Βρετανικές γάτες στην υπηρεσία του Έθνους

Η γάτα να ψάχνει για δουλειά;! Μάλλον δεν γνωρίζετε για τι είναι ικανή μια γάτα! Στην δικιά μας αντίληψη, η ζωή μιας γάτας είναι ύπνος με διαλείμματα για γεύματα και απεριόριστο παιχνίδι, τα οποία ακολουθούνται πάντα από μια άλλη “ατελείωτη σιέστα”. Αλλά μερικές γάτες αγρυπνούν, και δουλεύουν για ένα κομμάτι …σαρδέλας. Συχνά κατέχουν αρκετά αξιοσέβαστες θέσεις – σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ακόμη και ειδικές στολές. 

Εδώ οι ιστορίες αρκετών βρετανικών γατιών που αντικρούουν τον μύθο ότι οι γάτες μόνο τρώνε και κοιμούνται με τις … μέρες και χαϊδεύονται πλευρικά στα πόδια των ιδιοκτητών τους, κοιτάζοντάς τους με λατρεία!

Γάτες των Ταχυδρομίων

Το 1868, τρεις γάτες στρατολογήθηκαν επίσημα από την Υπηρεσία Μεταφοράς Χρημάτων του Λονδίνου ως κυνηγοί ποντικιών. Έλαβαν μισθό 1 σελίνι την εβδομάδα, το οποίο συνήθως δαπανούσαν για τη συντήρησή τους. Σε κάθε γάτα που εισήλθε στην υπηρεσία δόθηκε δοκιμαστική περίοδος έξι μηνών. Προφανώς, έκαναν τη δουλειά τους πολύ καλά, και το 1873 πήραν μισό σελίνι (50%) αύξηση μισθών για μια εβδομάδα εργασίας 6 ημερών. Σύντομα η πρακτική της πρόσληψης γατών ως ποντικοεξολοθρευτές εξαπλώθηκε σε άλλα ταχυδρομεία στη Βρετανία. 

Σύμφωνα με το Ταχυδρομικό Μουσείο, η πιο διάσημη ταχυδρομική γάτα ήταν η Τιμπς, που ζύγιζε περίπου 10,4 κιλά. Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1950 και ζούσε σε μια λέσχη όπου συγκεντρωνόταν υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ταχυδρομείων. Ο σύλλογος βρισκόταν σε υπόγειο στο κεντρικό Λονδίνο. Κατάφερε να κρατήσει τους αρουραίους και τα ποντίκια έξω από το κτίριο καθ ‘όλη τη διάρκεια των 14 ετών υπηρεσίας του. Ο πιο πρόσφατος ποντικοκυνηγός στη Γενική Διεύθυνση της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας ήταν ο Blackie the Cat, ο οποίος πέθανε το 1984. Μετά το θάνατό του, η British Post κατάργησε τη θέση αυτή.

Αξίζει να αναφερθεί η πρωτοβουλία των βελγικών αρχών, οι οποίες στρατολόγησαν 37 γάτες τη δεκαετία του 1870, οι οποίες έπρεπε να παραδώσουν ταχυδρομικά αντικείμενα σε συγκεκριμένες διευθύνσεις. Τα δέματα σφραγισμένα σε αδιάβροχη συσκευασία και προσαρμοσμένα στα κολάρα των γατιών-ταχυδρόμων. Η ιδέα προήλθε από τη Βελγική Εταιρεία για Προώθηση Οικόσιτων Γατιών, της οποίας τα μέλη υποστήριζαν την ικανότητα αυτών να πλοηγούνται εξαιρετικά και να εφευρίσκουν διαφορετικές διαδρομές, μια ικανότητα υποτιμημένη και ελάχιστα κατανοητή. Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής της νέας ταχυδρομικής υπηρεσίας, οι γάτες έπρεπε να παραδώσουν αλληλογραφία από τη Λιέγη στα χωριά του Βελγίου. Ενώ όλες οι γάτες – με τα μηνύματα που επισυνάπτονται στα κολάρα τους – κατέληγαν στις σωστές διευθύνσεις, η ταχυδρομική υπηρεσία έκρινε ότι δεν ήταν πολύ αξιόπιστη αυτή η μέθοδο.

Γάτες Αστυνομίας

Τα σκυλιά, όπως γνωρίζετε, παραδοσιακά προσλαμβάνονται από την αστυνομία, αλλά ουδείς γνωρίζει για την υπηρεσία των γατών στην αστυνομία. Συνήθως οι γάτες γίνονται ήρωες των δημοσιεύσεων εάν συλλαμβάνονται για κλοπή κάποιων αλλαντικών. 

Το καλοκαίρι του 2016, το αστυνομικό τμήμα του Ντάρχαμ στρατολόγησε μια γάτα την Μίτενς. Η πρόσληψη ήταν αποτέλεσμα μιας επιστολής από την 5χρονη Eliza Adamson-Hopper, η οποία θεώρησε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να πάρει και γάτα στις τάξεις της. “Η γάτα της αστυνομίας θα κάνει καλή δουλειά, καθώς έχει καλή ακοή, αισθάνεται τον κίνδυνο. Οι γάτες γνωρίζουν πολύ καλά να προσανατολίζονται και επομένως μπορούν να οδηγήσουν την αστυνομία εκ του ασφαλούς σε τοποθεσίες”, έγραψε η Έλίζα.

Ο Όσκαρ η γάτα, που εργάζεται στο αστυνομικό τμήμα Holmfirth στο Huddersfield , είναι επιφορτισμένη με την «παροχή ψυχοθεραπευτικής υποστήριξης σε αστυνομικούς». Μια παρόμοια δουλειά γίνεται από τον Smokey, έναν εθελοντή στο αστυνομικό τμήμα Skegness. Οι ευθύνες του περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας υποστηρικτικής ατμόσφαιρας στο αστυνομικό τμήμα.

Εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος Skegness λέει ότι η αστυνομική εργασία είναι αγχωτική, οπότε είναι σημαντικό οι αστυνομικοί να ξεκουραστούν και να παίξουν με τον Smokey κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Γάτες-αστέρια της Σόου Μπιζ

Υπήρχε πάντα χώρος για γάτες μπροστά από την κάμερα σε ταινίες. Δύο κόκκινες περσικές γάτες έπαιξαν το ρόλο των Crookshanks στις ταινίες Χάρι Πότερ, και ο ρόλος της κυρίας Νόρις ενσαρκώθηκε από τρεις γάτες Maine Coon.

Στα σχόλιά σας περιμένω ποιες γάτες θυμάστε εσείς από την μεγάλη οθόνη;

Γάτες των Μουσείων

Μέχρι το 1960, μια ολόκληρη αποικία γατιών ζούσε στο Βρετανικό Μουσείο. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου εκατό αδέσποτες γάτες έβρισκαν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του Βρετανικού Μουσείου. Στα αρχεία του μουσείου, υπάρχουν σημειώσεις, οι οποίες έλεγαν ότι μια γάτα γέννησε κάπου σε ένα ράφι με βιβλία. Ως αποτέλεσμα, η διεύθυνση του μουσείου αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να το τερματίσει. Υποτίθεται ότι οι γάτες που ζουν στο έδαφος του μουσείου θα εξοντωνόταν.

Ωστόσο, τα ζώα σώθηκαν από τον καθαριστή του μουσείου Rex Shepherd, ο οποίος ίδρυσε την Εταιρεία για την Προστασία των Γάτων. Όλες οι γάτες που ζούσαν στο έδαφος του μουσείου στειρώθηκαν και σταδιακά ο αριθμός τους μειώθηκε σε έξι. Οι υπόλοιπες γάτες για κάποιο διάστημα προστάτευαν το μουσείο από την εξάπλωση τρωκτικών και συχνά γινόταν ήρωες στα ταμπλόιντ. 

Η Susie έγινε διάσημη για την ικανότητά της να πιάνει περιστέρια στον αέρα, η Pippin και η Poppet κατάφερναν να κουτρουβαλιάζονται ομαδικός . Τώρα δεν υπάρχει ούτε μία γάτα στην υπηρεσία στο Βρετανικό Μουσείο. Μόνο στις αίθουσες μπορείτε να βρείτε πολλές μουμιοποιημένες γάτες.

Γάτες στο Στρατό

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, κάθε βρετανικό πλοίο είχε τουλάχιστον μία γάτα. Αλλά μόνο ο Simon έλαβε το μετάλλιο Mary Deakin – το υψηλότερο στρατιωτικό βραβείο της Βρετανίας για τα ζώα – για τη βοήθεια διάσωσης ναυτικών κατά τη διάρκεια του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949-1950. Αυτό το μετάλλιο είναι ισάξιο του “Victoria Cross” επί των τιμών του βασιλικού στρατού.

Το πλοίο στο οποίο υπηρετούσε ο Simon αποκόπηκε από τις κύριες δυνάμεις του στόλου για 101 ημέρες και όλο αυτό το διάστημα, η γάτα προστάτευε τις προμήθειες τροφίμων από την εισβολή τρωκτικών. Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του πλοίου, ο Simon τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσματα. Όταν η γάτα επέστρεψε στην πατρίδα του στο Πλύμουθ, τον υποδέχτηκαν ως ήρωα. Αλλά τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή του στην Αγγλία, πέθανε και θάφτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Ilford (Essex).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γάτες Ήρωες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *