Πρέπει να συνεχίσω τους εμβολιασμούς σε γάτες μεγάλης ηλικίας;

Λαμβάνω συνέχεια από εσάς την ερώτηση “πρέπει ή όχι να εμβολιαζω μια ηλικιωμένη γάτα μου, πχ μετά την ηλικία των 10 χρόνων;”. Αν και συχνά οι δημοφιλείς απαντήσεις σε αυτό το θέμα είναι απόλυτες προς τη μια ή προς την άλλη κατεύθυνση, εμένα η έρευνά μου δείχνει ότι πρέπει να εξετάζεται κάθε περίπτωση ειδικά. 

Όμως σε κάθε περίπτωση, όσα αναφέρονται παρακάτω είναι μόνο ενδεικτικά, για να πάρετε μια ιδέα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, ειδικά μάλιστα σε αυτό το θέμα, που υπάρχουν τόσο αντιφατικές απόψεις. Σίγουρα ο κτηνίατρός σας, τον οποίο εμπιστεύεστε θα μπορέσει να σας δώσει την πιο εμπεριστατωμένη καθοδήγηση για το τι να κάνετε

Στην έρευνά μου λοιπόν βρήκα ότι πολλοί κτηνίατροι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει μια απόλυτα σωστή απάντηση στο ερώτημα του άρθρου και ότι μόνο συστάσεις μπορούν να γίνουν γύρω από αυτό. Από τη μια υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ενισχύουν την άποψη ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται σε ηλικιωμένες γάτες, ενώ κάποιοι άλλοι μας απονθαρρύνουν για τη συνέχιση των εμβολιασμών. Και μια και μιλάμε για τους κτηνίατρους κάντε κλικ στο σύνδεσμο αμέσως παρακάτω διαβάστε τούτο το πολύ χρησιμο (κατά την ταπεινή μου άποψη) αρθρο για το πως να .. διαλέξετε τον καλύτερο κτηνίατρο για τη γάτα σας:

Γιατί πρέπει να συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε μεγάλες γάτες;

Ποια όμως είναι τα βασικά επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι οι εμβολιασμοί σε μεγάλης ηλικίας γάτες πρέπει να συνεχίζονται;

 • Το ανοσοποιητικό σύστημα των γατών όσο μεγαλώνουν παύει να λειτουργεί όσο αποτελεσματικά λειτουργούσε και η ανοσοποίηση μέσω εμβολίων μοιάζει μια καλή επιλογή για να μπορεί η γατούλα μας να ανταπεξέλθει σε σοβαρές ασθένειες. 
 • Οι ιοί μεταλάσσονται συνεχώς και νέα στελέχη επικρατούν, οπότε η συνέχιση των εμβολιασμών με τα τελευταία στελέχη (παραλλαγές) των ιών μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρησιμη.

Γιατί δεν πρέπει να συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε μεγάλες γάτες;

Και ποια είναι τα βασικά επιχειρήματα όσων απονθαρρύνουν τους εμβολιασμούς σε ηλικιωμένες γάτες;

 • Υπάρχει ένας βασικός φόβος σε σχέση με τους επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς και αυτό είναι ότι υπάρχει πιθανότητα 1 προς 1000 ως 1 προς 10000 για εμφάνιση σαρκώματος (καρκίνου) στο σημείο εμβολιασμού. Η εμφάνιση σαρκώματος συνδέεται κυρίως με τα εμβόλια για λύσσα και ιογενή λευχαιμία. Πάντως οι μαρτυρίες από φίλους στη σελίδα για την περιπτωση του σαρκώματος το κάνουν να φαίνεται πολύ πιο συχνό από τη συχνότητα που αναφέρεται στη βιβλιογραφία (1 προς 10000).
 • Έχει γίνει έρευνα που δείχνει ότι το τριπλό εμβόλιο σε κάποιες περιπτώσεις είχε προκαλέσει προβληματα στα νεφρά. Πιο συγκεκριμένα, εμβολια που φτιαχνονται σε κυτταρικες καλλιεργειες απο κύτταρα του νεφρου της γάτας (Crandell Rees feline kidney (CRFK) cell line) μετα τον εμβολιασμό προκαλουσαν τη δημιουργία στον οργανισμο αντισωμάτων απέναντι στα ίδια του τα νεφρά. Αυτα τα αντισώματα στη συνέχεια επιτίθενται στα νεφρά και προκαλούν προβλήματα (σαν ενα τεχνητο αυτοανοσο νοσημα)!
 • Αλλεργικές αντιδράσεις είναι πάντα πιθανές σε ένα εμβολιασμό.
 • Για πολλές ασθένειες η ανοσία που έχει αποκτηθεί από προηγούμενους εμβολιασμούς διατηρείται εφ όρου ζωής, οπότε δεν χρειάζεται να συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Συστασεις

Στο εναγώνιο ερώτημα πολλών χιουμανιστικών γονέων για το αν πρεπει να εμβολιάζουμε ηλικιωμένες γάτες θα αναφέρω μερικές δημοφιλείς συστάσεις (και όχι κανόνες) απο κτηνιάτρους ή οποίες και πάλι πρέπει να εξετάζονται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά – οι συστάσεις προφανώς δεν μπορούν να ειναι απολύτως σωστές και σίγουρα ο κτηνίατρος σας, που γνωρίζει το ιστορικό και όλες τις πληροφορίες για τη γάτα σας μπορεί να τις αξιολογήσει στην εκάστοτε περίπτωση και να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο τρόπο:

 • Εντοπίζουμε ποιες ασθένειες είναι επικίνδυνες για τη γάτα μας. Πχ αν μια ηλικιωμένη γάτα ζει μόνο μέσα στο σπίτι, εξετάζεται, πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας αν αξίζει τον κόπο να συνεχίσει να εμβολιάζεται πχ για τη χλαμύδια (η οποία είναι πολύ σπάνια σε ενήλικες γάτες)!
 • Με εξετάσεις εντοπίζουμε αν ο εμβολιασμός θα μπορέσει όντως να προσφέρει ανοσοποίηση στη γάτα. Για παράδειγμα στην περιπτωση της λοιμώδους περιτονίτιδας, αν η γάτα ζει έξω, οπότε και κινδυνεύει από τον κορωνοϊό που προκαλεί (έπειτα από μετάλλαξη) τη λοιμώδη περιτονίτιδα, κάνουμε εξετάσεις αίματος για να δουμε αν υπάρχει και σε τι συγκέντρωση ο ιός στο αίμα του ζώου. Αν η συγκέντρωση του είναι ήδη υψηλή τότε δεν έχει νόημα να γίνει εμβολιασμός, γιατί δεν θα επιφέρει ανοσοποίηση.
 • Συνεχίζουμε αναμνηστικούς ενισχυτικούς εμβολιασμούς για τη ρινοτραχειίτιδα (καλυκοϊός και ερπητοϊός) όχι πλέον κάθε χρόνο, αλλά κάθε μερικά χρόνια, για να ανανεώνουμε/ενισχύουμε την ανοσοποίηση – και αυτή η σύσταση είναι έγκυρη μονο αν εγκριθεί από τον κτηνίατρό σας! Υπάρχει περίπτωση ο κτηνίατρος μας να αποφανθεί ότι δεν χρειάζεται από ένα σημείο και μετά καν να γίνεται ο εμβολιασμός για τη ρινοτραχειίτιδα – να πούμε σε αυτό το σημείο ότι πλέον κυκλοφορούν εμβόλια που προσφέρουν ούτως ή άλλως ανοσοποίηση για 3 χρόνια (και όχι για ένα). 
 • Εμβολιασμός κάθε τρία χρόνια:  Ας προσθέσω και αυτό! Ο αμερικάνος οργανισμός AAFP (American Association of Feline Practitioneers) αναφέρει ότι για γάτες που διάγουν βίο χαμηλής επικινδυνότητας (θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως τέτοιες ας πουμε οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι και δεν έρχονται σε επαφη με πολλές άλλες γάτες) οι εμβολιασμοί κάθε τριετία είναι επαρκής! 

Όπως καταλαβαίνετε οι απαντήσεις δεν είναι ούτε τελείως ξεκάθαρες ούτε σαφείς, οπότε καλό θα είναι να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας για να καταλήξετε σε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών των ηλικιωμένων γατών σας, ή ακόμη και για να πάψετε οριστικά να τις εμβολιάζετε, αν ο κτηνίατρός σας δώσει τέτοια οδηγία! Από την άλλη, εσείς οφείλετε να κάνετε τις ερωτήσεις σας, να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε το σκεπτικό του και να είστε συνειδητοί στις επιλογές σας για τη γάτα σας!

Σημείωση - Διευκρίνηση:

Σύμφωνα με τα προηγούμενα λοιπόν γίνεται κατανοητό ότι ο εμβολιασμός ανά τριετία για το τριπλό εμβόλιο (για καλυκοϊό, ερπητοϊό και πανλευκοπενία) για τις ενήλικες γάτες μας που ζουν ασφαλείς μέσα στο σπίτι μοιάζει εύλογος (επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, την τελική εκτίμηση θα την κανει ο κτηνίατρός σας, που θα λάβει υπόψιν τις συγκεκριμένες συνθήκες ζωής της δικής σας γάτας)!

Τώρα για το τετραπλό, όπου υπάρχει και η προστασία για τη χλαμυδίωση, η προστασία για τους 3 ιους -καλυκοϊός, ερπητοϊός και πανλευκοπενία- ειναι ικανοποιητική για 3 χρόνια ενώ η προστασία από τη χλαμύδια είναι μόνο για ένα χρόνο – όμως η χλαμύδια κυρίως απειλεί μικρά σε ηλικία γατάκια, οπότε αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα! 

Παρόμοιες προσεγγίσεις έχω συναντήσει για τους εμβολιασμούς και από διάφορους Έλληνες κτηνιάτρους, ενώ το ίδιο feedback έχω πάρει και από αρκετά σχετικά άρθρα, ωστόσο φαίνεται σαν να υπάρχουν και πολλοί που είτε αγνοούν αυτή την πληροφορία είτε δεν την εμπιστεύονται. Γι’ αυτό συζητήστε με τον κτηνίατρό σας και γι’ αυτό το θέμα – τόσο για τις νεότερες όσο και για τις πιο ηλικιωμένες γάτες.  

Κλείνοντας να πούμε ότι ο παράγοντας του κόστους τους εμβολίου θα πρέπει να είναι μάλλον το τελευταίο που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν για το αν πρέπει να εμβολίασετε ή όχι την ηλικιωμένη γάτα σας – αν δυσκολεύεστε οικονομικά για τη φροντίδα της γάτας σας διαβάστε αυτό.

Αντί επιλόγου

Επειδή η πιθανότητα να σας μεταφέρω καμιά φορά και λάθος πληροφορίες είναι υπαρκτή (γάτες είμαστε, λάθη κάνουμε), παρακαλώ να διπλοδιασταυρώνετε κάτι που διαβάζετε εδώ με τον κτηνίατρό σας, πριν το εφαρμόζετε – ξέρω ξέρω, τα επαναλαμβάνω ξανά και ξανά, αλλά είναι πολύ σημαντικό. 

Και για μια ακομη φορα να επαναλαβω και ετουτο: μην εφησυχάζεστε σε μια κουβέντα του κτηνίατρου, αν δεν καταλάβετε ακριβώς τι εννοεί. Μην δέχεστε τυφλά ό,τι σας λέει, ζητήστε του να σας εξηγήσει για να καταλάβετε. Έτσι και εσείς θα έχετε καλύτερη κατανόηση και υπάρχει περίπτωση να βοηθήσετε τον κτηνίατρο σε μια πιο σωστή προσέγγιση.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ – ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗΣ ΓΑΤΑΣ: 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι πέρα από τους εμβολιασμούς που πρέπει να αποφασίσαετε αν θα κάνετε σε μια ηλικιωμένη γάτα είναι καλό να κάνετε τα παρακάτω:

 • Προσφέρετέ της εξαιρετικής ποιότητας διατροφή πλούσια σε υγρασία, ζωική πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας (για να φροντίσετε η ηλικιωμένη γάτα σας να μην πάθει.. σαρκοπενία – περισσότερα εδώ) και με μετρημένο φώσφορο! Εξαιρετική περίπτωση αποτελούν σίγουρα υγρές τροφές όπως οι καταπληκτικές GranataPet Symphonie 8, 9 και 10 (με μόλις 0.16% φώσφορο – βρείτε τις εδώ) και οι ποιοτικές Lucky Lou LifeStage (βρείτε τις εκεί)!
  Επειδή όμως πολλές γάτες αρνούνται πεισματικά την ξηρά τροφή, αν τρώνε υγρή, φροντίστε να τρώνε μια τέτοια με παρόμοια χαρακτηριστικά (μπόλικη ζωική πρωτεϊνη, μετρημένο φώσφορο) όπως η εξαιρετική ελληνική Ambrosia Turkey and Herring! Άλλες προτεινόμενες ξηρές τροφές θα βείτε εδώ
 • Προσφέρετέ τους συμπληρώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού όπως το εξαιρετικό vetomune – βρείτε το εδώ, συμπληρώματα πολύβιταμινών όπως το φοβερό Anima Strath, συμπληρώματα πλούσια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, βασισμένα σε λάδι σολωμού όπως αυτό
 • Φροντίστε και για την υγεία του γαστρεντερικού της γάτας σας προσφέροντάς της τροφές (όπως γιαουρτάκια σαν αυτό) ή συμπληρώματα πλούσια σε προβιοτικά (σαν εκείνο)! H υγεία του γαστρεντερικού σχετίζεται άμεσα με την ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος της γάτας.
 • Φροντίστε ώστε η γάτα σας να ζει μια ζωή χωρίς στρες. Διαβάστε το σχετικό μου άρθρο εδώ και προσφέρετε στη γάτα ένα βίο πλούσιο σε ερεθίσματα (ιδέες γι’ αυτό εδώ), σε ένα ήσυχο περιβάλλον χωρίς έντονους θορύβους, ενώ αν η γάτα σας παρολα αυτά παρουσιάζει στρες σκεφτείτε τη χρήση των φερομονών Feliway (μάθετε γι’ αυτές εδώ και τσιμπήστε το εκεί) και του εξαιρετικου ελαίου φαρμακευτικής κάνναβης (εμείς χρησιμοποιούμε το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης της NatureCan – βρείτε το εδώ και χρησιμοποιήστε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%

Τέλος προτείνω με ζήλο να διαβάσετε και το άρθρο μου με 6 τιπς για την καλύτερη δυνατή φροντίδα της ηλικιωμένης γάτας σας που μπορείτε να το βρείτε ακριβώς ΕΔΩ – θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμο!

12 Απαντήσεις

 1. Έχω την μια απο τις τρεις γατουλες μου που ειναι 12 χρονων. Δεν την εμβολιαζω εδω κ τρια χρονια αλλα θα ρωτησω τον κτηνιατρο γιατι αλλαξα κτηνιατρο πρόσφατα. Ευχαριστουμε πολυ!!!

  1. Υπαρχει όμως ένα σκεύασμα-εμβόλιο για το FCoV, τον κορωνοϊό ο οποίος μεταλλασόμενος δίνει την FIP – αλλά είναι ένα αμφιλεγόμενο εμβόλιο για διάφορους λόγους (όπως ότι η ανοσία δεν είναι ικανοποιητική κλπ)

 2. Καλησπέρα! Πολύ ενδιαφέρον το σάιτ σας.
  Η Αμάντα είναι σχεδόν 6 χρόνων. Με οιοθέτησε μια βροχερή ημέρα. Έκανε τα εμβόλιά της κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο.Εφέτος ο κτηνίατρός της μου είπε ότι υπάρχει έλλειψη εμβολίων και έτσι η Αμάντα δεν έχει κάνει το εμβόλιό της ακόμη. Η Αμάντα ζει μέσα στο σπίτι και βγαίνει μόνο στο μπαλκόνι. Δεν έρχεται σε επαφή με άλλες γάτες και είναι στειρωμένη.
  Η ερώτηση είναι ..Υπάρχει πράγματι έλλειψη εμβολίων ;
  Ευχαριστώ.

  1. Καλησπέρα,
   Και εμένα η κτηνιατρος μου είπε οτι υπάρχει ελλειψη γιατι τα εργοστάσια που φτιάχνουν τα εκδοχα των εμβολιων πλεον παραγουν οτι χρειάζεται για τον κοβιντ. Επίσης είπε οτι περιμένουν μια παρτιδα γύρω στις 15/2 αλλα ποτε δεν ξέρεις…

  2. Και εδώ στη Χίο τα ίδια βιώνουμε. Και στο φέισμπουκ σε σχετικό αρθράκι είχα από πολλούς παρόμοια σχόλια. Μόνο ένας είπε ότι στην περιοχή του δεν είχαν θέμα με τα εμβόλια (ίσως είχαν απόθεμα;)

 3. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο που ζυγίζει τα υπέρ κ τα κατά.
  Η Κοκω μας είναι 16 ετών και περσι ο κτηνίατρος μας είπε ότι δεν έχει πλέον νόημα να εμβολιάζεται. Σε επίσκεψη μας και σε άλλο κτηνίατρο υπήρξε συμφωνία ως προς αυτό. Η γατούλα μας δεν βγαίνει σε καμία περίπτωση έξω (ζω σε διαμέρισμα), ωστόσο ερχόμαστε σε επαφή με αδέσποτες γάτες προσπαθώντας πάντα βέβαια να τηρούμε κάποια μέτρα ασφαλείας (αλλά ποτέ δεν ξέρεις συν τα παπούτσια που τα αφήνουμε είσοδο αλλά όχι εκτός σπιτιού). Να προσθέσω ότι έχουμε κ σκύλο ο οποίος βγαίνει έξω τακτικά.
  Ακόμα είμαι κάπως σκεπτική που φέτος δεν προχωρήσαμε στον ετήσιο εμβολιασμό…
  ΥΓ: οι εξετάσεις αίματος της είναι πολύ καλές.

  1. Ραφαέλα μπράβο που ρωτάς τον κτηνίατρό σου και που διασταυρώνεις και με άλλον κτηνίατρο. Εύγε.

   Συμφωνώ μαζί σου! Όσο για τα παπουτσια που τα βάζετε μέσα (και μεις κάνουμε το ίδιο) αν η γάτα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον (ο Τσίτσος δεεν δείχνει) ίσως να τα βάζετε σε σημείο όπου δεν μπορεί να τα πιάσει, ή να τα περνάτε με μωρομάντηλο

   1. συγνώμη, τί κάνουν τα παπούτσια; όλοι περπατάμε έξω με παπούτσια, τα σκουπίζουμε στο χαλάκι κ μπαίνουμε μέσα. Γιατί να τα αφήσουμε έξω; γιατί να ζούμε αποστειρωμένοι σε γυάλα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *