Προφανώς η τουαλέτα είναι βιολογική ανάγκη και απολύτως απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία ενός έμβιου όντος και άρα και για τη γάτα – που βέβαια δεν είναι ένα απλό καθημερινό έμβιο ον αλλά ένας μικρός θεός – αλλά όπως φαίνεται και οι μικροί θεοί χρειάζονται να πηγαίνουν τουαλέτα! Όμως τι συμβαινει όταν “η γάτα μου δεν πάει τουαλέτα”;
Όπως και στον άνθρωπο, έτσι και στη γάτα, μπορεί να είναι πολλοί οι παράγοντες και οι ψυχολογικης διάστασης αιτίες που οδηγούν σε αυτή τη δυσλειτουργία! Τι κάνουμε πάντα; Τα έχουμε πει και ξαναπεί! Πρώτα βεβαιώνεστε, με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας που εμπιστεύεστε και με τον οποίον έχετε μια εξαιρετική, αμφίδρομη σχέσης κατανόησης, ότι δεν είναι αιτία αυτού του γεγονότος κάποιες ιατρικές παθήσεις! Ποιος είναι ο επόμενος πιθανός “ένοχος”; Μα πιθανώς η ίδια η αμμοδόχος!
Γιατί η γάτα μου δεν πάει τουαλέτα;
Ακολουθούν 5 βασικοί λόγοι που έχουν να κάνουν με την ίδια την αμμοδόχο και οδηγούν στο φαινόμενο “Η γάτα μου δεν πάει τουαλέτα” !
- Δεν υπάρχουν αρκετοί αμμοδόχοι
- Δεν της αρέσει η άμμος που έχετε επιλέξει για την αμμοδόχο της
- Δεν της αρέσει (της θεάς) η αμμοδόχος που έχετε επιλέξεις γι’ αυτην
- Δεν της αρέσει το σημείο που βρίσκεται η αμμοδόχος
- Η αμμοδόχος δεν είναι καθαρή
1. Δεν υπάρχουν αρκετοί αμμοδόχοι
Οι άγραφοι κανόνες της γάτας αναφέρουν ρητά: θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μια αμμοδόχος για κάθε γάτα στο σπίτι, συν μια ακόμη! Δηλαδή αν έχετε 3 γάτες θα πρέπει να έχετε.. 4 αμμοδόχους κοκ. Μερικές γάτες προτιμούν να ουρούν σε μια αμμοδόχο και να αφοδεύουνσ ε μια άλλη, επομένως μερικές φορές η προσθήκη περισσότερων από μια αμμοδόχο ανά γάτα βοηθά. Επίσης, όταν έχετε περισσότερες από μια αμμοδόχους, δεν πρέπει να βρίσκονται η μια δίπλα στην άλλη. Σε πολυώροφα σπίτια, σκεφτείτε να τοποθετήσετε μια αμμοδόχο σε κάθε όροφο. Ανακαλύψαμε λοιπόν έναν λόγο για το φαινόμενο “η γάτα μου δεν πάει στην αμμοδόχο”
2. Δεν μας αρέσει η .. άμμος
Εάν έχετε αλλάξει μάρκες ή τύπους άμμου πρόσφατα, αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα που η γάτα δεν πάει στην τουαλέτα. Πολλές γάτες έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις. Έχουν ευαίσθητη μύτη και δεν αγαπούν τα χημικά ή τα αρώματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι πιο ελκυστική για τις περισσότερες γάτες είναι η άοσμη λεπτή άμμος – εγώ σας τα λέω αλλά εσείς ΜΕ ΓΡΑΦΕΤΕ! Ωστόσο, είναι καλύτερο να αγοράσετε διαφορετικούς τύπους και να τους βάλτε δίπλα-δίπλα σε διάφορες.. λεκάνες (αν δεν έχετε αρκετές αμμοδόχους) για να αφήσετε τη γάτα σας να επιλέξει η ίδια. Μπορείτε να δοκιμάσετε άμμο μπετονίτη, τεμαχισμένο χαρτί, πριονίδι (πέλλετ), σιλικόνη καλαμπόκι, τόφου κλπ. Η προτεινόμενή μου άμμο μπετονίτη είναι ξεκάθαρα αυτή, η προτεινόμενή μου άμμος πέλλετ είναι εδώ, η προτεινόμενή μου άμμος σιλικόνη εκεί και η προτεινόμενή μου άμμος τόφου παραπέρα!
ΣΟΣ: Εάν πρέπει να αλλάξετε το είδος της άμμου στην αμμοδόχο, κάντε το σταδιακά, προσθέτοντας τόση ποσότητα από το νέο προϊόν, όση είναι η βρώμικη άμμος που αφαιρείται κάθε φορά που καθαρίζετε, μέχρι το γατάκι σας να συνηθίσει τη νέα άμμο.

3. Δεν μας αρέσει η αμμοδόχος
Οι περισσότερες τουαλέτες γάτες είναι πολύ μικρές για να φιλοξενήσουν άνετα ενήλικες γάτες, γι’ αυτό δοκιμάστε ένα μεγάλο πλαστικό κουτί αποθήκευσης (όπως αυτά που έχουν σχεδιαστεί για να χωράνε κάτω από ένα κρεβάτι) και δείτε αν ο λίγο περισσότερος χώρος μπορεί να κάνει τη διαφορά και αν η γάτα σας θα τιμήσει την αυτοσχέδια αμμοδόχο. H προτεινόμενή μου μεγάλη τουαλέτα γάτας είναι τούτη. Επιπλέον, ορισμένες γάτες, ειδικά οι ηλικιωμένες ή οι υπέρβαρες, δυσκολεύονται να μπουν σε αμμοδόχους με ψηλά τοιχώματα.
Επίσης, οι πλαστικές επενδύσεις είναι βολικές για εσάς τους χούμανς, αλλά μερικές γάτες δεν τις προτιμούν. Σχεδόν πάντα οι γάτες προτιμούν έναν ανοιχτό κάδο χωρίς καπάκι, οπότε δοκιμάστε να τον αφαιρέσετε αν έχει. Οι κλειστές τουαλέτες γάτας παγιδεύουν τις μυρωδιές που αντιπαθούν οι γάτες! Αν τώρα θέλετε να βρείτε την προτεινόμενη μου ανοιχτή τουαλέτα γάτας κάντε κλικ εδώ.
Και βρείτε 7 τιπς για να μη μυρίζει η αμμοδόχος της γάτας σας εδώ!
SUPER ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τι να διαλέξω για τη γάτα μου - κλειστή ή ανοικτή τουαλέτα;
4. Δεν μας αρέσει η θέση της αμμοδόχου
Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας, επομένως μην μετακινείτε ξαφνικά την αμμοδόχο τους. Να ξέρετε ότι αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ πιθανός λόγος που “η γάτα μου δεν πάει τουαλέτα”! Εάν πρέπει υποχρεωτικά να τον μετακινήσετε από την καθορισμένη τοποθεσία του, κάντε το σταδιακά, σε ακραίες περιπτώσεις, μόλις μερικά μέτρα την ημέρα, για να δώσετε στη γατούλα σας χρόνο να προσαρμοστεί. Τοποθετήστε τις αμμοδόχους σε ήσυχα μέρη που προσφέρουν λίγη ιδιωτικότητα, μακριά από το φαγητό και το νερό τους. Αποφύγετε την τοποθέτησή τους σε δωμάτια με πολλή ΄΄κίνηση΄΄ ή θορυβώδη σημεία, όπως τα πλυντήρια.
SUPER ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Που να τοποθετήσω την τουαλέτα της γάτας μου
5. Έλεος! Πλημμελής καθαριότητα!
Επειδή οι γατούλες είναι πολύ επιμελείς, επιθυμία τους θα ήταν να διατηρήσετε την αμμοδόχος τους όσο το δυνατόν πιο καθαρη, ώστε να ενθαρρύνετε τη χρήση της. Ορισμένες θα χρησιμοποιήσουν τον κάδο μόνο μία φορά πριν χρειαστεί να καθαριστεί, επομένως είναι σημαντικό να τον καθαρίζετε τακτικά, ιδιαίτερα σε ένα σπίτι με πολλές γάτες. Τρίψτε την τουαλέτα με σαπούνι με όχι έντονο άρωμα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή προϊόντα με βάση την αμμωνία. Αντίθετα, μουλιάστε τους κάδους σας σε αραιωμένο ξύδι και νερό, όταν χρειαστεί για να αφαιρέσετε τη μυρωδιά. Επίσης, οι παλιοί κάδοι γρατζουνίζονται και η δυσάρεστη μυρωδιά “φωλιάζει” στις γρατζουνιες, επομένως ίσως να πρέπει να επενδύσετε σε μια καινούρια τουαλέτα!
Παιδιά αυτός είναι ένας ακόμη βασικός λόγος που “η γάτα μου δεν πάει τουαλέτα”!

ΟΧΙ! Δεν είμαστε εμείς περίεργες, απλώς διαφορετικές από εσάς, με διαφορετικές αισθήσεις και διαφορετικές ανάγκες από εσάς. Γι’ αυτό φροντίστε, ανόητα δουλικά, χουμανίσκοι, οι τουαλέτες μας να πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέραμε! Για το τέλος θα ήθελα να σας αποκαλύψω ακόμη 7+1 τιπς που θα κάνουν την εμπειρία της τουαλέτας πολύ πιο ευχάριστη για τη γάτα σας. Διαβάστε το σχετικό μου άρθρο εδώ!
Στο φωτο-φίνις θα ήθελα να πω ότι αιτίες που έχουν να κάνουν με την αμμοδόχο και την άμμο είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για το φαινόμενο “η γάτα μου δεν πάει τουαλέτα”! Υπάρχουν ακόμη πολλοί άλλοι λόγοι που αναλύονται απελπιστικά εξονυχιστικά σε δύο άρθρα, εδώ και εκεί.