ΟΔΗΓΟΣ: Πως να δώσω χάπι σε γάτα (15+1 Τρόποι)

“Αχ Τσίτσο, πως να δώσω χάπι σε γάτα”! Ένα από τα πιο συχνά μηνύματα που μου στέλνετε, ειδικά όταν έχετε γάτες ατίθασες, γάτες που δεν σας εμπιστεύονται (ιδιώς αν είναι αδέσποτες). Βέβαια υπάρχουν και εκείνες οι γάτες, οι συνεργάσιμες, τρυφερές που δεν πρόκειται να στρέψουν τα νύχια τους πάνω σας. Στην σχετική μου έρευνα ανακάλυψα ότι υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι, αρκεί να βάλετε  την επινοητικότητά σας σε δράση, γιατί θα αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη!

Ο παράγοντας Γάτα

Η ύπαρξη άπειρων τρόπων να δώσεις σε μια γάτα το πολυπόθητο χαπάκι (είτε πρόκειται για κάποια αρρώστια όπως χλαμυδίωση και ρινοτραχειίτιδα) είτε πρόκειται για κάποια απαραίτητη αποπαρασίτωση οφείλεται κατά βάση στο ότι κάθε γάτα είναι μοναδική

Άλλες λιχούδες, άλλες καχύποπτες, άλλες τρυφερές, άλλες νευρικές, άλλες επιθετικές, άλλες εξοικειωμένες με τους χιούμανς και άλλς όχι, άλλες τρομαγμένες, άλλες περίεργες και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Υπάρχουν γάτες φίλων που τρώνε απλώς μονες τους, χωρίς καμία προσπάθεια το χάπι από το πάτωμα και άλλες που αντιστέκονται και στην πιο καλοστημένη επιχείρηση!

Γι’ αυτό δεν υπάρχει τρόπος που να πιάνει σε όλες τις γάτες. Πειραματιστείτε και ελπίζουμε οι παρακάτω ιδέες να σας βοηθήσουν πολύ.

"Πως να δώσω χάπι σε γάτα;" - Δείτε 15+1 Τρόπους

1. Δίνετε το χάπι απευθείας στο στόμα της γάτας

Αν έχετε ΤΟΣΗ άνεση σβερκώνετε την γατούλα σας, της δίνετε το χάπι στο στόμα, το κλείνετε και κάνετε μαλάξεις στο λαιμό μέχρι να το καταπιει. Δείτε και το παρακάτω βίδεο με το μονδέλο Κινέζο

Η φίλη, Λιάνα Θεοδωρακοπούλου περιγράφει έναν εναλλακτικό τρόπο για να δώσετε το χάπι απευθείας στην γατούλα σας:

“Tην ακινητοποιω με το κεφαλάκι ψηλά και την χαϊδεύω για να την ηρεμήσω αρχικά γιατί δεν κάθεται ήσυχη με τίποτα. Έπειτα με το μη κυρίαρχο χέρι πιάνω την άκρη του στόματος της απαλά με δείκτη αντίχειρα κάτω από το σαγονακι και αυτό σιγά σιγά την ωθεί να ανοίξει το στοματάκι της λίγο και με γρήγορη κίνηση της προωθώ το χαπάκι με τον δείκτη του κυρίαρχου χεριού λιγο πιο μέσα στη γλώσσα της για να της είναι πιο εύκολο να καταπιεί πάρα να το φτύσει και έτσι δεν χρειάζεται να της κλείσω το σαγόνι το παίρνει αμέσως ούτε πνίγεται τίποτα και μετά άφθονο νεράκι.

Aν υπάρχει δεύτερο άτομο μπορεί να με βοηθήσει, να κρατήσει λίγο τα πατουσάκια (ώστε να μη με μακελέψει ή αλλιώς τοποθετούμαι πίσω της για να μην φεύγει προς τα πίσω”

2. Δίνετε το χάπι ολόκληρο μέσα σε κομμάτια φαγητού (πχ σαλάμι) και η λιχούδα γατούλα σας το κάνει μια χαψιά

3. Δίνετε το χάπι ολόκληρο μέσα σε μους

Αν δεν έχετε πολλές επαφές με τη γατούλα, βάζετε το χάπι σε μια κουταλιά μυρωδάτη μους και της το δίνετε. Διαλέξτε κάτι πεντανόστιμο και μάλιστα κάτι που θα ανοίξετε εκείνη τη στιγμή! Τόσο ο Τσίτσος όσο και οι γάτες της αυλής παθαίνουν παράκρουση όταν ανοίγει μια κονσέρβα  πατέ Wellfed – μπορείτε να την προμηθευτείτε από ΕΔΩ – οπότε όταν τα πράματα γίνουν δύσκολα επιστρατεύω μια τέτοια. Από τον ενθουσιασμό είναι πολύ πιθανό να το καταπιεί με τη μία το χαπάκι! Μπορεί ομως και να το φτυσει! 

Δείτε παρακάτω το μονδέλο Κινέζο, πως τρώει το χάπι σε μους (έπειτα από λίγες άκαρπες προσπάθειες)

4. Δίνετε το χάπι ολόκληρο μέσα σε τριγωνάκι τηγμένου τυριού (τύπου La Vache qui rit)

6. Θρυμματίζετε το χάπι και το βάζετε μέσα σε πατέ

7. Κάνετε σκόνη το χάπι και το ανακατεύετε καλά με κονσέρβα

Αν παρόλα αυτά η γατούλα σας αντιλαμβάνεται την διαφορετική υφή των θρυμμάτων προχωρήστε στο επόμενο βήμα. Κάντε το χάπι τελείως σκόνη (θα δουλέψει μούλτι και στη συνέχεια γουδοχέρι). Η γατούλα σας έτσι δύσκολα θα το αντιληφθεί από την υφή. Βέβαια μπορεί ακόμη να την ενοχλήσει η μυρωδιά και η γεύση. Μια μυρωδάτη κονσέρβα ίσως καλύψει τις οσμές του χαπιού. Όσο για τη γεύση, ελπίζουμε να είναι αρκούντως πεινασμένη ή λαίμαργη και να μη δώσει σημασία!

8. Κάνετε σκόνη το χάπι, προσθέτε σταγόνες νερού και μελάσα ή μέλι

Η φίλη Νατάσα Χρηστίδου περιγράφει:

“Σε ένα γουδί αλέθω μέχρι να γίνει σκόνη το χάπι,το βάζω εν συνεχεία σε ένα πιατάκι από σετ τσαγιού και με λίγες σταγόνες νερού προσεχτικά από τη βρύση,το κάνω μια αλοιφή αρκετά υδαρή,βάζω και λίγη μελάσα, μια ειδική για γατάκια, την αναμιγνύω για να αποκτήσει μια αξιοπρεπή γεύση και να περιοριστεί η πίκρα του χαπιού,ανεβάζω το γάτο στον πάγκο ή στο τραπέζι, για να έχω κάποιον έλεγχο και με το δείκτη του χεριού μου παίρνω μικρές δόσεις και αλείφω πάνω στα δοντάκια του,αναγκαστικά το γλείφει,το καταπίνει το μαρτύριο του κρατά 5-6 δευτερόλεπτα, ίσως λίγο παραπάνω!”

Η φίλη Νεκταρία Γραμματόση προτείνει να το πασαλείψετε στον ουρανίσκο ενώ αν είναι πολύ άγρια, στο ποδαράκι

9. Θρυμματίστε το χάπι και ανακατέψτε με βούτυρο

Θρυμματίστε το χάπι και ανακατέψτε με μαλακό βούτυρο μέχρι να φτιαχτεί ένα αρκετά ομογενοποιημένο μίγμα. Στη συνέχεια το πασαλείβετε στο ποδαράκι της γατούλας σας πάνω από το πατουσάκι! 

10. Λιώνετε το χαπάκι σε νερό και αναμειγνύετε με λίγη κονσέρβα

Έτσι ουσιαστικά μετατρέπετε το στερεό χαπάκι σε υγρό φάρμακο και πλέον δεν γίνεται πολύ αντιληπτή η υφή του.

11. Λιώνετε σε λίγο νεράκι και χρησιμοποιείτε σήριγγα για να το δώσετε

Άλλη μια τεχνική όπου το χάπι μετατρέπεται σε υγρό φάρμακο. Η φίλη Μαρία Αλεξανδρή περιγράφει:

“…λιώνουμε το χαπάκι σε λίγο νεράκι, όσο για μια μικρή σύριγγα και αφού λιώσει καλά το βάζουμε στη σύριγγα… τον κρατάει η μητέρα μου (χέρια πόδια) αγκαλιά κι εγώ του ανοίγω το στοματακι και του το δίνω με την συριγγουλα…” 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα μου

12. Αν πρόκειται για αποπαρασίτωση επιλέγουμε αμπούλα αντί χάπι

Αν μιλάμε για την αποπαρασίτωση της γατούλας σας και απηυδήσατε με το χάπι γυρίστε το σε αμπούλα. Προσοχή όμως, υπάρχουν αμπούλες αποπαρασίτωσης που ειναι οκ για εξωτερική αποπαρασίτωση αλλά προσφέρουν μόνο μερική εσωτερική αποπαρασίτωση. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Δείτε στο βίδεο πως το μονδέλο Ταζ παίρνει την αμπουλίτσα της: 

13. Πως να δώσω αντιβίωση στη γάτα μου; - Eπιλέγουμε υγρή αντιβίωση (σήριγγα ή ένεση)

Η γάτα σας έχει ρινοτραχείιτιδα και πρέπει οπωσδήποτε να πάρει αντιβίωση; Μην πανικοβάλλεστε! Ειναι σε γενικές γραμμες πιο εύκολο μια γατούλα να καταπιεί κάτι υγρό από ένα μεγάλο χαπάκι, οπότε αν μια αντιβίωση βγαίνει και σε χάπι και σε υγρή μορφή μπορούμε να δοκιμάσουμε να της δώσουμε την υγρή μορφή είτε μέσα σε μια μικρή ποσότητα μυρωδάτης κονσέρβας (γιατί αν δώσετε μεγάλη ποσότητα είναι πιθανό να φάει μόνο τα σημεία που δεν έχουν ποτιστεί πολύ με την αντιβίωση) είτε με σήριγγα. Αν μάλιστα είστε τόοοσο έξπερτ μπορείτε εκεί που τρώνε να τους κάνετε ένεση με την υγρή μορφή του φαρμάκου.

ΑΦΟΥ ΕΙΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΝΟΤΡΑΧΕΙΙΤΙΔΑ..
..τα πάντα για τη ρινοτραχειίτιδα;

14. Χρησιμοποιείτε το σωτήριο εργαλείο-έμβολο

Αν η γάτα σας δεν τρώει τίποτα άλλο από ξηρά τροφή (οπότε δεν μπορείτε να την κρύψετε κάπου) χρησιμοποιήστε αυτό το σωτήριο εργαλείο. Τοποθετείτε το χάπι στην άκρη του και το βάζετε στο στόμα της γατούλας σας. Έτσι μεσολαβεί ένα εργαλείο μεταξύ του χεριού σας και των δοντιών της. 

15. Βάλτε το χάπι στο εσωτερικό κενό μακρόστενων λιχουδιών

16. Της δίνετε ενέσιμη αντιβίωση μεγάλης διαρκείας

Αν η γάτα είναι σε άαααλλο επίπεδο (σκέτο αγρίμι), αν δεν πιάνεται, αν δεν τρώει τίποτα που να περιέχει μέσα φάρμακο. επιχειρείτε να την πιάσετε με γατοπαγίδα και την πάτε στον κτηνίατρο που της κάνει αντιβίωση μεγάλης διάρκειας (πχ 15 ημερών)!

Βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να πιάσετε τη γάτα! Και αυτό είναι μια άλλη μεγάλη πρόκληση! Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για το πως να τα καταφέρετε!

Αφού σας περιέγραψα όλα τα παραπάνω πάμε να δούμε στο βίντεο που ακολουθεί πως λειτουργούν κάποιοι από αυτούς στην πράξη:

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Για το τέλος κράτησα μερικές πολύ χρήσιμες οδηγίες που καλό είναι να εφαρμόσετε όποια μέθοδο από τις παραπάνω και να ακολουθήσετε, αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το πως να δώσετε το χάπι στη γατούλα σας

  • Κρατήστε τη γατούλα σας κάπως πεινασμένη την ημέρα που πρόκειται να της δώσετε το χάπι. Αυτό θα την κάνει λιγότερο εκλεκτική και προσεκτική και.. μίζερη!
  • Μετά τη λήψη του χαπιού της δίνετε λιχουδιά για επιβράβευση ώστε να συνδέσει μια θετική εμπειρία με την όλη διαδικασιά

Εσείς πωωως τα πάτε με το συγκεκριμένο άθλημα; Τα καταφέρνετε; Μήπως έχετε κάποιον άλλον τρόπο να μοιραστείτε μαζί μας; Περιμένω τα σχόλιά σας! 

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

9 Απαντήσεις

  1. το έχετε πάει σ’ άλλο επίπεδο!! δεν είχα φανταστεί καν μερικά απ’ αυτά.. will be tested 😀 ευχαριστούμε!! 😉

      1. Έχω συχτηρισει ….με σκίζει …παθαίνει κοκομπλοκο …..πρέπει να πάρει αντιβίωση …..πολύ.φοβικοσ.τωρα …δε με.πλησιαζει τον ακινητοποίησαν άνοιγα στόμα το δινα….κρύβεται …κι έχει πολλές.μερεσ.ακομα….μελλον …θα δοκιμάσω τα τρικ απο αύριο …κ σε ζελέ.φαγητο τ.αφηνει ….θα δω … Κάθε βράδυ ψάχνω μπλεταντιν ….Μ έχει ταράξει από φόβο

  2. Τσίτσο… θέλεις μελέτη πάλι! 🙂 Ενέσιμο που να κρατάει 14 μέρες, είναι το Convenia της Zoetis. (Ας μας πει γιατρός για κάποιο άλλο, διότι η Zoetis ισχυρίζεται πως είναι το μοναδικό.) Μάλιστα είναι τόσο ισχυρό που μένει στον οργανισμό καμιά 60ά μέρες. Είναι όμως και άκρως επικίνδυνο. Επίσης, δεν κάνει κάθε αντιβίωση για όλες τις παθήσεις. Το Convenia είναι για δερματικά. Ας προσφέρει κάποιος βιβλιογραφία για το αντίθετο.
    Επίσης, ο πιο εύκολος ίσως τρόπος να δώσεις χάπι σε γάτα είναι να το βάλεις πρώτα σε άδεια κάψουλα ζελατίνης (την οποία κόβεις και μικραίνεις). Μετά στην τροφή σε μικρή μπουκιά και τέλος.
    Φιλικά.

  3. Απίστευτο!! Είναι η πρώτη φορά που εχω κατοικίδια, 2 αδέσποτα κατσουλάκια, και ακολουθώντας τις συμβουλές σου όλα έχουν φανεί πολύ πιο εύκολα και ενδιαφέροντα! Δοκίμασα το 1. να τα δώσω απευθείας με μαλλαξεις και ήταν παιχνιδάκι!! Ευχαριστούμε πολύ οι κοινοί θνητοί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *