνωση μόλυνσης από Διροφιλαρίωση

Ακριβώς λόγω του κύκλου ζωής του σκουληκιού της καρδιάς, καλό είναι το πρώτο προληπτικό τεστ να γίνει στον σκύλο σας στην ηλικία των 7 μηνών, και μετά να επαναλαμβάνεται μία φορά τον χρόνο από τον κτηνίατρο. Με την λήψη μικρής ποσότητας αίματος, το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει το αντιγόνο, και να βγάλει θετικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια ο κτηνίατρος μπορεί να προχωρήσει σε άλλες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστώσει πόσο προχωρημένη είναι η μόλυνση από το σκουλήκι, και να ξέρει έτσι πως θα προχωρήσει με τη θεραπεία. Μπορεί να χρειαστεί να κάνει καρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων, υπέρηχο καρδιάς, και εξέταση ενζύμων καρδιάς.

Διροφιλαρίωση - Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ασθένειας στον σκύλο σχετίζονται άμεσα με τα όργανα που βλάπτει το σκουλήκι της καρδιάς, δηλαδή την καρδιά και τα πνευμόνια. Έτσι, σημάδια κόπωσης, βήχας, μείωση αντοχής, έντονο λαχάνιασμα, δυσκολίες στην αναπνοή, απώλεια βάρους, μπορεί να σημαίνουν οτι ο σκύλος έχει προσβληθεί. Επιπλέον, σε επόμενα στάδια, το ζώο μπορεί να υποστεί καρδιακή ανεπάρκεια, να μαζέψει υγρό στην κοιλιά του, να εμφανίσει κάποια πνευμονοπάθεια, ή ακόμα και να πεθάνει.

διροφιλαρίωση συμπτώματα

Σκουλήκι καρδιάς σκύλου - Θεραπεία

Από τις εξετάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο κτηνίατρος θα εκτιμήσει τη σοβαρότητα και την έκταση της μόλυνσης του σκύλου από Διροφιλαρίωση, και θα αποδώσει την κατάλληλη αγωγή. Αρχικά θα ζητήσει να περιοριστεί στο ελάχιστο η δραστηριότητα του σκύλου προκειμένου να αποφευχθούν δημιουργίες θρόμβων, αλλά και να περιοριστεί η επαφή με άλλα θηλαστικά ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να μεταφέρει κάποιο κουνούπι την ασθένεια αλλού.

Ειδικά φάρμακα που σκοτώνουν τα σκουλήκια της καρδιάς θα χορηγηθούν στον σκύλο, και σπανιότερα αντιβιοτικά και στεροειδή. Σε 60 ημέρες μετά τη διάγνωση, θα γίνει μια ενδομυική ένεση στην πλάτη του σκύλου, με μια ουσία που σκοτώνει τα ενήλικα σκουλήκια, και μετά αυτό θα επαναληφθεί την 90η και την 91η ημέρα. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί εγχείριση.

Η θεραπεία μπορεί να εμπεριέχει ρίσκο για τον σκύλο, όπως αναφυλαξία στην ουσία, δημιουργία κυστών στο σημείο χορήγησης της ένεσης, στρες, κάποια θρόμβωση, και σε σπάνιες περιπτώσεις τον θάνατο. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας τον καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσετε την αρρώστια.

Τέλος, θα πρέπει να προσέξετε μήπως υπάρξουν κάποιες μόνιμες αλλοιώσεις στην καρδιά ή στους πνεύμονες, όπως ουλές ή φλεγμονές, που μπορεί να δυσχεραίνουν το κυκλοφορικό.

Πρόληψη για Διροφιλαρίωση σκύλου

Από την ηλικία των 7 μηνών και μετά, ο σκύλος θα πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ για το σκουλήκι της καρδιάς σε ετήσια βάση. Παρόλα αυτά, επειδή δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε να δούμε αν μολύνθηκε ή όχι, πλέον υπάρχουν τρόποι για την πρόληψη. Στο εμπόριο κυκλοφορουν για τη διροφιλαρίωση χάπια αλλα και ενέσιμες ουσίες οι οποιες μπορούν να προστατέψουν τους μπούμπηδες από έναν έως και δώδεκα μήνες. 

Επιπλέον υπάρχουν προϊόντα που συνδυάζουν την προστασία από ψύλλους και τσιμπούρια, ενώ η προστασία από τα κουνούπια που μεταφέρουν τις προνύμφες, δεν είναι άνευ σημασίας. Τέλος, πρέπει να τονίσουμε πως σε περίπτωση ασθένειας, ο σκύλος δεν αποκτά ανοσία, οπότε μετά το πέρας της θεραπείας και κατόπιν συνεννόησης με τον κτηνίατρο, θα πρέπει πάλι να υποβάλλεται σε τεστ και να παίρνει προληπτική θεραπεία.

σκουλήκι της καρδιάς σκύλος

Διροφιλαρίωση - μετάδοση στον άνθρωπο

Ο άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από το σκουλήκι της καρδιάς, όπως και οι γάτες και οι νυφίτσες. Παρόλα αυτά, η διροφιλαρίωση στον άνθρωπο, εκτός του οτι δεν μπορεί να κολλήσει από την επαφή με το ζώο, παρά μόνο με τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού, οι προνύμφες δεν μπορούν να καταλήξουν στα ζωτικά γι αυτές όργανα και έτσι η νόσος δεν εξελίσσεται όπως αναφέραμε παραπάνω. Στις σπάνιες περιπτώσεις μόλυνσης, μπορεί να παρατηρηθούν ενοχλήσεις στο δέρμα και στα μάτια, ενώ ακόμα πιο σπάνια ενδέχεται να δημιουργηθούν κύστες στον πνεύμονα.

Σκουλήκι της καρδιάς και σκόρδο

Σύμφωνα με κάποιους, το σκόρδο μπορεί να αποτρέψει ή ακόμα και να θεραπεύσει τη Διροφιλαρίωση. Όμως η παραπάνω δήλωση ειναι πολύ επισφαλής και επ’ουδενί μη δώσετε στον σκύλο (ούτε στη γάτα) σκόρδα, καθώς περιέχουν ενώσεις που είναι τοξικές για αυτά, και μπορεί να προκαλέσουν διάφορες βλάβες στα ερυθρά αιμοσφαίρια, όπως αιμολυτική αναιμία, αναιμία του σώματος Heinz και μεθεμοσφαιριναιμία.

Κλείνοντας να πουμε ότι η διροφιλαρίωση ειναι μια απο τις πολυ σοβαρές ασθένειες των σκύλων όμως όχι η μοναδική φυσικά – βρείτε περισσότερες και ενημερωθείτε γι’ αυτές στο αναλυτικό μου άρθρο, ακριβώς εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *